Model Test Paper - 7

[fusion_text]Question 1: Ten years ago A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present ages. [Bank P.O. 1991]

Options
(a) 8 years
(b) 30 years
(c) 20 years
(d) 35 years

Answers: Let As age 10 years ago = x.

Then, Bs age 10 years ago = 2x.

\frac{x+10}{2x + 10} =\frac{3}{4} hence x = 5. Total of their present ages =(x + 10 + 2x + 10)

(3x + 20) = 35 years.

Question 2: Two, trains, one from Howrah to Delhi and the other from Delhi to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:

Options
(a) 2 : 3
(b) 4 : 3
(c) 6 : 7
(d) 9 : 16

Answer: Let us name the trains as A and B. Then,

(A's speed) : (B's speed) = √b : √a = √16 :√ 9 = 4 : 3.

Question 3: The average speed of a car is two-third average speed of a train which travels 270 km in 3 h. How much distance will the car cover in 5 h?

Options
(a) 360 km
(b) 420 km
(c) 300 km
(d) 180 km
(e) None of these

Answer: Average speed of train =

Average speed of car =

The distance =

Question 4: The average age of Ram, Hari and Gopal is 42yr. If their ages are in the ratio of 2 : 3 : 4 respectively, what is the age of Hari in years?

Options
(a) 28
(b) 42
(c) 56
(d) 14
(e) None of these

Answer: Let the ages of Rarn, Hari and Gopal be 2x yr, 3xyr and 4x yr respectively.

\therefore\frac{2x + 3x + 4x}{3} = 42

\Rightarrow 9x = 126

\Rightarrow x = 14

\therefore the age of Hari = 3x yr = 42 yr

Question 5: The present worth of Rs.1404 due in two equal half-yearly instalments at 8% per annum simple interests is :

Options
(a) Rs.1325
(b) Rs.1200
(c) Rs.1450
(d) Rs.1368

Answer: Required sum= P.W.of Rs.702 due 6 months hence + P.W. of Rs702 due 1 year hence

=Rs.\left [(\frac{100\times 702}{100+8\times \frac{1}{2}}) +(\frac{100\times 702}{100+(8\times 1)}) \right ]

=Rs.(675+650)=Rs.1325.

Question 6: log_{10}2 =0.3010, the value of log_{10}80 is : (bank 2001)

Options
(a) 0
(b) 1.9030
(c) 2.9068
(d) 3.4567

Answer: log_{10}80 =log _{10}(8\times 10)

= log_{10}8+log_{10}

= log_{10}2^{3}$ + 1

= 3log_{10} 2 + 1

= (3 x 0.3010) + 1

= 1.9030.

Question 7: Find the fourth proportion to 2, 3, 6

Options
(a) 18
(b) 12
(c) 9
(d)

Answer: 2:3 :: 6:x

=> 2/3 = 6/x
=> x = 18/2
=> x = 9

Question 8: The least number of square bricks required to make the floor of 150 cm leneth and 125 cm width is.

Options
(a) 17
(b) 19
(c) 25
(d) 30
(e) 39

Answer: Maximum length of the brick = HCF of 150 cm, 125 cm

= 25 cm

\therefore The least number of square bricks = \frac{125 \times150}{25 \times25}= 30

Question 9: A large tanker can be filled by two pipes X and Y in 40 min. and 20 min. respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if Y is used for half the time and X and Y fill it together for the other half?

Options
(a) 6 min
(b) 10 min
(c) 16 min
(d) 22 min

Answer: Part filled by (X + Y) in 1 minute = \frac{1}{40}+\frac{1}{30}=\frac{3}{40}

Suppose the tank filled in z min.

\frac{z}{2}(\frac{3}{40}+\frac{1}{20}) = 1

⇔ z = 16 min

Question 10: The banker's discount of a certain sum of money is Rs.72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs.60.The sum due is :

Options
(a) Rs. 360
(b) Rs. 342
(c) Rs. 558
(d) RS.1056

Answer: sum=\frac{B.D.\times T.D.}{B.>D.-T.>D.}= Rs.(\frac{72\times 60}{72-60})= Rs.(\frac{72\times 60}{12}) =Rs.360

Question 11: Yesterday I met (1)/ a man (2)who was blind with the right eye (3) No error(4)

Options
(a) Yesterday I met
(b) a man
(c) who was blind with the right eye
(d) No error

Answer: Correct phrase is 'blind in'.

Question 12: Life is to death as pleasure is to ......

Options
(a) anguish
(b) poverty
(c) pain
(d) suffering

Answer: Pain

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Chancelary
(b) Chancellery
(c) Chancelery
(d) Chancellary

Answer: Chancellery

Question 14: He has received no other message than an urgent telegram asking him to rush his village immediately.

Options
(a) asked him to rush his village
(b) asking him to have rush his village
(c) asking him to rush to his village
(d) asking him rushing at his village
(e) No correction required

Answer: asking him to rush to his village

Question 15: If you are living near a market place you should be ready to bear the disturbances caused by traffic.

Options
(a) to bear upon
(b) to bear with
(c) to bear away
(d) No improvement

Answer: to bear with

Question 16: The employer appeared to be in such an affable mood that Rohit _______

Options
(a) felt very guilty for his inadvertent slip
(b) decided to ask for a raise in his salary
(c) promised him that he would not commit mistake again
(d) was pained to press his demand for a new flat.

Answer: decided to ask for a raise in his salary

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) production
(b) research
(c) audit
(d) appraisal

Answer: Production

Question 18: Harold a professional man who had worked in an office for many years had a fearful dream. In it, he found himself in a land where small slug-like animals with slimy tentacles lived on people's bodies. The people tolerated the loathsome creatures because after many years they grew into elephants which then became the nation's system of transport, carrying everyone wherever he wanted to go. Harold suddenly realised that he himself was covered with these things, and he woke up screaming. In a vivid sequence of pictures this dream dramatised for Harold what he had never been able to put in to words; he saw himself as letting society feed on his body in his early years so that it would carry him when he retired. He later threw off the "security bug" and took up freelance work.

The statement that 'he later threw off the security bug' means that

Options
(a) Harold succeeded in overcoming the need for security
(b) Harold stopped giving much importance to dreams
(c) Harold started tolerating social victimisation
(d) Harold killed all the bugs troubled him

Answer: Harold succeeded in overcoming the need for security

Question 19: One who possesses many talents

Options
(a) Versatile
(b) Nubile
(c) Exceptional
(d) Gifted

Answer: Versatile

Question 20: SYMPHONY:COMPOSER

Options
(a) Leonardo:music
(b) Fresco:painter
(c) colours:pallet
(d) art:appreciation

Answer: Fresco:painter

Question 21: 5 10 20 ? 80 160

Options
(a) 30
(b) 60
(c) 40
(d) 50
(e) None of these

Answer:

Question 22: Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

JAK, KBL, LCM, MDN, _____

Options
(a) NEO
(b) OEP
(c) PFQ
(d) MEN

Answer: This is an alternating series in alphabetical order. The middle letters follow the order ABCDE. The first and third letters are alphabetical beginning with J. The third letter is repeated as a first letter in each subsequent three-letter segment.

Question 23: Guitar

Options
(a) songs
(b) strings
(c) teacher
(d) band

Answer: A guitar does not exist without strings, so strings are an essential part of a guitar. A band is not necessary to a guitar (choice a). Guitar playing can be learned without a teacher (choice b). Songs are byproducts of a guitar (choice c).

Question 24: Exercise is to gym as eating is to

Options
(a) food
(b) dieting
(c) fitness
(d) restaurant

Answer: A gym is a place where people exercise. A restaurant is a place where people eat. Food (choice a) is not the answer because it is something people eat, not a place or location where they eat. The answer is not choice b or c because neither represents a place where people eat.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
gorblflur means fan belt
pixngorbl means ceiling fan
arthtusl means tile roof
Which word could mean "ceiling tile"?

Options
(a) gorbltusl
(b) flurgorbl
(c) arthflur
(d) pixnarth

Answer: Gorbl means fan; flur means belt; pixn means ceiling; arth means tile; and tusl means roof. Therefore, pixnarth is the correct choice.

Question 26: Mrs. Carson took a taxi to meet her three friends for lunch. They were waiting for her outside the restaurant when she pulled up in the car. She was so excited to see her friends that she left her tote bag in the taxi. As the taxi pulled away, she and her friends took notice of the license plate number so they would be able to identify the car when they called the taxi company.

#1: The four women seem to agree that the plate starts out with the letter J.
#2: Three of them agree that the plate ends with 12L.
#3: Three of them think that the second letter is X, and a different three think that the third letter is K.

The four license plate numbers below represent what each of the four women thinks she saw. Which one is most likely the license plate number of the taxi?

Options
(a) JXK 12L
(b) JXK 12I
(c) JYK 12L
(d) JXX 12L

Answer: The four women seem to agree that the plate starts out with the letter J. Three of them agree that the plate ends with 12L. Three of them think that the second letter is X, and a different three think that the third letter is K. The plate description that has all of these common elements is "Option A".

Question 27: Statements: Many scooters are trucks. All trucks are trains.
Conclusions: 1. Some scooters are trains.
2. No truck is a scooter.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since the first premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. Thus, only 1 follows.

Question 28: What day does Uma do her task?

Options
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Thursday
(e) Friday

Answer: Uma does the mopping, which is done on Thursday.

Question 29: Statement: A large number of engineering graduates in the country are not in a position to have gainful employment at present and the number of such engineers is likely to grow in the future.
Courses of Action: 1. The government should launch attractive employment generation schemes and encourage these graduates to opt for such schemes to use their expertise and knowledge effectively.
2. This happened due to proliferation of engineering colleges in the country and thereby lowered the quality of the engineering graduates. Those colleges which are not equipped to impart quality education should be closed down.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The emphasis should be not on the Government putting all the engineering graduates to jobs but on the colleges producing not 'degree-holders' but real technical minds which could compete well for gainful employment. So, only course 2 follows.

Question 30: Industrial exhibitions play a major role in a country's economy. Such exhibitions, now regularly held in Delhi, enable us to measure the extent of our own less advanced industrial progress and the mighty industrial power and progress of countries like the U.K., U.S.A. and Russia whose pavilions are the centres of the greatest attention and attractions.

The passage best supports the statement that industrial exhibitions -

Options
(a) greatly tax the poor economies.
(b) They are more useful for the developed countries like U.S.A. whose products stand out superior to those of the developing countries.
(c) They are not of much use to the countries who are industrially backward.
(d) boost up production qualitatively and quantitatively by analytical comparison of a country's products with those of the developed countries.

Answer: boost up production qualitatively and quantitatively by analytical comparison of a country's products with those of the developed countries.

Question 31: What does fp point to in the program ?

#include

int main()

{

FILE *fp;

fp=fopen("trial", "r");

return 0;

}

Answer :The fp is a structure which contains a char pointer which points to the first character of a file.

Question 32: To print out a and b given below, which of the following printf() statement will you use?

#include

float a=3.14;

double b=3.14;

Answer : To print a float value, %f is used as format specifier.

To print a double value, %lf is used as format specifier.

Therefore, the answer is printf("%f %lf", a, b);

Question 33: Out of fgets() and gets() which function is safe to use?

Answer :Because, In fgets() we can specify the size of the buffer into which the string supplied will be stored.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 7

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *