Model Test Paper - 29

Question 1: At present the ratio between the ages of Rahul and Nirdosh is 2 : 1 after 7 years, Rahul's age will be 21 years. what is the age of Nirdosh at present ?

Options
(a) 5 years
(b) 7 years
(c) 9 years
(d) 12 years

Answer: Let the present age of Rahul and Nirdosh be 2x and x years respectviely.

Then, 2x + 7 = 21 ⇔ x = 7.

Nirdosh's age is 7.

Question 2: Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 metres and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is:

Options
(a) 10
(b) 36
(c) 18
(d) 72

Answer: Let the speed of each train be x m/sec.

Then, relative speed of the two trains = 2x m/sec.

So, \, \, 2x=\frac{\left ( 120+120 \right )}{12}

2x = 20

x = 10.

Speed of each train = 10 m/sec =\left ( 10\times \frac{18}{5} \right )km/hr=36\,km/hr

Question 3: An insect climbs up a 10 metre high pole. It climbs up 3 metres in the first minute but step down 2 metres in the second minute again climbs up 3 metres in the third minute and step down 2 metres in the fourth minute and so on. It reaches the top of the pole in

Options
(a) 15 minutes
(b) 17 minutes
(c) 19 minutes
(d) 20 minutes

Answer: The insect ascends (3-2) m or 1 min ever two minutes.

To ascend 7 m the insect needs 14 minutes.

Now in the fifteenth minute he ascends 3 m and reaches the top of the pole.

Question 4: The average of a non-zero number and its square is 7 times the number. The number is:

Options
(a) 10
(b) 13
(c) 23
(d) 33

Answer: Let the number be x. then

x^{2}+x=14x

x(x-13) = 0 x = 0 or 13

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Brinjal
(b) Turnip
(c) Gourd
(d) Carrot
(e) Spinach

Answer: Only spinach is leafy vegetable.

Question 6: What number should be added to each of the numbers 8, 21, 13 and 31 so that the resulting numbers, in this order form a proportion?

Options
(a) 2
(b) 5
(c) 3
(d) 7

Answer: \frac{(8+x)}{(21+x) }=\frac{(13+x)}{(31+x)}

Then, (8 + x)(31 + x) = (13 + x)(21 + x)

or39x + 248 = 34x + 273 or 5x=25 or x = 5.

Question 7: Reduce \frac{391}{667} to lowest terms.

Options
(a) 17
(b) 27
(c) 37
(d) None of these

Answer: H.C.F of 391 and 667 is 23.

On dividing the numerator and denominator by 23, we get :

\frac{391}{667}=\frac{391\div23 }{667\div 23} = \frac{17}{29}

Question 8: At what line,in minutes,between 3 o'clock and 4 o'clock,both the needles will coincide each other ? (R.R.B.2002)

Options
(a) 3\frac{9}{7}{}''
(b) 9\frac{15}{8}{}''
(c) 6\frac{10}{9}{}''
(d) 16\frac{4}{11}{}''

Answer: At 3 o"clock ,the minute hand is 15 min.spaces apart from the hour hand.To be coincident,it must gain 15 min.spaces. 55 min.are gained in 60 min.

15 min.are gained in (\frac{60}{55}\times 15)min.=16\frac{4}{11}min

\therefore The hands are coincident at 16\frac{4}{11}min.\:past 3

Question 9: Asmita invests an amount of Rs. 9535 @ 4% per annum to obtain a total amount of Rs. 11442 on simple interest after a certain period. For how many years did she invest the amount to obtain the total sum?

Options
(a) 10 yr
(b) 2 yr
(c) 5 yr
(d) 4 yr
(e) None of these

Answer: (11442 - 9535) =\frac{9535 \times4}{100}

\Rightarrow \, \,t = \frac{1907 \times100}{9535 \times4}=5\,yr

Question 10: The list price of an item is Rs. 2,300 and the discount series offered is 20% and 15%. Its selling price is

Options
(a) Rs. 1,255.50
(b) Rs. 1,525.50
(c) Rs. 1,552.50
(d) Rs. 1,564

Answer: SP =  \big\{ \frac{100-20}{100} \big\} \big( \frac{100-15}{100} \big) \times 2,300

= 0.8 \times 0.85 \times 2,300

= Rs. 1,564

Question 11: Hardly had we settled down (1)/ for the rest (2)/ when we startled by the(3) strange sound of trumpets (4)/ No error.(5)

Options
(a) Hardly had we settled down
(b) for the rest
(c) when we startled by the
(d) strange sound of trumpets
(e) No error

Answer: Change 'startled by ' to' startled at' .

Question 12: Like any other country India has its_______ share of superstitions.

Options
(a) peculiar
(b) fair
(c) abundant
(d) proper

Answer: Fair

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Scripher
(b) Scripture
(c) Skripture
(d) Scriptur

Answer: Scripture

Question 14: Little
P : that he had been let down
Q : stood by all these years
R : did he realize
S : by a colleague whom he had
The Proper sequence should be:

Options
(a) QSPR
(b) RSQP
(c) RPSQ
(d) QSRP

Answer: RPSQ

Question 15: They felt humiliated because they realized that they had cheated.

Options
(a) had been cheated
(b) have been cheated
(c) had been cheating
(d) were to be cheated
(e) No correction required

Answer: had been cheated.

Question 16: Either he or I am going.

Options
(a) he or I are going
(b) he is going or I am
(c) I or he is going
(d) No improvement

Answer: No improvement.

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) meet
(b) desert
(c) form
(d) find

Answer: Meet

Question 18: Speech is great blessings but it can also be great curse, for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also if we use it carelessly, make our attitude completely misunderstood. A slip of the tongue, the use of unusual word, or of an ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend. Again, different classes of people use different vocabularies, and the ordinary speech of an educated may strike an uneducated listener as pompous. Unwittingly, we may use a word which bears a different meaning to our listener from what it does to men of our own class. Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful handling. Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions to men.

The best way to win a friend is to avoid

Options
(a) irony in speech
(b) pomposity in speech
(c) verbosity in speech
(d) ambiguity in speech

Answer: ambiguity in speech.

Question 19: The act of violating the sanctity of the church is

Options
(a) Blashphemy
(b) Heresy
(c) Sacrilege
(d) Desecration

Answer: Sacrilege

Question 20: They have built a perfect dam across the river.

Options
(a) A perfect dam has been built by them across the river.
(b) Across the river a perfect dam was built.
(c) A perfect dam should have been built by them.
(d) Across the river was a perfect dam.

Answer: A perfect dam has been built by them across the river.

Question 21: 325, 259, 204, 160, 127, 105, ?

Options
(a) 54
(b) 64
(c) 74
(d) 94

Answer: The given solution is – 66, – 55, – 44, – 33, – 22, .....

So, missing term = 105 – 11 = 94.

Question 22: Safe : Secure :: Protect : ?

Options
(a) Guard
(b) Lock
(c) Sure
(d) Conserve

Answer: As safe ans secure have same meaning in the same way protect and guard have same meaning.

Question 23: Statements: All boys are honest. Sachin is honest.
Conclusions:
1. Sachin is a boy.
2. All honest persons are boys.

Options
(a) Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Either I or II follows
(d) Neither I nor II follows
(e) Both I and II follow

Answer: Both the premises are A type propositions. So, the middle term 'honest' forming the predicate in each is not distributed in either. Since the middle term is not distributed even once, no definite conclusion follows.

Question 24: All the offices on the 9th floor have wall-to-wall carpeting. No wall-to-wall carpeting is pink. None of the offices on the 9th floor has pink wall-to-wall carpeting. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: If no wall-to-wall carpeting is pink and all the offices have wall-to-wall carpeting, none of the offices has pink wall-to-wall carpeting.

Question 25: Statement: Beware of dogs, our dogs do not bark, but they are trained to distinguish between genuine guests and intruders.
Assumptions:
1. Barking dogs bite rarely.
2. Our dogs could be dangerous for intruders.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The statement clearly warns the visitors to beware of dogs as they are trained to welcome the guests and intruders differently. So, 2 is implicit. 1 is vague and hence, it is not implicit.

Question 26: Statement: The Meteorology Department has forecast that a severe cyclonic storm would hit coastal Andhra Pradesh and Orissa in the next forty-eight hours.
Courses of Action:
1. The local administration should advise the fishermen not to go to dangerous area in the sea.
2. The local administration should alert the people of coastal areas of these two states and they should be prepared to shift to safer places.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The forecast of a storm clearly necessitates steps to avert any loss of life. So, both 1 and 2 follow.

Question 27: Hitesh told Mohit a ghost lived by the peepal tree on the outskirts of the village.

Options
(a) Peepal trees grow on the outskirts of the village.
(b) Ghosts live on peepal trees.
(c) Hitesh perhaps believed in the stories of ghosts.
(d) Mohit must be afraid of ghosts.

Answer: Mohit must be afraid of ghosts.

Question 28: People speculate when they consider a situation and assume something to be true based on inconclusive evidence. Which situation below is the best example of Speculation ?

Options
(a) When Emily opens the door in tears, Theo guesses that she's had a death in her family.
(b) Francine decides that it would be appropriate to wear jeans to her new office on Friday after reading about "Casual Fridays" in her employee handbook.
(c) Mary spends thirty minutes sitting in traffic and wishes that she took the train instead of driving.
(d) After consulting several guidebooks and her travel agent, Jennifer feels confident that the hotel she has chosen is first-rate.

Answer: This is the only situation in which someone makes an assumption that is not based on conclusive evidence. Choices a and c reflect situations in which assumptions are made based on evidence. In choice b, Mary is not assuming anything to be true. She is simply wishing that she'd made a different decision.

Question 29: If 'rain' is 'water', 'water' is 'road', 'road' is 'cloud', 'cloud' is 'sky', 'sky' is 'sea' and 'sea' is 'path', where do aero planes fly?

Options
(a) Cloud
(b) Water
(c) Clouds
(d) Sea

Answer: The aero planes fly in the "sky" and the 'sky' is called 'sea'.So, the aero planes fly the 'sea'

Question 30: According to research published in the journal “Developmental Psychology,” children in smaller first-grade classrooms demonstrated better literacy performance than those in larger groups. The researchers noted that class sizes are a predictor of literacy outcomes in kindergarten and first grade. Small class sizes are not a magic bullet for learning potential -- this study puzzlingly found lower levels of engagement in smaller groups -- but they do help teachers provide quality instruction and student support. Smaller classes allow educators to focus more on students in their teaching, coming to better understand and adjust their methods to diverse individual needs, according to the experts.

The passage best supports the statement that:

Options
(a) Developmental Psychology transforming the new ways of classroom life.
(b) Smaller classes are just one tool for literacy teachers, and they may prove most beneficial in targeting and intervening among key student populations.
(c) The Effect of Classroom Size on Literacy Instruction.
(d) Adopting New Methodology always proves Success when it comes to Education

Answer: Smaller classes are just one tool for literacy teachers, and they may prove most beneficial in targeting and intervening among key student populations.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 29

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *