Model Test Paper - 31

Question 1: Five years ago the ratio of the ages of Omkar and Nitin was 8 : 7. Three years hence, the ratio of their ages will be 11 : 10. what is Nitin's age at present?

Options
(a) 12 years
(b) 15 years
(c) 17 years
(d) 19 years

Answer: Let the Omkar and Nitin age Five years ago = 8x and 7x.

\frac {(8x + 5)+3}{(7x +5)+ 3} =\frac {12}{11}

⇒ 88x +88 = 84x + 96

⇒ 4x = 8 ⇒ x = 2. Nitin's present age = (7x + 5) = (7 × 2 + 5) = 19 years.

Question 2: A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform ?

Options
(a) 320 m
(b) 350 m
(c) 650 m
(d) None of these

Answer: Speed = \left ( \frac{300}{18} \right ) m/sec

= \left (\frac{50}{3}\right ) m/sec.

Length of the platform be x metres.

Then = x+\frac{300}{39}

=\frac{50}{3} m/sec

= 3 (x + 300) =1950 .

= 350 m

Question 3: Which of the following trains is the fastest?

Options
(a) 36 km
(b) 35 km
(c) 40 km
(d) 48 km

Answer: 1500 \frac{m}{min}= \frac{1500:m}{60:sec}=25:m/sec

90\frac{km}{hr}= 90 \times \frac{5}{18}:m/sec=25:m/sec

All options (a), (b) and (c) have equal value. Hence option (d) is correct.

Question 4: The average of seven consecutive odd numbers is 36. What is the difference between the highest and lowest numbers ?

Options
(a) 5
(b) 10
(c) 12
(d) None of these

Answer: Let the numbers be x, x + 2, x + 4, x + 6, x + 8, x + 9, x + 10 & x + 12

then,\frac{x+(x+2)+(x+4)+(x+6)+(x+8)+(x+10)+(x+12)}{7} = 36

\frac{7x+42}{7} = 36

Lowest term = 30, Highest term = 30 + 12 = 42.

x + 6 = 36 , x = 30. Difference between highest & lowest term = 42 – 30 = 12.

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Horse
(b) Dog
(c) Camel
(d) Cow
(e) Fox

Answer: Except 'Fox', all others are pet animals.

Question 6: In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If the this ratio is to be 1 : 2, then the quantity of water to be further added is

Options
(a) 20 liters
(b) 30 liters
(c) 50 liters
(d) 60 liters

Answer: Quantity of Milk = 60\times \left ( \frac{2}{3} \right ) = 40 liters

Quantity of water = 60-40 = 20 liters

As per question we need to add water to get quantity 2:1

=\frac{40}{\left ( 20+x \right )}=\frac{1}{2}

= 20 + x = 80

x = 60 liters

Question 7: Find the L.C.M of 72, 108 and 2100.

Options
(a) 27800
(b) 29800
(c) 37800
(d) 45800

Answer: (2^{3})\times( 3^{2}), 108 = (3^{2})\times 2^{2},2100 =( 2^{2})\times (5^{2})\times 3\times 7

\therefore LCM = (2^{3})\times (3^{3})\times (5^{2})\times 7 = 37800

Question 8: At what time between 7 and 8 o"clock will the hands of a clock be in the same straight line but,not together ? (A.A.O.exam.2003)

Options
(a) 5 min.past 7
(b) 7\frac{2}{11}min.past 7
(c) 5\frac{4}{11}min.past 7
(d) 5\frac{5}{11}min.past 7

Answer: When the hands of the clock are in the same straight line but not together, they are 30 minute spaces apart.

At 7 o'clock ,they are 25 min.spaces apart.

\therefore Minute hand will have to gain only 5 min. spaces.

55 min.spaces are gained in

(\frac{60}{55}\times 5)min= 5\frac{5}{11}min

Required time = 5\frac{5}{11}min.past 7

Question 9: What amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 4500 at the rate of 4% per annum at the and end of 2 yr ?

Options
(a) Rs. 360
(b) Rs. 358.40
(c) Rs. 367.20
(d) None of these

Answer: Compund Interest=4500\left [\left ( 1+\frac{4}{100}\right )^{2}-1 \right ]

=4500\left [ \left ( \frac{26}{25}\right )^{2}-1 \right ]

=4500\left [ \frac{26^{2}-25^{2}}{25^{2}}\right ]

=4500\left [\frac{\left ( 26-25 \right )\left ( 26+25 \right )}{625}\right ]

=4500\left [ \frac{\left ( 1 \right )\left ( 51 \right )}{625}\right ]=Rs. 367.20

Question 10: A Farmer borrowed Rs. 20,000 from a money lender at 4% per annum simple interest. The amount paid by him to clear the loan after a period of 5 years is

Options
(a) Rs. 4,500
(b) Rs. 24,500
(c) Rs. 15,500
(d) Rs. 24,000

Answer:

SI =  \frac{20,000 \times 4\ times 5}{100}=Rs. 4,000

A = 20,000 + 4,000 = Rs. 24,000

Question 11: Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word given in capital letters.

IN TOTO

Options
(a) In the heart
(b) In peace
(c) Within the walls
(d) Entirely
(e) None of these

Answer: Within the walls

Question 12: People who _____ on horses usually lose in the end.

Options
(a) risk
(b) gamble
(c) place
(d) play

Answer: Gamble

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Exaggerate
(b) Exeggrate
(c) Exagerate
(d) Exadgerate

Answer: Exaggerate

Question 14: For some days the new professor lectured above the heads of his pupils

Options
(a) over the heads of
(b) over the head of
(c) through the heads of
(d) on the heads of
(e) No correction required

Answer: over the heads of

Question 15: To get one's name in the Rowland Ward's book of hunting records was the hot ambition of every serious hunter.

Options
(a) extreme
(b) burning
(c) high
(d) No improvement

Answer: High

Question 16: (solve as per the direction given above)

Options
(a) From
(b) For
(c) Again
(d) Besides

Answer: For

Question 17: Speech is great blessings but it can also be great curse, for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also if we use it carelessly, make our attitude completely misunderstood. A slip of the tongue, the use of unusual word, or of an ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend. Again, different classes of people use different vocabularies, and the ordinary speech of an educated may strike an uneducated listener as pompous. Unwittingly, we may use a word which bears a different meaning to our listener from what it does to men of our own class. Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful handling. Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions to men.

If one used the same style of language with everyone, one would sound

Options
(a) flat
(b) boring
(c) foolish
(d) democratic

Answer: Foolish

Question 18: A name adopted by an author in his writings

Options
(a) Nickname
(b) Pseudonym
(c) Nomenclature
(d) Title

Answer: Pseudonym

Question 19: You need to clean your shoes properly.

Options
(a) You are needed to clean your shoes properly.
(b) Your shoes are needed to clean properly.
(c) Your shoes are needed by you to clean properly.
(d) Your shoes need to be cleaned properly.

Answer: Your shoes need to be cleaned properly.

Question 20: In the questions below the sentences have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

He exclaimed with joy that India had won the Sahara Cup.

Options
(a) He said, "Hurrah! India has won the Sahara Cup"
(b) He said, "India has won the Sahara Cup"
(c) He said, "India won the Sahara Cup"
(d) He said, "How! India will win the Sahara Cup"

Answer: He said, "Hurrah! India has won the Sahara Cup"

Question 21: 2, 3, 5, 7, 11, ?, 17

Options
(a) 11
(b) 17
(c) 23
(d) 13

Answer: Clearly, the given series consists of prime numbers starting from 2. So, the missing term is the prime number after 11, which is 13.

Question 22: Microphone : Loud :: Microscope : ?

Options
(a) Elogate
(b) Investigate
(c) Magnify
(d) Examine

Answer: As Microphone makes sound louder similarly Microscope makes the object magnified.

Question 23: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to re-arrange- these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.

There is that the woman is a kitchen-maid and (P) / the traditional belief (Q) / an instrument of man's pleasure (B) / a child-bearing machine (S).
The proper sequence should be:

Options
(a) QPSR
(b) RQPS
(c) QSPR
(d) RSPR

Answer: QPSR

Question 24: A fruit basket contains more apples than lemons. There are more lemons in the basket than there are oranges. The basket contains more apples than oranges.
If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: There are fewer oranges than either apples or lemons, so the statement is true.

Easy method: (Try this method to solve without any confusion)

1. A fruit basket contains more apples than lemons = App > Lem
2. There are more lemons in the basket than there are oranges = Lem > Org

Now, Combine the above two results: App > Lem > Org

3. The basket contains more apples than oranges (App > ... > Org) = Yes.

Therefore, the given 3rd statement is true.

Question 25: Statement: Lack of stimulation in the first four or five years of life can have adverse consequences.
Assumptions:
1. A great part of the development of observed intelligence occurs in the earliest years of life
2. 50 percent of the measurable intelligence at age of 17 is already predictable by the age of four.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The lacking in first four or five years can be adverse because it is the main period of development. So, 1 is implicit. Since nothing is mentioned about the predictability of intelligence, 2 is not implicit

Question 26: One of the warmest winters on record has put consumers in the mood to spend money. Spending is likely to be the strongest in thirteen years. During the month of February, sales of existing single-family homes hit an annual record rate of 4.75 million.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) consumer spending will be higher thirteen years from now than it is today.
(b) more people buy houses in the month of February than in any other month.
(c) during the winter months, the prices of single-family homes are the lowest.
(d) there were about 4 million homes for sale during the month of February.
(e) warm winter weather is likely to affect the rate of home sales.

Answer: This is clearly the best answer because the paragraph directly states that warm weather affects consumers inclination to spend. It furthers states that the sales of single-family homes was at an all-time high. There is no support for choice a or c. Choice b is wrong because even though there were high sales for a particular February, this does not mean that sales are not higher in other months. Choice d presents a misleading figure of 4 million. The paragraph states that the record of 4.75 million was at an annual, not a monthly, rate.

Question 27: Statement: The Union Ministry of Tourism and Civil Aviation has fixed an annual target of Rs 10,000 crores by way of tourism earnings towards the end of the current decade.
Courses of Action:
1. There is no need of development of further new tourist spots to meet the target.
2. The Ministry should evolve attractive packages to woo the foreign tourists to meet the target.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 1 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Such a high target can be achieved only by a drastic increase in the number of tourists. The tourists can be attracted only by developing spots worth seeing and providing attractive packages which seem to be a good value-for-money offer to foreign tourists. So, only 2 follows.

Question 28: The data given by the U.S. Labour Ministry indicate that till the year 2000, there will be a shortage of 1,00,000 programmers. A spokesman from the industry said, "We should understand this thoroughly America needs Indian programmers. This is not only the question of investment but also of the talent with which the Indian programmers are equipped".

Options
(a) In other sectors also, there will be shortage of the talented labour till the year 2000.
(b) Indian programmers are the most talented in the world.
(c) Indian programmers are available on comparatively less salary in comparison to the programmers from other countries.
(d) In spite of entering with huge capital in the Software Training, U.S. could not be able to meet its own needs fully.
(e) The Indian software market is well equipped to send programmes to other countries.

Answer: In spite of entering with huge capital in the Software Training, U.S. could not be able to meet its own needs fully.

Question 29: Applying for Seasonal Employment occurs when a person requests to be considered for a job that is dependent on a particular season or time of year. Which situation below is the best example of Applying for Seasonal Employment?

Options
(a) Lucinda makes an appointment with the beach resort restaurant manager to interview for the summer waitressing position that was advertised in the newspaper.
(b) The ski instructors at Top of the Peak Ski School work from December through March.
(c) Matthew prefers jobs that allow him to work outdoors.
(d) Doug’s ice cream shop stays open until 11 p.m. during the summer months.

Answer: Although the ski instructors at Top of the Peak Ski School do work seasonally, choice a does not describe anyone applying for seasonal employment. In choice b, the statement that Matthew likes to work outdoors tells us nothing about seasonal employment or someone applying for it. And although choice d describes a business with seasonal hours, it does not describe a person applying for seasonal work. Choice c, on the other hand, very specifically depicts a person, Lucinda, who is applying for a job as a summer waitress at a beach resort, which is dependent upon a particular season of the year.

Question 30: If 'sand' is called 'air', 'air' is called 'plateau', 'plateau' is called 'well', 'well' is called 'island' and 'island' is called 'sky', then from where will a woman draw water ?

Options
(a) sky
(b) air
(c) island
(d) well

Answer: A woman shall draw water from a 'well' but a 'well' is called 'island' . So, the woman will draw water from an 'island'.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 31

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *