Model Test Paper - 5

[fusion_text]Question 1: Pushpa is twice as old as Rita was 2 years ago. If the difference of their ages be 2 years, how old is Pushpa today 7. [Railways 1991]

Options
(a) 6 years
(b) 10 years
(c) 8 years
(d) 12 years

Answer: Let Ritas age 2 years ago = x years.

Pushpas age now = 2x years.

2x- (x + 2) = 2 so x = 4.

Pushpas age now = 8 years

Question 2: Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

Options
(a) 9 a.m.
(b) 10 a.m.
(c) 10.30 a.m.
(d) 11 a.m.

Answer: Suppose they meet x hours after 7 a.m.

Distance covered by A in x hours = 20x km.

Distance covered by B in (x - 1) hours = 25(x - 1) km.

Therefore 20x + 25(x - 1) = 110

=> 45x = 135

=> x = 3.

So, they meet at 10 a.m.

Question 3: If 3 men or 9 boys can finish a piece of work in 21 days. In how many days can 5 men and 6 boys together do the same piece of work?

Options
(a) 12 days
(b) 9 days
(c) 14 days
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Answer: 3 men=9boys

1 man=3boys

.'. 5 men + 6 boys =(15 + 6) boys =21boys

Now, 9 boys can finish the work in = 21 days

.'. 1 boy can finish the work in =

.'. 21 boys will finish the work in = days

= 9 days

Question 4: The average age of a brother and sister was 35 yr, 5 yr ago. What will be their average age (in years) at present?

Options
(a) 37.5
(b) 42
(c) 80
(d) 40.5
(e) None of these

Answer: In present situation, their average age = (35 + 5) yr
= 40 yr

Question 5: A man wants to sell his scooter. There are two offers. One at Rs.12,000 cash and the other at a credit of Rs.12,880 to be paid after 8 months . money being a 18% per annum.Which is the better offer ?

Options
(a) Rs.12,000 in cash
(b) Rs.12,8860 in credit
(c) Rs.14,568 in credit
(d) Both are eqaully good

Answer: P.W. of Rs.12,880 due 8 months hence

=Rs.\left [\frac{12880\times 100}{100+(18\times \frac{8}{12})}\right ]=Rs.(\frac{12880\times 100}{112})= Rs.11500

Clearly Rs.12,00 in cash in a better offer.

Question 6: if log_{10} 7 = a then log_{10}(\frac{1}{70}) is equal to (R.R.B 2000)

Options
(a) (a + b)
(b) - (a+b)
(c) a
(d) b

Answer: log_{10}(\frac{1}{70}) = log_{10} 1 -log_{10} 70

log_{10} = log_{10}(7\times 10)

(log_{10}7+log_{10}10)

= - (a + b)

Question 7: What number should be subtracted from both the terms of the ratio 15 : 19 so as to make it as 3 : 4 ?

Option
(a) 3
(b) 6
(c) 5
(d) 9

Answer: Let x be subtracted. Then,

(15 - x) / (19 - x) = 3/4 \Rightarrow 4(15 - x) = 3(19 - x) x = 3

Question 8: A water tank is three-fourth full. Pipe X can fill a tank in 12 minutes and Pipe Y can empty it in 8 minutes. If both the pipes are open, how long will it take to empty or fill the tank completely?

Options
(a) 6 min
(b) 12 min
(c) 18 min
(d) 24 min

Answer: Clearly Y is faster than X

Part to be emptied = \frac{3}{4}

Part emptied by (X + Y) = \frac{1}{8}-\frac{1}{12}=\frac{1}{24}

\frac{1}{24}:\frac{3}{4}:: 1 : x or x =\frac{3}{4}\times 1\times 24 = 18 minutes

So, the tank will be emptied in 18 min.

Question 9: Three rods of lengths 15 m, 42 m and 39 m are to be cut into pieces of equal length. What is the greatest possible length of each pieces?

Options
(a) 3 m
(b) 4 m
(c) 5 m
(d) 15 m
(e) None of these

Answer: The greatest possible length of

each pieces = HCF of 15 m, 42 m and 39 m

= 3 m

Question 10: The banker's gain on a bill due 1 year hence at 12% per annum is Rs.6. The hence discount is :

Options
(a) 62
(b) 47
(c) 24
(d) 50

Answer: T.D.=\frac{B.G.\times 100}{R\times T}=Rs(\frac{6\times 100}{12\times 1})= Rs.50

Question 11: There appears (1)/ to be a little liaison (2)/ among the (3)/two groups of the society(4)/ No error (5)

Options
(a) There appears
(b) to be a little liaison
(c) among the
(d) two groups of the society
(e) No error

Answer: Change among to between. Between is used for two.

Question 12: He ...... in wearing the old fashioned coat in spite of his wife's disapproval.

Options
(a) persists
(b) desists
(c) resists
(d) none of these

Answer: Persists

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Bouquete
(b) Bouquette
(c) Bouquet
(d) Boqquet

Answer: Bouquet - bunch of flowers, nosegay, fragrance of a wine, compliment.

Question 14: People
P : at his dispensary
Q : went to him
R : of all professions
S : for medicine and treatment
The Proper sequence should be:

Options
(a) RPQS
(b) QRPS
(c) QPRS
(d) RQSP

Answer: RQSP

Question 15: He is a singer of repute, but his yesterday's performance was quite disappointing.

Options
(a) how the thief did make
(b) how the thief does make
(c) how the thief made
(d) how was the thief made

Answer: how the thief made

Question 16: I took the cycle which he bought yesterday.

Options
(a) that he bought yesterday
(b) that which he had bought yesterday
(c) that he had bought yesterday
(d) No improvement

Answer: That he had bought yesterday

Question 17: Because he believes in democratic principles, he always _______

Options
(a) shown respect to others opinions if they match his own
(b) reconciles with the majority views and gives us his own
(c) listen to others views and enforces his own
(d) imposes his own views on others

Answer: Reconciles with the majority views and gives us his own.

Question 18: The principal advantage in having a clear cut objective of business is that it does not derail; the enterprise does not stray ...(1)... the direct route that it has set for ...(2)... Enterprises with well defined objectives can conveniently undertake ...(3)... and follow long range development policies. Recognition of objectives ...(4)... the temptation to compromise long range ...(5)... for short term gains and improves coordination in work and consistency in policy.
(solve as per the direction given above)

Options
(a) From
(b) on
(c) along
(d) towards

Answer: From

Question 19: But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass against his knees, with the preoccupied grandmotherly air that elephants have. It seemed to me that it would be murder to shoot him. I had never shot an elephant and never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill large animal.) Besides, there was the beast's owner to be considered. But I had got to act quickly. I turned to some experienced-looking Burmans who had been there when we arrived, and asked them how the elephants had been behaving. They all said the same thing; he took no notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to him.

The author did not want to shoot the elephant because he

Options
(a) was afraid of it
(b) did not have the experience of shooting big animals
(c) did not wish to kill animal which was not doing anybody any harm
(d) did not find the elephant to be ferocious

Answer: did not have the experience of shooting big animals.

Question 20: A person who knows many foreign languages

Options
(a) Linguist
(b) Grammarian
(c) Polyglot
(d) Bilingual

Answer: Linguist

Question 21: 7 26 63 124 215 ?

Options
(a) 330
(b) 321
(c) 342
(d) 356
(e) 339

Answer:

Question 22: Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

Options
(a) GRR
(b) ITT
(c) ISS
(d) GSS

Answer: The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K. The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U.

Question 23: Gala

Options
(a) tuxedo
(b) celebration
(c) orator
(d) appetizer

Answer: A gala indicates a celebration, the necessary element here. A tuxedo (choice b) is not required garb at a gala, nor is an appetizer (choice c). A gala may be held without the benefit of anyone speaking (choice d).

Question 24: A group of lions is called a pride. A group of fish swim in a shoal. Teacher (choice a) and student (choice b) refer to another meaning of the word school. The answer is not (choice c) because self-respect has no obvious relationship to this particular meaning of school.

Options
(a) teacher
(b) student
(c) self-respect
(d) fish

Answer: A group of lions is called a pride. A group of fish swim in a shoal. Teacher (choice a) and student (choice b) refer to another meaning of the word school. The answer is not (choice c) because self-respect has no obvious relationship to this particular meaning of school.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
dionot means oak tree
blyonot means oak leaf
blycrin means maple leaf
Which word could mean "maple syrup"?

Options
(a) blymuth
(b) hupponot
(c) patricrin
(d) crinweel

Answer: In this language, the adjective follows the noun. From dionot and blyonot, you can determine that 'onot' means oak. From blyonot and blycrin, you can determine thatbly means leaf. Therefore, crin means maple. Because the adjective maple comes after the noun, patricrin is the only possible choice.

Question 26: Mrs. Jansen recently moved to Arizona. She wants to fill her new backyard with flowering plants. Although she is an experienced gardener, she isn't very well-versed in what plants will do well in the Arizona climate. Also, there is a big tree in her backyard making for shady conditions and she isn't sure what plants will thrive without much direct sunlight. Her favorite gardening catalog offers several backyard seed packages. Which one should Mrs. Jansen choose?

Options
(a) The Rainbow Collection is ideal for North-east gardens. It includes a variety of colorful perennials that thrive in cool, moist conditions.
(b) The Greenhouse Collection will blossom year after year if planted in brightly lit locations and watered regularly.
(c) The Tree house Collection will provide lush green plants with delicate colorful flowers that thrive in shady and partially shady locations.
(d) The Oasis Collection includes a variety of perennials that thrive in dry climates and bright sunlight.

Answer: The Tree house Collection is the only package that can thrive in shady locations. Choice a requires a Northeastern climate. Choices b and d require bright sunlight.

Question 27: Statements: All jungles are tigers. Some tigers are horses.
Conclusions: 1. Some horses are jungles.
2. No horse is jungle.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since the middle term 'tigers' is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows. However, 1 and 2 involve only the extreme terms and form a complementary pair. So, either 1 or 2 follows.

Question 28: Where is Olliopolis located?

Options
(a) the desert
(b) the coast
(c) in a valley
(d) the mountains
(e) the forest

Answer: The city that got the least rain is in the desert. New Town is in the mountains. Last Stand got more rain than Olliopolis, so it cannot be the city with the least rain; also,Mile City cannot be the city with the least rain. Olliopolis got 44 inches of rain. Therefore, Polberg is in the desert and got 12 inches of rain.

Question 29: Statement: The education of a student at collegiate level, not taking into account maintenance expenses, costs four hundred rupees a year. Collegiate education is thus drawing heavily upon the national resources of an impoverished community. So college education should be restricted to a brilliant few.
Assumptions: 1. Our resources are very limited.
2. Only a few students should be admitted to the colleges.

Options
(a) Only assumption 1is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1and 2 are implicit

Answer: The use of the words 'impoverished community' in the statement makes I implicit while the phrase 'college education should be restricted to a brilliant few' makes II implicit.

Question 30: The press should not be afraid of upholding and supporting a just and righteous cause. It should not be afraid of criticising the government in a healthy manner. The press has to be eternally vigilant to protect the rights of the workers, backward and suppressed sections of the society. It should also give a balanced view of the things so that people can be helped in the formation of a healthy public opinion.

The passage best supports the statement that

Options
(a) press has a great role to play in a democracy.
(b) the press is the only means to project to the masses the policies of the government
(c) the freedom of press is essential for the proper functioning of democracy.
(d) the press can be used by the governments as an effective media for the upliftment of the backward sections of society

Answer: the freedom of press is essential for the proper functioning of democracy.

Question 31: What is the difference between text files and binary files?

Answer :Text files contain data that can easily be understood by humans. It includes letters, numbers and other characters. On the other hand, binary files contain 1s and 0s that only computers can interpret

Question 32: What are the different data types in C?

Answer :The basic data types are int, char, and float. Int is used to declare variables that will be storing integer values. Float is used to store real numbers. Char can store individual character values.

Question 33: What is the difference between arrays and pointers?

Answer :Array is collection of similar data type. it is a static memory allocation means we can not increment and decrement the array size once we allocated. and we can not increment the base address, reassign address.

Pointer is a dynamic memory allocation. we can allocate the size as we want, assigning into another variable and base address incrementation is allowed.

Question 34: what is an abstract base class?

Answer :An abstract class is a class that is designed to be specifically used as a base class. An abstract class contains at least one pure virtual function.

Question 35: What is the difference between an Array and a List?

Answer :The main difference between an array and a list is how they internally store the data.

Whereas Array is collection of homogeneous elements. List is collection of heterogeneous elements.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 5

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *