Model Test Paper - 36

Question 1: The ratio ages of a man and his wife is 5 :4. After six years, this ratio will be 4 : 3 at the time of marriage, the ratio was 7 : 5, then how many years ago were they married ?.

Options
(a) 12 years
(b) 15years
(c) can't be determined
(d) None of these

Answer: Let school ages of Geeta and Sanjay be 7x and 9x respectively.

Thus the Sanjay's age can't be determined.

Question 2: Two, trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:

Options
(a) 2 : 3
(b) 6 : 7
(c) 4 : 3
(d) 9 : 16

Answer: Let us name the trains as A and B. Then,

(A's speed) : (B's speed) = \sqrt{b}:\sqrt{a}=\sqrt{16}:\sqrt{9}=4:3

Question 3: 38 When two trains were running in the same direction at 90 km/hr and 70 km/hr respectively, then the faster train passed a man sitting in the slower train in 36 seconds. Find the length of faster train.

Options
(a) 100 metres
(b) 150 metres
(c) 190 metres
(d) 200 metres

Answer: Relative speed = (90 – 70) km/hr = 20 km/hr

= 20 \times \frac{5}{18}\:m/sec

=  \frac{50}{9}\:m/sec

Time = 36 seconds

\Rightarrow length\:of\:faster\:train= \frac{50}{9} \times 36\:m

= 200 m

Question 4: The average weight of 18 boys in a class is 45.55 kg and that of the remaining 4 boys is 35.25 kg . Find the average weight of all the boys in the class. (S.B.I. 20001)

Options
(a) 43
(b) 43.67
(c) 73
(d) 73.67

Answer: Required Average =\frac{18\times 45.55+4\times 35.25}{18+4}

=\frac{819.9+141}{22}

=43.67 kg

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Cream
(b) Cheese
(c) Oil
(d) Curd
(e) Butter

Answer: Except 'Oil', all are products obtained by milk.

Question 6: The ratio of zinc and copper in a brass pieces is 13 : 7. How much zinc will be there in 100 kg of such a piece?

Options
(a) 55 kg
(b) 65 kg
(c) 75 kg
(d) 85 kg

Answer: Amount of zinc = (100\times \frac{13}{20}) kg = 65 kg

Question 7: Find the least number which when divided by 6,7,8,9 and 12 leaves the same remainder 1 in each case.

Options
(a) 204
(b) 325
(c) 225
(d) 504

Answer:

3\:\begin{array}{|c}6,7 , 8,9 ,12\\\hline \end{array}
2\:\begin{array}{|c}2, 7, 8,3, 4 \\\hline \end{array}
 2\:\begin{array}{|c}1, 7, 4,3, 2\\\hline \end{array}
 \:\begin{array}{c}&1,7,2,3,1\end{array}

∴ L.C.M. = 3 × 2 × 2 × 7 × 2 × 3 = 504.

Question 8: A clock is started at noon.by 10 minutes past 5,the hour hand has turned through:

Options
(a) 135^{\circ}
(b) 140^{\circ}
(c) 155^{\circ}
(d) 165^{\circ}

Answer: Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360^{\circ}

Angle traced by hour hand in 5 hrs 10 min.i.e. \frac{31}{6}hrs = (\frac{360}{12}\times \frac{31}{6})^{\circ}= 155^{\circ}

Question 9: Shivangi invested Rs. 15000 at the rate of interest of 10% per annum for 1 yr. If the interest is compounded every six months, what amount wilt shivang get,at the end of the year?

Options
(a) Rs. 16537.50
(b) Rs. 16500
(c) Rs. 16525.50
(d) Rs. 18150
(e) None of these

Answer: The amount = 15000\left (1+\frac{\frac{10}{2}}{100} \right )^{1\times 2}

=15000 \left ( 1+\frac{5}{100} \right )^{2}

=15000 \left ( \frac{21}{20} \right )^{2}=15000\times \frac{441}{400}=Rs. 16537.50

Question 10: Ronnie borrowed Rs. 7,665 from a money lender at 5.5% per annum simple interest for 120 days. The amount paid by him to clear the loan at the end of the period is

Options
(a) Rs. 7,800.36
(b) Rs. 7,390
(c) Rs. 7,410
(d) Rs. 7,803.6

Answer: T = \frac{120}{365}years= \frac{24}{73}years

I = \frac{7665 \times 5.5 \times 24}{100 \times 73 }

= Rs. 138.6

A = 7,665 + 138.6 = Rs. 7,803.60

Question 11: Read. the list of word given below and choose from the options (1) to (5) the word that is SIMILAR in meaning to the word given in capital letters.

MONTICULE

Options
(a) A small river
(b) A small hut
(c) A lane
(d) A small hill
(e) A small plane

Answer: A lane

Question 12: Government buildings are ________ on the Republic day.

Options
(a) lightened
(b) illuminated
(c) lightened
(d) glowed

Answer: illuminated.

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Equanimity
(b) Equannimity
(c) Equanimmity
(d) Equinimity

Answer: Equanimity is a calm state of mind and attitude to life, so that you never lose your temper or become upset.

Question 14: In fact, if it hadn't been for his invaluable advice on so many occasions I wouldn't have achieved anything in life.

Options
(a) remarkable advice
(b) valuable advices
(c) priceless suggestion
(d) No improvement

Answer: No improvement.

Question 15: (solve as per the direction given above)

Options
(a) problem
(b) anathema
(c) bridge
(d) window

answer: Anathema

Question 16: Mahatma Gandhi believed that industrialization was no answer to the problems that plague the mass of India's poor and that villagers should be taught to be self-sufficient in food, weave their own cloth from cotton and eschew the glittering prizes that the 20th century so temptingly offers. Such an idyllic and rural paradise did not appear to those who inherited the reins of political power.
Which one of the following best illustrates the relationship between the phrases:
(i) 'eschew the glittering prizes' and
(ii) 'idyllic and rural paradise'?

Options
(a) unless you do (i), you cannot have (ii)
(b) (i) and (ii) are identical in meaning
(c) first of all you must have (ii) in order to do (i)
(d) the meaning of (i) is directly opposite to (ii)

Answer: the meaning of (i) is directly opposite to (ii)

Question 17: The raison d'etre of a controversy is

Options
(a) The enthusiasm with which it is kept alive
(b) The fitness with which participants handle it
(c) The reason or justification of its existence
(d) The unending hostility the parties concerned have towards each other

Answer: The reason or justification of its existence

Question 18: To drive home

Options
(a) To find one's roots
(b) To return to place of rest
(c) Back to original position
(d) To emphasise
(e) None of these

Answer: To emphasise.

Question 19: "Please don't go away", she said.

Options
(a) She begged me not to go away.
(b) She said to please her and not go away.
(c) She told me to go away.
(d) She begged that I not go away.

Answer: She begged me not to go away.

Question 20: Arrange the following six sentences in proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below.
1. But, we all helped in the first few days.
2. Chandrapur is considered as a rural area.
3. Manohar was transferred to his office recently.
4. Initially he was not getting adjusted to the city life.
5. Now, Manohar is very proud of his colleagues.
6. Before that he was working in chandrapur branch of our office.

Which of the following should be the sixth sentence ?

Options
(a) 4
(b) 2
(c) 6
(d) 5

Answer: 5

Question 21: 165, 195, 255, 285, 345, ?

Options
(a )100
(b) 225
(c) 335
(d) 435

Answer: Each number of the series is 15 multiplied by a prime number i.e. 15 × 11, 15 × 13, 15 × 17, 15 × 19, 15 × 23, .....

So, missing term = 15 × 29 = 435.

Question 22: Peace : Chaos :: Creation : ?

Options
(a) Construction
(b) Build
(c) Manufacture
(d) Destruction

Answer: As opposite meaning of peace is chaos similarly opposite meaning of creation is destruction.

Question 23: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
with the new Bill in the Parliament (P) / experts are expected (Q) the passage of (R)to get a fill up (S).
The correct sequence should be :

Options
(a) QSRP
(b) RPQS
(c) QPRS
(d) RSQP

Answer: RPQS

Question 24: Oat cereal has more fiber than corn cereal but less fiber than bran cereal. Corn cereal has more fiber than rice cereal but less fiber than wheat cereal. Of the three kinds of cereal, rice cereal has the least amount of fiber. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: From the first statement, we know that bran cereal has more fiber than both oat cereal and corn cereal. From the second statement, we know that rice cereal has less fiber than both corn and wheat cereals. Therefore, rice cereal has the least amount of fiber.

Question 25: Walk into any supermarket or pharmacy and you will find several shelves of products designed to protect adults and children from the sun. Additionally, a host of public health campaigns have been created, including National Skin Cancer Awareness Month, that warn us about the sun's damaging UV rays and provide guidelines about protecting ourselves. While warnings about the sun's dangers are frequent, a recent survey found that fewer than half of all adults adequately protect themselves from the sun.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) children are better protected from the sun's dangerous rays than adults
(b) sales of sun protection products are at an all-time high.
(c) adults are not heeding the warnings about the dangers of sun exposure seriously enough.
(d) more adults have skin cancer now than ever before
(e) there is not enough information disseminated about the dangers of sun exposure.

Answer: The last sentence gives direct support for this response. Although children might be better protected from the sun than adults, the paragraph does not specifically cite statistics about children, so we can't know for sure, ruling out choice a. There is no evidence provided in the paragraph to support choices b and d. Choice e is incorrect since the last sentence tells us that warnings about the sun's dangers are frequent.

Question 26: Statement: The campaign of 'Keep your city clean' started by the Civil Council did not evoke any response from the citizens.
Assumptions:
1. People do not desire to keep their city clean.
2. The Civil Council has failed in its campaign.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: According to the statement, the campaign did not get any response from citizens. This means that people are not interested in keeping the city clean and the campaign has failed. So, both 1 and 2 are implicit.

Question 27: Statement: The condition of all the major roads in the city has deteriorated due to incessant rain during the last two months.
Courses of Action:
1. The city civic authority should deploy additional traffic staff to regulate the vehicular movement.
2. The city civic authority should immediately make arrangements for repairs of the damaged roads.
3. Motorists should be alerted at various places by putting up sign boards about the bad patches of the roads to enable them to plan their journey accordingly.

Options
(a) Only I and II follows
(b) 0nly II and III follows
(c) Only I and III follows
(d) All follows
(e) None of these

Answer: Clearly, all the given courses of action aim at either getting the damaged roads repaired or regulating movement of traffic on, bad roads and making journey easy for all vehicle owners. So, all the courses follow.

Question 28: In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered 1 and 2 . You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Statements: The serious accident in which a person was run down by a car yesterday had again focused attention on the most unsatisfactory state of roads.
Conclusions:
1. The accident that occurred was fatal.
2. Several accidents have so far taken place because of unsatisfactory state of roads.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: Since the accident has caused concern, it must be fatal. So, 1 follows. The use of the word 'again' in the statement justifies the fact mentioned in 2. So, 2 also follows.

Question 29: Read the following information carefully and answer the question which follows"
One of the main reasons behind the lack of applicants for teachers' training/degree programmers is that teachers have not experienced any improvement in working conditions and their salaries have not kept pace with salaries in other professions.
Which of the following can be inferred from the given paragraph?

Options
(a) Very tough entrance exam is also one of the reasons behind plunging number of applicants for teachers' training programmes
(b) In the years to come, the schools would face a crunch in terms of availability of qualified teachers
(c) Training programmes for other professions are also as good as teachers' training programmes
(d) No direct relationship can be established between the work conditions of a particular profession and reference for it amongst the qualified candidates
(e) Number of applicants for teachers' training programmes will improve if the salaries in other professions are reduced

Answer: From the given paragraph, the impact can be drawn that 'In the year to come, the schools would face a crunch in terms of availability of qualified teachers'.

Question 30:If 'orange' is called 'butter', 'butter' is called 'soap', 'soap' is called 'ink', 'ink' is called 'honey' and 'honey' is called 'orange', which of the following is used for washing clothes ?

Options
(a) ink
(b) orange
(c) soap
(d) butter

Answer: Clearly, 'soap' is used for washing the clothes . But a 'soap' is called 'ink'. So, 'ink' is used for washing the clothes.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 36

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *