Model Test Paper - 6

Question 1: The sum of the ages ofA, B and C is 96 years. To find out B’s age, which of the following information given in the statements P and Q is/are sufficient
P : A is 6 years older than C
Q : The total of B and C’s ages is 56 years.. [Bank P.O. 1994]

Options
(a) P
(b) both P and Q
(c) Q
(d) None of these

Answer: A + B + C = 96. Let C = Χ. Then, A = Χ + 6.

Χ + 6 + B + X = 96 so B + 2Χ = 90

Now B + C = 56 so B+ X = 56

Χ=(90 - 56) = 34.

B+2x = 90 => B = (90 - 68) = 22.

Thus both P and Q are needed.

Question 2: Two trains 200 m and 150 m long are running on parallel rails at the rate of 40 kmph and 45 kmph respectively. In how much time will they cross each other, if they are running in the same direction ?

Options
(a) 72 sec
(b) 132 sec
(c) 192 sec
(d) 252 sec

Answer: Relative Speed = (45 - 40 ) Kmph

= 5 kmph

=(5 x 5 18)m/sec

= (25 18 ) m/sec

Time taken= (350 x 18 / 25) sec

= 252 sec.

Question 3: A and B together can do a piece of work in 4 days.If A alone can do it in 6 days, l.e. In how many days B can alone complete the same piece of work?

Options
(a) 12
(b) 8
(c) 9
(d) 16
(e) None of these

Answer: B's alone one day work =

.'. B can alone complete the work in 12 days.

Question 4: Goods were bought for Rs.600 and sold the same day for Rs.688.550 at a credit of 9 months and thus gaining 2%. The rate of interest per annum is :

Options
(a) 20%
(b) 25%
(c) 30%
(d) None of these

Answer: S.P.=102% of Rs.600= Rs.(\frac{102}{100}\times 600)=Rs.612

Now,P.W.=Rs.612 and sum=Rs.688.50.

 \therefore S.I. on Rs.612 for 9 months is Rs.76.50.

\therefore Rate= (\frac{100\times 76.50}{612\times \frac{3}{4}})% = 16\frac{2}{3}%

Question 5: (log_{10}2) = 0.3010, then , (log_{2}10) is equal to: (railway 2002)

Options
(a) 100
(b) 150
(c) 200
(d) None of these

Answer: (log_{2}10) = \frac{1}{log_{10}2} =\frac{1}{0.3010} =\frac{10000}{3010} =\frac{1000}{301}

Question 6: A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red, is: (I. B)

Options
(a) \frac{2}{98}
(b) \frac{1}{98}
(c) \frac{2}{68}
(d) None of these

Answer: let S be the sample space.

Then, n(S) = number of ways of drawing 3 balls out of 15

= 15c_{3}

= \frac{15\times 14\times 13}{3\times 2\times 1} = 455

Let E = event of getting all the 3 red balls.

= \therefore n(E)=5C_{3}=5C_{2}=\frac{5\times 4}{2\times 1} = 10

= \therefore P(E)=\frac{N(E)}{N(S)}=\frac{10}{455}=\frac{2}{98}

Question 7: The salaries of A, B, C are in the ratio 2 : 3 : 5. if the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries, then what will be the new ratio of their salaries?

Options
(a) 3 : 3 : 10
(b) 10 : 11 : 20
(c) 23 : 33 : 60
(d) Cannot be determined

Answer: Let A = 2k, B = 3k and C = 5k.

A's new salary=\frac{115}{100}of\, \, 2k=\left ( \frac{115}{100}\times 2k \right )=\frac{23}{10}k

B's new salary=\frac{110}{100}of\, \, 3k=\left ( \frac{110}{100}\times 3k \right )=\frac{33}{10}k

C's new salary=\frac{120}{100}of\, \, 5k=\left ( \frac{120}{100}\times 5k \right )=6k

\therefore\,new\, \,ratio\frac{23k}{10}:\frac{33k}{10}:6k=23: 33: 60

Question 8: Four drums containing water have capacities 135 L, 205 L, l-65 L and 240 L. The greatest capacity measure which can be used to measure the capacities of the drums is.

Options
(a) 2 L
(b) 3 L
(c) 4 L
(d) 5 L
(e) None of these

Answer: The greatest capacity measure = HCF of 135 L, 205 L, 165 L and 240 L = 5 L

Question 9: One pipe can fill a tank four times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill the tank in 24 minutes, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in:

Options
(a) 60 min
(b) 80 min
(c) 120 min
(d) 145 min

Answer: Let the slower pipe fill the tank in z minutes.

Then, faster pipe will fill it in z/4 minutes.

\frac{1}{z}+\frac{4}{7}=\frac{1}{24}z = 120 min

Question 10: The banker's discount on a sum of money for 1\frac{1}{2} years is Rs.558 and the true discount on the same sum for 2 years is Rs.600.The rate percent is :

Options
(a) 10%
(b) 14%
(c) 12%
(d) 18%

Answer: B.D. for \frac{3}{2} years.= Rs.558. B.D. for 2 years = Rs.(558\times \frac{2}{3}\times 2)= Rs.774

T.D. for 2 years =Rs.600.

\therefore sum=(\frac{B.D.\times T.D }{B.D.-T.D})=Rs.(\frac{744\times 600}{144})=Rs.3100

Thus,Rs.is S.I.on Rs.3100 for 2 years.

\therefore Rate=(\frac{100\times 744}{3100\times 2})\%= 12\%

Question 11: The team (1)/ complained to the manager (2)/ against the captain.(3)/and the poor facilities provided in the hotel(4)/No Error

Options
(a) The team
(b) complained to the manager
(c) against the captain
(d) and the poor facilities provided in the hotel
(e) No Error

Answer: and about the poor.

Question 12: She ...... a brief appearance at the end of party.

Options
(a) put up
(b) put in
(c) put on
(d) put across

Answer: Put in

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Vetarinary
(b) Veteninary
(c) Vetinary
(d) Veterinary

Answer: Veterinary - pertaining to the medical treatment of animals

Question 14: Their earnings are such that they find it difficult to make both ends to meet.

Options
(a) to makings both ends meet
(b) to make both ends for meeting
(c) to make both ends meet
(d) for making both ends to meet
(e) No correction required

Answer: to make both ends meet

Question 15: Please make it a point to send you letter at my address

Options
(a) on my address
(b) to my address
(c) in my address
(d) No improvement

Answer: to my address

Question 16: With great efforts his son succeeded in convincing him not to donate his entire wealth to an orphanage _______

Options
(a) and make an orphan of himself
(b) as the orphanage needed a lot of donations
(c) but to a home for the forsaken children
(d) none of these

Answer: An make an orphan of himself

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) other
(b) industry
(c) itself
(d) government

Answer: Itself

Question 18: Harold a professional man who had worked in an office for many years had a fearful dream. In it, he found himself in a land where small slug-like animals with slimy tentacles lived on people's bodies. The people tolerated the loathsome creatures because after many years they grew into elephants which then became the nation's system of transport, carrying everyone wherever he wanted to go. Harold suddenly realised that he himself was covered with these things, and he woke up screaming. In a vivid sequence of pictures this dream dramatised for Harold what he had never been able to put in to words; he saw himself as letting society feed on his body in his early years so that it would carry him when he retired. He later threw off the "security bug" and took up freelance work.

In his dream Harold found the loathsome creatures

Options
(a) in his village
(b) in his own house
(c) in a different land
(d) in his office

Answer: In a different land

Question 19: One who has little faith in human sincerity and goodness

Options
(a) Egoist
(b) Fatalist
(c) Stoic
(d) Cynic

Answer: Cynic

Question 20: CORPOREAL:SPIRITUAL

Options
(a) mesa:plateau
(b) moron:savant
(c) foreigner:immigrant
(d) pedagogue:teacher

Answer: Moron:savant

Question 21: 3 19 115 691 ? 24883

Options
(a) 6923
(b) 4147
(c) 2719
(d) 1463
(e) None of these

Answer:

Question 22: Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

QPO, NML, KJI, _____, EDC

Options
(a) JKL
(b) GHI
(c) HGF
(d) CAB

Answer: This series consists of letters in a reverse alphabetical order.

Question 23: Monopoly

Options
(a) exclusive
(b) gigantic
(c) corrupt
(d) rich

Answer: The essential part of a monopoly is that it involves exclusive ownership or control.

Question 24: Artist is to painting as senator is to

Options
(a) attorney
(b) law
(c) politician
(d) constituents

Answer: An artist makes paintings; a senator makes laws. The answer is not choice a because an attorney does not make laws and a senator is not an attorney. Choice c is incorrect because a senator is not a politician. Constituents (choice d) is also incorrect because a senator serves his or her constituents.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
tamceno means sky blue
cenorax means blue cheese
aplmitl means star bright
Which word could mean "bright sky"?

Options
(a) cenotam
(b) mitltam
(c) raxmitl
(d) aplceno

Answer: Tam means sky; ceno means blue; rax means cheese; apl means star; and mitl means bright. So, mitltam means bright sky.

Question 26: Zachary has invited his three buddies over to watch the basketball game on his wide-screen television. They are all hungry, but no one wants to leave to get food. Just as they are arguing about who should make the food run, a commercial comes on for a local pizze-ria that delivers. The phone number flashes on the screen briefly and they all try to remember it. By the time Zachary grabs a pen and paper, each of them recollects a different number.

#1: All of the men agree that the first three numbers are 995.
#2: Three of them agree that the fourth number is 9.
#3: Three agree that the fifth number is 2.
#4: Three agree that the sixth number is 6; three others agree that the seventh number is also 6.

Which of the numbers is most likely the telephone number of the pizzeria?

Options
(a) 995-9336
(b) 995-9266
(c) 995-8266
(d) 995-9268

Answer: All of the men agree that the first three numbers are 995. Three of them agree that the fourth number is 9. Three agree that the fifth number is 2. Three agree that the sixth number is 6; three others agree that the seventh number is also 6. "Option A" is the best choice because it is made up of the numbers that most of the men agree they saw.

Question 27: Statements: All poles are guns. Some boats are not poles.
Conclusions: 1. All guns are boats.
2. Some boats are not guns.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, the term 'guns' is distributed in both the conclusions without being distributed in any of the premises. So, neither conclusion follows.

Question 28: Five roommates Randy, Sally, Terry, Uma, and Vernon each do one housekeeping task mopping, sweeping, laundry, vacuuming, or dusting one day a week, Monday through Friday.

# Vernon does not vacuum and does not do his task on Tuesday.
#Sally does the dusting, and does not do it on Monday or Friday.
# Terry does his task, which is not vacuuming, on Wednesday.
# The laundry is done on Friday, and not by Uma.
# Randy does his task on Monday.

What task does Terry do on Wednesday?

Options
(a) mopping
(b) dusting
(c) vacuuming
(d) sweeping
(e) laundry

Answer: Terry does not dust, mop, do laundry, or vacuum. Therefore, Terry does the sweeping on Wednesday.

Question 29: Statement: Of all the radio sets manufactured in India, the 'X' brand has the largest sale.
Assumptions: 1. The sale of all the radio sets manufactured in India is known.
2. The manufacturing of no other radio set in India is as large as 'X' brand radio.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: Clearly, the comparison could not be made without knowing the sale of all the radio sets. So, I is implicit. The statement mentions only that the sale is largest and nothing is mentioned about the manufacture. So, 2 is not implicit.

Question 30: To forgive an injury is often considered to be a sign of weakness; it is really a sign of strength. It is easy to allow oneself to be carried away by resentment and hate into an act of vengeance; but it takes a strong character to restrain those natural passions. The man who forgives an injury proves himself to be the superior of the man who wronged himself and puts the wrong-doer to shame.

Options
(a) the sufferer alone knows the intensity of his sufferings.
(b) people tend to forgive the things happened in the past.
(c) natural passions are difficult to suppress.
(d) mercy is the noblest form of revenge.

Answer: Mercy is the noblest form the revenge.

Question 31: what is difference between function overloading and operator overloading?

Answer : A function is overloaded when same name is given to different function.

While overloading a function, the return type of the functions need to be the same.

Question 32: What are the uses of a pointer?

Answer : Pointer is used in the following cases

  1. It is used to access array elements.
  2. It is used for dynamic memory allocation.
  3. It is used in Call by reference.
  4. It is used in data structures like trees, graph, linked list etc.
  5. What is the purpose of main() function?

Question 33: The function main() invokes other functions within it.It is the first function to be called when the program starts execution.

Answer : 1. It is the starting function.

  1. It returns an int value to the environment that called the program.
  2. Recursive call is allowed for main( ) also.
  3. It is a user-defined function.

Question :34 What are the different storage classes in C?

Answer :There are four types of storage classes.

Automatic
Extern
Regiter
Static

Question 35 : Define inheritance?

Answer :Inheritance is the process by which objects of one class acquire properties of objects of another class.[/fusion_text]

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 6

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *