Model Test Paper - 34

Question 1: The ratio of the Mother's age to her daughter's age is 9 : 5. the product of their ages is 1125. the ratio of their ages after six years will be :

Options
(a) 5 : 3
(b) 2:3
(c) 3:4
(d) 6:2

Answer: Let the present ages of Mother and daughter be 9x and 5x respectively.

9x × 5x = 1125 ⇒ 45x2 = 1125 ⇒ x2 = 25, x = 5.

Required ratio = (9x + 5) : (5x + 5) ⇒ 50 : 30 ⇒ 5 : 3.

Question 2: Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 metres, in what time (in seconds) will they cross each other travelling in opposite direction?

Options
(a) 10
(b) 12
(c) 15
(d) 20

Answer: Speed of the first train = \left ( \frac{120}{10} \right ) m/sec = 12 m/sec.

Speed of the second train = \left ( \frac{120}{15} \right ) m/sec = 8 m/sec.

Relative speed = (12 + 8) = 20 m/sec.

\therefore Required time = \left [ \frac{\left ( 120+120 \right )}{20} \right ] sec = 12 sec.

Question 3: A specific distance (x km) is to be covered in a specific time. If a car runs at a speed of 20 km per hour, then it reaches late by 15 minutes. If its speed is 40 km per hour, then it reaches 15 minutes earlier. The value of x would be

Options
(a) 10
(b) 20
(c) 150
(d) 200

Answer:  \frac{x}{20}=t+ \frac{1}{4}

 \frac{x}{40}=t- \frac{1}{4}

 \frac{x}{20} - \frac{x}{40}= (t+ \frac{1}{4}) - (t- \frac{1}{4})

 \frac{x}{40}= \frac{1}{2}

x = 20

Question 4: The average age of the boys in a class is 18 years and that of girls is 16 years. The average age for the whole class is :
A library has an average of 430 visitors on Sundays and 270 on other days. The around average of the number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Saturday is :

Options
(a) 265
(b) 275
(c) 285
(d) 295

Answer: Since the month begins with a Saturday , So there will be five Sundays in the month,

Required Average =\frac{40\times 5+270\times 26}{31} = \frac{2150+7020}{31}

= 295.80

So, the around value of visitors per day is 295.

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Paint
(b) Sand
(c) Cement
(d) Bricks
(e) Stones

Answer: Except 'Paint', all others are raw materials.

Question 6: Divide Rs.1024 in the ratio 9 : 7?

Options
(a) 576, 448
(b) 235, 365
(c) 123, 231
(d) none of these

Answer: Sum of terms = (9 + 7) = 16

First part = Rs 1024\times \frac{9}{16} = Rs. 576

Second part = Rs 1024\times \frac{7}{16} = Rs. 448

Question 7: Find the least number which when divided by 5, 6, 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder. (I.B.P.S. 2001)

Options
(a) 1683
(b) 2246
(c) 2346
(d) 2145

Answer: L.C.M. of 5, 6, 7, 8 = 840.

∴ Required number is of the form 840k + 3.

Least value of k for which (840k + 3) is divisible by 9 is k = 2.

∴ Required number = (840 × 2 + 3) = 1683.

Question 8: A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on Monday and is 4 min.48 sec.fast at 2 p.m. on Monday.When was it correct ? (R.R.B.2001)

Options
(a) 1 p.m. on Tuesday
(b) 2 p.m. on Wednesday
(c) 4 p.m. on Thursday
(d) 1 p.m. on Friday

Answer: Time from 12 p.m. on Monday to 2 p.m. on the following Monday = 7 days 2 hours = 170 hours.

\therefore The watch gain (2+4\frac{4}{5})min . or \frac{34}{5} min.in 170hrs

Now,\frac{34}{5}min.are gained in 170hrs.

\therefore 2 min. are gained in(170\times \frac{5}{32}\times 2)hrs=50hrs.

\therefore Watch is correct 2 days 2 hrs.after 12 p.m. on MONDAY i.e.it will be correct at 2 p.m. on Wednesday.

Question 9: A sum of money doubles itself in 4 yr at compound interest. It will amount to 8 times itself at the same rate of interest in

Options
(a) 18 yr
(b) 12 yr
(c) 16 yr
(d) 24 yr
(e) None of these

Answer: The sum doubles in 4 yr.

\therefore It will be 8 times i.e.,23, times in 3 x 4 = 12 yr

Question 10: Ronnie borrowed Rs. 3,650 from a money lender at 5.5% per annum simple interest for 100 days. The amount paid by him to clear the loan at the end of the period is (B.B.A. 2002)

Options
(a) Rs. 3,695
(b) Rs. 3,965
(c) Rs. 3,705
(d) Rs. 3,700

Answer: T =  \frac{100}{365}year= \frac{20}{73}years

SI =  \frac{3650 \times 5.5 \times 20}{100 \times 73}=Rs. 55

A = 3,650 + 55 = Rs. 3,705

Question 11: Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word given in capital letters.

MUSE

Options
(a) Ponder
(b) Infect
(c) Appease
(d) Taint
(e) Hold

Answer: Ponder

Question 12: The building comprises _______ sixty rooms.

Options
(a) by
(b) from
(c) of
(d) none of these

Answer: None of these

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Parallelled
(b) Parralleled
(c) Paralleled
(d) Paraleled

Answer: Paralleled

Question 14: The crime has growth rapidly in Russia since the disintegration of the communist system.

Options
(a) crime has grown rapidly
(b) rapid crime has grown
(c) crimes grow rapidly
(d) crimes have been rapidly grown
(e) No correction required

Answer: crime has grown rapidly

Question 15: The demonstration passed off peacefully.

Options
(a) passed out
(b) passed away
(c) passed on
(d) No improvement

Answer: No improvement.

Question 16: (solve as per the direction given above)

Options
(a) Bringing
(b) Demanding
(c) Beginning
(d) Allowing

Answer: Allowing

Question 17: Mahatma Gandhi believed that industrialization was no answer to the problems that plague the mass of India's poor and that villagers should be taught to be self-sufficient in food, weave their own cloth from cotton and eschew the glittering prizes that the 20th century so temptingly offers. Such an idyllic and rural paradise did not appear to those who inherited the reins of political power.

The meaning of 'glittering prizes that the 20th century so temptingly offers is

Options
(a) pursuit of a commercialized material culture
(b) replacement of rural by urban interests
(c) complete removal of poverty
(d) absence of violence and corruption

Answer: Complete removal of poverty

Question 18: A child born after death of his father

Options
(a) Posthumous
(b) Orphan
(c) Bastard
(d) Progenitor

Answer: Posthumous

Question 19: Darjeeling grows tea.

Options
(a) Tea is grown in Darjeeling.
(b) Let the tea be grown in Darjeeling.
(c) Tea is being grown in Darjeeling.
(d) Tea grows in Darjeeling.

Answer: Tea is grown in Darjeeling.

Question 20: Nita ordered her servant to bring her cup of tea.

Options
(a) Nita said, "Bring me a cup of tea."
(b) Nita told her servant, "Bring a cup of tea."
(c) Nita told her servant, "Bring her that cup of tea."
(d) Nita said to her servant, "Bring me a cup of tea."

Answer: Nita said to her servant, "Bring me a cup of tea."

Question 21: 1, 2, 6, 7, 21, 22, 66, 67, ?

Options
(a) 51
(b) 101
(c) 201
(d) 251

Answer: The pattern is + 1, × 3, + 1, × 3, + 1, × 3, + 1, .....

So, missing term = 67 × 3 = 201.

Question 22: Cloth : Mill :: Newspaper : ?

Options
(a) Reader
(b) Editor
(c) Press
(d) Paper

Answer: As Cloth is made in a Mill, similarly Newspaper is printed in press.

Question 23: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to re-arrange- these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
I saw two roads covered with the yellow (P) / directions in a forest (Q) / branching in two different (R) / leaves of autumn (S).
The proper sequence should be :

Options
(a) PQRS
(b) PQSR
(c) PRSQ
(d) PSRQ

Answer: PSRQ

Question 24: On the day the Barton triplets are born, Jenna weighs more than Jason. Jason weighs less than Jasmine. Of the three babies, Jasmine weighs the most.
If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: We only know that Jasmine weighs more than Jason. There is no way to tell whether Jasmine also weighs more than Jenna.

Question 25: In the past, consumers would rarely walk into an ice cream store and order low-fat ice cream. But that isn't the case today. An increasing health consciousness combined with a much bigger selection of tasty low-fat foods in all categories has made low-fat ice cream a very profitable item for ice cream store owners.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) low-fat ice cream produces more revenue than other low-fat foods.
(b) low-fat ice cream produces more revenue than other low-fat foods.
(c) ice cream store owners no longer think that low-fat ice cream is an unpopular item.
(d) ice cream store owners no longer think that low-fat ice cream is an unpopular item.
(e) consumers are fickle and it is impossible to please them

Answer: This choice is supported as the best answer because the paragraph indicates that low-fat ice cream was once an unpopular item, but now, because consumers are more health conscious and because there is a wider array of tasty low-fat foods, low-fat ice cream is a profitable item for ice cream store owners. There is no indication that choices a, b, d,or e are true based on the information given.

Question 26: Statement: A's advice to B - "Go to Jammu via Amritsar - the shortest route".
Assumptions:
1.B wishes to go to Jammu.
2. A gives advice to everybody.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither I nor II is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: A has advised B the route to Jammu. This means that B wishes to go to Jammu. So, 1 is implicit. The statement mentions only A's advice to B. So, 2 is not implicit.

Question 27: Statement: A large number of students who have passed their XII Std. terminal examination in the country could not get admission to colleges as the number of seats available are grossly inadequate.
Courses of Action:
1. The evaluation system of XII Std. terminal examination should be made more tough so that fewer students pass the examination.
2. The Government should encourage the private sector to open new colleges by providing them land at cheaper rate.
3. The rich people should be asked to send their wards to foreign countries for higher studies enabling the needy students to get admission in colleges within the country.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Only 1 and 2 follows
(d) Only 2 and 3 follow
(e) None of these

Answer: Clearly, reducing the number of aspirants for admission to colleges or sending the students of well-to-do families to foreign countries for higher studies, is no proper solution. So, both 1 and HI do not follow. The right solution is to increase the number of colleges so as to accommodate the increasing number of admission-seekers. So, only 2 follows.

Question 28: During the Puja days', people visit those houses where 'puja' is performed. They make it a point to go even if they are not invited. Manmohan visited the house of Keshav, his office colleague, during 'puja days'.

Options
(a) Keshav had invited Manmohan for some other function.
(b) Manmohan, being a religious man, went to Keshav's house uninvited
(c) In Keshav's house, 'puja' was performed.
(d) Manmohan was invited by Keshav.

Answer: Manmohan was invited by Keshav.

Question 29: Violating an Apartment Lease occurs when a tenant does something prohibited by the legally binding document that he or she has signed with a landlord. Which situation below is the best example of Violating an Apartment Lease?

Options
(a) Leslie thinks that her landlord is neglecting the building in which she rents an apartment. She calls her attorney to ask for advice.
(b) Tim has decided to move to another city, so he calls his landlord to tell him that he is not interested in renewing his lease when it expires next month.
(c) Valerie recently lost her job and, for the last three months, has neglected to pay her landlord the monthly rent they agreed upon in writing when she moved into her apartment eight months ago.
(d) Mark writes a letter to his landlord that lists numerous complaints about the apartment he has agreed to rent for two years.

Answer: Valerie signed a legally binding document that requires her to pay a monthly rent for her apartment and she has failed to do this for the last three months. Therefore, she has violated her apartment lease.

Question 30: If 'dust' is called 'air', 'air' is called 'fire', 'fire' is called 'water', 'water' is called 'colour', 'colour' is called 'rain', and 'rain' is called 'dust', then where do fish live ?

Options
(a) colour
(b) dust
(c) fire
(d) water

Answer: Fishes live in 'water' and as given, 'water' is called 'co lour'. so fishes live in 'colour' .

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 34

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *