Model Test Paper - 42

Question 1: If three numbers in the ratio 3 : 2: 5 be such that the sum of their squares is 1862, the middle number will be:

Options
(a) 7
(b) 21
(c) 14
(d) 35

Answer: Let the numbers be 3x, 2x and 5x. Then,

9x + 4x + 25x =1862 ⇒ 38x = 1862

x = 49

x = 7.

middle number = 2x = 14.

Question 2: Two trains are running in opposite directions along parallel tracks at the speeds of 50 km/hr and 40 km/hr take 8 seconds to completely clear off each other. If the faster train is 125 m long, the length of the shorter train in metres is

Options
(a) 75
(b) 100
(c) 125
(d) 120

Answer: Relative speed = 50 + 40 = 90 km/hr = 90 \times \frac{5}{18}=25\:m/s,time = 8 sec.

Let length of the first train be x m, then (125 + x) = 25 \times 8=200

Hence length of the first train = 75 m

Question 3: Some articles were bought at 6 for Rs. 5 and sold at 5 for Rs. 6. Gain percent is :

Options
(a) 30%
(b) 33\frac{1}{3}\%
(c) 35%
(d) 44%

Answer: CP= 6 article in Rs. 5=\frac{6}{5} = 0.83

SP= 5 article in Rs 6= \frac{5}{6}= 1.2

Gain= SP- CP= 1.2 - 0.83 = 0.37

\frac{0.37}{0.83}\times 100=44\%

Question 4: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Foot
(b) Fingers
(c) Arm
(d) Elbow
(e) Shoulder

Answer: Except 'Foot', all others are the parts of hand.

Question 5: Running at the same constant rate, 5 identical machines can produce a total of 250 mugs per minute. At this rate, how many mugs could 10 such machines produce in 5 minutes?

Options
(a) 1500
(b) 2000
(c) 2500
(d) 3000

Answer: Let the required number of mugs be z. Then,

More machine, More mugs

More minutes, more mugs

Machines 5 : 10 } :: 250 : z

Minute 1 : 5

So, 5 \times 1 \times z = 250 \times 10 \times 5 ⇒ z = 2500.

Question 6: A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5? (Bank p.o 2000)

Options
(a) 3 litres
(b) 6 litres
(c) 12 litres
(d) 15 litres

Answer: Let the cost of 1 litre milk be Re. 1

Milk in 1 litre mix. in 1st can = \frac{3}{4} litre, C.P. of 1 litre mix. in 1st can Re \frac{3}{4}

Milk in 1 litre mix. in 2nd can = \frac{1}{2} itre, C.P. of 1 litre mix. in 2nd can Re. \frac{1}{2}

Milk in 1 litre of final mix. = \frac{5}{8} litre, Mean price Re \frac{5}{8}

By the rule of alligation, we have:

\frac{1}{8}:\: \frac{1}{8}

(\frac{1}{2}\times 12) = 6 litres

So, quantity of mixture taken from each can = (\frac{1}{2}\times 12) = 6 litres

Question 7: How many different words can be formed with the letters of the word TOMORROW, taking all at a time, such that all vowels don't occur together?

Options
(a) 360
(b) 3360
(c) 3000
(d) None of these

Answer: There are eight letters in the word TOMORROW of which there are two Rs, three Os and three other different numbers.

.'. The number of words in which vowels (two Os) occurs

together =  \frac{8!}{3!\, 2!}-\frac{\left ( 8-3+1 \right )!}{2!}

= 3360 - 360 = 3000

Question 8: If a man can swim downstream at 6 kmph and upstream at 2 kmph, his speed in still water is :

Options
(a) 4 km/hr
(b) 3 km/hr
(c) 2 km/hr
(d) 2.5 km/hr

Answer: Speed in still water =(\frac{1}{2})\times (6 + 2) km/hr = 4 km/hr

Question 9: A certain sum of money invested at compound interest, compounded annually, becomes Rs. 8820 in 2 yr and Rs. 9261 in 3 yr. The rate of interest is

Options
(a) 5 % per annum
(b) 10% per annum
(c) 11 % per annum
(d) 12 % per annum
(e) None of these

Answer: Let the principal and rate of interest be P and r % per annum respectively.

\therefore \, \, 8820=P\left ( 1+\frac{r}{100} \right )^{2}

\therefore \, \, 9261=P\left ( 1+\frac{r}{100} \right )^{3}

From Equation (i) and (ii), we get

\frac{9261}{8820}=1+\frac{r}{100}

\Rightarrow \, \, \, \frac{r}{100}=\frac{9261-8820}{8820}=\frac{441}{8820}

\Rightarrow \, \, \, r=\frac{441}{8820}\times 100= 5% per annum

Question 10: A Farmer borrowed Rs. 24,000 at 12% per annum at simple interest from a money lender. At the end of 3 years he cleared the loan by paying Rs. 12,000 and a gold ring. The cost of the gold ring is

Options
(a) Rs. 20,460
(b) Rs. 26,040
(c) Rs. 21,640
(d) Rs. 20,640

Answer: I =  \frac{24000 \times 12 \times 3}{100}= Rs. 8,640

A = 24,000 + 8,640 = Rs. 32,640

Cost of gold ring = 32,640 – 12,000 = Rs. 20, 640

Question 11: In her concluding speech (1)/she said almost nothing (2)/worth listening to.(3)No Error(4)

Options
(a) In her concluding speech
(b) she said almost nothing
(c) worth listening to
(d) No Error

Answer: Delete 'to'.

Question 12: In this section, you find a number of sentences, parts of which are underlined. You may also find only a group of words which is underlined. For each underlined part, four words/phrases are listed below. Choose the word/phrase which is nearest in meaning to the underlined part.
We were taken aback at the fulsome praise heaped upon his former enemy,

Options
(a) elaborated
(b) extravagant
(c) excessive
(d) exorbitant
(e) None of these

Answer: excessive

Question 13: The man came in a van to ______ the television set.

Options
(a) correct
(b) alter
(c) Mend
(d) reform

Answer: Mend

Question 14: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Exterminatte
(b) Inexpliccable
(c) Offspring
(d) Reffere

Answer: Offspring

Question 15: Why the dinosaurs died out is not known.

Options
(a) it is not known
(b) the reason is not known
(c) that is not known
(d) No improvement

Answer: No improvement.

Question 16: He is so lazy that he _______

Options
(a) can seldom complete his work on time
(b) dislike to postpone the work that he undertakes to do
(c) cannot delay the schedule of completing the work
(d) cannot depend on others for getting his work done

Answer: can seldom complete his work on time.

Question 17: In each of the following questions, the first and the last part of the sentences are numbered S1 to S6 respectively. The rest of the sentence is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and indicate on the Answer-Sheet.
S1 : Studies of Nobel laureates show that
P: or encounter professional
Q : and have strained relationship with friends and colleagues.
R : they often publish less frequently
S : after winning the prize
S6: envy and rivalry.

The proper sequence should be :

Options
(a) SRQP
(b) RQPS
(c) QPSR
(d) PSRQ

Answer: SRQP

Question 18: Organizations are institutions in which members complete for status and power. they compete for resource of the organization, for example finance to expand their own departments, for career advancement and for power to control the activities of others. In pursuit of these aims, grouped are formed and sectional interests emerge. As a result, policy decisions may serve the ends of political and career systems rather than those of the concern. In this way, the goals of the organization may be displaced in favour of sectional interests and individual ambition. These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems. Many of the electronic firms in the study had recently created research and development departments employing highly qualified and well paid scientists and technicians. Their high pay and expert knowledge were sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and privilege. Many senior managers had little knowledge of technicality and possibilities of new developments and electronics. Some felt that close cooperation with the experts in an organic system would reveal their ignorance and show their experience was now redundant.
The author makes out a case for

Options
(a) organic system
(b) Research and Development in organizations
(c) an understanding between senior and middle level executives
(d) a refresher course for senior managers

Answer: organic system

Question 19: To pick holes

Options
(a) To find some reason to quarrel
(b) To destroy something
(c) To criticise someone
(d) To cut some part of an item
(e) None of these

Answer: To criticise someone

Question 20: She said to him, "Why don't you go today?"

Options
(a) She said to him why he don't go that day.
(b) She asked him why he did not go today.
(c) She asked him why he did not go that day.
(d) She asked him not to go that day.

Answer: She asked him why he did not go that day.

Question 21: Swimming

Options
(a) bathing suit
(b) pool
(c) life jacket
(d) Water

Answer: Water is essential for swimming-without water, there is no swimming. The other choices are things that may or may not be present.

Question 22: Carbon : Diamond :: Corundum : ?

Options
(a) Ruby
(b) Garnet
(c) Pukhraj
(d) Pearl

Answer: As Diamond is made of Carbon similarly Ruby is made of Corundum.

Question 23: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
Biotechnology describes basic level so that they develop some specifies properties (P) i by means of which life forms can be manipulated and altered at the most (Q) / a number of powerful techniques (R) i many of them only few years old (S).
The correct sequence should be:

Options
(a) RQSP
(b) PSQR
(c) RSQP
(d) PQSR

Answer: RSQP

Question 24: All Lamels are Signots with buttons. No yellow Signots have buttons. No Lamels are yellow. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: We know that there are Signots with buttons, or Lamels, and that there are yellow Signots, which have no buttons. Therefore, Lamels do not have buttons and cannot be yellow.

Question 25: Originating in the 1920s, the Pyramid scheme is one of the oldest con games going. Honest people are often pulled in, thinking the scheme is a legitimate investment enterprise. The first customer to "fall for" the Pyramid scheme will actually make big money and will therefore persuade friends and relatives to join also. The chain then continues with the con artist who originated the scheme pocketing, rather than investing, the money. Finally, the pyramid collapses, but by that time, the scam artist will usually have moved out of town, leaving no forwarding address.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) it is fairly easy to spot a Pyramid scheme in the making.
(b) he first customer of a Pyramid scheme is the most gullible.
(c) the people who set up Pyramid schemes are able to fool honest people.
(d) the Pyramid scheme had its heyday in the 1920 , but it's making a comeback.
(e) the Pyramid scheme got its name from its structure.

Answer: The fact that the Pyramid scheme is set up by a con artist suggests that the honest people who invest have been fooled. Choices a and b are contradicted in the passage. The paragraph says that the Pyramid scheme originated in the 1920s, but does not say it had its heyday then; thus, choice d is incorrect. Choice e is a fact, but it is not mentioned in the passage.

Question 26: Statement: The Government has decided to levy 2 percent on the tax amount payable for funding drought relief programmes.
Assumptions:
1. The Government does not have sufficient money to fund drought relief programmers.
2. The amount collected by way of surcharge may be adequate to fund these drought relief programmers.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: Since a surcharge has been levied to fund drought relief programmers, it follows that the Government does not have sufficient money for the same. So, 1is implicit. Besides, the percentage of surcharge must have been decided after studying the expected inflow in relation to amount of funds required. So, 2 is also implicit.

Question 27: Statement: Large number of people have become critically ill after consuming spurious liquor from a local shop.
Courses of Action:
1. The Government should immediately close down all the shops selling liquor till the stocks are tested for presence of toxicity.
2. The owner of the liquor shop should be asked to leave the town and open a shop elsewhere.
3. The owner of the liquor shop should immediately be arrested and tried for criminal negligence.

Options
(a) Only 1 and 2 follows
(b) Only 2 and 3 follows
(c) Only 3 follows
(d) Only 1 and 3 follows
(e) All follows

Answer: Clearly, the owner of the shop should be punished for selling spurious liquor. Further, attempts should be made to unearth other such unscrupulous liquor sellers by conducting raids and testing samples collected from different shops. So, both 1 and 3 follow. However, sending the liquor shop owner to another place may create a problem elsewhere also. So, 2 does not follow.

Question 28: Statements: Only good singers are invited in the conference. No one without sweet voice is a good singer.
Conclusions:
1. All invited singers in the conference have sweet voice.
2. Those singers who do not have sweet voice are not invited in the conference.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: The statement asserts that a good singer always has a sweet voice and only good singers are invited in the conference. This implies that all those invited in the conference have sweet voice and those who do not have sweet voice are not invited. So, both 1 and 2 follow.

Question 29: If you rock the boat, you do or say something that will upset people by changing a situation that they don't want changed. Which situation below is the best example of rock the boat ?

Options
(a) To process, in a specified area, troops which are in transit from one locality to another.
(b) One of two or more successive propulsion units of a rocket vehicle that fires after the preceding one has been jettisoned.
(c) Then by degrees the churches grew too small to hold the great crowds of people who wished to see the plays.
(d) You shouldn't sit there and say everything's fine.

Answer: You shouldn't sit there and say everything's fine.

Question 30: In a certain code, ‘786’ means ‘study very hard’, ‘958’ means ‘hard work pays’ and ‘645’ means ‘study and work’. Which of the following is the code for ‘very’?

Options
(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) 6

Answer: In the first and second statements, the common word is ‘hard’ and the common code digit ’8’. So, ‘8’ means ‘hard’. In the first and third statements, the common word is ‘study’ and the common code digit is ‘6’. So, ’6’ means ‘study’. Thus, in the first statement ‘7’ means ‘very’.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 42

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *