Model Test Paper - 28

Question 1: The ratio between the present ages of A and B is 3 : 5 respectively. If the difference between B's present age and A's after 7 year is 3 what is the total of A's and B's present age ?

Options
(a) 10 years
(b) 30 years
(c) 40 years
(d) 45 years

Answer: Let the present A and B be 3x year and 5x year respectively.

Then, 5x - (3x + 7) = 3 ⇔ 2x = 10. ⇔ x = 5.

So. Required Sum = 3x + 5x ⇔ 8x ⇒ 8 × 5 = 40 years.

Question 2: A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:

Options
(a) 130
(b) 500
(c) 360
(d) 540

Answer: Speed=\left ( 78\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\left ( \frac{65}{3} \right )m/sec

Time = 1 minute = 60 seconds.

Let the length of the tunnel be x metres.

Then, \, \, \left ( \frac{800+x}{60} \right )=\frac{65}{3}

3(800 + x) = 3900

x = 500.

Question 3: Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 km/h and including stoppages, it is 36 km/h. The stoppage time of the bus in minutes is

Options
(a) 9
(b) 20
(c) 12
(d) 8

Answer: Had the bus not stopped it would have covered 18 km more in one hour. So stoppage time is the time needed to cover 18 km at the speed of 54 km/hr

54 km : 60 min = 18 km : x min

x= 20

Question 4: The average of the first 71 natural numbers is (S.B.I. 2003)

Options
(a) 32
(b) 36
(c) 40
(d) 46

Answer: Sum of first n natural numbers =

\frac{n(n+1)}{n}

So, average of first n natural numbers =

\frac{n(n+1)}{2n}=\frac{n+1}{2}

Required average =\frac{71+1}{2}=36

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Table
(b) Desk
(c) Wardrobe
(d) Computer
(e) Chair

Answer: Computer is an electronic component.

Question 6: If A : B = 3 : 4 and B : C = 8 : 9, then the ratio A : B : C is.

Options
(a) 3 : 4 : 5
(b) 1 : 2 : 3
(c) 7 : 12 : 17
(d) 6 : 8 : 9

Answer: Here n1= 3, n2=8 and d1=4, d2=9

\therefore a:b:c=\left ( n_{1} \times n_{2}\right ):\left ( d_{1} \times n_{2}\right ):\left ( d_{1} \times d_{2}\right )

3\times 8:4\times 8:4\times 9

24: 32: 36= 6 : 8 : 9

Question 7: The H.C.F of two number is 11 . and their L.C.M is 693. If one of the numbers is 77, find the other.

Options
(a) 95
(b) 99
(c) 86
(d) 82

Answer: (\frac{11\times 693}{77}) =9

Question 8: How much does a watch lose per day, if its hands coincide every 64 minutes ?

Options
(a) 32\frac{8}{11} min
(b) 25\frac{5}{11} min
(c) 96 min
(d) 78 min

Answer: 55 min. spaces are covered in 60 min.

60 min.spaces are covered in (\frac{60}{55}\times 60)min.=65\frac{5}{11}min

Loss in 64 min.=(65\frac{5}{11}-64)=\frac{16}{11}min

Loss in 24 hrs=(\frac{16}{11}\times \frac{1}{64}\times 24\times 60)min=32\frac{8}{11}min

Question 9: Sitaram invested an amount of Rs. 7450 @ 6% per annum rate of simple interest. After how many years will he obtain the total amount of Rs. 8791?

Options
(a) 5 yr
(b) 3 yr
(c) 2 yr
(d) 6 yr
(e) None of these

Answer: (8791 - 7450) = \frac{7450 \times6}{100}

\Rightarrow t = \frac{1341 \times100}{7450 \times6} = 3 yr

Question 10: The list price of an item is Rs. 2,500 and the discount series offered is 25% and 10%. Its selling price is

Options
(a) Rs. 1,650
(b) Rs. 1,600
(c) Rs. 1,687
(d) Rs. 1,687.5

Answer: SP =  \frac{100-25}{100} \times \frac{100-10}{100} \times 2,500

= 0.75 \times 0.9 \times 2,500= Rs. 1,687.50

Question 11: How was able to (1) free himself wi h (2)/ the debts by (3)/ working day and night. (4)/No Error (5)

Options
(a) How was able to
(b) free himself with
(c) the debts by
(d) working day and night
(e) No Error

Answer: Change with to from

Question 12: Indeed, all over the world, more and more people are _______ coffee.

Options
(a) drinking
(b) wanting
(c) partaking
(d) none of these

Answer: drinking

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Simpal
(b) Bannar
(c) Pattren
(d) Modern

Answer: Modern

Question 14: I enclose
P : and the postage
Q : a postal order
R : the price of books
S : which will cover
The Proper sequence should be:

Options
(a) QPSR
(b) QSRP
(c) QSPR
(d) None of these

Answer: QSRP

Question 15: Because of his mastery in this field, his suggestions are wide accepted.

Options
(a) widely acceptance
(b) are widely accepted
(c) have widely accepted
(d) have been wide accepted

Answer: are widely accepted

Question 16: He should move on to the next point, and not harp one sting only.

Options
(a) harp on string only
(b) harp only one string
(c) harp upon one string only
(d) No improvement

Answer: harp upon one string only

Question 17: The North-East India is Asia in miniature, a place ...(1)... the brown and yellow races ...(2)... and mingle. There are at least 262 ...(3)... ethnic groups and the region is home to more than 150 million people, if one includes Bangladesh. Take ...(4)... example the state of Manipur, which ...(5)... Burma, with a population of 1.8 million people. It is home to about 30 separate linguistic and ethnic groups including the Taraos, ...(6)... number less than 400 individuals ...(7)... the ages and the mountains, the people of this winding trail ...(8)... an anthropological and sociological ...(9)... to South East Asia, where the roots of many ...(10)...
(solve as per the direction given above)

Options
(a) when
(b) although
(c) where
(d) to

Answer: Where

Question 18: What needs to be set right is our approach to work. It is a common sight in our country of employees reporting for duty on time and at the same time doing little work. If an assessment is made of time they spent in gossiping, drinking tea, eating "pan" and smoking cigarettes, it will be shocking to know that the time devoted to actual work is negligible. The problem is the standard which the leadership in administration sets for the staff. Forgot the ministers because they mix politics and administration. What do top bureaucrats do? What do the below down officials do? The administration set up remains week mainly because the employees do not have the right example to follow and they are more concerned about being in the good books of the bosses than doing work.

The central idea of passage could be best expressed by the following

Options
(a) The employee outlook towards work is justified
(b) The employee must change their outlook towards work
(c) The employees would never change their work culture
(d) The employer-employee relationship is far from healthy

Answer: The employee must change their outlook towards work

Question 19: A paper written by hand

Options
(a) Handicraft
(b) Manuscript
(c) Handiwork
(d) Thesis

Answer: Manuscript

Question 20: They will inform the police.

Options
(a) Informed will be the police by them.
(b) The police will inform them.(c) The police will be informed by them.
(d) The police are informed by them.

Answer: The police will be informed by them.

Question 21: 6, 17, 39, 72, ?

Options
(a) 120
(b) 150
(c) 145
(d) 116

Answer: Given solution is + 11, + 22, + 33, .....

So, missing term = 72 + 44 = 116.

Question 22: In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Conference : Chairman :: Newspaper : ?

Options
(a) Reporter
(b) Distributor
(c) Printer
(d) Editor

Answer: Editor

Question 23: Statements: Some pastries are toffees. All toffees are chocolates.
Conclusions:
1. Some chocolates are toffees.
2. Some toffees are not pastries.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. Thus, it follows that 'Some pastries are chocolates', 1 is the converse of the second premise and so it holds. Since both the premises are affirmative, the conclusion cannot be negative. Thus, 2 does not follow.

Question 24: Cloudy days tend to be more windy than sunny days. Foggy days tend to be less windy than cloudy days. Sunny days tend to be less windy than foggy days.
If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: Cloudy days are the most windy, but there is not enough information to compare the wind on the foggy days with the wind on the sunny days.

Question 25: Statement: Highly brilliant and industrious students do not always excel in the written examination.
Assumptions:
1. The written examination is good mainly for mediocre students.
2. The brilliant and industrious students cannot always write good answers in the exam

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: 2 explains the fact given in the statement and so is implicit. Nothing about 'mediocre students' is mentioned in or can be deduced from the given statement. So, 2 is not implicit.

Question 26: Statement: Due to substantial reduction in fares by different airline services, large number of passengers so far travelling by upper classes in trains have switched over to airline services.
Courses of Action:
1. The railways should immediately reduce the fare structure of the upper classes substantially to retain its passengers.
2. The railways should reduce the capacity of upper classes in all the trains to avoid loss.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Airlines, being convenient and faster means of transport, people would surely prefer it to the railways if there is a marginal difference between the fares. Hence, a considerable gap between the two fares is a must for the railways. So, course I follows. Following course 2 would reduce the volume of passengers. Hence, 2 does not follow.

Question 27: This book can help because all good books help.

Options
(a) This is not a good book.
(b) This is a good book.
(c) No good book helps.
(d) Some good books help.

Answer: This is a good book.

Question 28: Posthumous Publication occurs when a book is published after the author's death. Which situation below is the best example of Posthumous Publication ?

Options
(a) Clarence never thought he'd live to see the third book in his trilogy published.
(b) Richard's illness took his life before he was able to enjoy the amazing early reviews of his novel.
(c) Melissa's publisher cancels her book contract after she fails to deliver the manuscript on time.
(d) Elizabeth is honored with a prestigious literary award for her writing career and her daughter accepts the award on behalf of her deceased mother.

Answer: Although choice d also mentions a writer who has died, it does not state that one of the writer's books was published after her death, only that she received an award. Choice a states that Richard wasn't around to see the early reviews of his novel, therefore implying that Richard died before the book was published. The other two options depict living writers.

Question 29: If in a certain language, GRASP is coded as BMVNK, which word would be coded as CRANE?

Options
(a) BQZMD
(b) GVERI
(c) HWFSJ
(d) none of these

Answer: Each letter of the word is five steps ahead of the corresponding letter of the code.

Question 30: Urge teen girls to own their feelings by acknowledging their feelings to others when they set boundaries. She can do this by using 'I' statements. For instance, "I feel frustrated when I'm consistently interrupted." Teens should also indicate how they will respond to future boundary violations, such as, "If I am interrupted again, I will no longer participate in the conversation." Warn that they must follow through on stated repercussions, because if a teen girl continues a discussion despite ongoing interruptions after she has set the boundary, this will send a message that these limits are not to be taken seriously. In turn, others will continue to cross her lines and she may feel insignificant.

The passage best supports the statement that:

Options
(a) Vulnerability of Women’s in India.
(b) Boundaries vary depending on person and context, and can change over time.
(c) Teaching Girls how to set boundaries for themselves.
(d) Women and girls are often pressured to conform to societal gender roles.

Answer: Teaching Girls how to set boundaries for themselves.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 28

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *