Model Test Paper - 9

Question 1: Jayesh is as much younger to Anil as he is oder to Prashant. If the sum of the ages of Anil and Prashant is 48 years, what is the age of Jayesh. [Bank P.O. 1991]

(a) 20
(b) 24
(c) 30
(d) Anil - Jayesh = Jayesh - prashant or Anil + Prashant =2 Jayesh .So 2Jayesh = 48 or Jayesh = 24.

Answer: Anil - Jayesh = Jayesh - prashant or Anil + Prashant =2 Jayesh .So 2Jayesh = 48 or Jayesh = 24.

Question 2: Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:

(a) 9
(b) 10
(c) 9.6
(d) 10.8

Answer: Relative \, \, speed=\left ( 60+40 \right )kmph=\left ( 100\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\left ( \frac{250}{9} \right )m/sec

Distance covered in crossing each other = (140 + 160) m = 300 m.

Required\, \,time\left ( 300\times \frac{9}{250} \right )sec=\frac{54}{5}sec=10.8\, sec

Question 3: Two cars A and B arerunning in the same direction. Car A had already covered a distance of 60 km when car B started running. The cars meet each other in 3 h after car B started running. What was the speed of car A?

(a) 40 km/h
(b) 60 km/h
(c) 45 km/h
(d) Cannot be determined
(e) None f these

Answer: Let the speed of cars A and B be x km/h and y km/h, respectively.

Thus, we cannot determine the speed of car A.

Question 4: The average score of a cricketer in two matches is 27 and in three other matches is 32. Then, find the average score in all the five matches.

(a) 25
(b) 20
(c) 30
(d) 35
(e) None of these

Answer: The average score in all the five matches

= \frac{27 \times2 + 32 \times3}{3 + 2}

= \frac{54 + 96}{5} = \frac{150}{5} = 30

Question 5: A man purchased a cow for Rs. 3000 and sold it the same day for Rs.3600,allowing the buyer a credit of 2 years.If the rate of interest be 10% per annum, then the man has a gain of :

(a) 0%
(b) 8%
(c) 5%
(d) 2%

Answer: C.P.=Rs.3000.S.P.=Rs  (\frac{3600\times 100}{100+(10\times 2)} ) =Rs.3000.

Gain= 0%.

Question 6: If log 2 = 0.30103, the number of digits in 2^{64}

(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 25

Answer: 20

Question 7: Zinc and copper are melted together in the ratio 9 : 11. What is the weight of melted mixture, if 28.8 kg of zinc has been consumed in it?

(a) 58 kg
(b) 60 kg
(c) 64 kg
(d) 70 kg


For 9 kg zinc, mixture melted = (9 + 11) kg.

For 28.8 kg zinc, mixture melted =\left ( \frac{20}{9} \times 28.8\right )kg=64\, \, kg

Question 8: A man wants to plant trees in a garden. If the number of trees in each row is the same and there are 35 or 14 or 21 rows, then no tree is left. The least number of trees, the man has, is

(a) 280
(b) 350
(c) 140
(d) 420
(e) None of these

Answer: The least number of trees = LCM of 35, 14 and 21

= 210

Question 9: A booster pump can be used for filling as well as for emptying a tank. The capacity of the tank is 4800 m3.The emptying capacity of the tank is 10 m3 per minute higher than its filling capacity and the pump needs 16 minutes lesser to empty the tank than it needs to fill it. What is the filling capacity of the pump?

(a) 50
(b) 60
(c) 70
(d) 80

Answer: Let the filling capacity of the pump be x m3/ min.

Then emptying capacity of the pump = (x + 10) m3/min.

\frac{4800}{x}-\frac{4800}{x+10} = 16

⇔ (x - 50) (x + 60) = 0 ⇔ x = 50.

Question 10: The present worth of a certain bill due sometime hence is Rs.800 and the true discount is Rs.36.The banker's discount is :

(a) 27
(b) 37.62
(c) 24.63
(d) 25

Answer: B.G.= \frac{T.D.^{2}}{P.W.}=Rs.(\frac{36\times 36}{800})=Rs.1.62

\therefore B.D.=(T.D.+B.G.)= Rs.(36+1.62)=Rs.37.62

Question 11: As per the invitation care (1)/ Rahim marries with Sayra (2)/ on 13th December Monday.(3)/No Error(4)

(a) As per the invitation care
(b) Rahim marries with Sayra
(c) on 13th December Monday.
(d) No Error

Answer: Delete with

Question 12: The machine is difficult to build ...... easy to maintain.

(a) if
(b) for
(c) and
(d) But

Answer: But

Question 13: Find the correctly spelt words.

(a) Indipensable
(b) Indipenseble
(c) Indispansible
(d) Indispensable

Answer: Indispensible

Question 14: Had you been told me about your problem, I would have helped you.

(a) Had you have told
(b) had you told
(c) If you would have told
(d) If you have told
(e) No correction required

Answer: Had you told

Question 15: You cannot forbid him leaving.

(a) he leaving
(b) his leaving
(c) him to leave
(d) No improvement

Answer: Him to leave

Question 16: Even though it is very large house,_______

(a) there is hardly any space available for children
(b) there is no dearth of space for children
(c) there is a lot of space available in it for children
(d) the municipal taxes on it are very happy

Answer: there is hardly any space available for children.

Question 17: (solve as per the direction given above)

(a) objectives
(b) loses
(c) interests
(d) profits

Answer: Objectives

Question 18: Harold a professional man who had worked in an office for many years had a fearful dream. In it, he found himself in a land where small slug-like animals with slimy tentacles lived on people's bodies. The people tolerated the loathsome creatures because after many years they grew into elephants which then became the nation's system of transport, carrying everyone wherever he wanted to go. Harold suddenly realised that he himself was covered with these things, and he woke up screaming. In a vivid sequence of pictures this dream dramatised for Harold what he had never been able to put in to words; he saw himself as letting society feed on his body in his early years so that it would carry him when he retired. He later threw off the "security bug" and took up freelance work.

The statement that 'he later threw off the security bug' means that

(a) Harold succeeded in overcoming the need for security
(b) Harold stopped giving much importance to dreams
(c) Harold started tolerating social victimisation
(d) Harold killed all the bugs troubled him

Answer: Harold succeeded in overcoming the need for security

Question 19: One who eats everything

(a) Omnivorous
(b) Omniscient
(c) Irrestible
(d) Insolvent

Answer: Omnivorous

Question 20: PORK:PIG

(a) rooster:chicken
(b) mutton:sheep
(c) steer:beef
(d) lobster:crustacean

Answer: mutton:sheep

Question 21: 5 10 15 20 25 ?

(a) 35
(b) 40
(c) 25
(d) 20
(e) None of these


Question 22: Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

QAR, RAS, SAT, TAU, _____

(a) TAT
(b) TAS
(c) UAT
(d) UAV

Answer: In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. The third letters are in alphabetical order, beginning with R.

Question 23: School

(a) report card
(b) student
(c) learning
(d) test

Answer:Without students, a school cannot exist; therefore, students are the essential part of schools. The other choices may be related, but they are not essential.

Question 24: Guide is to direct as reduce is to

(a) decrease
(b) maintain
(c) increase
(d) preserve

Answer: Guide and direct are synonyms, and reduce and decrease are synonyms. The answer is not choice b or d because neither means the same as reduce. (Choice c) is incorrect because increase is the opposite of reduce.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
agnoscrenia means poisonous spider
delanocrenia means poisonous snake
agnosdeery means brown spider
Which word could mean "black widow spider"?

(a) deeryclostagnos
(b) agnosdelano
(c) agnosvitriblunin
(d) trymuttiagnos

Answer: In this language, the noun appears first and the adjectives follow. Since agnos means spider and should appear first, choices a and d can be ruled out. Choice b can be ruled out because delano means snake.

Question 26: Eileen is planning a special birthday dinner for her husband's 35th birthday. She wants the evening to be memorable, but her husband is a simple man who would rather be in jeans at a baseball game than in a suit at a fancy restaurant. Which restaurant below should Eileen choose?

(a) Alfredo's offers fine Italian cuisine and an elegant Tuscan decor. Patrons will feel as though they've spent the evening in a luxurious Italian villa.
(b) Poncho's Mexican Buffet is an all-you-can-eat family style smorgasbord with the best tacos in town.
(c) The Parisian Bistro is a four-star French restaurant where guests are treated like royalty. Chef Dilbert Olay is famous for his beef bourguignon.
(d) Marty's serves delicious, hearty meals in a charming setting reminiscent of a baseball clubhouse in honor of the owner,Marty Lester, a former major league baseball all-star.

Answer: Since Eileen's husband does not enjoy fancy restaurants, choices a and c can be ruled out. Choice b, although casual, doesn't sound as though it would be the kind of special and memorable evening that Eileen is looking for. Choice d, which is owned by a former baseball star and is described as "charming" and "reminiscent of a baseball clubhouse", sounds perfect for Eileen's husband, who is described as a baseball fan and a man with simple tastes.

Question 27: Statements: Raman is always successful. No fool is always successful.
Conclusions:1. Raman is a fool.
2. Raman is not a fool.

(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since both the premises are universal and one premise is negative, the conclusion must be universal negative and should not contain the middle term. So, only 2 follows.

Question 28: What day is the vacuuming done?

(a) Friday
(b) Tuesday
(c) Monday
(d) Thursday

Answer: Dusting is on Tuesday, sweeping is on Wednesday, mopping is on Thursday, and laundry is on Friday. Therefore, the vacuuming is done on Monday.

Question 29: Statement: There has been an unprecedented increase in the number of requests for berths in most of the long distance trains during the current holiday season.
Courses of Action: 1. The railway authority should immediately increase the capacity in each of these trains by attaching additional coaches.
2. The people seeking accommodation should be advised to make their travel plan after the holiday.

(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: People cannot be deprived of going to a certain destination merely for lack of berths. Instead it is the duty of the railway authority to accommodate all the bookings by all means. So, only 1 follows

Question 30: Emerson said that the poet was landlord, Sealord, airlord. The flight of imagination made the poet master of land, sea and air. But a poet's dream of yesterday becomes today an actual achievement and a reality for all men. Even those who invented, improved and perfected the aeroplane could hardly have dreamt of the possibility of flight into outer space.

The passage best supports the statement that:

(a) seemingly impossible imaginations make one a good poet,
(b) all imaginations become a reality some day.
(c) what man imagined has never been impossible; he has always turned it a reality through his conception of ideas and sheer hard labour.
(d) man has reached the climax of technological development with his exploration into outer space.

Answer: what man imagined has never been impossible; he has always turned it a reality through his conception of ideas and sheer hard labour.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *