Model Test Paper - 2

Question 1: Sushil was thrice as old as Snehal 6 years back. Sushil will be times as old as Snehal 6 years hence. How old is Snehal today? [Bank P.O. 1992]

Options
(a) 18 years
(b) 12 years
(c) 22 years
(d) 24 years

Answer: Let Snehals age 6 years back = x.

Then, Sushils age 6 years back = 3x.

 \left ( \frac{5}{3} \right ) Χ (x + 6 + 6) = (3x + 6 + 6) hence 5(x+ 12) = 3(3x+ 12) so x=6.

Snehal today = (x+ 6) years = 12 years.

Question 2: A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train?

Options
(a) 230 m
(b) 260 m
(c) 240 m
(d) 270 m

Answer: Relative speed = (120 + 80) km/hr

\left ( 200\times \frac{5}{18} \right )m/sec

\left (\frac{500}{9}\right )m/sec

Let the length of the other train be x metres.

Then, \frac{x+270}{9}=\frac{500}{9}

x+ 270 = 500

x = 230.

Question 3: When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

Options
(a) Rs. 21,000
(b) Rs. 22,500
(c) Rs. 25,300
(d) Rs. 25,800

Answer: 85 : 18700 = 115 : x

x = 18700 x 115 = 25300.

Hence, S.P. = Rs. 25,300

Question 4: The discount on a bill due 9 months hence a 16% per annum is Rs.189 The amount of the bill is :

Options
(a) Rs.1468
(b) Rs.1764
(c) Rs.1575
(d) Rs.2356

Answer: Let P.W. be RS. x. Then,S.I. on Rs. x at 16% for 9 months=Rs.189.

 \therefore x \times 16\times \frac{9}{12}\times \frac{1}{100}=189 or x =1575

 \therefore P.W.=Rs.1575.

 \therefore Sum due = P.W.+T.D==Rs.(1575+189)=Rs.1764 .

Question 5: Two dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting two numbers whose product is even? (S.B.I. 2000)

Options
(a) \frac{3}{4}
(b) \frac{2}{4}
(c) \frac{3}{2}
(d) None of these

Answer: n(S) = (6 x 6) = 36.

Then, E = {(1, 2), (1, 4), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 2), (3, 4),
(3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 2), (5, 4), (5, 6), (6, 1),
(6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}

n(E) = 27.

\therefore p(E)=\frac{N(E)}{N(S)}=\frac{27}{36}=\frac{3}{4}

Question 6: The third proportional to 0.36 and 0.48 is :

Options
(a) 0.64
(b) 0.1728
(c) 0.42
(d) 0.94

Answer: Let the third proportional to 0.36 and 0.48 be x

Then, 0.36 : 0.48 : 0.48 : x

\Rightarrow \left ( \frac{0.48\times 0.48}{0.36} \right )=0.64

Question 7: The cost of 15 Bags of salt, each weighing 915 grams is Rs. 18. What will be the cost of 25 Bags, if each bag weight is 1 kg?

Options
(a) 32.78
(b) 46.64
(c) 53.3
(d) 34.23

Answer: More bags, More cost

More weight, More cost

Bags 15 : 25 } :: 18 : z

Weighing 915 : 1000

Therefore, (15 x 915 x z) = (25 x 1000 x 18) So, the Rs. is 32.78.

Question 8: Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be: (bank p.o 2002)

Options
(a) 145.50
(b) 165.70
(c) 175.50
(d) None of these

Answer: Since first and second varieties are mixed in equal proportions.

So, their average price = Rs.(\frac{126+135}{2})

So, the mixture is formed by mixing two varieties, one at Rs. 130.50 per kg and the other at say, Rs. x per kg in the ratio 2 : 2, i.e., 1 : 1. We have to find x.

By the rule of alligation, we have:

\therefore \frac{x-153}{22.50}=\: 1\Rightarrow x - 153 = 22.50

x = 175.50

Question 9: Which of the following number divides the product of 8 consecutive integers?

Options
(a) 4!
(b) 8!
(c) 6!
(d) 7!

Answer: 8! = 8\times 7\times 6\times 5\times 4\times 3\times 2\times 1

so 8! is divisible by 8 consecutive number

Question 10: From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is: (bank p.o 1999)

Options
(a) 100 m
(b) 150 m
(c) 173 m
(d) 200 m

Answer: Let AB be the tower.

Then ,  \angle APB=30^{\circ} and AB = 100 m

\Rightarrow AP=(AB\times \sqrt{3})m

= 100\sqrt{3}m

= (100 x 1.73) m
= 173 m.

Question 11: He was sleeping(1)/in his room when a thief(2)/entered into his house (3)/ and took away a lot of things. (4) No Error (5)

Options
(a) He was sleeping
(b) in his room when a thief
(c) entered into his house
(d) and took away a lot of things.
(e) No Error

Answer: entered into his house.

Question 12: The car in which the minister was traveling ...... with an accident. (bank 2000)

Options
(a) met
(b) crashed
(c) hit
(d) drove

Answer: No answer description available for this question.

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Treachrous
(b) Trecherous
(c) Trechearous
(d) Treacherous

Answer: Treacherous means guilty of or involving betrayal or deception.

Question 14: More than one person was killed in accident.

Options
(a) were killed
(b) are killed
(c) have been killed
(d) No improvement

Answer: Were Killed.

Question 15: The man who has committed such a serious crime must get the mostly severe punishment.

Options
(a) be getting the mostly severely
(b) get the most severe
(c) have got the most severely
(d) have been getting the severe most
(e) No correction required

Answer: get the most severe.

Question 16: The employer appeared to be in such an affable mood that Rohit _______.

Options
(a) felt very guilty for his inadvertent slip
(b) decided to ask for a raise in his salary
(c) promised him that he would not commit mistake again
(d) was pained to press his demand for a new flat.

Answer: decided to ask for a raise in his salary.

Question 17: Rearrange the following six sentences in proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below.

1.A case in point is the programme involving the Sardar Sarovar Dam which would displace about 2, 00, 000 people
2. Critics decry the fact that a major development institution appears to absorb more capital than it distributes to borrowers.
3. For all its faults critics however, concede that the bank remains a relatively efficient instrument for distribution of development-aid money.
4. One of the key complaint focuses on this non-profit bank's recent "profitability"
5. Although the lives of millions of people around the globe have been improved by the bank's activities, it is now under fire.
6 .The bank is also being blamed for large-scale involuntary resettlement to make way for dams and other construction projects.

Which sentence should come sixth in the paragraph?

Options
(a) 3
(b) 4
(c) 1
(d) None of these

Answer: 3

Question 18: As a rule of thumb, a manned mission costs from fifty to a hundred times more than a comparable unmanned mission. Thus, for scientific exploration alone, ...(1)... missions, employing machine intelligence, are ...(2)... However, there may well be ...(3)... other than scientific for exploring ...(4)... social, economic, political, cultural or ...(5)...
(solve as per the direction given above)

Options
(a) manned
(b) unmanned
(c) space
(d) lunar

Answer: Unmanned

Question 19: I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81° water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

The word 'Command Module' used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with

Options
(a) an alarming journey
(b) a commanding situation
(c) a journey into outer space
(d) a frightful battle

Answer: A journey into outer space.

Question 20: Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.
TEN:DECIMAL

Options
(a) seven:septet
(b) four:quartet
(c) two:binary
(d) five:quince

Answer: Two: binary

Question 21: 6 42 294 2058 14406?

Options
(a) 100842
(b) 72030
(c) 86436
(d) 115248
(e) 129654

Answer:

Question 22: In these series, you will be looking at both the letter pattern and the number pattern. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.

SCD, TEF, UGH, _______, WKL

Options
(a) CMN
(b) UJI
(c) IJT
(d) VIJ

Answer: There are two alphabetical series here. The first series is with the first letters only: STUVW. The second series involves the remaining letters: CD, EF, GH, IJ, KL.

Question 23: Each question has an underlined word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the following word.

shoe

Options
(a) laces
(b) walking
(c) sole
(d) leather

Answer: All shoes have a sole of some sort.Not all shoes are made of leather (choice b); nor do they all have laces (choice c). Walking (choice d) is not essential to a shoe.

Question 24: A good way to figure out the relationship in a given question is to make up a sentence that describes the relationship between the first two words. Then, try to use the same sentence to find out which of the answer choices completes the same relationship with the third word.
Careful is to cautious as boastful is to

Options
(a) arrogant
(b) humble
(c) joyful
(d) suspicious

Answer: Careful and cautious are synonyms (they mean the same thing). Boastful and arrogant are also synonyms. The answer is not (choice b) because humble means the opposite of boastful. The answer is not choice c or d because neither means the same as boastful.

Question 25: First, you will be given a list of three "nonsense" words and their English word meanings. The question(s) that follow will ask you to reverse the process and translate an English word into the artificial language.
Here are some words translated from an artificial language.
godabim means kidney stones
romzbim means kidney beans
romzbako means wax beans

Which word could mean "wax statue"?

Options
(a) godaromz
(b) lazbim
(c) wasibako
(d) romzpeo

Answer: In this language, the adjective follows the noun. From godabim and romzbim, you can determine that bim means kidney. From romzbim and romzbako, you can determine that romz means beans. Therefore, bako means wax. Because the adjective wax must come after the noun in this language, wasibako is the only choice.

Question 26: Each question presents a situation and asks you to make a judgment regarding that particular circumstance. Answer each one solely on the basis of the information given.

Mark is working with a Realtor to find a location for the toy store he plans to open in his town. He is looking for a place that is either in, or not too far from, the center of town and one that would attract the right kind of foot traffic. Which of the following locations should Mark's Realtor call to his attention?

Options
(a) a little shop three blocks away from the town's main street, located across the street from an elementary school and next door to an ice cream store
(b) a stand-alone storefront on a quiet residential street ten blocks away from the town's center
(c) a storefront in a new high-rise building near the train station in the center of town whose occupants are mainly young, childless professionals who use the train to commute to their offices each day.
(d) a storefront in a small strip mall located on the outskirts of town that is also occupied by a pharmacy and a dry cleaner.

Answer: This option is both near the center of town and in a location (near a school and an ice cream store) where children and their parents are sure to be around. This is the only option that meets both of Mark's requirements.

Question 27: Read the below passage carefully and answer the following questions:

At a small company, parking spaces are reserved for the top executives: CEO, president, vice president, secretary, and treasurer with the spaces lined up in that order. The parking lot guard can tell at a glance if the cars are parked correctly by looking at the color of the cars. The cars are yellow, green, purple, red, and blue, and the executives names are Alice, Bert, Cheryl, David, and Enid.

# The car in the first space is red.
# A blue car is parked between the red car and the green car.
# The car in the last space is purple.
#The secretary drives a yellow car.
# Alice's car is parked next to David's.
# Enid drives a green car
# Bert's car is parked between Cheryl's and Enid's.
# David's car is parked in the last space.

Who is the secretary?

Options
(a) David
(b) Alice
(c) Bert
(d) Cheryl
(e) Enid

Answer: Cheryl cannot be the secretary, since she's the CEO, nor can Enid, because she drives a green car, and the secretary drives a yellow car. David's, the purple car, is in the last space. Alice is the secretary, because her car is parked next to David's, which is where the secretary's car is parked.

Question 28: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Statement: You know that your suit is excellent when people ask about your tailor who tailored the suit.
Assumptions:
1. People do not ask about your tailor if your suit is not good.
2. The people want to know the criterion of an excellent suit.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2is implicit
(d) Neither 1nor 2 is implicit
(e) Both 1and 2 are implicit

Answer: The statement mentions that if the people ask about the tailor, your suit is good. This means that people ask only in the situation when the thing is good. So, I is implicit. The criteria of an excellent suit is not mentioned. So, II is not implicit.

Question 29: In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered 1 and 2 . You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement: A large number of people in ward X of the city are diagnosed to be suffering from a fatal malaria type.
Courses of Action: The city municipal authority should take immediate steps to carry out extensive fumigation in ward X.
The people in the area should be advised to take steps to avoid mosquito bites.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, prevention from mosquitoes and elimination of mosquitoes are two ways to prevent malaria. So, both the courses follow.

Question 30: If, in a code, MIND becomes KGLB and ARGUE becomes YPESC, then what will DIAGRAM be in that code?

Options
(a) BGYPYEK
(b) LKBGYPK
(c) GLPEYKB
(d) BGYEPYK

Answer: Each letter in the word is moved two steps backward to obtain the corresponding letter of the code.

Question31: What does the && operator do in a program code?

Answer: The && is also referred to as AND operator. When using this operator, all conditions specified must be TRUE before the next action can be performed. If you have 10 conditions and all but 1 fails to evaluate as TRUE, the entire condition statement is already evaluated as FALSE.

Question 32: What is syntax error?

Answer :Syntax errors are associated with mistakes in the use of a programming language. It maybe a command that was misspelled or a command that must was entered in lowercase mode but was instead entered with an upper case character. A misplaced symbol, or lack of symbol, somewhere within a line of code can also lead to syntax error.

Question 33: What is the difference between the expression “++a” and “a++”?

Answer :In the first expression, the increment would happen first on variable a, and the resulting value will be the one to be used. This is also known as a prefix increment. In the second expression, the current value of variable a would the one to be used in an operation, before the value of a itself is incremented. This is also known as postfix increment.

Question 34: What would happen to X in this expression: X += 10; (assuming the value of X is 5)

Answer :X +=10 is a short method of writing X = X + 10, so if the initial value of X is 5, then 5 + 10 = 15.

Question 35: What are header files and what are its uses in C programming?

Answer :Header files are also known as library files. They contain two essential things: the definitions and prototypes of functions being used in a program. Simply put, commands that you use in C programming are actually functions that are defined from within each header files. Each header file contains a set of functions. For example: stdio.h is a header file that contains definition and prototypes of commands like printf and scanf.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 2

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *