Model Test Paper - 33

Question 1: The ratio of the present ages of two Friends is 2 : 3 and six years back, the ratio was 1 : 3. What will be the ratio of their ages after 4 years ?.

Options
(a) 1 : 3
(b) 3:4
(c) 2:3
(d) 3:5

Answer: Let the present ages of the two Friends be 2x and 3x respectively.

\frac{2x-6}{3x-6}=\frac{1}{3}

⇔6x - 18 = 3x - 6 ⇔ 3x = 12, x = 4

So, required ratio = (2x + 4) : (3x + 4) ⇒ 12 : 16 = 3 : 4.

Question 2: A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

Options
(a) 320 m
(b) 350 m
(c) 650 m
(d) Data inadequate

Answer: Speed = \left ( \frac{300}{18} \right ) m/sec = 50 m/sec.

Let the length of the platform be x metres. Then,\left [ \frac{\left ( x+300 \right )}{39} \right ]=\frac{50}{3}

= 3(x + 300) = 1950

x = 350 m.

Question 3: A and B are 25 km apart. If they travel in opposite directions, they meet an hour. If they travel in the same direction, they meet after 5 hours. If A travel faster than B, then the speed of A is

Options
(a) 10 km/hr
(b) 12.5 km/hr
(c) 15 km/hr
(d) 20 km/hr

Answer: Let speeds of A and B be x km/hr and y km/hr respectively.

Then, x +y =  \frac{25}{1}=25

And x – y =  \frac{25}{5}=5

Solving: x = 15

\therefore Speed of A is 15 km/hr

Question 4: A family consists of grandparents, parents and two grandchildren. The average age of the grandparents is 56 years, that of the parents is 27 years and that of the grandchildren is 7 years. What is the average of the family?

Options
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

Answer: Required Average =\frac{56\times 2+27\times 2+7\times 2}{2+2+2}=\frac{112+54+14}{6}

= 30 years

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Parent
(b) Child
(c) Relation
(d) Cousin
(e) Uncle

Answer: All others comes under the relation.

Question 6: A dog takes 3 leaps for every 5 leaps of a hare. If one leap of the dog is equal to 3 leaps of the hare, the ratio of the speed of the dog to that of the hare is

Options
(a) 4:5
(b) 9:5
(c) 8:5
(d) 9:2

Answer: Dog : Hare = \left ( 3\times 3 \right ) leaps of hare : 5 leaps of hare

= 9 : 5

Question 7: Find the largest number which divides 62, 132 and 237 to leave the same remainder in each case .

Options
(a) 5
(b) 15
(c) 35
(d) 25

Answer: Required number = H.C.F. of (132 – 62), (237 – 132) and (237 – 62)

H.C.F. = 70, 105 and 175 = 35.

Question 8: At what time between 5.30 and 6 will the hands of a clock be at right angles ?

Options
(a) 33\frac{5}{11} min. past 5
(b) 43\frac{7}{11} min. past 5
(c) 20 min . past 5
(d) 35 min. past 5

Answer: At 5 o'clock,the hands are 25 min. spaces apart.

To be at right angles and that too between 5.30 and 6 ,the minute hand has to gain (25+15)=40 min.spaces.

55 min. spaces are gained in 60 min.

40 min.spaces are gained in (\frac{60}{55}\times 40) min =43\frac{7}{11} min

\therefore Required time=43\frac{7}{11} min. past 5

Question 9: What would be the compound interest obtained on an amount of Rs. 2000 at the rate of 15% per annum after 3 yr?

Options
(a) Rs. 1141.75
(b) Rs. 1209.75
(c) Rs. 1041.75
(d) Rs. 1248.75
(e) None of these

Answer: Compund\,Interest=2000\left [ \left ( 1+\frac{15}{100} \right )^{3} -1\right ]

=2000 \left [ \left ( \frac{23}{20} \right )^{3}-1 \right ]

=2000 \left [ \frac{23^{3}-20^{3}}{20^{3}} \right ]

=2000 \left [ \frac{12167-8000}{8000} \right ]

=2000 \left [ \frac{4167}{8000} \right ]=Rs. 1041.75

Question 10: A shopkeeper borrowed Rs. 35,000 from a financer at 12% per annum simple interest. The amount paid by him to clear the loan after a period of 2 years and 6 months is

Options
(a) Rs. 10,500
(b) Rs. 54,600
(c) Rs. 45,500
(d) Rs. 56,000

Answer: T = 2 year 6 m = 2 \frac{1}{2}\:year= \frac{5}{2}\:year

SI =  \frac{35000 \times 12 \times 5}{100 \times 2}=Rs. 10,500

A = 35,000 + 10,500 = Rs. 45,500

Question 11: Read the list of word given below and choose from the options (1) to (5) the word that is SIMILAR in meaning to the word given in capital letters.

EXIGUOUS

Options
(a) Tall
(b) Large
(c) Wide
(d) Scanty
(e) Broad

Answer: Tall

Question 12: After the rain the weather _____and the sun came out

Options
(a) cleared up
(b) cleared off
(c) cleared away
(d) None of these

Answer: cleared up

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Hindrance
(b) Hinderrance
(c) Hindrence
(d) Hinderence

Answer: Hindrance

Question 14: If I would have realized the nature of job earlier, I would not have accepted it.

Options
(a) If I have had
(b) In case I would have
(c) Had I been
(d) Had I
(e) No correction required

Answer: If I have Had.

Question 15: As she was suffering from high fever, she could not face the examination.

Options
(a) bear
(b) suffer
(c) take
(d) No improvement

Answer: Take

Question 16: (solve as per the direction given above)

Options
(a) who
(b) though
(c) amidst
(d) hence

Answer: Who

Question 17: Speech is great blessings but it can also be great curse, for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also if we use it carelessly, make our attitude completely misunderstood. A slip of the tongue, the use of unusual word, or of an ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend. Again, different classes of people use different vocabularies, and the ordinary speech of an educated may strike an uneducated listener as pompous. Unwittingly, we may use a word which bears a different meaning to our listener from what it does to men of our own class. Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful handling. Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions to men.

Speech can be curse, because it can

Options
(a) hurt others
(b) lead to carelessness
(c) create misunderstanding
(d) reveal our intentions

Answer: create misunderstanding

Question 18: A place that provides refuge

Options
(a) Asylum
(b) Sanatorium
(c) Shelter
(d) Orphanage

Answer: Asylum

Question 19: The invigilator was reading out the instructions.

Options
(a) The instructions were being read out by the invigilator
(b) The instructions were read by the invigilator.
(c) The instructions had been read by the invigilator.
(d) The instructions had been read out by the invigilator.

Answer: The instructions were being read out by the invigilator.

Question 20: The man said, "No, I refused to confers guilt."

Options
(a) The man was stubborn enough to confers guilt.
(b) The man refused to confers his guilt.
(c) The man emphatically refused to confers guilt.
(d) The man told that he did not confers guilt.

Answer: The man emphatically refused to confers guilt.

Question 21: 4, 12, 36, 108, ?

Options
(a) 123
(b) 226
(c) 324
(d) 450

Answer: The given solution is × 3.

So, missing term = 108 × 3 = 324.

Question 22: Tree : Forest :: Grass : ?

Options
(a) Garden
(b) Lawn
(c) Field
(d) Park

Answer: As Tree is found in Forest similarly Grass is found in Lawn.

Question 23: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to re-arrange- these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
The rapid endangerment and death of many minority languages not only among logisties and anthropologists (P) / with issues of cultural identity (Q) / is a matter of widespread concern (R) / but among all concerned (S).
The proper sequence should be :

Options
(a) PSRQ
(b) RQPS
(c) RPSQ
(d) QRPS

Answer: PSRQ

Question 24: Joe is younger than Kathy. Mark was born after Joe. Kathy is older than Mark. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: Joe is younger than Kathy and older than Mark, so Mark must be younger than Kathy.

Question 25: Generation Xers are those people born roughly between 1965 and 1981. As employees, Generation Xers tend to be more challenged when they can carry out tasks independently. This makes Generation Xers the most entrepreneurial generation in history.
This paragraph best supports the statement that Generation Xers

Options
(a) work harder than people from other generations.
(b) have a tendency to be self-directed workers
(c) have an interest in making history
(d) tend to work in jobs that require risk-taking behavior.
(e) like to challenge their bosses work attitudes.

Answer: The support for choice b is given in the second sentence of the paragraph. Generation Xers like to work independently, which means they are self-directed. No support is given for either choice a or choice c. Choice d is not related to the paragraph. Although the paragraph mentions that Generation Xers like to be challenged, it does not say they like to challenge their bosses attitudes; therefore, choice e can be ruled out.

Question 26: Statement: Shalini made an application to the bank for a loan of Rs. 1,80,000 by mortgaging her house to the bank and promised to repay it within five years.
Assumptions:
1. The bank has a practice of granting loans for Rs. 1,00,000 and above.
2. The bank accepts house as collateral security against such loans.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The fact that Shalini has applied for a loan of Rs. 1,80,000 implies that the bank can grant a loan above Rs. 1,00,000. So, 1 is implicit. 2 also follows directly from the statement and so is implicit.

Question 27: In each question below is given a statement followed by three courses of action numbered 1, 2 and 3. You have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the three given suggested courses of action logically follows for pursuing.
Statement: There was a spurt in criminal activities in the city during the recent festival season.
Courses of Action:
1. The police should immediately investigate into the causes of this increase.
2. In future the police should take adequate precaution to avoid recurrence of such situation during festival.
3. The known criminals should be arrested before any such season.

Options
(a) Only 1 and 2 follow
(b) Only 2 and 3 follow
(c) All follows
(d) None of these

Answer: The police ought to find out the lackenings in existing security arrangements and make up for these inadequacies to strengthen security and thus prevent criminal activities in the forthcoming festival. So, both 1 and 2 follow. Arresting the known criminals does not ensure safety, for a novice can also indulge in crime. So, 3 does not follow.

Question 28: All students in my class are bright. Manish is not bright.

Options
(a) Some students are not bright.
(b) Manish must work hard.
(c) Non-bright ones are not students.
(d) Manish is not a student of my class.

Answer: Manish is not a student of my class.

Question 29: In the Maple Hill school district, a Five-Day Suspension occurs when a student is not permitted to attend school for five days for (1) physically assaulting another student, a teacher, or a school employee or (2) willfully destructing or defacing school property. Which situation below is the best example of a Five-Day Suspension?

Options
(a) Marc is asked to leave the classroom due to his constant disruptions.
(b) Franny uses spray paint to write derogatory comments on the locker room wall and she is given a suspension.
(c) Millian gets caught cheating on a math test for the second time and is suspended from school.
(d) Ms. Farmer tells her class that students who fail the midterm exam will be expected to stay after school for tutoring help.

Answer: Although choices a and c both describe suspensions, only choice c describes a suspension that is the result of one of the two scenarios given in the definition of a five-day suspension (physical assault or destructing or defacing school property). Therefore, we can assume that Franny’s suspension, which is the result of spray painting school property, will be a fiveday suspension. Since the definition doesn't provide any information about suspensions for cheating, we can assume that Lillian’s suspension does not fall into the five-day suspension category.

Question 30: If 'books' is called 'watch', 'watch' is called 'bag', 'bag' is called 'dictionary' and 'dictionary' is called 'window', which is used to carry the books ?

Options
(a) books
(b) bag
(c) dictionary
(d) watch

Answer: Clearly. a 'bag' is used to carry the books but a 'bag' is called 'dictionary'. So, a dictionary will be used to carry the books.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 33

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *