Model Test Paper - 1

Question 1: A father is twice as old as his son. 20 years ago, the age of the father was 12 times the age of the son. The present age of the father (in years) is

Options
(a) 44 years
(b) 22 years
(c) 32 years
(d) 45 years

Answer: Let sons age = Χ. Then, fathers age = 2x.

12(x—20) = (2x - 20) so x = 22

Fathers present age = 44 years.

Question 2: A train travelling at 48 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in opposite direction at 42 kmph, in 12 seconds. It also passes a railway platform in 45 seconds. The length of the platform

Options
(a) 400 m
(b) 560 m
(c) 450 m
(d) 600 m

Answer: Let the length of first train be x.

Then the length of second train be \frac{x}{2}meter

Relative\,\, speed\left (48+42\right )kmph=\left (90\times\frac{5}{18}\right )m/sec=25\,m/sec

\therefore \frac{\left [ x+\left ( x/2\right )\right ]}{25}=12\,or\,\frac{3x}{2}=300\, \, or\,x\,=200

\therefore Length of the train= 200 m

Let the length of platform be y meter

Speed of the first train=\left (48\times\frac{5}{18} \right )m/sec=\frac{40}{3}m/sec

\therefore \left ( 200+y\right )\times\frac{3}{40}=45

\Rightarrow 600+3y=1800

y= 400m

Question 3: A 300 m long train crosses a platform in 39 s while it crosses a sIgnal pole in 18 s. What is the length of the platform?

Options
(a) 320 m
(b) 650 m
(c) 350 m
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer: Let the length of platform be x m.

Question 4: The average score of a cricketer in two matches is 27 and in three other matches is 32. Then, find the average score in all the five matches.

Options
(a) 25
(b) 20
(c) 30
(d) 35
(e) None of these

Answer: The average score in all the five matches

= \frac{27 \times2 + 32 \times3}{3 + 2}

= \frac{54 + 96}{5} = \frac{150}{5} = 30

Question 5: A owes B, Rs.1573 payable  1\frac{1}{2} years hence. Also B owes A, Rs.1444.50 payable 6 months hence. If they want to settle the account forthwith,keeping 14% as the rate of interest.then who should pay and how much ?

Options
(a) A, Rs.26.30
(b) B, Rs.36.56
(c) A, Rs.50
(d) B, Rs.50

Answer: A owes= P.W. of Rs.1573 due  \frac{3}{2} years hence

= Rs. \left [ \frac{1573\times 100}{100+(14\times \times \frac{3}{2})} \right ] =Rs. (\frac{1573\times 100}{121}) = Rs.1300.

B owes= P.W. of Rs.1444.50 due 6 months hence

= Rs. \left [ \frac{1444.50\times 100}{100+(14\times \times \frac{1}{2})} \right ] =Rs. (\frac{1444.50\times 100}{107}) = Rs.1350.

 \therefore B must pay Rs.50 to A.

Question 6: if log_{x}(\frac{9}{16})= -\frac{1}{2}, then x is equal to:

Options
(a) 150
(b) 256
(c) 276
(d) None of these

Answer: log_{x}(\frac{9}{16})= -\frac{1}{2}

\Rightarrow x^{\frac{-1}{12}}=\frac{9}{16}

\Rightarrow \frac{1}{\sqrt{x}}=\frac{9}{16}

\Rightarrow \sqrt{x}=\frac{16}{9}

\Rightarrow x =(\frac{16}{9})^{2}

\Rightarrow x = \frac{256}{81}

Question 7: If A:B = 2:3, B:C = 4:5 and C:D = 6:7, then find the value of A:B:C:D

Options
(a) 15:24:30:35
(b) 16:24:30:35
(c) 17:24:30:35
(d) 18:24:30:35

Answer: A:B = 2:3

B:C= 4: 5=\left ( 4\times \frac{3}{4}:5\times \frac{3}{4} \right )

=3:\frac{15}{4}

C : D= 6: 7=\left ( 6\times \frac{15}{4}:7 \times \frac{15}{4}\right )

\frac{15}{4}:\frac{35}{8}

A: B: C: D=16 : 24: 30: 35= 8:12:9

Question 8: Which is the greatest number which will divide 1600 and 1420 exactly?

Options
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 25
(e) None of these

Answer: The greatest number = HCF of 1600 and 1420

= 20

Question 9: A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak, it took 2 hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:

Options
(a) 14 hrs
(b) 12 hrs
(c) 10 hrs
(d) 8 hrs

Answer: Work done by the leak in 1 hour = \frac{1}{2}-\frac{3}{7}=\frac{1}{14}

Leak will empty the tank in 14 hrs.

Question 10: The present worth of a certain sum due sometime hence is Rs.1600 and the true discount is Rs.160. The banker's gain is :

Options
(a) 10
(b) 26
(c) 16
(d) 21

Answer: B.G.= \frac{T.D.^{_{2}}}{P.W.}= Rs.(\frac{160\times 160}{1600}) = Rs.16

Question 11: The debacle of the congress party (1)/ admit no other explanation (2)/ than its(3)/poor performance during the last five years(4) No error(5)

Options
(a) The debacle of the congress party
(b) admit no other explanation
(c) than its
(d) poor performance during the last five years
(e) No error

Answer: Place of after admits.

Question 12: If you work beyond your capacity, you will naturally feel ......

Options
(a) giddy
(b) tired
(c) drowsy
(d) confident

Answer: Tired

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Humorous
(b) Ganerous
(c) Pupolous
(d) Maretorious

Answer: Humorous

Question 14: It was until many years later that Gandhi became a rebel against authority.

Options
(a) It was not many years
(b) It was not until many years
(c) It was till many years
(d) Until It was many years
(e) No correction required

Answer: It was not until many years.

Question 15: You have come here with a view to insult me.

Options
(a) to insulting me
(b) of insulting me
(c) for insulting me
(d) No improvement

Answer: to insulting me

Question 16: It was an extremely pleasant surprise for the huntsmen-dweller when the Government officials told him that _______

Options
(a) he had been gifted with a furnished apartment in a multi-storeyed building
(b) they had received the orders from the court to take possession of all his belongings
(c) he would be arrested for wrongfully encroaching on the pavement outside his dwelling
(d) he had to vacate hutment which he had been unauthorisedly occupying

Answer: he had been gifted with a furnished apartment in a multi-storeyed building.

Question 17: Let children learn to judge their own work. A child ...(1)... to talk does not learn ...(2)... being corrected all the time ...(3)... corrected too much, he will ...(4)... talking. He notices a thousand times a day the difference between the ...(5)... he uses and the language those around him use.
(solve as per the direction given above)

Options
(a) endeavouring
(b) learning
(c) experimenting
(d) experiencing

Answer: Learning.

Question 18: Harold a professional man who had worked in an office for many years had a fearful dream. In it, he found himself in a land where small slug-like animals with slimy tentacles lived on people's bodies. The people tolerated the loathsome creatures because after many years they grew into elephants which then became the nation's system of transport, carrying everyone wherever he wanted to go. Harold suddenly realised that he himself was covered with these things, and he woke up screaming. In a vivid sequence of pictures this dream dramatised for Harold what he had never been able to put in to words; he saw himself as letting society feed on his body in his early years so that it would carry him when he retired. He later threw off the "security bug" and took up freelance work.

Harold's dream was fearful because

Options

(a) it brought him face to face with reality
(b) it was full of vivid pictures of snakes
(c) he saw huge elephant in it
(d) in it he saw slimy creatures feeding on people's bodies

Answer: it brought him face to face with reality

Question 19: Malafide case is one

Options
(a) Which is undertaken in a good faith
(b) Which is undertaken in a bad faith
(c) Which is undertaken after a long delay
(d) Which is not undertaken at all

Answer: Which is undertaken in a bad faith.

Question 20: AFTER:BEFORE

Options
(a) first:second
(b) present:past
(c) contemporary:historic
(d) successor:predecessor

Answer: successor:predecessor.

Question 21: 16 24 36 54 81 121.5 ?

Options
(a) 182.25
(b) 174.85
(c) 190.65
(d) 166.55
(e) 158.95

Answer: 182.25

Question 22: Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

QAR, RAS, SAT, TAU, _____

Options
(a) TAT
(b) TAS
(c) UAT
(d) UAV

Answer: In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. The third letters are in alphabetical order, beginning with R.

Question 23: Language

Options
(a) words
(b) writing
(c) slang
(d) tongue

Answer: Words are a necessary part of language. Slang is not necessary to language (choice b). Not all languages are written (choice c). Not all languages are spoken

Question 24: Oar is to rowboat as foot is to

Options
(a) running
(b) sneaker
(c) skateboard
(d) jumping

Answer: An oar puts a rowboat into motion. A foot puts a skateboard into motion. The answer is not choice a because running is not an object that is put into motion by a foot. Sneaker (choice b) is incorrect because it is something worn on a foot. Jumping (choice d) is incorrect because although you do need feet to jump, jumping is not an object that is put into motion by means of a foot.

Question 25: Translate from an imaginary language into English. Then, look for the word elements that appear both on the list and in the answer choices.
Here are some words translated from an artificial language.
Peslligen means basketball court
Ligenstrisi means courtroom
Oltaganti means placement test
Which word could mean "guest room"?

Options

(a) peslstrisi
(b) vosefstrisi
(c) gantipesl
(d) oltastrisi

Answer: Pesl means basketball; ligen means court; strisi means room; olta means placement; and ganti means test. Because strisimeans room, it must be present in the answer, so that rules out choice c. Choices a and d are incorrect because pesl means basketball and olta means placement. That leaves choice b as the only possible answer.

Question 26: There are four passages given which are followed by several possible interference. You have to judge each interference in context of the given passage and decide if the interference is true or false.Choose

Air pollution leads to slow death. Regular exposure to vehicular and industrial pollution leads to life threatening diseases like asthma, cancer, heart diseases and many more disorders. The vehicular and industrial pollution is growing rapidly not only in the metropolitan cities but also in small towns and villages. This is because the western technological models, built on heavy use of energy, are highly toxic. They produce a huge amount of pollutants which can be controlled only if there is a proper choice of technology and considerable discipline in its use.

The land used for growing cotton in India is conducive to grow other cash crops.

Options
(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true.
(c) If the interference is cannot be determined.
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false.

Answer: If the interference is probably true.

Question 27: Statements: Some desks are caps. No cap is red.
Conclusions: 1. Some caps are desks.
2. No desk is red.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since one premise is particular and the other premise is negative, the conclusion must be particular negative and should not contain the middle term. So, it follows that 'Some desks are not red'. However, 1 is the converse of the first premise and thus it holds.

Question 28: Aditya, Bala, Chinmay, Darsh, Eliza and Farida stay in different areas namely Matunga, Mulund, Sion, Dadar, Kurla and Bhandup. Each of them has different musical instruments- Guitar, Keyboard, Violin, Tablas, Flue and Octopad not necessarily in the same order. The one having Flute stays in Dadar and the one having Tablas stay in Kurla. Eliza doesn’t stay in Matunga or Kurla. Chinmay plays Keyboard and stays in Sion. Darsh doesn’t stay in Dadar. The one who plays Violin doesn’t stay in Mulund. Eliza plays Guitar. Neither Darsh nor Farida play Octopad. The one playing octopad doesn’t live in Bhandup. Darsh plays Tablas. The one staying in Bhandup plays Violin. Aditya stays in Matunga.

Who plays the octopad?

Options
(a) Aditya
(b) Bala
(c) Farida
(d) none of these

Answer: Aditya

Question 29: Statement: There has been less than forty percent voter turnout in the recent assembly elections.
Courses of Action: 1. The election commission should cancel the entire election process as the votes cast are not adequate to represent people.
2. The election commission should take away the voting rights of those who did not exercise their rights.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Re-election would demand repeated expenses and following course II would reduce the voter base permanently. Instead, awareness should be created among the people to use their right to vote effectively. So, neither 1 nor 2 follows.

Question 30: Throughout the ages the businessman has helped build civilisation's great cities, provided people with luxuries and artists with patronage, and lift his fellow citizens to understand the standard of living. In the last few centuries the businessman has seeded the Industrial Revolution around the world.

The passage best supports the statement that the businessman -

Options
(a) is accountable to the society.
(b) lives luxurious and comfortable life.
(c) has contributed to the growth of civilisation.
(d) none of these

Answer: has contributed to the growth of civilisation.

Please comment on Model Test Paper - 1

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *