Model Test Paper - 4

Question 1: The age of father 10 years ago was thrice the age of his son. Ten years hence, the father’s age will be twice that of his son. The ratio of their present ages is:

Options
(a) 5:2
(b) 7:3
(c) 9:2
(d) 13:4

Answer: Let sons age 10 years ago = x.

Then, fathers age 10 years ago = 3x.

2(x+ 10+ 10) = (3x + 10 + 10)so x = 20.

Ratio of their present ages = (3x + 10) : Cx + 10) 70: 30 = 7 :3

Question 2: A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

Options
(a) 65 sec
(b) 89 sec
(c) 100 sec
(d) 150 sec

Answer: Speed =\frac{240}{40} m/sec = 10 m/sec.

Required time = \frac{\left ( 240+650 \right )}{10} sec =89 sec

Question 3: A train running with the speed of 45 km/h crosses 300 m long another train running in the same direction. Find the speed of the second train.

Options
(a) 35 km/h
(b) 45 km/h
(c) 55 km/h
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer: Since, length of first train and time taken to cross are not given, therefore, the speed of the second train cannot be determined.

Question 4: By selling 45 lemons for Rs 40, a man loses 20 %. How many should he sell for Rs 24 to gain. 20 % in the transaction ?

Options
(a) 16
(b) 20
(c) 22
(d) 18

Answer: Let S.P. of 45 lemons is Rs. x.
80:40=120:x\, or\, \frac{80}{40}=\frac{120}{x}\, or\, x=40\times \frac{120}{80}=60
lemons sold For Rs. 60, = 45
lemons sold For Rs. 24, = \left ( \frac{45}{60} \right )\times 24=18

Question 5: The average of seven consecutive odd numbers is 47. What is the greatest number among these seven numbers?

Options
(a) 35
(b) 52
(c) 53
(d) 63
(e) None of these

Answer: Let the seven consecutive odd numbers be x, x + 2, x + 4, x + 6, x + 8, x + 10, x+12.

\therefore \frac{x + (x + 2) + (x + 4) +....+ (x + 12)}{7}\:\:= 47

\Rightarrow 7x + 42 = 329

\Rightarrow 7x = 287

\Rightarrow x = 41

So, the greatest number = (41 + 12) = 53

Question 6: The simple interest and the true discount on a certain sum for a given time and at a given rate Rs.85 and Rs.80 respectively.The sum is :

Options
(a) Rs.1500
(b) Rs.1486
(c) Rs.1360
(d) Rs.8921

Answer: sum= \frac{S.I.\times T.D.}{(S.I)-(T.D.)}=\frac {85\times 80}{(85-80)}=Rs.1360

Question 7: What value will replace the question mark in the following equations?
5172.49 + 378.352 + ? = 9318.678

Options
(a) 3567.836
(b) 3667.836
(c) 3767.83
(d) 3867.836

Answer: Let 5172.49 + 378.352 + x = 9318.678.

Then, x = 9318.678 – (5172.49 + 378.352)

=> 9318.678 – 550.842

=> 3767.836.

Question 8: If log 2 = 0.3010 and log 3 = 0.4771, the value of log5 512 is:

Options
(a) 0.876
(b) 2.456
(c) 3.876
(d) 5.456

Answer: log_{5} 512 = \frac{log 512}{log 5}

\frac{9 log 2}{log 10 -log 2}

= \frac{9\times 0.3010}{1-0.3010}

= \frac{2.709}{0.699}

= \frac{2709}{699}

= 3.876

Question 9: The third proportional to 0.36 and 0.48 is :

Options
(a) 0.64
(b) 0.1728
(c) 0.42
(d) 0.94

Answer: Let the third proportional to 0.36 and 0.48 be x

Then, 0.36 : 0.48 :: 0.48 : x

\Rightarrow \left ( \frac{0.48\times 0.48}{0.36} \right )=0.64

Question 10: Two taps X and Y can fill a tank in 2.5 hours and 10 hours respectively. If both the taps are open then due to a leakage, it look 30 minutes more to fill the tank. If the tank is full, how long will it take for the leakage alone to empty the tank?

Options
(a) 5 hrs
(b) 10 hrs
(c) 15 hrs
(d) 25 hrs

Answer: Part filled by (X + Y) in 1 hour = \frac{1}{2.5}+\frac{1}{10}=\frac{1}{2}

So, X and Y together can fill the tank in 2 hours.

\therefore Leak will empty the tank in 10 hour

Question 11: He proposed me (1)/ that we should go to the.Disco (2)and then have (3)/ dinner at a restaurant. (4)/ No error.(5)

Options
(a) He proposed me
(b) that we should go to the Disco
(c) and then have
(d) dinner at a restaurant.
(e) No error

Answer: Change it to 'Proposed to'

Question 12: In a little-publicized deal, Pepsi, Cola has ...... the entire soft drink market in Afghanistan.

Options
(a) swallowed
(b) conquered
(c) captured
(d) occupied

Answer: Captured

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Palete
(b) Palet
(c) Palate
(d) Pelate

Answer: Palate

Question 14: They felt safer
P : to watch the mountain
Q : of more than five miles
R : as they settled down
S : from a distance

The Proper sequence should b

Options
(a) RSQP
(b) PRSQ
(c) RPSQ
(d) PQSR

Answer: RPSQ

Question 15: Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 'E' as the answer.
Despite of their differences on matters of principles, they all agree on the demand of hike is salary?

Options
(a) Despite of the
(b) Despite their
(c) Despite for their
(d) No correction required

Answer: Despite their

Question 16: Five years ago today, I am sitting in a small Japanese car, driving across Poland towards Berlin.

Options
(a) was sitting
(b) sat
(c) have been sitting
(d) No improvement

Answer: Was sitting.

Question 17: Practically, very little work could be completed in the last week as it was _______

Options
(a) a very busy week
(b) full of holidays
(c) loaded with work
(d) full of working days

Answer: Full of holidays

Question 18: (solve as per the direction given above)

Options
(a) casual
(b) historic
(c) historical
(d) histrionic

Answer: Historical

Question 19: But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass against his knees, with the preoccupied grandmotherly air that elephants have. It seemed to me that it would be murder to shoot him. I had never shot an elephant and never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill large animal.) Besides, there was the beast's owner to be considered. But I had got to act quickly. I turned to some experienced-looking Burmans who had been there when we arrived, and asked them how the elephants had been behaving. They all said the same thing; he took no notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to him.

The phrase 'Preoccupied grandmotherly air' signifies

Options
(a) being totally unconcerned
(b) pretending to be very busy
(c) a very superior attitude
(d) calm, dignified and affectionate disposition

Answer: Calm, dignified and affectionate disposition

Question 20: A person pretending to be somebody he is not

Options
(a) Magician
(b) Rogue
(c) Liar
(d) Imposter

Answer: Imposter

Question 21: 9 27 36 63 99 ?

Options
(a) 161
(b) 167
(c) 152
(d) 162
(e) 157

Answer: 162

Question 22: Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

Options
(a) OLPA
(b) LLMA
(c) KLMA
(d) KLLA

Answer: KLLA

Question 23: Pain

Options
(a) burn
(b) hurt
(c) cut
(d) nuisance

Answer: Pain is suffering or hurt, so choice d is the essential element. Without hurt, there is no pain. A cut (choice a) or a burn (choice b) may cause pain, but so do many other types of injury. A nuisance (choice c) is an annoyance that may or may not cause pain.

Question 24: Embarrassed is to humiliated as frightened is to

Options
(a) terrified
(b) agitated
(c) courageous
(d) reckless

Answer: If someone has been humiliated, they have been greatly embarrassed. If someone is terrified, they are extremely frightened. The answer is not choice b because an agitated person is not necessarily frightened. Choices c and d are incorrect because neither word expresses a state of being frightened.

Question 25: First, you will be given a list of three "nonsense" words and their English word meanings. The question(s) that follow will ask you to reverse the process and translate an English word into the artificial language.
Here are some words translated from an artificial language.
godabim means kidney stones
romzbim means kidney beans
romzbako means wax beans

Which word could mean "wax statue"?

Options
(a) godaromz
(b) lazbim
(c) wasibako
(d) romzpeo

Answer: In this language, the adjective follows the noun. From godabim and romzbim, you can determine that bim means kidney. From romzbim and romzbako, you can determine that romz means beans. Therefore, bako means wax. Because the adjective wax must come after the noun in this language, wasibako is the only choice.

Question 26: Each question presents a situation and asks you to make a judgment regarding that particular circumstance. Answer each one solely on the basis of the information given.
Mark is working with a Realtor to find a location for the toy store he plans to open in his town. He is looking for a place that is either in, or not too far from, the center of town and one that would attract the right kind of foot traffic. Which of the following locations should Mark's Realtor call to his attention?

Options
(a) a little shop three blocks away from the town's main street, located across the street from an elementary school and next door to an ice cream store
(b) a stand-alone storefront on a quiet residential street ten blocks away from the town's center
(c) a storefront in a new high-rise building near the train station in the center of town whose occupants are mainly young, childless professionals who use the train to commute to their offices each day.
(d) a storefront in a small strip mall located on the outskirts of town that is also occupied by a pharmacy and a dry cleaner

Answer: This option is both near the center of town and in a location (near a school and an ice cream store) where children and their parents are sure to be around. This is the only option that meets both of Mark's requirements.

Question 27: How much rain did Mile City get?

Options
(a) 12 inches
(b) 32 inches
(c) 27 inches
(d) 44 inches
(e) 65 inches

Answer: Olliopolis got 44 inches of rain, Last Stand got 65, and Polberg got 12. New Town is in the mountains, and the city in the mountains got 32 inches of rain. Therefore, Mile City got 27.

Question 28: Statement: 'Double your money in five months.' - An advertisement.
Assumptions:1.The assurance is not genuine
2.People want their money to grow.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Only assumption 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The truth or falsity of the promise made in the statement cannot be judged. So, I is not implicit. Since the concerned firm advertises with the assurance that money can be doubled quickly by investing with it, so II is implicit.

Question 29: Statement: The State Government has decided to declare 'Kala Azar' as a notifiable disease under the Epidemics Act. Family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the State authorities.
Courses of Action: 1. Efforts should be made to effectively implement the Act.
2. The cases of punishment should be propagated through mass media so that more people become aware of the stern actions

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: The Act is aimed at eradication of the disease and so it needs to be proclaimed and promoted. So, both the courses follow.

Question 30: The only true education comes through the stimulation of the child's powers by the demands of the social situations in which he finds himself. Through these demands he is stimulated to act as a member of a unity, to emerge from his original narrowness of action and feeling, and to conceive himself from the standpoint of the welfare of the group to which he belongs.

The passage best supports the statement that real education -

Options
(a) will take place if the children imbibe action and feeling.
(b) will take place if the children are physically strong.
(c) is not provided in our schools today.
(d) comes through the interaction with social situations.

Answer: comes through the interaction with social situations.

Question 31: What is the use of a semicolon (;) at the end of every program statement?

Answer :It has to do with the parsing process and compilation of the code. A semicolon acts as a delimiter, so that the compiler knows where each statement ends, and can proceed to divide the statement into smaller elements for syntax checking.

Question 32: What is FIFO?

Answer :In C programming, there is a data structure known as queue. In this structure, data is stored and accessed using FIFO format, or First-In-First-Out. A queue represents a line wherein the first data that was stored will be the first one that is accessible as well.

Question 33: What is a program flowchart and how does it help in writing a program?

Answer :A flowchart provides a visual representation of the step by step procedure towards solving a given problem. Flowcharts are made of symbols, with each symbol in the form of different shapes. Each shape may represent a particular entity within the entire program structure, such as a process, a condition, or even an input/output phase.

Question 34: When is a “switch” statement preferable over an “if” statement?

Answer :The switch statement is best used when dealing with selections based on a single variable or expression. However, switch statements can only evaluate integer and character data types.

Question 35: What is the difference between functions getch() and getche()?

Answer :Both functions will accept a character input value from the user. When using getch(), the key that was pressed will not appear on the screen, and is automatically captured and assigned to a variable.
When using getche(), the key that was pressed by the user will appear on the screen, while at the same time being assigned to a variable.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 4

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *