Model Test Paper - 30

Question 1: Present age of A and B are in the ratio of 6 : 7 respectively. 8 years hence, the ratio of ages will become 7 : 8 respectively. What is A's present age in years ?

Options
(a) 30 years
(b) 40 years
(c) 48 years
(d) 52 years

Answer: Let the present ages of A and B be 6x and 7x years respectively.

\frac{6x+8}{7x+8}=\frac{7}{8}

= 48x + 64

=49x + 56

x = 8

So, A's present age = 6x ⇒ 6 × 8 = 48 years

Question 2: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

Options
(a) 200 m
(b) 245 m
(c) 225 m
(d) 250 m

Answer: Speed=\left ( 45\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\left ( \frac{25}{2} \right )m/sec

Time = 30 sec.

Let the length of bridge be x metres.

Then, \frac{130+x}{30}=\frac{25}{2}

2(130 + x) = 750

x = 245 m.

Question 3: If a man travels at 30 km/hr, then the reaches his destination late by 10 minutes and if he travels at 42 km/hr, then he reaches 10 minutes earlier. Therefore the distance travelled by him is

Options
(a) 36 km
(b) 35 km
(c) 40 km
(d) 48 km

Answer: Let the distance be x km and the required time be t hrs

Then,  \frac{x}{30}=t+ \frac{1}{6}

And  \frac{x}{42}=t- \frac{1}{6}

 \frac{x}{30} - \frac{x}{42}= \big\{t+ \frac{1}{6} \big\}- \big\{t- \frac{1}{6} \big\}

Question 4: The average of 5 consecutive numbers is 30. The largest of these numbers is:

Options
(a) 8
(b) 12
(c) 16
(d) 32

Answer: Let the number be x, (x+1), (x+2), (x+3) & (x+4).

\frac{x+(x+1)+(x+2)+(x+3)+(x+4)}{5}=30

5x + 10 = 150, x = 140/5, x = 28.

So, the largest number is : x + 4 ⇒ x = 28 + 4 ⇒ x = 32 .

Question 5: Three containers have their volumes in the raito 3 : 4 : 5, They are full of mixtures of milk and water. The mixtures contain milk and water in the ratio of (4 : 1), (3 : 1) and (5 : 2) respectively. The contents of all these three containers are poured into a fourth container. The ratio of milk and water in the fourth container is :

Options
(a) 4 : 1
(b) 151 : 48
(c) 157 : 53
(d) 5 : 2

Answer: Let the three containers contain 3x, 4x and 5x liters of mixtures respectively.

Milk in 1st mix. =\left (3x\times \frac{4}{5}\right )liters=\frac{12x}{5}liters

Water in 1st mix. =\left (3x- \frac{12x}{5}\right )liters=\frac{3x}{5}liters

Milk in 2nd mix. =\left (4x\times \frac{3}{4}\right )liters=3x liters

Water in 2nd mix. =4x-3xliters=x liters

Milk in 3rd mix. =\left (5x\times \frac{5}{7}\right )liters=\frac{25x}{7}liters

Water in 3rd mix. ==\left (5x-s \frac{25x}{7}\right )liters=\frac{10x}{5}liters

Total milk in final mix. =\left ( \frac{12x}{5} +3x+\frac{25x}{7}\right )liter=\frac{314x}{35}liters

Total water in final mix. =\left ( \frac{3x}{5} +x+\frac{10x}{7}\right )liter=\frac{106x}{35}liters

Required ratio of milk and water =\frac{314x}{35}:\frac{106x}{35}=157:53

Question 6: Find the L.C.M of 16, 24, 36 and 54

Options
(a) 478
(b) 445
(c) 556
(d) 432

Answer: L.C.M = 2 × 2 × 2 × 3 × 3 × 2 × 3 = 432.

Question 7: At what times between 9 and 10 o"clock will the hands of a watch be together ?

Options
(a) 25 min. past 9
(b) 20 min. past 9
(c) 49\frac{1}{11}min.past 9
(d) 29\frac{7}{5}min.past 9

Answer: To be together between 9 and 10 o"clock,the minute hand has to gain 45 min.spaces.55 min.spaces gained in 60 min.

45 min.spaces are gained in (\frac{60}{55}\times 45) min .or 49\frac{1}{11}min

\therefore The hands are together at 49\frac{1}{11}min.past 9

Question 8: Ms Suchi deposits an amount of Rs. 24000 to obtain a simple interest at the rate of 14 % per annum for 8 yr. What total amount will Ms Suchi get at the end of 8 yr?

Options
(a) Rs. 52080
(b) Rs. 28000
(c) Rs. 50880
(d) Rs. 26880
(e) None of these

Answer: The amount which Suchi will get

= 24000 +\frac{24000 \times14 \times8}{100}

= 24000 + 26880 =Rs. 50880

Question 9: The list of an item is Rs. 35,000 and he discount series offered is 15%, 10% and 8%. Its selling price is

Options
(a) Rs. 24,635
(b) Rs. 24, 634
(c) Rs. 24, 633
(d) Rs. 24, 630

Answer: SP =  \big( \frac{100-15}{100} \big) \big( \frac{100-10}{100} \big) \big( \frac{100-8}{100} \big) \times 35,000

=  \big( \frac{85}{100} \big) \big( \frac{90}{100} \big) \big( \frac{92}{100} \big) \times 35,000

= Rs. 24,633

Question 10: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Shirt
(b) Trouser
(c) Frock
(d) Skin
(e) Clothes

Answer: Only skin is a live thing.

Question 11: The new education policy provides a useful ________for the planners to remove illiteracy.

Options
(a) break-in
(b) breakthrough
(c) breakaway
(d) breakup

Answer: Breakthrough

Question 12: Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word given in capital letters.

VIAMEDIA

Options
(a) By the way
(b) Through communication
(c) A middle course
(d) The reverse order
(e) None of these

Answer: Through communication

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Comitte
(b) Commitee
(c) Committee
(d) Comiittee

Answer: Committee

Question 14: People
P : at his dispensary
Q : went to him
R : of all professions
S : for medicine and treatment
The Proper sequence should be:

Options
(a) QRPS
(b) RQSP
(c) RPQS
(d) None of these

Answer: RQSP

Question 15: Tax evaders should heavily punished as they do it intentionally.

Options
(a) should be heavy fined
(b) should be heavily fined
(c) should have heavily fined
(d) shall have heavy fine
(e) No correction required

Answer: should be heavily fined

Question 16: I hope you vividly remember the premier of the film when I, my wife and you were present in the hall.

Options
(a) my wife, I and you
(b) you, I and my wife
(c) my wife, you and I
(d) No improvement

Answer: my wife, you and I

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) identical
(b) closed
(c) corresponding
(d) homogeneous

Answer: homogeneous

Question 18: Speech is great blessings but it can also be great curse, for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also if we use it carelessly, make our attitude completely misunderstood. A slip of the tongue, the use of unusual word, or of an ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend. Again, different classes of people use different vocabularies, and the ordinary speech of an educated may strike an uneducated listener as pompous. Unwittingly, we may use a word which bears a different meaning to our listener from what it does to men of our own class. Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful handling. Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions to men.

While talking to an uneducated person, we should use

Options
(a) ordinary speech
(b) his vocabulary
(c) simple words
(d) polite language

Answer: his vocabulary

Question 19: Something that can be heard

Options
(a) Auditory
(b) Audio-visua
(c) Audible
(d) Audition

Answer: Audible

Question 20: Do you imitate others?

Options
(a) Are others being imitated by you?
(b) Are others imitated by you?
(c) Have others being imitated by you?
(d) Were others being imitated by you?

Answer: Are others imitated by you?

Question 21: 0.5, 0.55, 0.65, 0.8, ?

Options
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: The pattern is + 0.05, + 0.10, + 0.15, .....

So, missing term = 0.8 + 0.20 = 1.

Question 22: Master : OCUVGT :: LABOUR : ?

Options
(a) NDERWT
(b) NCDQWT
(c) NEDRWT
(d) NBERWT

Answer: NCDQWT

Question 23: Class A has a higher enrollment than Class B. Class C has a lower enrollment than Class B. Class A has a lower enrollment than Class C.
If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: From the first two statements, we know that of the three classes, Class A has the highest enrollment, so the third statement must be false.

Question 24: Statement: Cases of food poisoning due to consumption of liquor are increasing in rural areas.
Assumptions:
1. Percentage of people consuming liquor is more in rural areas.
2. There are many unauthorized spurious liquor shops in the rural areas.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The statement talks of number of cases of food poisoning due to consumption of liquor and not of the number of cases consuming liquor. So, 1 is not implicit. Besides, the statement indicates that people in rural areas are getting spurious or low-grade liquor and no check is being kept on shops selling liquor there. So, 2 is implicit.

Question 25: Statement: There has been large number of cases of internet hacking in the recent months creating panic among the internet users.
Courses of Action:
1. The government machinery should make an all out effort to nab those who are responsible and put them behind bars.
2. The internet users should be advised to stay away from using internet till the culprits are caught.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, internet users should not suffer on account of certain individuals who indulge in internet hacking. However, such wrong-doers ought to be penalized so that there are no hassles in the use of internet. So, only course 1 follows.

Question 26: To pass the examination, one must work hard.

Options
(a) Examination is related with hard work.
(b) All those who work hard, pass.
(c) Examination causes some anxiety and those who work hard overcome it.(d) Without hard work, one does not pass.
(e) Hard-working person is a satisfied person.

Answer: Hard-working person is a satisfied person.

Question 27: An Informal Gathering occurs when a group of people get together in a casual, relaxed manner. Which situation below is the best example of an Informal Gathering?

Options
(a) Whenever she eats at the Mexican restaurant, Clara seems to run into Peter.
(b) The book club meets on the first Thursday evening of every month.
(c) After finding out about his promotion, Jeremy and a few coworkers decide to go out for a quick drink after work.
(d) Mary sends out 25 invitations for the bridal shower she is giving for her sister.

Answer: After getting some good news, Jeremy and a few friends casually get together for a drink after work, thereby having an informal gathering. Choices a and c describe more formal types of gatherings. Choice d describes a chance or coincidental kind of meeting.

Question 28: If 'cushion' is called 'pillow', 'pillow' is called 'mat', 'mat' is called 'bed sheet' and 'bed sheet' is called 'cover', which will be spread on the floor ?

Options
(a) Pillow
(b) Mat
(c) Bed sheet
(d) None of these

Answer: 'mat' will be spread on the floor But 'mat' is called 'bed sheet'.So, a 'bed sheet' will be spread on the floor.

Question 29: The Indian farmer celebrates the social function in the simplest manner possible. He celebrates a lot of festivals round the year. He celebrates the wedding of his sons and daughters. He entertains his kith and kin and friends and neighbors.

The passage best supports the statement that:

Options
(a) Social life of Indian farmers in India.
(b) The condition of the Indian farmers should be improved. He should be taught the modern method of farming.
(c) The Indian farmer is harassed by the village touts. He is harassed by the money-lenders and the tax collectors.
(d) Farmers are the backbone of the nation.

Answer: Social life of Indian farmers in India.

Question 30: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to re-arrange- these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
Feeling flattered by praise of the fox to the piece of cheese (P) / the crow began to cow (Q) / it held on its beak (R) / unmindful of what happen (S)
The proper sequence should be:

Options
(a) SPRQ
(b) QSRP
(c) RSPQ
(d) QSPR

Answer: QSPR

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 30

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *