Model Test Paper - 25

Question 1: The ages of Ram and Mukta are in the ratio of 3 : 5. After 9 years, the ratio of their ages will becomes 3 :4. The present age of Mukta (in years) is. [Assistant Grade]

Options
(a) 9 years
(b) 18 years
(c) 15 years
(d) 24 years

Answer: Let Rams age = 3x & Muktas age = 5x.

 \frac{3x + 9}{5x + 9}=\frac{3}{4}

so 4\times \left ( 3x+9 \right )3 \left ( 5x+9 \right )

Hence x= 3.

Muktas age = 15 years.

Question 2: Two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 5 seconds. What is the length of the fast train?

Options
(a) 23 m
(b) \frac{250}{9}m
(c) 23.22 m
(d) 29 m

Answer: Relative speed = (40 - 20) km/hr

=\left ( 20\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\left ( \frac{50}{9} \right )m/sec

Length of faster train ==\left ( 5\times \frac{50}{9} \right )m=\left ( \frac{250}{9} \right )m

Question 3: A passenger train takes two hours less for a journey of 300 km if its speed is increased by 5 km/hr from its normal speed. The normal speed is

Options
(a) 35 km/hr
(b) 50 km/hr
(c) 25 km/hr
(d) 30 km/hr

Answer: Let the normal speed by x km/hr

Then,  \frac{300}{x}- \frac{300}{x+5}=2 Solving x = 25

Question 4: The average of first seven prime numbers is :

Options
(a) 8.29
(b) 5.25
(c) 10
(d) 15

Answer: Average =\frac{2+3+5+7+11+13+17}{7}=\frac{58}{7}=8.29

Question 5: Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?

Options
(a) \frac{7}{8}
(b) \frac{5}{8}
(c) \frac{3}{8}
(d) \frac{1}{8}

Answer: Here S = {TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT, HHH}

Let E = event of getting at most two heads.

Then E = {TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT}.

\therefore P(E)=\frac{N(E)}{N(S)}=\frac{7}{8}

Question 6: If 7 : x = 17.5 : 22.5 , then the value of x is:

Options
(a) 9
(b) 6
(c) 7.5
(d) 5.5

Answer:  7\times 22.5 = x\times 17.5

x =  7\times \frac{22.5}{17.5}

x = 9.

Question 7: Find the least number exactly divisible by 12, 15, 20 and 27.

Options
(a) 240
(b) 540
(c) 440
(d) 640

Answer: L.C.M = 3 × 4 × 5 × 9 = 540.

Hence, required number is 540.

Question 8: The reflex angle between the hands of a clock at 10.25 :

Options
(a) 180^{\circ}
(b) 192\frac{1}{2}^{\circ}
(c) 195^{\circ}
(d) 197\frac{1}{2}^{\circ}

Answer: Angle traced by hour hand in \frac{125}{12}hrs=(\frac{360}{12}\times \frac{125}{12})^{\circ}=312\frac{1}{2}^{\circ}

Angle traced by minute hand in 25 min

(\frac{360}{60}\times 25^{\circ})=150^{\circ}

\therefore Reflex angle=360^{\circ}-(312\frac{1}{2}-150)^{\circ}=360^{\circ}-162\frac{1}{2}^{\circ}=197\frac{1}{2}^{\circ}

Question 9: On what dates of April 2005 did Tuesday fall?

Options
(a) 4th
(b) 5th
(c) 6th
(d) 7th
(e) 8th

Answer: First we find the day on 1.04.2005

1.04.2005 = (2004 years + period From 1.01.2005 to 1.04.2005)

Odd days in 2000 years = 0

4 years = (1 leap year + 3 ordinary years)

= (1 × 2 + 3 × 1) odd days = 5 odd days

Jan Feb Mar Apr
31 + 28 + 31 + 1 = 91 days = (13 weeks) = 0 odd day

Total number of odd days = (0 + 5) = 5 odd days

On 1.04.2005 was Friday, so Tuesday lies on 5.04.2005

Hence, Tuesday lies on 5th of April, 2005.

Question 10: Kishan bought a certain quantity of rice at the rate of Rs.150 per quintal and 10% of the rice was spoiled. At what price should he sell the remainder to gain 20% of his outlay?

Options
(a) Rs. 190 per quintal
(b) Rs. 200 per quintal
(c) Rs. 210 per quintal
(d) Rs. 215 per quintal

Answer: CP = 1 quintal = Rs. 150

Spoilage = 10% of 1 quintal = 0.1 quintal

Qty. available for sale = 0.9

Desired SP of 0.9 quintals = 150 \times 1.2 = Rs. 180

\Rightarrow SP of 1 quintal = Rs. 200

Question 11: Many people in lndia (1)/are dying from hunger (2)/but government seems(3)/to begin or ant of such crude fact.(4)/No error(5)

Options
(a) Many people in India
(b) are dying from hunger
(c) but government seems
(d) to begin or ant of such crude fact
(e) No error

Answer: dying of hunger is correct.

Question 12: The Sun ___ at six this morning.

Options
(a) aroused
(b) arose
(c) rose
(d) raised

Answer: Rose

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Satelite
(b) Sattelite
(c) Satellite
(d) Sattellite

Answer: Satellite

Question 14: The master
P : who was very loyal to him
Q : punished the servant
R : without giving any valid reason
S : when he left the work unfinished
The Proper sequence should be:

Options
(a) QRPS
(b) QPSR
(c) RQSP
(d) RQPS

Answer: QPSR

Question 15: The easiest of the thing to do is to ask the address to the postman.

Options
(a) among the things did
(b) of the things to do
(c) of the thing to be done
(d) of all the things done
(e) No correction required

Answer: of the things to do.

Question 16: If you are not clear about the meaning of a word, it is wise to look to a dictionary.

Options
(a) look for
(b) look at
(c) look up
(d) No improvement

Answer: Look up.

Question 17: he officer who had neglected to files his income tax returns had to ________

Options
(a) pay a fine
(b) play mischief
(c) give warning
(d) be rewarded

Answer: Pay a fine.

Question 18: (solve as per the direction given above

Options
(a) also
(b) through
(c) now
(d) tomorrow

Answer: Now.

Question 19: What needs to be set right is our approach to work. It is a common sight in our country of employees reporting for duty on time and at the same time doing little work. If an assessment is made of time they spent in gossiping, drinking tea, eating "pan" and smoking cigarettes, it will be shocking to know that the time devoted to actual work is negligible. The problem is the standard which the leadership in administration sets for the staff. Forgot the ministers because they mix politics and administration. What do top bureaucrats do? What do the below down officials do? The administration set up remains week mainly because the employees do not have the right example to follow and they are more concerned about being in the good books of the bosses than doing work.

According to the writer, the administration in India

Options
(a) is by and large effective
(b) is very strict and firm
(c) is affected by red tape
(d) is more or less ineffective

Answer: is more or less ineffective.

Question 20: One who cannot be corrected

Options
(a) Incurable
(b) Incorrigible
(c) Hardened
(d) Invulnerable

Answer: Incorrigible

Question 21: 28, 33, 31, 36, ?, 39

Options
(a) 14
(b) 24
(c) 34
(d) 44

Answer: Given solution is + 5, – 2, + 5, – 2, .....

So, missing term = 36 – 2 = 34.

Question 22: Domicile

Options
(a) dwelling
(b) house
(c) tenant
(d) kitchen

Answer: domicile is a legal residence, so dwelling is the essential component for this item. You do not need a tenant (choice a) in the domicile, nor do you need a kitchen (choice c). A house (choice d) is just one form of a domicile (which could also be a tent, hogan, van, camper, motor home, apartment, dormitory, etc.

Question 23: Statements: All roads are poles. No pole is a house.
Conclusions: 1. Some roads are houses.
2. Some houses are poles.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since both the premises are universal and one premise is negative, the conclusion must be universal negative. So, neither 1 nor 2 follows.

Question 24: The Kingston Mall has more stores than the Galleria. The Four Corners Mall has fewer stores than the Galleria. The Kingston Mall has more stores than the Four Corners Mall.If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: From the first two statements, you know that the Kingston Mall has the most stores, so the Kingston Mall would have more stores than the Four Corners Mall.

Question 25: Statement: Of all the radio sets manufactured in India, the 'X' brand has the largest sale.
Assumptions:
1. The sale of all the radio sets manufactured in India is known.
2. The manufacturing of no other radio set in India is as large as 'X' brand radio.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: Clearly, the comparison could not be made without knowing the sale of all the radio sets. So, I is implicit. The statement mentions only that the sale is largest and nothing is mentioned about the manufacture. So, 2 is not implicit.

Question 26: Statement: A very large number of students have failed in the final high school examination due to faulty questions in one of the subjects.
Courses of Action:
1. All the students who have failed in the subject should be allowed to take supplementary examination.
2. All those who are responsible for the error should be suspended and an enquiry should be initiated to find out the facts.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: There being faulty questions in the examination paper is a blunder on the part of school management and students should not be made to suffer on account of this. Thus, a re-test should be organised for the students and those responsible for the error be penalized to prevent re occurrence of such mistake in the future. Hence, both the courses follow.

Question 27: Every man should have his identity card with him. That card should mention his blood group, complete address and telephone number for contact, in case, some serious accident takes place.

Options
(a) Blood cannot be transfused until its group is mentioned in the card.
(b) The police needs this information especially when the accident is fatal.
(c) In case of emergency, he may forget his address and may need the card to contact his house.
(d) None is supposed to forget his phone number under any circumstances.
(e) When the seriously injured person is helpless to tell his blood group, this information would suffice to indicate the required blood group.

Answer: None is supposed to forget his phone number under any circumstances.

Question 28: The rules of baseball state that a batter Legally Completes His Time at Bat when he is put out or becomes a base runner. Which situation below is the best example of a batter Legally Completing His Time at Bat?

Options
(a) The count is two balls and two strikes as Mario waits for the next pitch.
(b) The umpire calls a strike, even though the last pitch was way outside.
(c) Jared's blooper over the head of the short-stop puts him in scoring position.
(d) The pitcher throws his famous knuckleball, Joe swings and misses, and the umpire calls a strike

Answer: The fact that Jared is in scoring position due to his blooper indicates that he has hit the ball and is now a base runner; therefore, he has legally completed his time at bat. Choices b and c both describe situations in which a strike is called, but they do not state that the batter has been put out or that he is now a base runner. Choice d describes a situation in which the batter, Mario, is still at the plate waiting for the next pitch.

Question 29: If FISH is written as EHRG in a certain code, how would JUNGLE be written in that code?

Options
(a) KVOHMF
(b) TIMFKD
(c) ITMFKD
(d) None of these

Answer: Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

Question 30: Many initiatives are taken in many schools to develop the interest among students to enter Indian politics. The Field of politics is usually a perception that it is not suited to Educated People and this perception is being changed by many school students who take up the idea of politics as their career and help promoting the cause.

The passage best supports the statement that:

Options
(a) Indian education is full of innumerable pages of obsolete, outdated theory with no innovation or any practical work.
(b) The more educated person, more coward he is.
(c) A more motivational experience for other youth to join and become a part of the community.
(d) Youth should be set limits before politics.

Answer: A more motivational experience for other youth to join and become a part of the community.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 25

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *