Model Test Paper - 15

Question 1: Kamla got married 6 years ago. Today her age is 1.25 times her age at the time of marriage. Her sons age is 1/10 times her age. Her sons age is:. [Bank P.O. 1988]

Options
(a) 2 years.
(b) 4 years.
(c) 3 years.
(d) 5 years.

Answer: Let Kamlas age 6 years ago = x years. Kamlas present age = (x + 6) years.

x+6= \frac{5}{4}\times x or x=24.

Kamla’s present age= 30 years.

Sons present age = \left ( \frac{1}{10}\right )\times 30 years = 3 years.

Question 2: Two trains, each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is:

Options
(a) 30 km/hr
(b) 60 km/hr
(c) 45 km/hr
(d) 75 km/hr

Answer: Let the speed of the slower train be x m/sec.

Then, speed of the faster train = 2x m/sec.

Relative speed = (x + 2x) m/sec = 3x m/sec.

\therefore \frac{100+100}{8}=3x

24x = 200

\Rightarrow x=\frac{25}{3}

So, the speed of the faster train= \frac{50}{3}m/sec

\left (\frac{50}{3}\times\frac{18}{5}\right )km/h= 60km/h

Question 3: A can do a piece of work in 20 days and B can do it in 30 days. Time taken by them to finish the job working together is

Options
(a) 9 days
(b) 12 days
(c) 12 \frac{1}{2}
(d) 6 days

Answer: \frac{1}{t}= \frac{1}{20}+ \frac{1}{30}= \frac{1}{12}

\Rightarrow time = 12 days

Question 4: The average of marks of 14 students was calculated as 71. But it was later found that the marks of one student had been wrongly entered as 42 instead of 56 and of another as 74 instead of 32. The correct average is

Options
(a) 67
(b) 68
(c) 69
(d) 71
(e) None of these

Answer: The correct average = \frac{14 \times71 - (42 + 74) + (56 + 32)}{14}

= \frac{994- 116 + 88}{14}

= \frac{966}{14} = 69

Question 5: A card is drawn at random from a deck of cards. Find the probability of getting the 3 of diamond.(bank P.O. 2002)

Options
(a) \frac{1}{42}
(b) \frac{1}{32}
(c) \frac{1}{52}
(d) none of these

Answer: Let E be the event "getting the 3 of diamond". An examination of the sample

space shows that there is one "3 of diamond" so that n(E) = 1 and n(S) = 52.

Hence the probability of event E occurring is given by P(E) = \frac{1}{52}

Question 6: If a : b : c = 3 : 4 : 7, then ratio of (a+b+c) : c will be equal to

Options
(a) 2 : 1
(b) 14 : 3
(c) 7 : 2
(d) 1 : 2

Answer: a: b: c= 3+4+7=14

(a+ b+ c):c=14: 7= 2:1

Question 7: The smallest number of five digits which on being divided by 4, 5, 6 and 7 leaves 3, 4, 5 and 6 respectively as remainder, is.

Options
(a) 10088
(b) 10080
(c) 10079
(d) 10790
(e) None of these

Answer: Smallest number of five digits = 10000

LCM of 4, 5, 6 and 7 = 420

On dividing 10000 hy 420, remainder = 340

Since, 4 - 3 = 5 - 4 = 6 - 5 = 7 - 6 = 1

therefore, The smallest number = (10000 + 420) - 340 - 1

= 10079

Question 8: A tap can fill a tank in 16 minutes and another can empty it in 8 minutes. If the tank is already half-full and both tanks are opened together, the tank will be :(BANK P.O 1990)

Options
(a) 2 min
(b) 6 min
(c) 8 min
(d) 16 min

Answer: Time taken to fill the tank in = 1/16 min

Time taken to empty the tank in = 1/8 min

Work done by both in 1 min =\frac{1}{16}-\frac{1}{8}

\frac{8-16}{16\times 8}=-\frac{1}{16} (-ve means empty)

Now full tank will be emptied by them in 16 min

Question 9: In a game of 100 points, A can give B 10 points and C 18 points. Then, B can give C: (railway 2013)

Options
(a) 35 : 12
(b) 45 : 21
(c) 55 : 25
(d) none of these

Answer: A : B = 100 : 90

A : C = 100 : 82

\frac{B}{C}=\frac{B}{A}\times \frac{A}{C}=(\frac{90}{100}\times \frac{100}{82})

\frac{90}{82} = 45 : 21

Question 10: What was the day on 26 Jan 1948?

Options
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Friday

Answer: 26 Jan, 1948 = (1947 years + Period from 1.1.1948 to 26.1.1948)

Counting of odd days:

Number of odd days in 1600 years = 0.

Number of odd days in 300 years = 15 = 1

(Because when 15 divided by 7, we get remainder 1)

47 years = 11 leap years + 36 ordinary years

= (11 × 2 + 36 × 1)odd days = 58 odd days

= (8 weeks + 2 days) = 2 odd days

∴ 1947 years have (0 + 1 + 2) = 3 odd days

26 Jan = 26 days

26 days = (3 weeks + 5 days) = 5 odd days

∴ Total number of odd days = (5 + 3) = 8 = 1

Hence, the required day is Monday.

Question 11: The decline of her moral (1)/ was caused by a lot of (2) /factors that were once (3)/ fascinating to-her (4) No error (5)

Options
(a) The decline of her moral
(b) was caused by a lot of
(c) factors that were once
(d) fascinating to-her
(e) No error

Answer: Change 'decline of to 'decline in'.

Question 12: I haven't eaten an apple ____________a long while. (BANK P.O 2000)

Options
(a) For
(b) From
(c) Since
(d) Until

Answer: For

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Faithfuly
(b) Sincerely
(c) Truely
(d) Truely

Answer: Sincerely

Question 14: Work is the one thing
P : and without it
Q : that is necessary
R : to keep the world going
S : we should all die
The Proper sequence should be:

Options
(a) RPQS
(b) QRPS
(c) SRPQ
(d) none of these

Answer: QRPS

Question 15: The crops are dying; it must not had rained.

Options
(a) must not be
(b) must had not
(c) must not have
(d) must not have been
(e) No correction required

Answer: must not have

Question 16: I would have waited for you at the station if I knew that you would come

Options
(a) had known
(b) was knowing
(c) have known
(d) No improvement

Answer: Had known

Question 17: Owing to the acute power shortage, the people of our locality have decided to ______

Options
(a) explore other avenues for utilising the excess power
(b) resort to use of electricity only when it is inevitable
(c) off-switch the electrical appliance while not in use
(d) dispense with other non-conventional energy sources

Answer: resort to use of electricity only when it is inevitable

Question 18: His talk used to be full of wit and humours. He liked reading.He was a ...(1)... reader and would pore over books ...(2)... a wide range of interest as ...(3)... he got them. He had ...(4)... a standing order to two bookshops ...(5)... city.
(solve as per the direction given above)

Options
(a) voracious
(b) fervent
(c) anxious
(d) enthusiastic

Answer: voracious

Question 19: Male lions are rather reticent about expanding their energy in hunting more than three quarters of kills are made by lionesses are in front, tensely scanning ahead, the cubs lag playfully behind and the males bring up the rear, walking slowly, their massive heads nodding with each step as if they were bored with the whole matter. But slothfulness may have survival value. With lionesses busy hunting, the males function as guard for the cubs, protecting them particularly from hyenas.

According to the passage male lions generally do not go for huntings because

Options
(a) they don't not like it.
(b) they want lioness to get training
(c) they wish to save their vigour for other things
(d) they are very lazy

Answer: they wish to save their vigour for other things.

Question 20: A drawing on transparent paper

Options
(a) Red print
(b) Blue print
(c) Negative
(d) Transparency

Answer: Transparency

Question 21: 1 5 17 53 161 485 ?

Options
(a) 1168
(b) 1254
(c) 1457
(d) 1372
(e) None of these.

Answer:

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern

Options
(a) 4
(b) 2
(c) 3
(d) 1

Answer: Look for opposites in this series of figures. The first and second segments are opposites of each other. The same is true for the third and fourth segments.

Question 23: Dimension

Options
(a) compass
(b) measure
(c) ruler
(d) inch

Answer: A dimension is a measure of spatial content. A compass (choice a) and ruler (choice b) may help determine the dimension, but other instruments may also be used, so these are not the essential element here. An inch (choice c) is only one way to determine a dimension.

Question 24: Sponge is to porous as rubber is to

Options
(a) massive
(b) solid
(c) elastic
(d) inflexible

Answer: A sponge is a porous material. Rubber is an elastic material. (Choice a) is incorrect because rubber would not generally be referred to as massive. The answer is not (choice b) because even though rubber is a solid, its most noticeable characteristic is its elasticity. Choice d is incorrect because rubber has flexibility.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
krekinblaf means workforce
dritakrekin means groundwork
krekinalti means workplace
Which word could mean "someplace"?

Options
(a) moropalti
(b) krekindrita
(c) altiblaf
(d) dritaalti

Answer: Krekin means work; blaf means force; drita means ground; and alti means place. Drita means ground, so that rules out choices b and d. Choice c isn't correct because blaf means force. That leaves choice a as the only possible answer.

Question 26: Smoking is very injurious to health. Not only the smoker but also the individuals surrounding them can be harmed by tobacco smoke. Children are put at further risk since they are three times likely to smoke if their parents do. One out of every two smokers who start smoking at a young age and continue throughout their lives will ultimately be killed by tobacco related diseases. With prolonged smoking, smokers have a death rate about three times higher than non-smokers at all ages. Stopping smoking decreases health risks associated with tobacco use. It can decrease the burden of diseases such as heart or respiratory diseases. There are clear health benefits including a longer life even for those who quit smoking at the age of 60 and above.

Smokers who start smoking at an early age are less likely to quit smoking.

Options
(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true.
(c) If the interference is cannot be determined.
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false.

Answer: If the interference is cannot be determined.

Question 27: Statements: Some pastries are toffees. All toffees are chocolates.
Conclusions: 1. Some chocolates are toffees.
2. Some toffees are not pastries.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. Thus, it follows that 'Some pastries are chocolates', 1 is the converse of the second premise and so it holds. Since both the premises are affirmative, the conclusion cannot be negative. Thus, 2 does not follow.

Question 28: Which of the following pairs of girls teach on Tuesday?

Options
(a) Tina, Beena
(b) Tina, Sheena
(c) Tina, Meena
(d) Tina, Sona
(e) none of these

Answer: Tina, Meena

Question 29: Statement: As stated in the recent census report the female to male ratio is alarmingly low.
Courses of Action: 1. The government should conduct another census to verify the results.
2. The government should immediately issue orders to all the departments to encourage people to improve the ratio.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: A census is always conducted with the utmost precision, leaving chances of only negligible differences. So, 1 does not follow. Further, the ratio can be improved by creating awareness among the masses and abolishing female foeticide. Thus, only course 2 follows.

Question 30: One of the important humanitarian by-products of technology is the greater dignity and value that it imparts to human labour. In a highly industrialized society, there is no essential difference between Brahmin and Dalit, Muslim and Hindu; they are equally useful and hence equally valuable for in the industrial society individual productivity fixes the size of the pay cheque and this fixes social status.

The passage best supports the statement that:

Options
(a) technology decides individual's social status.
(b) castes and religions are man-made.
(c) human labour has dignity and value.
(d) all individuals, irrespective of caste and creed, are born equal.

Answer: human labour has dignity and value.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 15

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *