Model Test Paper - 20

Question 1: Snehs age is1/6 th of her fathers age. Snehs fathers age will be twice of Vimals age after 10 years. If Vimals eighth birthday was celebrated two years before, then what is Snehs present age?. [Bank P.O. 1992]

Options
(a) 24 years
(b) 6 years
(c) 30 years
(d) 5 years

Answer: Vimals age after 10 years = (8 + 2 + 10) years = 20 years.

Snehs father’s age after 10 years = 40 years.

Snehs father’s present age = 30 years.

Snehs age= \frac{1}{6}\times 30 years = 5 years.

Question 2: A jogger running at 9 kmph alongside a railway track in 240 metres ahead of the engine of a 120 metres long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?

Options
(a) 3.6 sec
(b) 36 sec
(c) 18 sec
(d) 72 sec

Answer: Speed of train relative to jogger = (45 - 9) km/hr =36 km/hr.

=\left ( 36\times \frac{5}{18} \right )m/sec=10 m/sec

Distance to be covered = (240 + 120) m = 360 m.

\therefore Time\, \,taken\left ( \frac{360}{10} \right )sec=36 \, \,sec

Question 3: Two men A and B working together completed a piece of work which would have taken them respectively 12 and 18 days to complete if they had worked separately. They received a payment of Rs. 29,850. Then share of A is

Options
(a) Rs. 11940
(b) Rs. 17910
(c) Rs. 11900
(d) Rs. 18000

Answer: A : B =  \frac{1}{12}: \frac{1}{18} =18 : 12

A’ share =  \frac{18}{12+18} \times 29850 = 17910

Question 4: Vibhor obtained 66, 74, 55, 92, 79 (out of 100) in English, Maths, Physics, Chemistry and Biology. what's his average marks ? ( S.B.I. 20005)

Options
(a) 75.2%
(b) 70.5%
(c) 73.2%
(d) 68%

Answer: So, let's make equation from the given information :

Average =\frac{66+74+55+92+79}{5}=\frac{366}{5}

Average = 73.2%

Question 5: One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)? (RAILWAY 2000)

Options
(a) \frac{3}{13}
(b) \frac{2}{13}
(c) \frac{1}{13}
(d) \frac{1}{3}

Answer: Clearly, there are 52 cards, out of which there are 12 face cards.

P (getting a face card) =\frac{12}{52}=\frac{3}{13}

Question 6: Rs. 730 were divided among A, B, C in such a way that if A gets Rs. 3, then B gets Rs. 4 and if B gets Rs. 3.50 then C gets Rs. 3. The share of B exceeds that of C by :

Options
(a) Rs. 30
(b) Rs. 70
(c) Rs. 40
(d) Rs. 210

Answer: A:B = 3:4 and B:C = 7/2:3 = (8/7)*(7/2)*(8/7)*3 = 4:(24/7)

A : B : C = 3 :4: 24/7 = 21 : 28 : 24.

Bs share = Rs. [730 *(28/73)]= Rs. 280.

C’s share = Rs. [730 * (24/73)] = Rs. 240.

Difference of their shares = Rs. 40

Question 7: What is the least number which when divided by 8,9,12 and 15 leaves the same remainder 1 in each case . [C.B.l. 1993]

Options
(a) 169
(b) 157
(c) 179
(d) 361

Answer: Required number = (l.c.m. of 8, 9, 12, 15) + 1 = 361.

Question 8: Two pipes can fill a tank in 20 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is (S.B.I. 2000)

Options
(a) 50 gallons
(b 90 gallons
(c) 120 gallons
(d) 150 gallons

Answer: Work done by the waste pipe in 1 minute = \frac{1}{15}-(\frac{1}{20}+\frac{1}{24})=(\frac{1}{15}-\frac{11}{120})

-\frac{1}{40} [-ve sign means emptying] 40

Volume of \frac{1}{40} part = 3 gallons. 40

Volume of whole = (3 x 40) gallons = 120 gallons.

Question 9: In a 300 m race A beats B by 22.5 m or 6 seconds. B's time over the course is

Options
(a) 40 sec
(b) 60 sec
(c) 80 sec
(d) 95 sec

Answer: B runs \frac{45}{2} m in 6 sec

B covers 300 m in (6\times \frac{2}{45}\times 300) sec = 80 sec

Question 10: What was the day on 14th Feb 2010?

Options
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Friday
(d) Sunday

Answer: 14th Feb, 2010 = (2009 years + Period from 1.01.2010 to 14.02.2010)

Number of odd days in 2000 = 0.

Number of odd days in 9 years = (2 leap years + 7 ordinary years) ⇒ (2 × 2 + 7 × 1) = 11 days = 4 odd days

(When 11 is divided by 7, it gives 4 as the remainder.)

∴ 2009 years have = (0 + 4) = 4 odd days

Jan Feb
31 + 14 = 45 days ⇒ (6 weeks + 3 days) = 3 odd days.

∴ Total numbers of odd days = (0 + 4 + 3) = 7 odd days.

It means the required day is Sunday.

Question 11: His mother is not well (1)/ but he (2)/ does not look for her (3)/ properly(4)/No Error (5)

Option
(a) His mother is not well
(b) but he
(c) does not look for her
(d) properly
(e) No Error

Answer: Change 'look for 'by 'look after'.

Question 12: Many ______ decisions were taken at the meeting.

Options
(a) historic
(b) histrionic
(c) historical
(d) hectic

Answer: historic

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Gaurantee
(b) Guarantee
(c) Garuntee
(d) Guaruntee

Answer: Guarantee - vouch for, give a guarantee, give a warranty, promise, assure.

Question 14: E said
P : here is the cat
Q : throughout the night
R : which had been paying havoc with things
S : that ate the rat
The Proper sequence should be:

Options
(a) PSRQ
(b) PSQR
(c) QRPS
(d) QPRS

Answer: PSRQ

Question 15: Ramesh is as tall if not, taller than Mahesh.

Options
(a) as tall as, if not
(b) not so tall but as
(c) not as tall but
(d) as if not
(e) No correction required

Answer: as tall as, if not

Question 16: We were not the wiser for all this effort to explain the case to us

Options
(a) none
(b) neither
(c) nevertheless
(d) No improvement

Answer : None

Question 17: In order to help the company attain its goal of enhancing profit, all the employees ________

Options
(a) voluntarily offered to work overtime with lucrative compensation
(b) voluntarily offered to render additional services in lieu of nothing
(c) appealed the management to implement new welfare schemes
(d) decided to enhance production at the cost of quality of the product

Answer: voluntarily offered to render additional services in lieu of nothing.

Question 18: Watermelons ...(1)... to India by the 4th century AD. Sushruta, the great Indian physician ...(2)... wrote Sushruta Samhita mentions that watermelons were grown ...(3)... the banks of the river Indus ...(4)... are also mentioned in ancient books. Sushruta calls it as Kalinda or Kalinga (hence Kalingad in Marathi). It was ...(5)... to China in the 10th or 11th century and ...(6)... it is grown throughput the tropics. Wild watermelons are ...(7)... compared to cultivated ones; some of which weigh up to 25 kg. The heaviest fruit weighing 118 kg was produced at Hope, Arkansas, USA the state to which President Clinton ...(8)...
(solve as per the direction given above)

Options
(a) came
(b) go
(c) arrived
(d) grew

Answer: came

Question 19: At this stage of civilization, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

The need for a greater understanding between nations

Options
(a) was always there
(b) is no longer there
(c) is more today than ever before
(d) will always be there

Answer: is more today than ever before

Question 20: That which cannot be read

Options
(a) Negligible
(b) Negligible
(c) Ineligible
(d) Incorrigible

Answer: Negligible

Question 21: 4, 7, 12, 19, 28, ?

Options
(a) 29
(b) 39
(c) 49
(d) 59

Answer: Given solution is + 3, + 5, + 7, + 9, .....

So, missing term = 28 + 11 = 39.

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

Options
(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 1

Answer: In each of the segments, the figures alternate between one-half and one-fourth shaded.

Question 23: knowledge

Options
(a) learning
(b) teacher
(c) textbook
(d) school

Answer: knowledge is understanding gained through experience or study, so learning is the essential element. A school (choice a) is not necessary for learning or knowledge to take place, nor is a teacher or a textbook (choices b and c).

Question 24: Cup is to coffee as bowl is to

Options
(a) dish
(b) soup
(c) spoon
(d) food

Answer: Coffee goes into a cup and soup goes into a bowl. Choices a and c are incorrect because they are other utensils. The answer is not choice d because the word food is too general.

Question 25: Statements: All fishes are grey in colour. Some fishes are heavy.
Conclusions: 1. All heavy fishes are grey in colour.
2. All light fishes are not grey in colour.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. So, it follows that 'Some heavy things are grey in colour'. 1 is a cumulative result of this conclusion and the first premise. Thus, only 1 holds.

Question 26: Who secured third lowest marks?

Options
(a) Dinesh
(b) Ramesh
(c) Paresh
(d) Cannot be determine

Answer: Dinesh

Question 27: Each problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain.
Tanya is older than Eric.Cliff is older than Tanya. Eric is older than Cliff. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) uncertain
(d) None of these

Answer: False

Question 28: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Statement: You know that your suit is excellent when people ask about your tailor who tailored the suit.
Assumptions:
1. People do not ask about your tailor if your suit is not good.
2. The people want to know the criterion of an excellent suit.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2is implicit
(d) Neither 1nor 2 is implicit
(e) Both 1and 2 are implicit

Answer: The statement mentions that if the people ask about the tailor, your suit is good. This means that people ask only in the situation when the thing is good. So, I is implicit. The criteria of an excellent suit is not mentioned. So, II is not implicit.

Question 29: Statement: The Minister said that the teachers are still not familiarised with the need, importance and meaning of population education in the higher education system. They are not even clearly aware about their role and responsibilities in the population education programme.
Courses of Action:
1. Population education programme should be included in the college curriculum.
2. Orientation programme should be conducted for teachers on population education.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 3 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, the statement stresses on teachers' lack of awareness and knowledge in population education and as such the best remedy would be to guide them in this field through orientation programmes. So, only course 2 follows.

Question 30: Deforestation results from removal of trees without sufficient reforestation; however, even with reforestation, significant biodiversity loss may occur. There are many causes, ranging from slow forest degradation to sudden and catastrophic wildfires.
The passage best supports the statement that:

Options
(a) A modeling study shows that reforesting the Lower Mississippi Alluvial Valley can significantly reduce runoff from agricultural lands.
(b) A new study warns that the world’s largest tropical desert, the Sahara, has suffered a catastrophic collapse of its wildlife
(c) It's not just the total number of species preserved that matters; it's the number of key species.
(d) In developing countries, massive deforestation is ongoing and is shaping climate and geography.

Answer: In developing countries, massive deforestation is ongoing and is shaping climate and geography.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 20

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *