Model Test Paper - 23

Question 1: Ten years ago, Chandrawati s mother was four times older than her daughter. After ten years, the mother will be twice oIder than daughter. The present age of Chandrawati is:. [Bank P.O. 1990]

Options
(a) 5 years
(b) 20 years
(c) 10 years
(d) 30 years

Answer: Let Chandrawatis age 10 years ago is x years.

Her mothers age 10 years ago 4x.

(4x+10)+10=2(x+10+10) or 2x=20 or x=10.

Present age of Chandrawati x+ 10) = 20 years.

Question 2: A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?

Options
(a) 40 sec
(b) 45 sec
(c) 42 sec
(d) 48 sec

Answer: Formula for converting from km/hr to m/s: X km/hr =\left ( x\times \frac{5}{18} \right )m/s

\therefore\, \, \,speed=\left ( 45\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\frac{25}{2}m/sec

Total distance to be covered =(360 + 140) m=500 m.

Formula for finding Time =\left (\frac{Distance}{Speed}\right )

\therefore\, \, \,Required \, \,time=\left (\frac{500\times 2}{25} \right )sec=40\, \, sec

Question 3: 4 men earn as much in a day as 7 women; and 1 woman earns as much in a day as 2 boys. If 6 men, 10 women and 14 boys working together for 8 days earn Rs. 9900 then 8 men and 6 women working together for 10 days will earn

Options
(a) Rs. 9500
(b) Rs. 9000
(c) Rs. 9900
(d) None of above

Answer: Rs. 9000

Question 4: Find the the average of all the numbers between 8 and 55 which are divisible by 7. (S.B.I. 2000)

Options
(a) 17
(b) 25
(c) 27
(d) 35

Answer: Average =\frac{12+21+28+35+422+49}{7}=\frac{189}{7}

27.

Question 5: In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

Options
(a) \frac{1}{2}
(b) \frac{1}{3}
(c) \frac{2}{7}
(d) \frac{5}{7}

Answer: Total number of balls = (8 + 7 + 6) = 21.

Let E = event that the ball drawn is neither red nor green

= event that the ball drawn is blue.

n(E) = 7.

P(E)=\frac{N(E)}{N(S)}=\frac{7}{21}=\frac{1}{3}

Question 6: The ratio of income of A to that of B is 5 : 4 and the expenditure of A to that of B is 3: 2. If at the end of the year, each saves Rs, 800, the income of A is :

Options
(a) Rs. 1600
(b) Rs. 2000
(c) Rs. 1800
(d) Rs. 2200

Answer: Let the incone of A and B be 5x and 4x and. the expenditures of A and B be 3y and 2y.

Then, 5x—3y = 800 and 4x— 2y= 800.

On solving we get : x = 400. As income = 5x = Rs. 2000.

Question 7: The traffic lights at three different road crossings change after every 48 sec, 72 sec and 108 sec respectively. If they all change simultaneously at 8 : 20 : 00 hours, then they will again change simultaneously at (C.D.T. 1992)

Options
(a) 8 : 27: 12 hrs
(b) 8 : 29: 24 hrs
(c) 8: 27: 36 hrs
(d) 8: 27: 48 hrs

Answer: Interval of change = (1.c.m. of 48, 72, 108) sec. = 432 sec. The lights will change simultaneously after every 432 seconds, i.e. 7 mm. 12 sec.

Next simultaneous change will take place at 8 : 27 : 12 hrs.

Question 8: At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5 ?

Options
(a) 58\frac{1}{2}^{\circ}
(b) 64^{\circ}
(c) 67\frac{1}{2}^{\circ}
(d) 72\frac{1}{2}^{\circ}

Answer: Angle traced by hour hand in \frac{21}{4}hrs=\left ( \frac{360}{12}\times \frac{21}{4} \right )^{\circ}=157\frac{1}{2}^{\circ}

Angle traced by min. hand in 15 min. =\left ( \frac{360}{12}\times 15 \right )^{\circ}=90^{\circ}

\therefore Required angle=\left ( 157\frac{1}{2} \right )^{\circ}-90^{\circ}=67\frac{1}{2}^{\circ}

Question 9: Which of the following is a leap year?

Options
(a) 1950
(b) 1336
(c) 1977
(d) 1865

Answer: 1336 is a leap year, because it's completely divided by 4.

Question 10: If an article is sold at 5% gain instead of 5% loss, the seller gets Rs.6.72 more. The C.P. of the article is

Options
(a) Rs.67.20
(b) Rs.120
(c) Rs.134.40
(d) Rs.240

Answer: (5% + 5%) of CP = 6.72

10% of CP = 6.72

CP = Rs. 67.20

Question 11: Despite of the best efforts (1)/puts by the doctors (2)/the condition of the patient(3) is deteriorating from bad to worse.(4)/No error(5)

Options
(a) Despite of the best efforts
(b) puts by the doctors
(c) the condition of the patient
(d) No error

Answer: Do not :use of with despite. Despite means inspite of'

Question 12: What is the ...... for an air letter?

Options
(a) postage
(b) stamp
(c) value
(d) fare

Answer: Postage

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Accomplish
(b) Acomplush
(c) Ackmplesh
(d) Accompalish

Answer: Accomplish

Question 14: It was
P : in keeping with my mood
Q : a soft summer evening
R : as I walked sedately
S : in the direction of new house
The Proper sequence should be:

Options
(a) SQPR
(b) QPRS
(c) QRPS
(d) SRPQ

Answer: QPRS

Question 15: One of my drawbacks is that I do not have to tolerance of ambiguity.

Options
(a) cannot have
(b) do not have
(c) did not have to
(d) am not
(e) No correction required

Answer: do not have

Question 16: It was indeed a shock for her, but she has later recovered from it.

options
(a) since
(b) then
(c) afterwards
(d) No improvement

Answer: Since

Question 17: Mahesh need not have purchased the bag, means ______

Options
(a) it was not necessary for Mahesh to purchase the bag but he has purchased it
(b) it was necessary for Mahesh to purchase the bag but he has not purchased it
(c) Mahesh already has a bag but still he purchased another one
(d) none of these

Answer: it was not necessary for Mahesh to purchase the bag but he has purchased it.

Question 18: At this stage of civilization, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

Englishmen like others to react to political situations like

Options
(a) us
(b) themselves
(c) others
(d) each others

Answer: themselves

Question 19: To slap with a flat object

Options
(a) Chop
(b) Hew
(c) Gnaw
(d) Swat

Answer: Swat

Question 20: James Watt discovered the energy of steam.

Options
(a) The energy of steam was discovered by James Watt.
(b) The energy of steam discovered James Watt.
(c) James Watt was discovered by the energy of steam.
(d) James Watt had discovered energy by the steam.

Answer: The energy of steam was discovered by James Watt.

Question 21: 4832, 5840, 6848, ?

Options
(a) 3458
(b) 5645
(c) 7856
(d) None of these

Answer: Given solution is + 1008.

So, missing term = 6848 + 1008 = 7856.

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

Options
(a) 4
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: Each arrow in this continuing series moves a few degrees in a clockwise direction. Think of these arrows as the big hand on a clock. The first arrow is at noon. The last arrow before the blank would be 12:40. Choice b, the correct answer, is at 12:45.

Question 23: Bonus

Options
(a) raise
(b) reward
(c) employer
(d) cash

Answer: A bonus is something given or paid beyond what is usual or expected, so reward is the essential element. A bonus may not involve a raise in pay or cash (choices b and c), and it may be received from someone other than an employer (choice d).

Question 24: Statements: All flowers are trees. No fruit is tree.
Conclusions:
1. No fruit is flower.
2. Some trees are flowers.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: As discussed above, the conclusion must be universal negative and should not contain the middle term. So, it follows that 'No flower is fruit'. 1 is the converse of this conclusion and thus it follows. 2 is the converse of the first premise and so it also holds.

Question 25: Mara runs faster than Gail. Lily runs faster than Mara. Gail runs faster than Lily. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: False

Question 26: Statement: 'Double your money in five months.' - An advertisement.
Assumptions:
1.The assurance is not genuine.
2.People want their money to grow.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Only assumption 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The truth or falsity of the promise made in the statement cannot be judged. So, I is not implicit. Since the concerned firm advertises with the assurance that money can be doubled quickly by investing with it, so II is implicit.

Question 27: Statement: Majority of the students in many schools do not pass in the final examination.
Courses of Action:
1. These schools should be closed down as these have become unproductive.
2. The teachers of these schools should immediately be retrenched.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, the situation demands that efforts be made to remove the lackenings in the present system of education and adequate measures be taken to improve the performance of students. Harsh measures as those given in 1 and 2 , won't help. So, none of the given courses follows.

Question 28: A forest has as many sandal trees as it has Ashoka trees. Three-fourth of the trees are old ones and half of the trees are at the flowering stage.

Options
(a) All Ashoka trees are at the flowering stage.
(b) All sandal trees are at the flowering stage.
(c) At least one-half of the Ashoka trees are old.
(d) One-half of the sandal trees are at the flowering stage.
(e) None of these

Answer: None of these.

Question 29: Embellishing the Truth occurs when a person adds fictitious details or exaggerates facts or true stories. Which situation below is the best example of Embellishing the Truth?

Options
(a) During the job interview, Fred, who has been teaching elementary school for ten years, describes himself as a very experienced teacher.
(b) The basketball coach says it is likely that only the most talented players will get a college scholarship.
(c) Isabel goes to the theater, and the next day, she tells her coworkers she thought the play was excellent
(d) The Realtor describes the house, which is eleven blocks away from the ocean, as prime waterfront property.

Answer: The real tor is using a clear exaggeration when she states that a house which is eleven blocks away from the ocean is prime waterfront property.

Question 30: If SUMMER is coded as RUNNER, the code for WINTER will be

Options
(a) WALKER
(b) SUFFER
(c) VIOUER
(d) SUITER

Answer: The first letter of the word is moved one step backward, while the two middle letters are each moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 23

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *