Model Test Paper - 40

Question 1: A train 120 m long completely crosses a platform 55 m long in 10 seconds. Speed of the train in km/h is

Options
(a) 50
(b) 90
(c) 63
(d) 75

Answer: Speed =  \frac{120+55}{10}\:m/s = 17.5 m/s = 63 km/hr

Question 2: A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B Sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs. 225 for it, the cost price of the bicycle for A is :

Options
(a) Rs. 110
(b) Rs. 120
(c) Rs. 125
(d) Rs. 150

Answer: 125% of 120% of A= 225

\Rightarrow \frac{125}{100}\times \frac{120}{100}\times A=225

A = \left ( 225\times \frac{2}{3} \right ) = Rs. 150

Question 3: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Banana
(b) Apple
(c) Pear
(d) Papaya
(e) Mango

Answer: Except 'Banana', all others have seeds.

Question 4: 30 men can complete a piece of work in 15 days. In how many days will 25 men complete the same work?

Options
(a) 12 days
(b) 18 days
(c) 22 days
(d) 25 days

Answer: Let the required number of days be z . Then, Less men , More days (Indirect proportion)

Therefore, 25 : 30 :: 15 : z

25 z = 30 x 15 z = 18 days

Question 5: Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be: (Bank p.o 2002)

Options
(a) 145.50
(b) 165.70
(c) 175.50
(d) None of these

Answer: Since first and second varieties are mixed in equal proportions.

So, their average price = Rs.(\frac{126+135}{2})

So, the mixture is formed by mixing two varieties, one at Rs. 130.50 per kg and the other at say, Rs. x per kg in the ratio 2 : 2, i.e., 1 : 1. We have to find x.

By the rule of alligation, we have:

\therefore \frac{x-153}{22.50}=\: 1\Rightarrow x - 153 = 22.50

x = 175.50

Question 6: The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 4.20, is :

Options
(a) 0^{\circ}
(b) 10^{\circ}
(c) 3^{\circ}
(d) 30^{\circ}

Answer: Angle traced by hour hand in  \frac{13}{3}hrs = (\frac{360}{12}\times \frac{13}{3})^{\circ} = 130^{\circ}

Angle traced by min. hand in 20 min.= (\frac{360}{12}\times20^{\circ}) = 120^{\circ}

 \therefore Required angle = (130-120)^{\circ} = 10^{\circ}

Question 7: How many six letter word.s can be formed with the letters of the word POLICY such that the vowels occur only at even places?

Options
(a) 6
(b) 21
(c) 24
(d) 144
(e) None of these

Answer: Number of ways in which 3 even places can be filled with two vowels = 3P2 =6

Number of four vacant places can be filled with four consonants =4P4 =24.

.'. Total number of words in which vowels occupy even places = 6\times 24 = 144

Question 8: A man can row 9\frac{1}{3} kmph in still water and finds that it takes him thrice as much time to row up than as to row, down the same distance in the river. The speed of the current is.

Options
(a) \frac{11}{3} kmph
(b) \frac{14}{3} kmph
(c) \frac{17}{3} kmph
(d) \frac{20}{3} kmph

Answer: Speed of current =\frac{1}{2} (a-b) [important]

Let the speed upstream = x km/h

Then speed downstream is = 3x km/h [as per question]

Speed in still water= \frac{1}{2}\left ( a+b \right )

\frac{1}{2}\left ( 3+x \right )=2x

as per question we know, 2x=9\frac{1}{3}

2x=\frac{28}{3}\Rightarrow x=\frac{14}{3}

So, Speed upstream = 14/3 km/hr, Speed downstream 14 km/hr.

=\frac{1}{2}\left [ 14-\frac{14}{3} \right ]

Speed of current=\frac{14}{3} kmph

Question 9: Aniket deposited two parts of a sum of Rs. 25000 in different banks at the rate of 15% per annum and 18% per annum respectively. In one year, he got Rs. 4050 as the total interest. What was the amount deposited at the rate of 18% Per annum?

Options
(a) Rs. 9000
(b) Rs. 12000
(c) Rs. 15000
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer: Let Aniket invests Rs. x at the rate of 18 % per annum.

\therefore \frac{x\times18 \times1}{100} + \frac{(25000 - x) \times15 \times1 }{100} = 4050

\Rightarrow\, \,18x + 375000 - 15x = 405000

\Rightarrow \, \,3x = 405000 - 375000

\Rightarrow\, \,x = \frac{30000}{3} = Rs.10000

Question 10: The simple interest on a sum of money will be Rs. 600 after 10 years. If the principal is trebled after 5 years. What will be the total interest at the end of the tenth year?

Options
(a) Rs. 600
(b) Rs. 900
(c) Rs. 1,200
(d) Rs. 1,000

Answer: S.I for 10 years = Rs. 600

S.I for 1 year = Rs. 60

S.I of for 5 years = 60 \times 5 = Rs. 300

After 5 years principal is tripled

Hence S.I for next 5 years = 300 \times 3 = Rs. 900

Total S.I for 10 years = 900 + 300 = Rs. 1,200

Question 11: Read. the list of word given below and choose from the options (1) to (5) the word that is SIMILAR in meaning to the word given in capital letters.

PRIMORDIAL

Options
(a) Feeling of elation
(b) Original
(c) Elementary
(d) Daunting
(e) None sf these

Answer: Feeling of elation

Question 12: The stenographer is very efficient. He is _____ to his firm.

Options
(a) a credit
(b) an asset
(c) a blessing
(d) a boon

Answer: an asset.

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Furnituer
(b) Exampel
(c) Medicine
(d) Sampal

Answer: Medicine

Question 14: There is dearth of woman doctor in our state. We shall have to recruit some from the other states

Options
(a) women doctor
(b) woman doctors
(c) women doctors
(d) No improvement

Answer: women doctors

Question 15: Which of the following should be the first sentence ?

Options
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2

Answer: 3

Question 16: Put the given sentences each of the following questions in proper order.
(1) I will give you a copy of it.
(2) The book was published in New York.
(3) It is a very interesting book.
(4) It deals with mankind's political future.
The proper sequence should be :

Options
(a) DCBA
(b) CBDA
(c) BDCA
(d) DBCA

Answer: BDCA

Question 17: Organizations are institutions in which members complete for status and power. they compete for resource of the organisation, for example finance to expand their own departments, for career advancement and for power to control the activities of others. In pursuit of these aims, grouped are formed and sectional interests emerge. As a result, policy decisions may serve the ends of political and career systems rather than those of the concern. In this way, the goals of the organisation may be displaced in favour of sectional interests and individual ambition. These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems. Many of the electronic firms in the study had recently created research and development departments employing highly qualified and well paid scientists and technicians. Their high pay and expert knowledge were sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and privilege. Many senior managers had little knowledge of technicality and possibilities of new developments and electronics. Some felt that close cooperation with the experts in an organic system would reveal their ignorance and show their experience was now redundant.
"Organic system" as related to the organization implies its

Options
(a) growth with the help of expert knowledge
(b) growth with input from science and technology
(c) steady all around development
(d) natural and unimpeded growth

Answer: Growth with input from science and technology.

Question 18: To be above board

Options
(a) To have a good height
(b) To be honest in any business deal
(c) They have no debts
(d) To try to be beautiful
(e) None of these

Answer: To be honest in any business deal.

Question 19: Dhruv said that he was sick and tired of working for that company.

Options
(a) Dhruv said, "He was tired of that company."
(b) Dhruv said, "I am sick and tired of working for this company."
(c) Dhruv said, "I will be tired of working for that company."
(d) Dhruv said to me, "I am sick and tired of working for this company."

Answer: Dhruv said, "I am sick and tired of working for this company."

Question 20: Ice : Coldness :: Earth : ?

Options
(a) Gravitatism
(b) Weight
(c) Jungle
(d) Sea

Answer: As effect of Ice is coldness similarly the effect of Earth is gravitation.

Question 21: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
Those granted upon easier terms (P) I commonly spend life in one pursuit (Q) / for excellence is not often (R) / who attain any excellence (S).
The correct sequence should be :

Options
(a) RPSQ
(b) SQRP
(c) RQSP
(d) SPRQ

Answer: SQRP

Question 22: Middletown is north of Centerville. Centerville is east of Penfield. Penfield is northwest of Middletown. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: Because the first two statements are true, Penfield is west of Centerville and southwest of Middletown. Therefore, the third statement is false.

Question 23: During colonial times in America, juries were encouraged to ask questions of the parties in the courtroom. The jurors were, in fact, expected to investigate the facts of the case themselves. If jurors conducted an investigation today, we would throw out the case.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) juries are less important today than they were in colonial times.
(b) jurors today are less interested in court cases than they were in colonial times.
(c) courtrooms today are more efficient than they were in colonial times.
(d) jurors in colonial times were more informed than jurors today.
(e) the jury system in America has changed since colonial times.

Answer: The paragraph focuses on the idea that the jury system is different from what it was in colonial times. There is no support given for choices a, b, and c. Choice d is incorrect because, even though jurors in colonial times were expected to investigate and ask questions, this does not necessarily mean that they were more informed than today's jurors.

Question 24: Statement: Safety and health practices in many Indian companies are well below the international standards.
Assumptions:
1.International standards of health and safety are ideal and unrealistic.
2. Indian organizations do not consider safety and health management as their prime social responsibility.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption II is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The statement talks about the safety and health practices in Indian companies being far below international standards. It is clearly a criticism of Indian organizations not paying considerable attention to these aspects. So, 2 is implicit. The international standards demand perfection and are, in no way, non-achievable. So, 1 is not implicit.

Question 25: Statement: Residents from Model Colony coming under North Ward of City X have complained to the Ward Officer that for last three days the tap water in the ward is contaminated and no action is being initiated by municipal staff.
Courses of Action:
1. The Ward Officer of North Ward should initiate action against residents who have lodged complaints against municipal staff.
2. The Ward Officer should ask his junior officer to visit Model Colony to assess the actual condition of water with his staff and to get samples of water tested from laboratories.
3. The Ward Officer should ask Ward Engineer to check water installations and pipelines in the Model Colony area.

Options
(a) Only 1 and 2 follows
(b) Only 2 and 3 follows
(c) Only 1 and 3 follows
(d) Only either I or 3 , and 2 follows
(e) none of these

Answer: The residents complained to the Ward Officer regarding the negligence of duty of his subordinates. So, 1 does not follow. Also, it is the moral duty of the Officer to listen to the complaints, ascertain the quality of water in the colony and get all pipelines and connections checked for any damage or leak that could have opened the way for contamination of water. Thus, both 2 and 3 follow.

Question 26: Statements: Women's organizations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual harassment at the work place.
Conclusions:
1. Sexual harassment of women at work place is more prevalent in India as compared to other developed countries.
2. Many organizations in India will stop recruiting women to avoid such problems.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: The fact that a certain rule has been more welcomed in a certain country does not imply that the problem is more prevalent there. So, 1 does not follow. Also, the amendment seeks to discourage only sexual harassment of women and shall in no way discourage employment of women. So, 2 also does not follow.

Question 27: Embark means to engage, enlist, or invest in any affair. Which situation below is the best example of Embark ?

Options
(a) In total, six men faced charges of conspiracy to blackmail, false imprisonment and gun possession.
(b) Measurements of the degree of seriousness of a crime have been developed.
(c) The judge is also bound to grant a reprieve when the prisoner becomes guilty of murder.
(d) Government thinking for withdrawal of any sentence on his aides for a period of time.

Answer: Government thinking for withdrawal of any sentence on his aides for a period of time.

Question 28: If REASON is coded as 5 and BELIEVED as 7, then what is the code for GOVERNMENT?

Options
(a) 5
(b) 8
(c) 9
(d) 10

Answer: Clearly, each word is coded by the numeral which is 1 less than the number of letters in the word.

Since, there are 10 letters in the word GOVERNMENT, so required = 10 - 1 = 9.

Question 29: When all the students are arranged according to their marks in descending order, what will be the position of Ramesh from the top?

Options
(a) Fifth
(b) Sixth
(c) Fourth
(d) None of these

Answer: None of these

Question 30: The Indian farmer celebrates the social function in the simplest manner possible. He celebrates a lot of festivals round the year. He celebrates the wedding of his sons and daughters. He entertains his kith and kin and friends and neighbors.
The passage best supports the statement that:

Options
(a) Social life of Indian farmers in India.
(b) The condition of the Indian farmers should be improved. He should be taught the modern method of farming.
(c) The Indian farmer is harassed by the village touts. He is harassed by the money-lenders and the tax collectors.
(d) Farmers are the backbone of the nation.

Answer: Social life of Indian farmers in India.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 40

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *