Model Test Paper - 24

Question 1: The ratio of Vimals age and Arunas age is 3 : 5 and the sum of their ages is 80 years. The ratio of their ages after 10 years will be:. [Bank P.O. 1990]

Options
(a) 2:3
(b) 3:2
(c) 1:2
(d) 3:5

Answer: Let their ages be 3x and 5x years.

Then,3x + 5x =80 so x = 10

Ratio of their ages after 10 years = (3x+ 10) : (5x+ 10)

40 : 60 = 2 : 3

Question 2: How many seconds will a 500 metre long train take to cross a man walking with a speed of 3 km/hr in the direction of the moving train if the speed of the train is 63 km/hr?

Options
(a) 25
(b) 40
(c) 30
(d) 45

Answer: Speed of the train relative to man = (63 - 3) km/hr= 60 km/hr

=\left ( 60\times \frac{5}{18} \right )m/sec

=\left (\frac{50}{3}\right )m/sec

Time taken to pass the man==\left (500\times \frac{3}{50} \right )m/sec=30\,sec

Question 3: The distance between two stations A and B is 300 km. A train leaves the station A with a speed of 40 km/hr. At the same time another train depart from the station B with a speed of 50 km/h. The time after which these two trains to meet each other is

Options
(a) 3 hrs 40 min
(b) 3 hrs 20 min
(c) 2 hrs 20 min
(d) 2 hrs 24 min

Answer: Relative speed = 40 + 50 90 km/hr

Distance = 300 km

Time =  \frac{300}{90} = 3 hrs 20 minutes.

Question 4: The average of five multiple of 5 is (S.B.I. 2001)

Options
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20

Answer: Average=\frac{5(1+2+3+4+5)}{5}=15

\frac{5(1+2+3+4+5)}{5}=15

Question 5: What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice? (Bank 2000)

Options
(a) \frac{1}{9}
(b) \frac{1}{7}
(c) \frac{1}{5}
(d) \frac{1}{3}

Answer: In two throws of a die, n(S) = (6 x 6) = 36.

Let E = event of getting a sum ={(3, 6), (4, 5), (5, 4), (6, 3)}.

\therefore P(E)=\frac{N(E)}{N(S)}=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}

Question 6: In a college, the ratio of the number of boys to girls is 8 : 5. If there are 200 girls, the total number of students in the college is

Options
(a) 420
(b) 520
(c) 620
(d) 720

Answer: Let the boy are 8x and Girls are 5x

=> 5x = 200
=> x = 40

Total students = 8x+5x = 13x = 13(40) = 520

Question 7: Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together. [C.B.I. 1991]

Options
(a) 2
(b) 8
(c) 12
(d) 16

Answer: L.C.M. of 2, 4, 6, 8, 10, 12 is 120.

So, the bells will toll together after every 120 seconds i.e. 2 minutes.

In 30 minutes, they will toll together in 30/2 + 1 = 16 times.

Question 8: An accurate clock shows 6 o'clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 4 o'clock in the afternoon?

Options
(a) 30^{\circ}
(b) 60^{\circ}
(c) 120^{\circ}
(d) none of these

Answer: Angle traced by the hour hand in 2 hours =(\frac{360}{12}\times 2)^{\circ}=60^{\circ}

Question 9: Today is Sunday, after 39 days, it will be

Options
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Thursday
(d) None of these

Answer: Each day of the week is repeated after 7 days

So, after 35 days it will be Sunday.

The 39th day, hence, will be 35 + 4 = Thursday.

Question 10: If by selling an article there would have been a loss of 2^{ \frac{1}{2} } and by selling it at Rs.6 more than the earlier S.P., there would have been

a profit of 5% then the C.P. of the article is

Options
(a) Rs. 78
(b) Rs. 80
(c) Rs. 82
(d) Rs. 84

Answer: (2.5% + 5%) of CP = 6

7.5% of CP = 6

CP = \frac{6}{7.5} \times 100 = Rs.80

Question 11: The militant yielded for (1)/the temptation and fell (2)/into the trap (3)/ of police. (4) / No Error (5)

Options
(a) The militant yielded for
(b) the temptation and fell
(c) into the trap
(d) of police
(e) No Error

Answer: Change it to 'yielded to'

Question 12: Farida sings very well and _____ does salim.

Options
(a) also
(b) so
(c) too
(d) even

Answer: So

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Puerrile
(b) Puerrille
(c) Purrile
(d) Puerile

Answer: Puerile

Question 14: All such students
P : get success
Q : who are honest and hard-working
R : and recognition
S : in very walk of life
The Proper sequence should be:

Options
(a) QPRS
(b) PSRQ
(c) PRQS
(d) SPRQ

Answer: QPRS

Question 15: They They should have calmly thought of the advantages that would accrue to them. the advantages that would accrue to them.

Options
(a) should have been calm in thinking about
(b) should be calmly thought of
(c) shall have to calmly thought of
(d) should have calmly think of
(e) No correction required

Answer: No correction required

Question 16: Realising is the significance of technical education for developing country, the government laid aside a large sum on it during the last plan-period

Options
(a) laid up
(b) set aside
(c) laid out
(d) No improvement

Answer: Set aside

Question 17: In order to raise company's profit, the employees ____

Options
(a) decided to raise the cost of raw material
(b) offered to work overtime without any compensation
(c) decided to go on paid holidays
(d) requested the management to implement new welfare schemes

Answer: offered to work overtime without any compensation.

Question 18: (solve as per the direction given above)

Options
(a) took
(b) give
(c) taken
(d) take

Answer: Taken

Question 19: What needs to be set right is our approach to work. It is a common sight in our country of employees reporting for duty on time and at the same time doing little work. If an assessment is made of time they spent in gossiping, drinking tea, eating "pan" and smoking cigarettes, it will be shocking to know that the time devoted to actual work is negligible. The problem is the standard which the leadership in administration sets for the staff. Forgot the ministers because they mix politics and administration. What do top bureaucrats do? What do the below down officials do? The administration set up remains week mainly because the employees do not have the right example to follow and they are more concerned about being in the good books of the bosses than doing work.

The employees in our country

Options
(a) are quite punctual but not duty conscious
(b) are not punctual, but somehow manage to complete their work
(c) are somewhat lazy but good natured
(d) are not very highly qualified

Answer: are quite punctual but not duty conscious.

Question 20: Habitually silent or talking little

Options
(a) Servile
(b) Unequivocal
(c) Taciturn
(d) Synoptic

Answer: Taciturn means tending to be silent and uncommunicative, reticent.

Question 21: 10, 100, 200, 310, ?

Options
(a) 110
(b) 220
(c) 340
(d) 430

Answer: Given solution is + 90, + 100, + 110, .....

So, missing term = 310 + 120 = 430.

Question 22: Desert

Options
(a) arid
(b) cactus
(c) flat
(d) oasis

Answer: A desert is an arid tract of land. Not all deserts are flat (choice d). Not all deserts have cacti or oases.

Question 23: Statements: Every minister is a student. Every student is inexperienced.
Conclusions:
1. Every minister is inexperienced.
2. Some inexperienced are students.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Every' is equivalent to 'All'. Thus, since both the premises are universal and affirmative, the conclusion must be universal affirmative and should not contain the middle term. So, 1 follows. 2 is the converse of the second premise and thus it also holds.

Question 24: Apartments in the Riverdale Manor cost less than apartments in The Gaslight Commons. Apartments in the Livingston Gate cost more than apartments in the The Gaslight Commons. Of the three apartment buildings, the Livingston Gate costs the most.If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: Since the Gaslight Commons costs more than the Riverdale Manor and the Livingston Gate costs more than the Gaslight Commons, it is true that the Livingston Gate costs the most.

Question 25: Statement: The education of a student at collegiate level, not taking into account maintenance expenses, costs four hundred rupees a year. Collegiate education is thus drawing heavily upon the national resources of an impoverished community. So college education should be restricted to a brilliant few.
Assumptions:
1. Our resources are very limited.
2. Only a few students should be admitted to the colleges.

Options
(a) Only assumption 1is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1and 2 are implicit

Answer: The use of the words 'impoverished community' in the statement makes I implicit while the phrase 'college education should be restricted to a brilliant few' makes II implicit.

Question 26: Statement: In spite of the Principal's repeated warnings, a child was caught exploding crackers secretly in the school.
Courses of Action:
1. All the crackers should be taken away from the child and he should be threatened not to do it again.
2. The child should be severely punished for his wrong act.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since the act has been repeated despite various warnings, so course 1 would only be another warning and would not help. Severe punishment to set example for him and others is inevitable. Thus, course 2 shall follow.

Question 27: Statements: Applications of applicants who do no fulfil eligibility criteria and/or who do not submit applications before last date will be summarily rejected and will not be called for the written test.
Conclusions:
Those who are called for the written test are those who fulfill eligibility criteria and have submitted their applications before last date.
Written test will be held only after scrutiny of applications.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The statement clearly mentions that fulfill the eligibility criteria and submitting the application before the stipulated date are both essential to avoid rejection. So, 1 follows. Also, since it is given that the candidates whose applications are rejected shall not be called for written test, so 2 also follows.

Question 28: A Guarantee is a promise or assurance that attests to the quality of a product that is either (1) given in writing by the manufacturer or (2) given verbally by the person selling the product. Which situation below is the best example of a Guarantee?

Options
(a) Melissa purchases a DVD player with the highest consumer ratings in its category.
(b) The salesperson advises Curt to be sure that he buys an air conditioner with a guarantee.
(c) The local auto body shop specializes in refurbishing and selling used cars
(d) Lori buys a used digital camera from her coworker who says that she will refund Lori's money if the camera's performance is not of the highest quality.

Answer: Choices a, b, and c do not describe situations in which a product is guaranteed. Only choice d reflects a situation in which a seller attests to the quality of a product by giving the buyer a promise or assurance about its quality.

Question 29: In a certain code, FAVOUR is written as EBUPTS. How is DANGER written in that code?

Options
(a) CBMHDS
(b) CBFFDS
(c) EBHHFS
(d) EBFHDS

Answer: The first, third and fifth letters are each moved one step backward, while second, fourth and sixth letters are each moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

Questions 30: The argument ‘irrespective of the economic progress we make, we continue to remain socially disadvantaged’ by those benefiting from it is unacceptable. Reservation destroys self-respect, so much so that competition is no longer on to determine the best but the most backward.Is it fair to extend reservation to the children of professors, scientists, bureaucrats, MPs and MLAs belonging to the SC, the ST and the OBC?

The passage best supports the statement that:

Options
(a) Reservation in promotion is a natural and logical corollary of reservation at the entry level.
(b) The reservation system has received a mixed response from Indians since its inception.
(c) India never needs a reservation system.
(d) It was a mistake to differentiate people using reservation policy.

Answer: The reservation system has received a mixed response from Indians since its inception.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 24

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *