Model Test Paper - 38

Question 1: Rahul is as much younger than Mukesh as he is older than Lata. If the sum of the ages of Mukesh and Lata is 60 years, what is definitely the difference between Mukesh and Rahul's age ?

Options
(a) 20 years
(b) 24 years
(c) Can't be determined
(d) None of these

Answer: Can't be determined.

Question 2: A train speeds past a pole in 15 seconds and speeds past a platform of 100 metres long in 30 seconds. Its length (in metres) is

Options
(a) 200
(b) 100
(c) 50
(d) Data inadequate

Answer: Let the length of the train be x m and its speed be s m/sec.

Then \frac{x+0}{15}=s (we assume the horizontal length of the pole to be o m)

And  \frac{x+100}{30}=s

 \Rightarrow \frac{x}{15}= \frac{x+100}{30}

Solving x =100

\Rightarrow Length of train is 100 m

Question 3: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Yellow
(b) White
(c) Blue
(d) Green
(e) Violet

Answer: Except 'White', all others are the colours of the rainbow.

Question 4: Syam buys 10 apples for Rs 1. At what price should he sell a dozen apples if he wishes to make a profit of 25%?

Options
(a) Rs 0.125
(b) Rs 1.25
(c) Rs 0.25
(d) Rs 1.5
(e) Rs 1.8

Answer: He cost price of 1 apple =\frac{1}{10} th of a dollar or Rs 0.10.

As Syam wishes to make a profit of 25%, his selling price per apple will be 0.10 + 25% of 0.10 = Rs 0.125.

If the selling price of 1 apple is Rs 0.125, then the selling price of a dozen apples = 12 \times 0.125

= Rs 1.5

Question 5: A machine weaves 0.75 meters of cloth every second. Approximately, how many seconds will it take for the weave 20 meters of cloth?

Options
(a) 15
(b) 26
(c) 36
(d) 46

Answer: Let the required time be z seconds. Then,

More meters, More time (Direct proportion)

Therefore, 0.75 : 20 : : 1 : z

0.75z = 20 × 1 ⇒ z = 26.6

So. the approx time is 26 sec.

Question 6: At 3.40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of :

Options
(a) 110 ^{\circ}
(b) 115 ^{\circ}
(c) 130 ^{\circ}
(d) 155

Answer: Angle traced by hour hand in 6 hours = 360^{\circ}

Angle traced by hour hand in 12 hours = (\frac{360}{12}\times\frac{11}{3})^{\circ} = 110^{\circ}

Angle traced by minute hand in 60 min.=360{\circ}

Angle traced by it in 40 min. =(\frac{360}{60}\times 40)^{\circ} = 240^{\circ}

\therefore Required angle (240-110)^{\circ} = 130 ^{\circ}

Question 7: In how many different ways can the letters of the word 'CLOUD' be arranged?

Options
(a) 24
(b) 240
(c) 120
(d) 60
(e) None of these

Answer: The number of arrangement= 5!= 120

Question 8:If a man can swim downstream at 6 kmph and upstream at 2 kmph, his speed in still water is :

Options
(a) 4 km/hr
(b) 3 km/hr
(c) 2 km/hr
(d) 2.5 km/hr

Answer: Speed in still water =\left ( \frac{1}{2} \right ) \times(6 + 2) km/hr = 4 km/hr

Question 9: Ram invests Rs. 5000 in a bond which gives interest at 4% per annum during the first year, 5% during the second year and 10% during the third year. How much does he get at the third year? get at the end of the third Year?

Options
(a) Rs. 5060
(b) Rs. 5900
(c) Rs. 6000
(d) Rs. 6006
(e) None of these

Answer: He will get = 5000\left ( 1+\frac{4}{100} \right )\left ( 1+\frac{5}{100} \right )\left ( 1+\frac{10}{100} \right )

=5000\left ( \frac{26}{25} \right )\left ( \frac{21}{20} \right )\left ( \frac{11}{10} \right ) = Rs. 6006

Question 10: A sum of Rs. 50,000 was borrowed for 219 days at simple interest. If Rs. 52,100 were paid to clear the loan at the end of the period then the rate of interest is

Options
(a) 8% pa
(b) 7% pa
(c) 6% pa
(d) 9% pa

Answer: T =  \frac{219}{365}= \frac{3}{5}yrs

I = 52,100 – 50,000 = Rs. 2,100

r =  \frac{100 \times 2100}{50000 \times \big( \frac{3}{5} \big) }=7\%pa

Question 11: Read. the list of word given below and choose from the options (1) to (5) the word that is SIMILAR in meaning to the word given in capital letters.

NADIR

Options
(a) Asylum
(b) Heaven
(c) Depth
(d) Nebulous
(e) None of these

Answer: Asylum

Question 12: An employment advertisement should _______ the number of vacancies.

Options
(a) contain
(b) declare
(c) specify
(d) none of these

Answer: Specify

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Swelte
(b) Filpant
(c) Licentious
(d) Puessile

Answer: Licentious

Question 14: But in all these cases conversion from scale have well-formulated.

Options
(a) can be well-formulated
(b) are well-formulated
(c) well-formulated
(d) No improvement

Answer: are well-formulated

Question 15: Which of the following should be the third sentence ?

Options
(a) 5
(b) 2
(c) 4
(d) 1

Answer: 2

Question 16: Each species has its special place or habitat. An ...(1)... bird-watcher can look at ...(2)... forest, meadow, lake, swamp or field and ...(3)... almost exactly what birds he ...(4)... find there ...(5)... birds are found all over the world; others ...(6)... themselves to certain areas. Still ...(7)... migrate from one country to another in ...(8)... in search of warmth and ...(9)... and then return in spring, ...(10)... the season is more favourable.
(solve as per the direction given above)

Options
(a) expert
(b) experienced
(c) advanced
(d) active

Answer: Expert

Question 17: Mahatma Gandhi believed that industrialization was no answer to the problems that plague the mass of India's poor and that villagers should be taught to be self-sufficient in food, weave their own cloth from cotton and eschew the glittering prizes that the 20th century so temptingly offers. Such an idyllic and rural paradise did not appear to those who inherited the reins of political power.
Mahatma Gandhi's dream of 'an idyllic and rural paradise' was not shared by

Options
(a) those who did not believe in the industrialisation of the country
(b) those who called him the Father of Nation
(c) those who inherited political powers after independence
(d) those who believed that villages should be self-sufficient in food and cloth

Answer: those who did not believe in the industrialisation of the country.

Question 18: Parts of a country behind the coast or a river's banks

Options
(a) Isthumus
(b) Archipelago
(c) Hinterland
(d) Swamps

Answer: Hinterland

Question 19: To cry wolf

Options
(a) To listen eagerly
(b) To give false alarm
(c) To turn pale
(d) To keep off starvation
(e) None of these

Answer: To give false alarm

Question 20: The boy said, "Who dare call you a thief?

Options
(a) The boy asked who called him a thief.
(b) The boy enquired who dared call him a thief.
(c) The boy told that who dared call him a thief.
(d) The boy told that who dared call him a thief.

Answer: The boy enquired who dared call him a thief.

Question 21: Poles : Magnet :: ? : Battery

Options
(a) Power
(b) Cells
(c) Energy
(d) Terminals

Answer: As magnet has poles similarly battery has terminals.

Question 22: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
The plucked up courage to (P) / to reflect global realities (Q) / government has at last (R) / increase domestic fuel prices (S).
The correct sequence should be :

Options
(a) RSPQ
(b) QPSR
(c) PRSQ
(d) QSPR

Answer: PRSQ

Question 23: Battery X lasts longer than Battery Y. Battery Y doesn't last as long as Battery Z. Battery Z lasts longer than Battery X. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of above

Answer: The first two statements indicate that Battery Y lasts the least amount of time, but it cannot be determined if Battery Z lasts longer than Battery X.

Question 24: Mathematics allows us to expand our consciousness. Mathematics tells us about economic trends, patterns of disease, and the growth of populations. Math is good at exposing the truth, but it can also perpetuate misunderstandings and untruths. Figures have the power to mislead people.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) the study of mathematics is dangerous.
(b) words are more truthful than figures.
(c) the study of mathematics is more important than other disciplines.
(d) the power of numbers is that they cannot lie.
(e) figures are sometimes used to deceive people

Answer: This answer is clearly stated in the last sentence of the paragraph. Choice a can be ruled out because there is no support to show that studying math is dangerous. Words are not mentioned in the passage, which rules out choice b. Choice d is a contradiction to the information in the passage. There is no support for choice c.

Question 25: Statement: The coffee powder of company X is quite better in taste than the much advertised coffee of company Y.
Assumptions:
1. If your product is not good, your spend more on advertisement.
2. Some people are tempted to buy a product by the advertisement.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: Since the statement holds the product of company X more superior in quality than that of Y which spends more on advertisement, so 1 is not implicit. According to the statement, the product of company Y is more known because of more advertisement. So, 2 is implicit.

Question 26: Statement: The vehicular traffic has increased so much in the recent past that it takes at least two hours to travel between the city and the airport during peak hours.
Courses of Action:
1. Non-airport bound vehicles should not be allowed to ply on the road connecting the city and the airport.
2. The load of vehicular traffic should be diverted through various link roads during peak hours.
3. The departure and arrival of flights should be regulated so as to .avoid congestion during peak hours.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Only 1 and 2 follows
(d) All follows
(e) None of these

Answer: Clearly, the schedule of flights cannot be programmed on the basis of the city's traffic conditions. So, 3 does not follow. The only solution of the problem seems to be to regulate traffic movement and to provide alternative routes to various destinations so as to divert the traffic off the congested roads. Thus, 2 follows. Besides, the convenience of both the airport and non-airport bound vehicle owners is to be taken care of. So, 1 does not follow.

Question 27: Statements: A bird in hand is worth two in the bush.
Conclusions:
1. We should be content with what we have.
2. We should not crave for what is not.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: Both the given conclusions clearly bring out the central theme of the proverb given in the statement. So, both 1 and 2 follow.

Question 28: Get more involved in our real world. Food inflation is a fantastic way to teach our children mathematics. Try having your child plot a graph of how incomes have grown in India for different jobs between, say, 1950 and today (engineer, doctor, maid, driver). Have them plot how costs have grown in the same period; it will be a fun exercise'
By the time they finish the exercise, not only will your children learn a lot, but likely you will realize too that while our incomes have zoomed 300 times in this period salaries of maids have probably Eone up only 50 times, and costs have gone up 100 times. Your maid still has a seven-day week, with no paid vacation or casual leaves'
And realizing just how lucky we are is often the first step towards serious philanthropy

Options
(a) Real world problems are a good way to understand other subjects as well as have appreciation for the real world problem
(b Food inflation has affected very differently different professionals over the Years
(c) Though there are huge salary differences, for all the jobs/professions the increase has atleast not been less than the rate of inflation over a longer period of time
(d) When we realize that we have been lucky, we tend to think about philanthropy and helping those who have ot been so luckY
(e) Not only children, even the parents and other adults need to understand and sensitise themselves about the inequality

Answer: From the given information, the statement cannot be inferred that 'Though there are huge salary differences, for all the jobs/professions the increase has at least not been less than the rate of inflation over
a longer period of time'.

Question 29: If 'orange' is called 'butter', 'butter' is called 'soap', 'soap' is called 'ink', 'ink' is called 'honey' and 'honey' is called 'orange', which of the following is used for washing clothes ?

Options
(a) ink
(b) orange
(c) soap
(d) butter

Answer: Clearly, 'soap' is used for washing the clothes . But a 'soap' is called 'ink'. So, 'ink' is used for washing the clothes.

Question 30: Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is Suresh related to that boy?

Options
(a) Brother
(b) Uncle
(c) Cousin
(d) Father

Answer: The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh's mother i.e., the son of Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 38

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *