Model Test Paper - 14

Question 1: Two years ago a man was 6 times as old as his son. After 18 years, he will be twice as old as his son. Their present ages (in years) are. [N.D.A. 1992]

Options
(a) 32, 7
(b) 36, 11
(c) 34, 9
(d) None of these

Answer: Let sons age 2 years ago be x.

Mans age 2 years ago = 6x.

2(x + 2 + 18) = (6x + 2 + 18) hence 4x = 20 so Χx = 5.

Their present ages are (6x +2) and (x +2) i.e. 32 years and 7 years.

Question 2: A train overtakes two persons walking along a railway track. The first one walks at 4.5 km/hr. The other one walks at 5.4 km/hr. The train needs 8.4 and 8.5 seconds respectively to overtake them. What is the speed of the train if both the persons are walking in the same direction as the train?

Options
(a) 66 km/hr
(b) 78 km/hr
(c) 72 km/hr
(d) 81 km/hr

Answer: 4.5km/h\, =\left ( 4.5\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\frac{5}{4}m/sec=1.25\, m/sec

5.4km/h\,=\left ( 5.4\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\frac{3}{2}m/sec=1.5\,m/sec

Let the speed of the train be x m/sec.

Then, (x - 1.25) x 8.4 = (x - 1.5) x 8.5

8.4x - 10.5 = 8.5x - 12.75

0.1x = 2.25

x = 22.5

Speed of the train =\left ( 22.5\times\frac{18}{5}\right )km/h=81\,km/h

Question 3: Suresh can complete a job in 15 h. Ashutosh alone can complete the same job in fO h. If Suresh works alone for 9 h and then stops, in how many hours Ashutosh will complete the job alone?

Options
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 12
(e) None of these

Answer: Work done by Suresh in 9 h =

Remaining work=

Time take by Ashutosh to complete the work

= 4 h

Question 4: Average weight of three boys P, T and R is 54\frac{1}{3} kg while the average weight of three boys T, F and G is 53 kg, What is the average weight of P, T, R, F, G and H?

Options
(a) 53.8 kg
(b) 52.4 kg
(c) 53.2 kg
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer: Since, any data about the weight of H is not given, therefore, we cannot calculate the average weight of P, T, R, F, G and H.

Question 5: The true discount on Rs.2562 due 4 months hence is rs.122. The rate percent is :

Options
(a) 11%
(b) 17%
(c) 15%
(d) 18%

Answer: P.W.=Rs.(2562-122)=Rs.2440.

\therefore S.I. on Rs. 2440. for 4 months is Rs.122.

 \therefore Rate =  (\frac{100\times 122}{2440\times \frac{1}{3}} ) % = 15%

Question 6: In a simultaneous throw of two dice, we have In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize?

Options
(a) \frac{2}{5}
(b) \frac{1}{7}
(c) \frac{2}{7}
(d) \frac{3}{7}

Answer: P(getting a prize) = \frac{10}{10+25}=\frac{10}{35}=\frac{2}{7}

Question 7: If 2 : 9 :: x : 18, then find the value of x

Options
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 6

Answer: Treat 2:9 as 2/9 and x:18 as x/18, treat :: as =

So we get 2/9 = x/18

=> 9x = 36

=> x = 4

Question 8: The greatest number of six digits which when divided by 6, 7, 8, 9 and 10 gives 4, 5, 6, 7 and 8 respectively as remainder, is

Options
(a) 997920
(b) 997990
(c) 997918
(d) 999718
(e) None of these

Answer: Greatest number of six digits = 999999

LCM of 6, 7, 8, 9 and 10 = 2520

On dividing 999999 by 2520, remainder - 2079

Since,6 - 4 = 7 - 5 = 8 - 6 = 9 - 7 = 10 - 8 = 2

therefore, The greatest number = (999999 - 2079) - 2

= 997918

Question 9: A tank can be filled by a tap in 20 minutes and by another tap in 60 mintues. Both taps are kept open for 10 mintues and then the first tap is shut off. After this, the tank will be completely filled in: (Bank P.O 2000)

Options
(a) 5 min
(b) 10 min
(c) 15 min
(d) 20 min

Answer: For 10 minutes (I part)=10(\frac{1}{20}+\frac{1}{60}) = 20 min

Question 10: In 50 m race, A covers the distance in 25 seconds and B in 35 seconds. In this race A beats B by:

Options
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) None of these

Answer: Distance covered by B in 10 sec. =(\frac{50}{35}\times 10) = 14.29 m

A beats B by 14.29 meters.

Question 11: While he was returning (1)/ from the office (2)/ a man attacked on (3)/ him with a dagger.(4) No error( 5)

Options
(a) while he was returning
(b) from the office
(c) a man attacked on
(d) him with a dagger.
(e) No error

Answer: Delete on

Question 12: This book is quite similar ___________________

Options
(a) than a story told by our teacher
(b) to the one I read last week
(c) of that film we saw at school
(d) with the "Treasure Island"

Answer: to the one I read last week

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Acommodation
(b) Accomodaton
(c) Accommodation
(d) Acomodation

Answer: Accommodation is used to refer to buildings or rooms where people live or stay.

Question 14: The orator had been left the auditorium before the audience stood up.

Options
(a) had left
(b) had been leaving
(c) was left
(d) would leave
(e) No correction required

Answer: had left

Question 15: The dissidents hold a great problem in every political party.

Options
(a) cause
(b) give
(c) pose
(d) No improvement

Answer: Cause

Question 16: (solve as per the direction given above)

Options
(a) speech
(b) language
(c) talk
(d) skill

Answer: language

Question 17: Laws of nature are not commands but statements of acts. The use of the word "law" in this context is rather unfortunate. It would be better to speak of uniformities in nature. This would do away with the elementary fallacy that a law implies a law giver. If a piece of matter does not obey a law of nature it is punished. On the contrary, we say that the law has been incorrectly started.

The author is not happy with word 'law' because

Options
(a) it connotes rigidity and harshness
(b) it implies an agency which has made them
(c) it does not convey the sense of nature's uniformity
(d) it gives rise to false beliefs

Answer: it connotes rigidity and harshness

Question 18: A person interested in collecting, studying and selling of old things

Options
(a) Antiquarian
(b) Junk-dealer
(c) Crank
(d) Archealogist

Answer: Antiquarian

Question 19: GRAIN:SALT

Options
(a) shard:pottery
(b) shred:wood
(c) blades:grass
(d) chip:glass

Answer: chip:glass

Question 20: I was
P : and stay fro few days in Delhi
Q : when my father told me
R : very excited
S : that I could go with him
The Proper sequence should be:

Options
(a) PQRS
(b) SPQR
(c) RQSP
(d) QRSP

Answer: RQSP

Question 21: 4 2 3 7.5 ? 118.125

Options
(a) 26.25
(b) 22.50
(c) 48.25
(d) 42.50
(e) None of these

Answer:

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern

Options
(a) 1
(b) 4
(c) 3
(d) 2

Answer: This sequence concerns the number of sides on each figure. In the first segment, the three figures have one side, and then two sides, and then three sides. In the second segment, the number of sides increases and then decreases. In the third segment, the number of sides continues to decrease.

Question 23: Cage

Options
(a) zoo
(b) enclosure
(c) prisoner
(d) animal

Answer: A cage is meant to keep something surrounded, so enclosure is the essential element. A prisoner (choice b) or an animal (choice c) are two things that may be kept in cages, among many other things. A zoo (choice d) is only one place that has cages.

Question 24: Play is to actor as concert is to

Options
(a) symphony
(b) musician
(c) piano
(d) percussion

Answer: An actor performs in a play. A musician performs at a concert. Choices a, c, and d are incorrect because none is people who perform.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
relftaga means carefree
otaga means careful
fertaga means careless
Which word could mean "aftercare"?

Options
(a) zentaga
(b) tagafer
(c) tagazen
(d) tagazen

Answer: In this language, the root word taga, which means care, follows the affix (relf, o–, or fer–). Therefore, in the word aftercare, the root word and the affix would be reversed in the artificial language. The only choice, then, is tagazen, because tagafer would mean less care.

Question 26: World economy witnessed an upward trend during pre-August 2010 period.

Options
(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true.
(c) If the interference is cannot be determined.
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false.

Answer: If the interference is cannot be determined.

Question 27: Statements: All young scientists are open-minded. No open-minded men are superstitious.
Conclusions: 1. No scientist is superstitious.
2. No young people are superstitious.

Options

(a) Only conclusion I follows
(b) Only conclusion II follows
(c) Either I or II follows
(d) Neither I nor II follows
(e) Both I and II follow

Answer: The subject in both the conclusions is vague. The true conclusion is 'No young scientist is superstitious'. Thus, neither 1 nor 2 follows.

Question 28: Seven girls- Sona, Tina, Reena, Sheena, Meena, Beena & Neena teach seven activities- Painting, singing, dancing, cooking, swimming, shooting and skating not necessarily in the same order from Monday-Friday. Each girl teaches a different activity. Not more than two activities are taught on any day. Cooking is taught by Tina on Tuesday. Sheena teaches on Friday but neither singing nor dancing. Sona teaches skating on the day on which painting is taught. Reena teaches swimming on Monday. Beena teaches painting but neither on Thursday nor on Friday. Neena teaches on Thursday. Singing and cooking are taught on the same day.

Skating is taught on which day?

Options
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) None of these

Answer: Wednesday

Question 29: Statement: There is an unprecedented increase in migration of villagers to urban areas as repeated crop failure has put them into precarious financial situation.
Courses of Action: 1. The villagers should be provided with alternate source of income in their villages which will make them stay put.
2. The migrated villagers should be provided with jobs in the urban areas to help them survive.

Options

(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, increased migration would add to the burden on city's infrastructure. So, attempts should be made to make the villagers feel comfortable in the villages itself. So, only course 1 follows.

Question 30: Though the waste of time or the expenditure on fashions is very large, yet fashions have come to stay. They will not go, come what may. However, what is now required is that strong efforts should be made to displace the excessive craze for fashion from the minds of these youngsters.

The passage best supports the statement that:

Options
(a) fashion is the need of the day.
(b) the excessive craze for fashion is detrimental to one's personality.
(c) the hoard for fashion should be done away with so as not to let down the constructive development.
(d) work and other activities should be valued more than the outward appearance.

Answer: the hoard for fashion should be done away with so as not to let down the constructive development.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 14

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *