Model Test Paper - 12

Question 1: If 6 years are subtracted from the present age of Gulzar and the remainder is divided by 18, then the present age of his grandson Anup is obtained. If Anup is 2 years younger to Mahesh whose age is 5 years, then what is the present age of Guizar . [Bank P.O. 1993]

Options
(a) 96 years
(b) 48 years
(c) 84 years
(d) 60 years

Answer: Anups age =(5 - 2)years = 3 years.

Let Guizar’s age x years

Then x - 16/18 = 3 so x - 6 = 54 so x 60

Question 2: A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

Options
(a) 45 km/hr
(b) 54 km/hr
(c) 50 km/hr
(d) 55 km/hr

Answer: Speed of the train relative to man =\left ( \frac{125}{10} \right )m/sec

\left ( \frac{25}{2} \right )m/sec

\left ( \frac{25}{2}\times \frac{18}{5} \right )km/h=45 km/hr

Let the speed of the train be x km/hr. Then, relative speed = (x - 5) km/hr.

x - 5 = 45

x = 50 km/hr.

Question 3: A and B can do a work in 15 days, B and C in 20 days, C and A in L2 days. In how many days can they complete it, if they work together?

Options
(a) 20 days
(b) 15 days
(c) 12 days
(d) 10 days
(e) None of these

Answer: (A + B)'s one day work =

(B + C)'s one day work =

(C + A)'s one day work =

.'. (A + B +C)'s one day work =

=

Question 4: The average of first nine prime numbers is

Options
(a) 9
(b) 11|
(c) 11 2/9
(d) 11 1/9
(e) None of these

Answer: The average = \frac{2 + 3 + 5 + 7 + 11 + 13 + 17 + 19 + 23}{9}

= \frac{100}{9} = 11\frac{1}{9}

Question 5: Rs.20 is the true discount on Rs.260 due after a certain time. What will be the true discount on the same sum due after half of the former time, the rate of interest being the same ?

Options
(a) Rs.15
(b) Rs.10.40
(c) Rs.16.12
(d) Rs.11

Answer: S.I. on Rs.(260-20) for a given time = Rs.7.34.

S.I. on Rs. 240 for half the time= Rs.=10.

T.D. on Rs. 250 =Rs.10

\therefore T.D. on Rs.260= Rs  (\frac{10}{250}\times 260) = Rs.10.40.

Question 6: if log_{x}y = 100 and log_{2}x = 10 , then the value of y is:

Options
(a) y = 100
(b) y = 200
(c) y = 300
(d) none of these

Answer: log_{2}x

\Rightarrow x=2^{10}

log x y = 100

\Rightarrow y=x^{100}

\Rightarrow y=(2^{10})^{100}

\Rightarrow y=2^{1000}

Question 7: Rs. 120 are divided among A, B, C such that A’s share is Rs. 20 more than B’s and Rs. 20 less than C’s. What is B’s share.

Options
(a) Rs. 10
(b) Rs. 20
(c) Rs. 15
(d) Rs. 25

Answer: Let C = x. Then A = (x—20) and B = (x—40).

x + x - 20 + x - 40 = 120 Or x=60.

A:B:C = 40:20:60 = 2:1 :3.

B's share = Rs. 120*(1/6) = Rs. 20.

Question 8: The greatest number which on dividing 152, 277 and 427 leaves equal remainder, is

Options
(a) 25
(b) 30
(c) 35
(d) 57
(e) None of these

Answer: The greatest number

= HCF of (277 - 152) and (427 - 277)

= HCF of 125 and 150

= 25

Question 9: One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in: (I.B. 2000)

Options
(a) 100 min
(b) 130 min
(c) 140 min
(d) 200 min

Answer: Let the slower pipe alone fill the tank in x minutes.

Then, faster pipe will fill it in \frac{x}{3} minutes.

\therefore \frac{1}{x}+\frac{3}{x}=\frac{1}{36}

\Rightarrow \frac{4}{x}=\frac{1}{36}

\therefore x = 140 min

Question 10: The banker's discount on a certain sum due 2 years hence is \frac{11}{10} of the true discount .The rate percent is :

Options
(a) 10%
(b) 12%
(c) 5%
(d) 2.5%

Answer: Let T.D. be Rs.1 .Then,B.D.=Rs.\frac{11}{10}= Rs.1.10

\therefore sum= Rs.(\frac{1.10\times 1}{1.10-1} )= Rs.(\frac{110}{10})Rs.11

\therefore S.I.on RS.11 for 2 years is Rs.1.10.

\therefore Rate =(\frac{100\times 1.10}{11\times 2})\% = 5\%

\therefore sum= Rs.(\frac{1.10\times 1}{1.10-1} )= Rs.(\frac{110}{10})= Rs.11

\therefore S.I.on Rs. 11 for 2 years is Rs.1.10.

\therefore Rate =(\frac{100\times 1.10}{11\times 2})\% = 5\%

Question 11: In spite of being (1)/ very busy at project work (2)/ he saves timer (3)/ to the relative (4)/ No Error (5)

Options

(a) In spite of being

(b) very busy at project work

(c) he saves timer

(d) to the relative

(e) No Error

Answer: Change 'to' by' for'.

Question 12: His father-in-law ...... him up in business.

Options
(a) built
(b) set
(c) made
(d) put

Answer: Set

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Survaillance
(b) Surveillance
(c) Survellance
(d) Surveilance

Answer: Surveillance

Question 14: If you are thinking about investigation overseas, isn't it makes sense to find an experience guide?

Options
(a) doesn't it make
(b) it is not making
(c) does it make
(d) is it making
(e) No correction required

Answer: doesn't it make

Question 15: The more they earn, more they spend.

Options
(a) More they earn, more they spend
(b) More they earn, the more they spend
(c) The more they earn, the more they spend
(d) No improvement

Answer: The more they earn, the more they spend

Question 16: Although, he is reputed for making very candid statements ......

Options

(a) his today's statements were very ambiguous
(b) his today speech was not fairly audible
(c) his speech was very interesting
(d) people follow whatever he instructs to them

Answer: his today's statements were very ambiguous

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) unless
(b) being
(c) until
(d) if

Answer : If

Question 18: Laws of nature are not commands but statements of acts. The use of the word "law" in this context is rather unfortunate. It would be better to speak of uniformities in nature. This would do away with the elementary fallacy that a law implies a law giver. If a piece of matter does not obey a law of nature it is punished. On the contrary, we say that the law has been incorrectly started.

Laws of nature differ from man-made laws because

Options
(a) the former state facts of Nature
(b) they must be obeyed
(c) they are natural
(d) unlike human laws, they are systematic

Answer: The former state facts of Nature

Question 19: Tending to move away from the centre or axis

Options
(a) Centrifugal
(b) Centripetal
(c) Axiomatic
(d) Awry

Answer: Centrifugal

Question 20: DISTANCE:MILE

Options
(a) liquid:litre
(b) bushel:corn
(c) weight:scale
(d) weight:scale

Answer: liquid:litre

Question 21: 15 16 14 17 13 18 ?

Options
(a) 24
(b) 20
(c) 16
(d) 12
(e) None of these

Answer:

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

Options
(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) 1

Answer: Notice that in each segment, the figures are all the same shape, but the one in the middle is larger than the two on either side. Also, notice that one of the figures is shaded and that this shading alternates first right and then left. To continue this pattern in the third segment, you will look for a square. Choice b is correct because this choice will put the large square between the two smaller squares, with the shading on the right.

Question 23: Faculty

Options
(a) teachers
(b) meetings
(c) buildings
(d) textbooks

Answer: A faculty consists of a group of teachers and cannot exist without them. The faculty may work in buildings (choice a), but the buildings aren't essential. They may use textbooks (choice b) and attend meetings (choice d), but these aren't essential.

Question 24: Optimist is to cheerful as pessimist is to

Options
(a) gloomy
(b) mean
(c) petty
(d) helpful

Answer: An optimist is a person whose outlook is cheerful. A pessimist is a person whose outlook is gloomy. The answer is not (choice b) because a pessimist does not have to be mean. (Choices c) and d are incorrect because neither adjective describes the outlook of a pessimist.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
briftamint means militant
uftonel means occupied
uftonalene means occupation
Which word could mean "occupant"?

Options
(a) elbrifta
(b) uftonamint
(c) elamint
(d) briftalene

Answer: Brift means the root word mili–; the suffix amint means the same as the English suffix –tant; the root word ufton– means occupy; el means the suffix –ied of occupied; and alene means the suffix –tion. (Because ufton means occupy, choices a, c, and d can be easily ruled out.)

Question 26: There has been a huge drop in the supply of cotton during the current year.

Options
(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true.
(c) If the interference is cannot be determined.
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false.

Answer: If the interference is probably true.

Question 27: Statements: All water is divine. All temples are divine.
Conclusions: 1. All water is temple.
2. All temples are water.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since the middle term 'divine' is not distributed even once in the premises, no definite conclusion can be drawn.

Question 28: Who stays in Mulund?
Options
(a) Eliza
(b) Farida
(c) bala
(d) None of these

Answer: Eliza

Question 29: Statement: The vegetable traders feel that the prices of onion will again go up shortly in the State 'P'
Courses of Action: 1. The 'P' State Government should purchase and store sufficient quantity of onion in advance to control prices.
2. The 'F' State Government should make available network of fair price shops for the sale of onions during the period of shortage.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) neither 1 or 2 follows
(e) both 1 or 2 follows

Answer: Clearly, both the courses of action seem appropriate to prevent black-marketing in case of shortage. Hence, both 1 and 2 follow.

Question 30: The virtue of art does not allow the work to be interfered with or immediately ruled by anything other than itself. It insists that it alone shall touch the work in order to bring it into being. Art requires that nothing shall attain the work except through art itself.

This passage best supports the statement that:

Options
(a) art is governed by external rules and conditions.
(b) art is for the sake of art and life.
(c) art is for the sake of art alone.
(d) artist realises his dreams through his artistic creation.

Answer: art is for the sake of art alone.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 12

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *