Model Test Paper - 39

Question 1: A train running at the speed of 54 km/hr completely crosses a platform in 20 seconds. If the platforms is 100 m long the length of the train in metres is

Options
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400

Answer: 54 km/hr = 54 \times \frac{5}{8}\:m/s=15\:m/s

Time = 20 sec

Let length of the train be x, then 100 + x = 15 \times 20=300

So length of the train is = 200 m

Question 2: A fruit seller purchases oranges at the rate of 3 for Rs 5 and sells them at 2 for Rs 4. His profit in the transaction is:

Options
(a) 10%
(b) 20%
(c) 15%
(d) 25%

Answer: Let number of oranges = LCM of 2,3,4,5 = 60

cost price of 60 oranges =(\frac{5}{3}\times 60) = 100

sell price of 60 oranges = (\frac{4}{2} \times 60) = 120

profit % = 20%

Question 3: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Grams
(b) Quintals
(c) Tonnes
(d) Kilometers
(e) Kilograms

Answer: Except 'Kilometers', all others are the unit of weight.

Question 4: A flagstaff 12.5 m high casts a shadow of length 36.5 m. The height of the building, which casts a shadow of length 18.75 m under similar conditions will be:

Options
(a) 5 m
(b) 6 m
(c) 6.42 m
(d) 11 m

Answer: Let the height of the building be z meters. Then,

Less lengthy shadow, Less is the height (direct proportion)

Therefore, 36.5 : 18.75 :: 12.5 : z

36.5 z = 18.75 x 12.5 z = 6.42 m

Question 5: The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8.30, is

Options
(a) 70^{\circ}
(b) 75^{\circ}
(c) 65^{\circ}
(d) 145^{\circ}

Answer: Angle traced by hour hand in \frac{17}{2}hrs =(\frac{360}{12}\times \frac{17}{2})^{\circ} = 255.

Angle traced by min. hand in 30 min. =  (\frac{360}{60}\times 30)^{\circ} = 180

 \therefore Required angel = (255-180^{\circ}) = 75^{\circ}

Question 6: In how many different ways can the letters of the word 'ABILITY' be arranged?

Options
(a) 5040
(b) 720
(c) 1260
(d) 2420
(e) None of these

Answer: The number of arrangement= \frac{7!}{2!}= 2520

Question 7: A man takes 3 hours 45 minutes to row a boat 15 km downstream of a river and 2 hours 30 minutes to cover a distance of 5 km upstream. Find the speed of the current.

Options
(a) 1 km/hr
(b) 2 km/hr
(c) 3 km/hr
(d) 4 km/hr

Answer: First of all, we know that

Speed of current = \frac{1}{2} (speed downstream - speed upstream) [important]

So we need to calculate speed downstream and speed upstream first.

Speed = \frac{Distance}{ Time} [important]

Speed Upstream = \frac{15}{3\frac{3}{4}}

= 15\times \frac{4}{15}=4\, \, km/hr

Speed Downstream=\frac{5}{2\frac{1}{2}}=5\times \frac{2}{5}=2\, \, km/hr

So speed of current=\frac{1}{2}\left ( 4-2 \right )=1 km/hr

Question 8: A vessel is filled with liquid, 3 parts of which are water and 5 parts syrup. How much of the mixture must be drawn off and replaced with water so that the mixture may be half water and half syrup? (S.B.I 2002)

Options
(a) 5
(b) 2
(c) 7
(d) None of these

Answer: Suppose the vessel initially contains 8 litres of liquid.

Let x litres of this liquid be replaced with water.

Quantity of water in new mixture = (3-\frac{3X}{8}+X) litres

Quantity of syrup in new mixture = 5-\frac{5x}{8} litres

\therefore (3-\frac{3x}{8})=\: (5-\frac{5x}{8})

5x + 24 = 40 - 5x

10x = 16

\Rightarrow x\: =\: \frac{8}{5}

So, part of the mixture replaced = (\frac{8}{5}\times \frac{1}{8})=\: \frac{1}{5}

Question 9: An amount of Rs. 25220 borrowed at 5% per annum, compounded yearly, is to be repaid in 3 equal instalments. The amount of each instalment is

Options
(a) Rs. 9261
(b) Rs. 9100
(c) Rs. 9050
(d) Rs. 8930
(e) None of these

Answer: Let the amount of each installment be Rs x.

\therefore \, \, \, 25220=\frac{x}{\left ( 1+\frac{5}{100} \right )}+\frac{x}{\left ( 1+\frac{5}{100} \right) ^{2}}+\frac{x}{\left ( 1+\frac{5}{100} \right ) ^{3}}

\Rightarrow \, \, 25220=x\left [ \frac{20}{21} +\left ( \frac{20}{21} \right )^{2}+\left ( \frac{20}{21} \right )^{3}\right]

\Rightarrow \, \, \, 25220=x\left ( \frac{20}{21} \right )\left [ 1+\frac{20}{21}+\frac{400}{441} \right ]

\Rightarrow \, \, \, 25220\times \frac{21}{20}=x\left [ \frac{441+420+400}{441} \right ]

\Rightarrow \, \, \, x=25220\times \frac{21}{20}\times \frac{441}{1261} = Rs. 9261

Question 10: A sum of money lent at 2.5% per annum yielded a simple interest of Rs. 45,000 were paid to clear the loan then the time for which the money was borrowed is

Options
(a) 2.5 years
(b) 6 years
(c) 5 years
(d) 4.5 years

Answer: P = 45,000 – 5,000 = Rs. 40,000

T =  \frac{100 \times 5000}{40000 \times 2.5}= 5 years

Question 11: Read. the list of word given below and choose from the options (1) to (5) the word that is SIMILAR in meaning to the word given in capital letters.

SOMNAMBULISTIC

Options
(a) Sleep walking
(b) Ghost dancing
(c) Women's group activity
(d) Colourful scenario
(e) Over-eating

Answer: Women's group activity.

Question 12: When varun left the cocktail party he was as _____ as a judge.

Options
(a) drunk
(b) wise
(c) sober
(d) brave

Answer: Wise

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Grief
(b) Breif
(c) Recieve
(d) Diceive

Answer: Grief

Question 14: With a thundering roar the huge rocket soared up from the launching pad.

Options
(a) flew up
(b) went upwards
(c) took off
(d) No improvement

Answer: Took off

Question 15: Which of the following should be the fourth sentence ?

Options
(a) 4
(b) 2
(c) 6
(d) 1

Answer: 2

Question 16: (solve as per the direction given above)

Options
(a) the
(b) some
(c) a
(d) certain

Answer: A

Question 17: Organizations are institutions in which members complete for status and power. they compete for resource of the organisation, for example finance to expand their own departments, for career advancement and for power to control the activities of others. In pursuit of these aims, grouped are formed and sectional interests emerge. As a result, policy decisions may serve the ends of political and career systems rather than those of the concern. In this way, the goals of the organisation may be displaced in favor of sectional interests and individual ambition. These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems. Many of the electronic firms in the study had recently created research and development departments employing highly qualified and well paid scientists and technicians. Their high pay and expert knowledge were sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and privilege. Many senior managers had little knowledge of technicality and possibilities of new developments and electronics. Some felt that close cooperation with the experts in an organic system would reveal their ignorance and show their experience was now redundant.
The theme of the passage is

Options
(a) groupism in organizations
(b) individual ambitions in organizations
(c) frustration of senior managers
(d) emergence of sectional interests in organizations

Answer: emergence of sectional interests in organizations.

Question 18: Study of the evolution of man as an animia

Options
(a) Archaeology
(b) Anthropology
(c) Chronology
(d) Ethnology

Answer: Anthropology

Question 19: To end in smoke

Options
(a) To make completely understand
(b) To ruin oneself
(c) To excite great applause
(d) To overcome someone
(e) None of these

Answer: To ruin oneself

Question 20: She exclaimed with sorrow that was a very miserable plight.

Options
(a) She said, "What a mystery it is."
(b) She said, "What a miserable sight it is."
(c) She said with sorrow, "What a pity it is."
(d) She said, "What a miserable plight it is."

Answer: She said, "What a miserable plight it is."

Question 21: Cassock : Priest :: ? : Graduate

Options
(a) Tie
(b) Cap
(c) Gown
(d) Coat

Answer: A Priest wears cassock while Graduate wears gown.

Question 22: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
The supreme excellence (P) / of your enemies without even (Q) I having to fight them (R) / is to subdue the armies (s).
The correct sequence should be :

Options
(a) PSQR
(b) QRPS
(c) PRQS
(d) QSPR

Answer: PSQR

Question 23: Battery X lasts longer than Battery Y. Battery Y doesn't last as long as Battery Z. Battery Z lasts longer than Battery X. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of above

Answer: The first two statements indicate that Battery Y lasts the least amount of time, but it cannot be determined if Battery Z lasts longer than Battery X.

Question 24: In the 1966 Supreme Court decision Miranda v. Arizona, the court held that before the police can obtain statements from a person subjected to an interrogation, the person must be given a Miranda warning. This warning means that a person must be told that he or she has the right to remain silent during the police interrogation. Violation of this right means that any statement that the person makes is not admissible in a court hearing.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) police who do not warn persons of their Miranda rights are guilty of a crime
(b) a Miranda warning must be given before a police interrogation can begin.
(c) the police may no longer interrogate persons suspected of a crime unless a lawyer is present.
(d) the 1966 Supreme Court decision in Miranda should be reversed
(e) persons who are interrogated by police should always remain silent until their lawyer comes

Answer: This answer is clearly supported in the second sentence. Nothing in the paragraph suggests that it is a crime not to give a Miranda warning, so choice a is incorrect. Choice c is also wrong because police may interrogate as long as a warning is given. There is no support given for either choice d or e.

Question 25: Statement: Because of the large number of potholes in road X, reaching airport in time has become difficult.
Assumptions:
1. Reaching airport in time may not be always necessary.
2. There is no other convenient road to the airport.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The statement presents the issue of 'not reaching airport in time' as a problem. This means that reaching airport in time is necessary. So, 1 is not implicit. Besides, it is mentioned that reaching airport in time has become difficult due to large number of potholes in road X. This implies that road X is the only possible way. So, 2 is implicit.

Question 26: Statement: There is a considerable increase in the number of persons affected by water-borne diseases during monsoon period.
Courses of Action:
1. The question should be raised in the Legislative Assembly.
2. The Government should disseminate adequate information regarding the pure drinking water to people.
3. All the hospitals in the city should be equipped properly for the treatment of patients during monsoon period.

Options
(a) Only 1 and 2 follows
(b) Only 2 and 3 follows
(c) Only 1 and 3 follows
(d) All follows
(e) None follows

Answer: Any aspect of health has two factors to tackle with - prevention and treatment. Prevention includes creating awareness among people, and treatment includes providing adequate medical facilities. So, both 2 and 3 follow.

Question 27: Statements: This world is neither good nor evil; each man manufactures a world for himself.
Conclusions:
1. Some people find this world quite good.
2. Some people find this world quite bad.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: The statement mentions that the world for a man is as he makes it himself. So, some people might find it good and some quite bad. Thus, both 1 and 2 follow.

Question 28: Quid pro quo mean "a favor for a favorer" . Which situation below can be the best example of a Quid pro quo ?

Options
(a) India is not buying and U.S. is not selling any Fighter Planes.
(b) Relationships that understand the need for a healthy give and take balance are less likely to fail because both partners know and understand the value of the other
(c) That part of capital flows that represents a direct financial flow from a parent company to an overseas firm that it controls.
(d) Iran used to be India's second-largest supplier, but is now fifth or sixth.

Answer: Relationships that understand the need for a healthy give and take balance are less likely to fail because both partners know and understand the value of the other.

Question 29: If RED is coded as 6720, then how would GREEN be coded?

Options
(a) 1677209
(b) 16717209
(c) 1677199
(d) None of these

Answer: Clearly, the order of letters in the word is reversed and then each letters is replaced by the numeral denoting its position in the English alphabet. Next, 2 is added to each numeral and the numerals so obtained are joined together physically to get the code. Thus, we have :

RED → DER → 4/5/18 → 6/7/20 → 6720.

GREEN → NEERG → 14/5/5/18/7 → 16/7/7/20/9 → 1677209.

Question 30: If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

Options
(a) Q - N + M \times P
(b) P + S \times N - Q
(c) P - M +N \times Q
(d) Q - S % P

Answer: P - M → P is the brother of M

M + N → M is the mother of N

N \times Q → N is the sister of Q

Therefore, P is the maternal uncle of Q.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 39

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *