Model Test Paper - 3

Question 1: The total of the ages of A, B and C at present is 90 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 1: 2: 3. What is the age of B at present? [Bank P.O. 1993]

Options
(a) 40
(b) 20
(c) 30
(d) 18

Answer: Let their ages 10 years ago is x, 2x and 3x years.

10 + 2x + 10 + 3x + 10 = 90 hence x= 10

B’s present age = (2x + 10) =30 years.

Question 2: A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

Options
(a) 320 m
(b) 650 m
(c) 350 m
(d) Data inadequate

Answer: Speed=\left ( \frac{300}{18} \right )m/sec=\frac{50}{3}m/sec

Speed=\left ( \frac{300}{18} \right )m/sec=\frac{50}{3}m/sec

Then, \left ( \frac{x+300}{39} \right )=\frac{50}{3}

3x + 300 = 1950

x = 350 m.

Question 3: Nitesh goes to school from his village at the speed'of 4km/h and returns from school to village at the speed of 2 km/h. If he takes 6 h in all, then what is the distance between the village and the school?

Options
(a) 6 km
(b) 5 km
(c) 4 km
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Answer: Let the distance between the village.and school be x km.

\therefore \frac{x}{4} + \frac{x}{2} = 6

\frac{x+2x}{4}= 6

x = \frac{6 \times 4 }{3} = 8 km

Question 4: A man sold 250 chairs and had a gain equal to selling price of 50 chairs. His profit percent is.

Options
(a) 5%
(b) 25%
(c) 10%
(d) 50%

Answer: sell price of 200 chairs = cost price of 250 chairs

let cost price of each chair is Rs 1

cost price of 200 chairs = 200

sell price of 200 chairs = 250

gain % = \left ( \frac{50}{200}\times 100 \right ) = 25%

(since; gain = sp of 250 chairs - cost price of 250chairs hence sp of 250 chairs - cost price of 250 chairs = SP of 50 chairs)

Question 5: The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E is 52. What is the product of B and E ?

Options
(a) 2916
(b) 2988
(c) 3000
(d) 2800
(e) None of these

Answer: Let the five consecutive even numbers A, B, C, D and E

be x, x + 2, x + 4, x + 6 and x + 8, respectively.

now, \frac{x + (x + 2)+(x +4)+(x + 6)+ (x + 8)}{5}=52

\Rightarrow 5x + 20 = 260

\Rightarrow 5x = 240

\Rightarrow x = 48

\therefore B\times E=\left ( x+2 \right )\left ( x +8\right )=50\times 56=2800

Question 6: If three numbers in the ratio 3 : 2: 5 be such that the sum of their squares is 1862, the middle number will be:

Options
(a) 7
(b) 21
(c) 14
(d) 35

Answer:Let the numbers be 3x, 2x and 5x. Then,

9x + 4x + 25x =1862 ⇒ 38x = 1862

x = 49

x = 7.
middle number = 2x = 14.

Question 7: A cistern has two taps which fill it in 24 minutes and 30 minutes respectively. There is also a waste pipe in the cistern. When all the three are opened, the empty cistern is full in 40 minutes. How long will the waste pipe take to empty the full cistern?

Options
(a) 10 min
(b) 20 min
(c) 30 min
(d) 35 min

Answer: Work done by the waste pipe in 1 minute

\frac{1}{40}-(\frac{1}{24}+\frac{1}{30}) = \frac{1}{40}-\frac{9}{120} = \frac{1}{20}

Waste pipe will empty the full cistern in 20 minutes.

Question 8: In how many different ways can the letters of the word 'CLOUD' be arranged?

Options
(a) 24
(b) 240
(c) 120
(d) 60
(e) None of these

Answer: The number of arrangement= 5!= 120

Question 9: The LCM of two numbers is 2079 and their HCF is 27. If one of the numbers is 297, find the other.

Options
(a) 189
(b) 190
(c) 289
(d) 198
(e) None of these

Answer: We know,

HCF x LCM = one number X other number

\Rightarrow 27 x 2079 - 297 x other number

\Rightarrow Other number = 189

Question 10: Mahesh invested an amount of Rs. 12050 at simple interest. He got an amount of Rs. 13496 at the end of 2 yr. At what rate of interest did he invest?

Options
(a) 12% per annum
(b) 8% per annum
(c) 6% per annum
(d) 4.5% per annum
(e) None of these

Answer: Let the rate of interest be r% per annum.

\therefore(13496 - 12050) =\frac{12050\times 2}{100}

\Rightarrow r =\frac{1446 \times100}{12050 \times 2}=6%\, \,per\, \,annum

Question 11: In her concluding speech (1)/she said almost nothing (2)/worth listening to.(3)No Error(4)

Options
(a) In her concluding speech
(b) she said almost nothing
(c) Worth listening to
(d) No Error

Answer: Worth listening to

Question 12: The non cooperative attitude of the members can only ...... the image of the society. (S.B.I 1999)

Options
(a) defame
(b) degrade
(c) improve
(d) Spoil

Answer: Spoil

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Forcast
(b) Forecaste
(c) Forcaust
(d) Forecast

Answer: No answer description available for this question. Let us discuss.

Question 14: The national unity of a free people

P : to make it impracticable
Q : for there to be an arbitrary administration
R : depends upon a sufficiently even balance of political power
S : against a revolutionary opposition that is irreconcilably opposed to it
The Proper sequence should be:

Options
(a) RSPQ
(b) RPQS
(c) QRSP
(d) QRPS

Answer: RSPQ

Question 15: We don't know how did the thief made an escape.

Options
(a) how the thief does make
(b) how the thief did make
(c) how was the thief made
(d) how the thief made
(e) No correction required

Answer: How the thief made

Question 16: hoping not to be disturbed, I sat down in my easy chair to read the book. I won as a prize.

Options
(a) I had won as a prize
(b) I have won as prize
(c) I had to win as a prize
(d) No improvement

Answer: I had won as a prize.

Question 17: He is so lazy that he _______

Options
(a) can seldom complete his work on time
(b) dislike to postpone the work that he undertakes to do
(c) cannot delay the schedule of completing the work
(d) cannot depend on others for getting his work done

Answer: Can seldom complete his work on time.

Question 18: (solve as per the direction given above)

Options
(a) like
(b) wante
(c) used
(d) preferred

Answer: Preferred

Question 19: I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81° water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?

Options
(a) There was a shower of debris.
(b) Jack was yelling.
(c) A catastrophe was imminent.
(d) The moon was looming close and big.

Answer: A catastrophe was imminent.

Question 20: Leave or remove from a place considered dangerous

Options
(a) Evade
(b) Evacuate
(c) Avoid
(d) Exterminate

Answer: Evacuate

Question 21: 20 33 50 69 92 ?

Options
(a) 196
(b) 117
(c) 169
(d) 144
(e) 121

Answer:

Question 22: Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

FAG, GAF, HAI, IAH, ______

Options
(a) JAK
(b) HAK
(c) HAL
(d) JAI

Answer: The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter.

Question 23: Swimming

Options
(a) bathing suit
(b) pool
(c) life jacket
(d) water

Answer: Water.

Question 24: Pen is to poet as needle is to

Options
(a) thread
(b) button
(c) sewing
(d) tailor

Answer: A pen is a tool used by a poet. A needle is a tool used by a tailor. The answer is not choice a, b, or c because none is a person and therefore cannot complete the analogy.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
granamelke means big tree
pinimelke means little tree
melkehoon means tree house
Which word could mean "big house"?

Options
(a) granahoon
(b) pinishur
(c) pinihoon
(d) melkegrana

Answer: Grana means big;melkemeans tree; pini means little; hoonmeans house. Therefore, granahoon means big house.

Question 26: The neighborhood block association has received many complaints about people knocking on doors and soliciting money for an unknown charity organization even though door-to-door solicitation is prohibited by local laws. Three residents have provided descriptions of individuals who have come to their door asking for money.
Solicitor #1 is a white male, 20-25 years old, 5'9", 145 pounds, with very short brown hair. He was wearing a dark blue suit and carrying a brown leather briefcase.
Solicitor #2 is a white male, 25-30 years old, 6'2", 200 pounds, with a shaved-head. He was wearing a red T-shirt and jeans.
Solicitor #3 is a white male, approximately 23 years old, 5'10", slight build, with short brown hair. He was wearing a blue suit.
Three days after the block association meet- ing, a resident noticed a man knocking on doors in the neighborhood and phoned the police to report the illegal activity. This solic- itor was described as follows:
Solicitor #4 is a white male, 22 years old, 140 pounds, about 5'10", with short brown hair. He was carrying a briefcase and wearing a dark suit.
Based on this description, which of the three solicitations was also likely carried out by Solicitor #4?

Options
(a) #1, but not #2 and #3
(b) #1, #2, and #3
(c) #1 and #2, but not #3
(d) #1 and #3, but not #2

Answer: The solicitor described as #2 has a shaved head and is much taller and heavier than the solicitors described as #1 and #3. Therefore, choices a and d, which include #2, can be ruled out. Solicitors #1, #3, and #4 have such similar descriptions that the correct answer is clearly choice d.

Question 27: Statements: All hill stations have a sun-set point. X is a hill station
Conclusions:1. X has a sun-set point.
2. Places other than hill stations do not have sun-set points.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since both the premises are universal and affirmative, the conclusion must be universal affirmative and should not contain the middle term. So, only 1 follows.

Question 28: Five cities all got more rain than usual this year. The five cities are: Last Stand, Mile City, New Town, Olliopolis, and Polberg. The cities are located in five different areas of the country: the mountains, the forest, the coast, the desert, and in a valley. The rainfall amounts were: 12 inches, 27 inches, 32 inches, 44 inches, and 65 inches.
# The city in the desert got the least rain; the city in the forest got the most rain.
# New Town is in the mountains.
# Last Stand got more rain than Olliopolis.
# Mile City got more rain than Pol berg, but less rain than New Town.
# Olliopolis got 44 inches of rain.
# The city in the mountains got 32 inches of rain; the city on the coast got 27 inches of rain.

Which city got the most rain?

Options
(a) Mile City
(b) Last Stand
(c) Polberg
(d) New Town
(e) Olliopolis

Answer: Olliopolis got 44 inches of rain. Last Stand got more rain than that, so it got 65 inches, which is the most.

Question 29: Statement: His recent investment in the shares of Company A is only a gamble.
Assumptions:1. He may incur loss on his investment.
2. He may gain from his investment.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The use of the world 'gamble' indicates that he may either gain or lose in the deal.

Question 30: Statement: A large number of people die every year due to drinking polluted water during the summer.
Courses of Action: The government should make adequate arrangements to provide safe drinking water to all its citizens.
The people should be educated about the dangers of drinking polluted water.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 3 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The situation demands creating awareness among people about the dangers of drinking polluted water so that they themselves refrain from the same, and at the same time taking steps to provide safe drinking water. So, both the courses follow.

Question 31: How do you access the values within an array?

Answer :Arrays contain a number of elements, depending on the size you gave it during variable declaration. Each element is assigned a number from 0 to number of elements-1. To assign or retrieve the value of a particular element, refer to the element number. For example: if you have a declaration that says “intscores[5];”, then you have 5 accessible elements, namely: scores[0], scores[1], scores[2], scores[3] and scores[4].

Question 32: Can I use “int” data type to store the value 32768? Why?

Answer :No. “int” data type is capable of storing values from -32768 to 32767. To store 32768, you can use “long int” instead. You can also use “unsigned int”, assuming you don’t intend to store negative values.

Question33: What are compound statements?

Answer : Compound statements are made up of two or more program statements that are executed together. This usually occurs while handling conditions wherein a series of statements are executed when a TRUE or FALSE is evaluated. Compound statements can also be executed within a loop. Curly brackets { } are placed before and after compound statements.

Question 34: What is || operator and how does it function in a program?

Answer :The || is also known as the OR operator in C programming. When using || to evaluate logical conditions, any condition that evaluates to TRUE will render the entire condition statement as TRUE.

Question35: What are linked list?

Answer :A linked list is composed of nodes that are connected with another. In C programming, linked lists are created using pointers. Using linked lists is one efficient way of utilizing memory for storage.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 3

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *