Model Test Paper - 35

Question 1: The present ages of three colleague's are in proportions 3 : 5 : 7. Four years ago, the sum of three ages was 48. find three present ages (in years) ?.

Options
(a) 12 , 20 and 28 years
(b) 12 , 30 and 38 years
(c) 11 , 15 and 20 years
(d) 22, 25and 28 years

Answer: Let the present age of three colleague's are : 3x, 5x and 7x

(3x - 4) + (5x - 4) + (7x - 4) = 48.

15x - 12 = 48 ⇒ 15x = 60 ⇒ x = 4.

Their present ages are 12 years, 20 years and 28 years respectively.

Question 2: A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?

Options
(a) 5 sec
(b) 6 sec
(c) 7 sec
(d) 10 sec

Answer: Speed of train relative to man = (60 + 6) km/hr = 66 km/hr.

= \left ( 66\times \frac{5}{18} \right )m/sec

= \left ( \frac{55}{3} \right )m/sec

\therefore Time taken to pass the man=\left (110\times \frac{3}{55} \right )sec=6 \, \,sec

Question 3: A twice as fast as B and B is thrice as fast as C is. The journey covered by C in 42 minutes will be covered by A in

Options
(a) 14 min
(b) 7 min
(c) 28 min
(d) 21 min

Answer: Time for C = 42 min

Time for B =  \frac{42}{3} = 14 min

Time for A =  \frac{142}{2} = 7 min

Question 4: If the average marks of three batches of 40, 50 and 60 students respectively is 30, 50 and 70, then the average marks of all the students is:

Options
(a) 45
(b) 60
(c) 61.33
(d) 75

Answer: Required Average =\frac{40\times 50+50\times 60+60\times 70}{30+50+70}

=\frac{2000+3000+4200}{150}

=61.33

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Curlew
(b) Duck
(c) Cuckoo
(d) Crane
(e) Flamingo

Answer: Except 'Cuckoo', all others are water-birds.

Question 6: If a : b = 2 : 3 and b : c = 5 : 7, find the value of a : b : c ?

Options
(a) 10 : : 15 : 21
(b) 10 : 15 : 17
(c) 5 : 7 : 13
(d) 7 : 15 : 13

Answer: a : b : c = 10 : 15 : 21

Question 7: Find the greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 4m 95cm, 9m and 16m 65cm.

Options
(a) 15
(b) 25
(c) 45
(d) 55

Answer: Required length = H.C.F. of 495 cm, 900 cm, and 1655 cm.

495= 3^{2}\times 3\times 11, 900= (2^{2})\times (3^{2})\times (5^{2}), 1655 =3^{2}\times 5\times 37

\therefore H.C.F =3^{2}\times 5 = 45

Question 8: A watch which gains 5 seconds in 3 minutes was set right at 7 a.m. In the afternoon of the same day, when the watch indicated quarter past 4 o" clock ,the true time is :

Options
(a) 59\frac{7}{12}min.past 3
(b) 4 p.m.
(c) 29\frac{5}{12}min.past 3
(d) 51\frac{8}{10}min.past 3

Answer: Time from 7 a.m. to 4.15 p.m. =9 hrs 15 min.=\frac{37}{4}hrs.

3 min. 5 sec. of this clock = 3 min. of the correct clock

\therefore \frac{37}{720}\:hrs\: of\: this \:clock =\frac{1}{20}\:hrs \:of \:the\: correct \:clock

\therefore \frac{37}{4}\:hrs \:of \:this \:clock =(\frac{1}{20}\times \frac{720}{37}\times \frac{37}{4})\:hrs \:of\: the \:correct\: clock

\therefore The correct time is 9 hrs after 7 a.m.i.e.4 p.m.

Question 9: If the compound interest on a certain sum for 2yr at 3% per annum be Rs. 101.50, then the simple interest on the same sum at the same rate and for the same time will be

Options
(a) Rs. 90
(b) Rs. 95.50
(c) Rs. 100
(d) Rs. 98.25

Answer: Let the sum be Rs. x .

\therefore 101.50=x\left [ \left ( 1+\frac{3}{100} \right )^{2}-1 \right ]

\Rightarrow \frac{1015}{10}=x\left [ \frac{103^{2}-100^{2}}{10000} \right ]

\Rightarrow \frac{1015}{10}=x.\frac{\left ( 3 \right )\left ( 203 \right )}{10000}

x=\frac{1015\times 1000}{3\times 203}=\frac{5000}{3}

\therefore\, Simple\,Interest=\frac{5000\times3\times 2}{3\times 1000}=Rs \, \, 100

Question 10: A sum of money lent for 7 years at 7% per annum simple interest yields an interest of Rs. 2,450. The amount received is

Options
(a) Rs. 5,000
(b) Rs. 7,450
(c) Rs. 7,540
(d) Rs. 7,400

Answer: P = \frac{100 \times 2450}{7 \times 7}=Rs. 5,000

A = 5,000 + 2,450 = Rs. 7,450

Question 11: Read the list of word given below and choose from the options (1) to (5) the word that is SIMILAR in meaning to the word given in capital letters.

PROSCRIBE

Options
(a) To nominate
(b) To be supportive of
(c) To give early warning signals
(d) Outlaw
(e) None of the above

Answer: Outlaw

Question 12: Namrata was found to _______ the required qualifications for the job.

Options
(a) posses
(b) acquire
(c) disclose
(d) none of these

Answer: Posses

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Lckadaisicle
(b) Lackdaisical
(c) Lackadisical
(d) Lackadaisical

Answer: Lackadaisical - listless, lacking energy, lacking enthusiasm, disinterested, apathetic, lazy.

Question 14: I earnestly believe that you will visit our relatives during your forthcoming trip to Mumbai.

Options
(a) had hardly believe that
(b) sincerely would believe
(c) certainly believing that
(d) could not believe
(e) No correction required

Answer: No correction required.

Question 15: Every time I go in a lift to my sixth floor apartment, I remember the calm and serenity of my ancestral home in the village.

Options
(a) move in a lift
(b) ascend in a lift
(c) take a lift
(d) No improvement

Answer: Take a lift

Question 16: (solve as per the direction given above)

Options
(a) construct
(b) form
(c) broke
(d) settled

Answer: Form

Question 17: Mahatma Gandhi believed that industrialization was no answer to the problems that plague the mass of India's poor and that villagers should be taught to be self-sufficient in food, weave their own cloth from cotton and eschew the glittering prizes that the 20th century so temptingly offers. Such an idyllic and rural paradise did not appear to those who inherited the reins of political power.
The basis of 'an idyllic and rural paradise' is

Options
(a) rapid industrialisation of villages
(b) self sufficiency in food clothes and simplicity of the lifestyle
(c) bringing to the villages the glittering prizes of the 20th century
(d) supporting those holdings powerful political positions

Answer: self sufficiency in food clothes and simplicity of the lifestyle.

Question 18: The absence of law and order

Options
(a) Rebellion
(b) Anarchy
(c) Mutiny
(d) Revolt

Answer: Anarchy

Question 19: They greet me cheerfully every morning.

Options
(a) Every morning I was greeted cheerfully.
(b) I am being greeted cheerfully by them every morning.
(c) I am greeted cheerfully by them every morning.
(d) Cheerful greeting is done by them every morning to me.

Answer: I am greeted cheerfully by them every morning.

Question 20: My cousin said, "My room-mate had snored throughout the night."

Options
(a) my cousin told me that her room-mate snored throughout the night.
(b) my cousin felt that her room-mate may be snoring throughout the night.
(c) my cousin said that her room-mate snored throughout the night.
(d) my cousin complained to me that her room-mate is snoring throughout the night.

Answer: My cousin said that her room-mate snored throughout the night.

Question 21: 1, 1, 2, 6, 24, ?, 720

Options
(a) 55
(b) 120
(c) 220
(d) 320

Answer: The given solution is × 1, × 2, × 3, × 4, .....

So, missing term = 24 × 5 = 120.

Question 22: Country : President :: State : ?

Options
(a) M.P
(b) Governor
(c) Legislator
(d) Minister

Answer: As President is the nominal head of a country, similarly Governor is the nominal head of a State.

Question 23: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
It is a process of global production in so far so it (p) / well-accepted fact that (Q) / brings together the various factors of production (R) / international transportation is crucial to the whole (S).
The correct sequence should be :

Options
(a) QSPR
(b) PRQS
(c) QRPS
(d) PSQR

Answer: QSPR

Question 24: The temperature on Monday was lower than on Tuesday. The temperature on Wednesday was lower than on Tuesday. The temperature on Monday was higher than on Wednesday. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: We know from the first two statements that Tuesday had the highest temperature, but we cannot know whether Monday's temperature was higher than Tuesday's.

Question 25: The Fourth Amendment to the Constitution protects citizens against unreasonable searches and seizures. No search of a person's home or personal effects may be conducted without a written search warrant issued on probable cause. This means that a neutral judge must approve the factual basis justifying a search before it can be conducted.
This paragraph best supports the statement that the police cannot search a person's home or private papers unless they have

Options
(a) legal authorization
(b) direct evidence of a crime.
(c) read the person his or her constitutional rights.
(d) a reasonable belief that a crime has occurred.
(e) requested that a judge be present.

Answer: The second and third sentence combine to give support to choice a. The statement stresses that there must be a judge's approval (i.e., legal authorization) before a search can be conducted. Choices b and d are wrong because it is not enough for the police to have direct evidence or a reasonable belief—a judge must authorize the search for it to be legal. Choices c and e are not mentioned in the passage.

Question 26: Statement: All existing inequalities can be reduced, if not utterly eradicated, by action of governments or by revolutionary change of government.
Assumptions:
1. Inequality is a man-made phenomenon.
2. No person would voluntarily part with what he possesses.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: Since inequality can be reduced, it means that it is not natural but created. So, 1 is implicit. Nothing is mentioned about people's response. So, 2 is not implicit.

Question 27: Statement: It has been reported by one of the TV channels that the answer papers of Board examination of one State are evaluated by students studying in the same standard with the help of model answers as instructed by the examiners.
Courses of Action:
1. All such examiners should be immediately suspended from their official positions.
2. All such papers evaluated by the students should be immediately confiscated and got evaluated by qualified teachers.
3. The Board should explore possibilities even though they are remote, of getting the answer papers of this examination evaluated by computerized machines.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Only 3 follows
(d) Only 1 and 2 follows
(e) All follows

Answer: Students who work hard all the year round to perform well at the Board examination deserve to be evaluated correctly by experts, and not mechanically or by inexperienced people. Besides, examiners who shirk their duty of evaluating answer papers, ought to be punished. So, both 1 and 2 follow, while 3 does not.

Question 28: All guilty politicians were arrested. Kishan and Chander were among those arrested

Options
(a) All politicians are guilty.
(b) All arrested people are politicians.
(c) All arrested people are politicians.
(d) Kishan and Chander were guilty.

Answer: Kishan and Chander were guilty.

Question 29: Establishing a Power of Attorney occurs when a legal document is created that gives one individual the authority to act for another. Which situation below is the best example of Establishing a Power of Attorney?

Options
(a) Simone’s mother can no longer get to the bank to cash her checks and make deposits, so she has taken legal steps to enable Simone to do these things for her.
(b) Louise is selling her house and she hires a lawyer to review the contract.
(c) At her daughter’s urging, Mrs.Lenox opens up a retirement account with the local bank.
(d) Jack’s father is elderly and Jack thinks he is no longer able to make decisions for himself.

Answer: Simone’s mother has taken legal steps to allow another person to act on her behalf. Therefore, this is the only choice that indicates that a power of attorney has been established.

Question 30: If 'sky' is 'star', 'star' is 'cloud', 'cloud' is 'earth', 'earth' is 'tree', and 'tree' is 'book', then where do the birds fly ?

Options
(a) sky
(b) cloud
(c) star
(d) none of these

Answer: Birds fly in the 'sky' and as given 'sky' is 'star'. So, birds fly in the 'star.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 35

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *