Model Test Paper - 41

Question 1: Two trains 101 m and 99 m long are running in opposite directions along parallel tracks at the speeds of 40 km/hr and 32 km/hr. The time taken by them is completely clear of each other in seconds is

Options
(a) 9
(b) 12
(c) 20
(d) 10

Answer: Relative speed 40 + 32 = 72 km/hr = 72 \times \frac{5}{18}\:m/s=20\:m/s

Sum of lengths = 200 m so time =  \frac{200}{20}\:sec=10\:sec

Question 2: A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs. 25.75, then would have been percentage of profit and loss ?

Options
(a) 2% Profit
(b) 3% Profit
(c) 2% Loss
(d) 3% Loss

Answer: SP= 27.50 and profit is 10%

CP=\left [ \frac{100}{100+gain} \right ]\times SP

CP=\left [ \frac{100}{100+10} \right ]\times 27.50=25

This is the Cost price= Rs 25

If it were sold for Rs. 25.75 then SP= 25.75 and CP= 25

Gain= 25.75- 25= 0.75

Gain=\left ( \frac{Gain}{Cost\, price} \times100 \right )

Gain=\left ( \frac{0.75}{25} \times100 \right )=3%

Question 3: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Ginger
(b) Potato
(c) Tomato
(d) Turmeric
(e) Carrot

Answer: Except 'Tomato', all others grow underground.

Question 4: The cost of 15 Bags of salt, each weighing 915 grams is Rs. 18. What will be the cost of 25 Bags, if each bag weight is 1 kg?

Options
(a) 32.78
(b) 46.64
(c) 53.3
(d) 34.23

Answer: More bags, More cost

More weight, More cost

Bags 15 : 25 } :: 18 : z

Weighing 915 : 1000

Therefore,(15\times 915\times z) = (25\times 1000\times 18) So, the Rs. is 32.78.

Question 5: A can contains a mixture of two liquids A and B is the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?

Options
(a) 21 litres
(b) 31 litres
(c) 41 litres
(d) 51 litres

Answer: Suppose the can initially contains 7x and 5x of mixtures A and B respectively.

Quantity of A in mixture left = (7x-\frac{7}{12}\times 9)=\: (7x-\frac{21}{4}) litres

Quantity of B in mixture left = 5x-\frac{5}{12}\times 9\: =\: 5x-\: \frac{15}{4} litres

\therefore \frac{28x-21}{20x+21}\: =\: \frac{7}{9}

252x - 189 = 140x + 147

112x = 336

x = 3.

So, the can contained 21 litres of A.

Question 6: How many times do the hands of a clock coincide in a day ?

Options
(a) 10
(b) 23
(c) 22
(d) 44

Answer: The hands of a clock coincide 11 times in every 12 hours (Since between 11 and 1,they coincide only one,i.e. at 12 o'clock).
\therefore The hands coincide 22 times in a day.

Question 7: How many different words can be made with the letters of the word STOREKEEPER, taking all at a time?

Options
(a) 83160
(b) 831600
(c) 8136
(d) 813600
(e) None of these

Answer: There are four E, two R and five other different letters.

.'. The number of different words =\frac{11!}{4!\, 2!}=831600

Question 8: If anshul rows 15 km upstream and 21 km downstream taking 3 hours each time, then the speed of the stream is:

Options
(a) 1 km/hr
(b) 2 km/hr
(c) 1.5 km/hr
(d) 12 km/hr

Answer: Rate upstream = \left ( \frac{15}{3} \right ) kmph

Rate downstream \left ( \frac{21}{3} \right ) kmph = 7 kmph.

Speed of stream \left ( \frac{1}{2} \right ) (7 - 5) kmph = 1 kmph.

Question 9: The simple interest on a sum of money is 4/9 of the principal and the number of years is equal to the rate per cent per annum. The rate per annum is

Options
(a) 5%
(b) 6\frac{2}{3}\%
(c) 6%
(d) None of these

Answer: Let the rate of interest and time be r% per annum and r yr respectively.

\therefore \frac{4}{9}\times p=\frac{p\times r}{100}

\Rightarrow \, \, r^{2}=\frac{400}{9}

\Rightarrow\, \,r = \frac{20}{3} = 6\frac{2}{3}\%

Question 10: A sum of money lent at 2.5% per annum yielded a simple interest of Rs. 2,500. If Rs. 42,500 were paid to clear the loan, then the time for which the money was borrowed is

Options
(a) 2.5 years
(b) 6 years
(c) 5 years
(d) 3 years

Answer: P = 42,500 – 2,500 = Rs. 40,000

T =  \frac{100 \times 2500}{40000 \times 2.5} = 2.5 years

Question 11: Read. the list of word given below and choose from the options (1) to (5) the word that is SIMILAR in meaning to the word given in capital letters.

SOMBRE

Options
(a) Causing sleep
(b) Squalid
(c) Gloomy
(d) Complacent
(e) Malicious

Answer: Gloomy

Question 12: However, the group's long-term strategy is to______ on core sector business connected with infrastructure and energy.

Options
(a) concentrate
(b) breed
(c) depend
(d) none of these

Answer: concentrate

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Eflorescence
(b) Efllorescence
(c) Efflorescence
(d) Efflorascence

Answer: Efflorescence - flowering, blossoming

Question 14: If you cross the line you will be disqualified.

Options
(a) cross upon the line
(b) cross on the line
(c) cross out the line
(d) No improvement

Answer: No improvement

Question 15: Put the given sentences each of the following questions in proper order.
(A) His elbow was bleeding.
(B) He had a few bruises on his left hand.
(C) I went into the crowd and was relieved to see that he wasn't very badly injured.
(D) A crowd gathered around my brother before he could stand up.
The proper sequence should be :

Options
(a) BCDA
(b) DABC
(c) BADC
(d) DCBA

Answer: DCBA

Question 16: Organizations are institutions in which members complete for status and power. they compete for resource of the organization, for example finance to expand their own departments, for career advancement and for power to control the activities of others. In pursuit of these aims, grouped are formed and sectional interests emerge. As a result, policy decisions may serve the ends of political and career systems rather than those of the concern. In this way, the goals of the organization may be displaced in favour of sectional interests and individual ambition. These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems. Many of the electronic firms in the study had recently created research and development departments employing highly qualified and well paid scientists and technicians. Their high pay and expert knowledge were sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and privilege. Many senior managers had little knowledge of technicality and possibilities of new developments and electronics. Some felt that close cooperation with the experts in an organic system would reveal their ignorance and show their experience was now redundant.
Policy decision in organization would involve

Options
(a) cooperation at all levels in the organization
(b) modernization of the organization
(c) attracting highly qualified personnel
(d) keeping in view the larger objectives of the organizations

Answer: attracting highly qualified personnel

Question 17: To put one's hand to plough

Options
(a) To take up agricultural farming
(b) To take a difficult task
(c) To get entangled into unnecessary things
(d) Take interest in technical work
(e) None of these

Answer: a difficult task.

Question 18: "Are you alone, my son?" asked a soft voice close behind me.

Options
(a) A soft voice said to me are you alone son.
(b) A soft voice asked that what I was doing there alone.
(c) A soft voice behind me asked If I was alone.
(d) A soft voice from my back asked If I was alone.

Answer: A soft voice behind me asked If I was alone.

Question 19: He was sleeping(1)/in his room when a thief(2)/entered into his house (3)/ and took away a lot of things. (4) No Error (5)

Options
(a) He was sleeping
(b) in his room when a thief
(c) entered into his house
(d) and took away a lot of things.
(e) No Error

Answer: Delete 'into'.

Question 20: In each question, an incomplete statement (Stem) followed by fillers is given. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully. He has no money now ______

Options
(a) although he was very poor once
(b) because he has received huge donation
(c) as he has given up all his wealth
(d) because he was very greedy about wealth

Answer: as he has given up all his wealth

Question 21: Each question has an underlined word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the following word.
shoe

Options
(a) laces
(b) walking
(c) sole
(d) leather

Answer: All shoes have a sole of some sort.Not all shoes are made of leather (choice b); nor do they all have laces (choice c). Walking (choice d) is not essential to a shoe.

Question 22: Parts : Strap :: Wolf : ?

Options
(a) Fox
(b) Animal
(c) Flow
(d) Wood

Answer: Flow

Question 23: In each of the following items some parts have been jumbled up You are-required, to re-arrange these parts which are labeled P, Q, R, S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly
She turned her head and looked into my eyes (P)/ on the pillow (Q)/ as though (R) / she were searching for something (S).
The proper sequence should be :

Options
(a) PQRS
(b) QRSP
(c) PRSQ
(d)QPRS

Answer: QPRS

Question 24: All spotted Gangles have long tails. Short-haired Gangles always have short tails. Long-tailed Gangles never have short hair. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: We know only that long-tailed Gangles have spots. We cannot know for certain if long-tailed Gangles also have short hair.

Question 25: Close-up images of Mars by the Mariner 9 probe indicated networks of valleys that looked like the stream beds on Earth. These images also implied that Mars once had an atmosphere that was thick enough to trap the sun's heat. If this were true, something happened to Mars billions of years ago that stripped away the planet's atmosphere.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) Mars now has little or no atmosphere.
(b) Mars once had a thicker atmosphere than Earth does.
(c) the Mariner 9 probe took the first pictures of Mars
(d) Mars is closer to the sun than Earth is.
(e) Mars is more mountainous than Earth is.

Answer: The paragraph states that Mars once had a thick atmosphere, but that it was stripped away. The other choices, true or not, cannot be found in the passage.

Question 26: Statement: Greater public participation results in good civic governance. - Statement of Municipal Commissioner of City A.
Assumptions:
1. The municipal office is not competent to effect good civic administration.
2. Good civic governance is a matter of collective will and effort of the people and administration.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The statement stresses on the fact that though civic governance is the task of the municipal body, but all the tasks done come out to be more fruitful if the general public lends a helping hand in the same. So, only 2 is implicit.

Question 27: Statement: People residing in some tribal areas are far from education.
Courses of Action: Government should render all help to the NGOs to open schools there.
A mass awareness programme must be initiated in these areas.
Social workers should be entrusted with the job of educating them.

Options
(a) Only 1 and 2 follows
(b) Only 2 and 3 follows
(c) Only 1 and 3 follows
(d) Only either 1 or 3 , and 2 follows
(e) All follows

Answer: Clearly, people in tribal areas ought to be made aware of the need of education and persuaded to send children to schools. But at the same time proper facilities to render education must also be available. So, both 1 and 2 follow. However, education by social workers shall be a temporary remedy. Thus, 3 does not follows.

Question 28: Statements: A Corporate General Manager asked four managers to either submit their resignations by the next day or face termination orders from service. Three of them had submitted their resignations by that evening.
Conclusions:
The next day, the remaining manager would also resign.
The General Manager would terminate his services the next day.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither I nor II follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: It is mentioned in the statement that either the managers should resign by the next day or their services would be terminated. So, either 1 or 2 follows.

Question 29: The definition of Call it a day is to quit work and go home. Which situation below is the best example of Call it a day ?

Options
(a) The police called in Gary for questioning.
(b) All professional athletes know they will reach a point where they have to finish first lap.
(c) After playing together for 20 years the band have finally decided to discontinue the band.
(d) Ram has perfect form throughout his Inning.

Answer: After playing together for 20 years the band have finally decided to discontinue the band.

Question 30: If MACHINE is coded as 19-7-9-14-15-20-11, how will you side DANGER ?

Options
(a) 10-7-20-13-11-24
(b) 11-7-20-16-11-24
(c) 13-7-20-9-11-25
(d) 10-7-20-13-11-24

Answer: Clearly, every letter is assigned a numerical code obtained by adding 6 to the numeral denoting the position of that
letter in the English alphabet.

Thus A is coded as (1 + 6) i.e. 7, B as (6 + 2), C as (6 + 3) i.e. 9....M as (13 + 6) i.e. is 19...., Z as (26 + 6) = 32.

Since. D,A,N,G,E,R are 4th, 1st, 14th, 7th, 5th and 18th letters in the English alphabet. so their as respective codes are (4 + 6), (1 + 6), (14 + 6), (7 + 6), (5 + 6), (18 + 6) i.e 10, 7. 20, 13, 11, 24

So, the code for DANGER is 10 - 7 - 20 - 13 - 11 - 24.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 41

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *