Model Test Paper - 8

[fusion_text]Question 1: Sachin was twice as old as Ajay 10 years back. How old is Ajay today if Sachin will be 40 years old 10 years hence?. [Bank P.O. 1991]

Options
(a) 20 years
(b) 10 years
(c) 5 years
(d) 15 years

Answer: Sachins age today = 30 years.

Sachins age 10 years back = 20 years.

Ajays age 10 years back = 10 years.

Ajays age today =20 years.

Question 2: A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?

Options
(a) 69.5 km/hr
(b) 79 km/hr
(c) 70 km/hr
(d) 79.2 km/hr

Answer: let the length of train be x meters and its speed be y m/sec

then, \frac{x}{y}=8\Rightarrow x=8y

Now,\, \,\frac{x+264}{20}=y

\Rightarrow 8y+264=20y=

y=22

\therefore Speed\, =22 \, m/sec=22\times \frac{18}{5}km/hr=79.2 \, km/hr

Question 3: One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 36 min, the slower pipe along wiltr be able to fill the tank in

Options
(a) 81 m
(b) 108 m
(c) 144 m
(d) 192 m
(e) None of these

Answer: Let the slower and fast pipe take x and min to fill the tank.

x = 144 min.

Question 4: The average age of five officers in a department is 32 yr. If the age of their supervisor is added the average increased by 1. What is the supervisor's age?

Options
(a) 32 yr
(b) 48 yr
(c) 38 yr
(d) 42 yr
(e) None of these

Answer: The supervisor's age = 33 + 5 (33 - 32)

= 33 +5

= 38 yr

Question 5: A trader owes a merchants Rs.10,028 due 1 year hence.The trader wants to settle the account after 3 months .If the rate of interest is 12% per annum,how much cash should he pay ?

Options
(a) Rs.9056.36
(b) Rs.9200
(c) Rs.9600
(d) Rs.9856

Answer: Required money=P.W.of Rs.10028 due 9 months hence

Rs= \left (\frac{10028\times 100}{100+(12\times\frac{9}{12})}\right ) = Rs.9200

Question 6: \frac{1}{log_{60}3}+\frac{1}{log_{60}4}+\frac{1}{log_{60}5} (S.B.I P.O)

Options
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: Given expression = \frac{1}{log_{60}3}+\frac{1}{log_{60}4}+\frac{1}{log_{60}5}

= log_{60}(3\times 4\times 5)

= log_{60}60

= 1.

Question 7: X, Y and Z share a sum of money in the ratio 7 : 8 : 16. If Z receives Rs. 27 more than X, then the total money shared was:

Options
(a) Rs. 4
(b) Rs. 279
(c) Rs. 93
(d) Rs. 558

Answer: Let X = 7x, Y = 8x & Z = 16x. Then, total money = 31x.

Now, Z - X = 27 so 16x—7x = 27 that is why x = 3.

Total money 31*x = Rs.93.

Question 8: Four bells ring at intervals of 30 min, 1 h, 1\frac{1}{2} h and 1 h 45 min respectively. AII the bells ring simultaneously at 12 noon. They will again ring simultaneously at..

Options
(a) 12 mid night
(b) 3 am
(c) 6 am
(d) 9 am
(e) None of these

Answer: LCM of 30 min, 1 h, 1\frac{1}{2} , and 1 h 45 min = 1260 min

= 21 h

So, they will again ring simultaneously at 21h i.e., 9 am.

Question 9: Two pipes can fill a cistern in 8 hours and 12 hours respectively. The pipes are opened simultaneously and it is found that due to leakage in the bottom kit took 12 minutes more to fill the cistern. When the cistern is full, in what time will the leak empty it?

Options
(a) 30 hrs
(b) 130 hrs
(c) 120 hrs
(d) 230 hrs

Answer: Work done by the two pipes in 1 hour =\frac{1}{8}+\frac{1}{12}=\frac{5}{24}

∴ Time taken by these pipes to fill the tank =\frac{25}{5} hrs = 4 hours 48 min

Due to leakage, time taken = 4 hrs 48 min + 12 min. = 5 hrs.

work done by (two pipes + leak) in 1 hour =\frac{1}{5}

Work done by the leak in 1 hour =\frac{5}{24}-\frac{1}{5}

Leak will empty the full cistern in 120

Question 10: The true discount on a bill or Rs.540 is Rs.90.The banker's discount is :

Options
(a) 50
(b) 108
(c) 120
(d) 142

Answer: P.W.=Rs.(540-90) = Rs.450.

\therefore S.I. on Rs.450=Rs.90

S.I.on Rs.540 = Rs.(\frac{90}{450}\times 540)= Rs.108.

\thereforeB.D.= Rs. 108.

Question 11: The principal distributed (1)/ the sweet among our friends (2)/ who bade him forewell.(3)/No Error (4)

Options
(a) The principal distributed
(b) the sweet among our friends
(c) who bade him forewell.
(d) No Error

Answer: Replace among by amongst

Question 12: This, partly, explains how the Mehta family has been able to ...... its lavish lifestyle in recent times, despite the fact that all its assets have been ......

Options
(a) develop, liquidated
(b) keep up, destroyed
(c) afford, attached
(d) keep, removed

Answer: keep up, destroyed

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Excessive
(b) Exccessive
(c) Exxcesive
(d) Excesive

Answer: Excessive

Question 14: One of the most significant phenomenons of our time has been the development of cinema.

Options
(a) phenomenon
(b) phenomena
(c) phenomenonna
(d) phenomenonns
(e) No correction required

Answer: Phenomena

Question 15: I hope you won't object to me watching while you work

Options
(a) against me watching
(b) me to watch
(c) to my watching
(d) No improvement

Answer: to my watching

Question 16: He always stammers in public meetings, but his today's speech ________

Options
(a) could not be understood properly
(b) was free from that defect
(c) was not received satisfactorily
(d) was fairly audible to everyone present in the hall

Answer: was free from that defect

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) invites
(b) defers
(c) shifts
(d) removes

Answer: Removes

Question 18: Harold a professional man who had worked in an office for many years had a fearful dream. In it, he found himself in a land where small slug-like animals with slimy tentacles lived on people's bodies. The people tolerated the loathsome creatures because after many years they grew into elephants which then became the nation's system of transport, carrying everyone wherever he wanted to go. Harold suddenly realised that he himself was covered with these things, and he woke up screaming. In a vivid sequence of pictures this dream dramatised for Harold what he had never been able to put in to words; he saw himself as letting society feed on his body in his early years so that it would carry him when he retired. He later threw off the "security bug" and took up freelance work.

Which one of the following phrases best helps to bring out the precise meaning of 'loathsome creatures'?

Options
(a) Security bug and slimy tentacles
(b) Fearful dream and slug-like animals
(c) Slimy tentacles and slug-like animals
(d) slug-like animals and security bug

Answer: Slimy tentacles and slug-like animals

Question 19: Words inscribed on tomb

Options
(a) Epitome
(b) Epistle
(c) Epilogue
(d) Epitaph

Answer: Epitaph

Question 20: WAN:COLOUR

Options
(a) corpulent:weight
(b) insipid:flavour
(c) pallid:complexion
(d) enigmatic:puzzle

Answer: Insipid:flavour

Question 21: 1598 798 398 198 ? 48

Options
(a) 56
(b) 74
(c) 68
(d) 98
(e) None of these

Answer:

Question 22: Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

BCB, DED, FGF, HIH, ___

Options
(a) JHJ
(b) IJI
(c) JKJ
(d) HJH

Answer: This series consists of a simple alphabetical order with the first two letters of all segments: B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. The third letter of each segment is a repetition of the first letter.

Question 23: Election

Options
(a) president
(b) voter
(c) nation
(d) November

Answer: An election does not exist without voters. The election of a president (choice a) is a byproduct. Not all elections are held in November (choice c), nor are they nationwide (choice d).

Question 24: Candid is to indirect as honest is to

Options
(a) frank
(b) wicked
(c) truthful
(d) untruthful

Answer: Candid and indirect refer to opposing traits. Honest and untruthful refer to opposing traits. The answer is not choice a because frank means the same thing as candid.Wicked (choice b) is incorrect because even though it refers to a negative trait, it does not mean the opposite of honest. (Choice c) is incorrect because truthful and honest mean the same thing.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
hapllesh means cloudburst
srenchoch means pinball
resbosrench means ninepin
Which word could mean "cloud nine"?

Options
(a) leshsrench
(b) ochhapl
(c) haploch
(d) haplresbo

Answer: Hapl means cloud; lesh means burst; srench means pin; och means ball; and resbomeans nine. Leshsrench (choice a) doesn't contain any of the words needed for cloud nine. We know that och means ball, so that rules out choices b and c. When you combine hapl (cloud) with resbo (nine), you get the correct answer.

Question 26: The film director wants an actress for the lead role of Lucy who perfectly fits the description that appears in the original screenplay. He is not willing to consider actresses who do not resemble the character as she is described in the screenplay, no matter how talented they are. The screenplay describes Lucy as an average-sized, forty something redhead, with deep brown eyes, very fair skin, and a brilliant smile. The casting agent has four actresses in mind.

Actress #1 is a stunning red-haired beauty who is 5'9" and in her mid-twenties. Her eyes are brown and she has an olive complexion.
Actress #2 has red hair, big brown eyes, and a fair complexion. She is in her mid-forties and is 5'5".
Actress #3 is 5'4" and of medium build. She has red hair, brown eyes, and is in her early forties.
Actress #4 is a blue-eyed redhead in her early thirties. She's of very slight build and stands at 5'.

Options
(a) 2, 3
(b) 1, 2
(c) 1, 4
(d) 2, 4

Answer: Actresses #2 and #3 possess most of the required traits. They both have red hair and brown eyes, are average-sized, and are in their forties. Actress #1 is very tall and is only in her mid-twenties. She also has an olive complexion. Actress #4 is of very slight build and is in her early thirties. She also has blue eyes.

Question 27: Statements: All birds are tall. Some tall are hens.
Conclusions: 1. Some birds are hens.
2. Some hens are tall.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since the middle term 'tall' is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows. However, 2 is the converse of the second premise and so it holds.

Question 28: When does Sally do the dusting?

Options
(a) Monday
(b) Friday
(c) Tuesday
(d) Wednesday
(e) Thursday

Answer: Dusting must be done on Tuesday, Wednesday, or Thursday. However, the mopping is done on Thursday, and Terry does his task on Wednesday. Therefore, Sally does the dusting on Tuesday.

Question 29: Statement: The first step in treating addicts is to re-establish their lost ties, for which a continuous personal attention should be paid to the addicts under treatment.
Assumptions: 1. Addicts under treatment respond better when shown personal interest.
2. Addiction and strained relationships are intimately connected.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: Clearly, treatment of addiction requires personal attention as the first step. So, 1 is implicit. Also, since intimacy and personal attention are required to treat addicts, it implies that addiction arises out of frustration due to strained relationships. So, 2 is also implicit.

Question 30: The school has always been the most important means of transferring the wealth of tradition form one generation to the next. This applies today in an even higher degree than in former times for, through the modern development of economy, the family as bearer of tradition and education has become weakened.

This passage best supports the statement that for transferring the wealth of tradition from one generation to the next -

Options
(a) there are means other than the school.
(b) several different sources must be tried.
(c) economic development plays a crucial role
(d) modern technology must be put to use.

Answer: Economic development plays a crucial role

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 8

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *