Model Test Paper - 11

Question 1: Ratio of Ashoks age to Sandeeps age is 4 : 3. Ashok will be 26 years old after 6 years. How old is Sandeep now? [Railways 1989]

Options
(a) 12 years
(b) 19 years
(c) 15 years
(d) 21 years

Answer: Let their ages be 4x and 3x years.

Now 4x + 6 = 26 hence x = 5

So Age of Sandeep = 3x = 15 years

Question 2: A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is:

Options
(a) 45 m
(b) 54 m
(c) 50 m
(d) 72 m

Answer: 2\, kmph=\left ( 2\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\frac{5}{9}m/sec

4\, kmph=\left ( 4\times\frac{5}{18} \right )m/sec=\frac{10}{9}m/sec

Let the length of the train be x metres and its speed by y m/sec

Then,\, \left (\frac{x}{y-\frac{5}{9}} \right )=9 \, \, and\, \,\left (\frac{x}{y-\frac{10}{9}} \right )=10

Therefore 9y - 5 = x and 10(9y - 10) = 9x

=> 9y - x = 5 and 90y - 9x = 100.

On solving, we get: x = 50.

Therefore Length of the train is 50 m.

Question 3:A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 h while covering the same distance upstream it trake 4 h. What is the speed of the boat in still water?

Options
(a) 4 km/h
(b) 6 km/h
(c) 8 km/h
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer:

.'. The Speed of boat in still water=

= 6 km/h.

Question 4: The average age of 60 boys in a class was calculated as 12 yr. It was later realised that the actual age of one of, the boys in the class was 12.5 yr but it was calculated as 14 yr. What is the actual average age of the boys in the class?

Options
(a) 11 yr
(b) 11.275 yr
(c) 11.50 yr
(d) 11.975 yr
(e) none of these

Answer: Actual average age = \frac{60 x 12 - (14 - 12.5)}{60}

= \frac{720 - 1.5}{60}

= \frac{718.5}{60} = 11.975 yr

Question 5: A has to pay Rs.220 to B after 1 year.B asks A to pay Rs.110 in cash and defer the payment of Rs.110 for 2 years. A agrees to it. If the rate of interest be 10% per annum, in this mode of payment :

Options
(a) There is no gain or loss to any one
(b) A gains Rs.7.34
(c) A loses Rs.7.34
(d) A gains Rs 11

Answer: A has to pay= P.W. of Rs.220 due 1 year hence=Rs. (\frac{220\times 100}{100+(10\times 1)} )= Rs.200.

A actually pays=Rs.110+P.W.of Rs.110 due 2 years hence

=  (110+\frac{110\times 100}{100+(10\times 2)} )= Rs.192.66

 \therefore A gains= =Rs.(200-192.66)=Rs.7.34

Question 6: If a^{x}=b^{y} , then : ( Bank p.o 2003)

Options
(a) x
(b) y
(c) x:y
(d) y:x
(e) None of these

Answer: a^{x}=b^{y}

\Rightarrow loga^{x}=logb^{y}

\Rightarrow x log a = y log b

\Rightarrow \frac{loga}{log b} =\frac{y}{x}

Question 7: The ratio of present ages of A and B is 4:5 and after 5 years it will be 5:6. What is the present age of A?

Options
(a) 10 years
(b) 20 years
(c) 25 years
(d) 40 years

Answer: Present age of A= 4\times 5\frac{\left ( 6-5 \right )}{21-20}=20\,\,years

Present age of B= 5\times 4\frac{\left ( 6-5 \right )}{21-20}=20\,\,years

Question 8: The greatest number which on dividing 42, 49 and 56 will leave 6,7 and 8 respectively as remainder, is.

Options
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
(e) None of these

Answer: The greatest number

= HCF of (42 - 6), (49 - 7) and (56 - 8)

= HCF of 36, 42 and,48

= 6

Question 9: Two pipes can fill a tank in 20 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is: (S.B.I.2002)

Options
(a) 120 gallons.
(b) 150 gallons.
(c) 170 gallons.
(d) 190 gallons.

Answer: Work done by the waste pipe in 1 minute =\frac{1}{15}-(\frac{1}{20}+\frac{1}{24})

\frac{1}{15}-\frac{11}{120}

-\frac{1}{40} [-ve sign means emptying]

\therefore Volume of \frac{1}{40} part = 3 gallons

Volume of whole = (3 x 40) gallons = 120 gallons.

Question 10: The banker's gain of a certain sum due 2 years hence at 10% per annum is Rs.24.The present worth is :

Options
(a) Rs.350
(b) Rs.420
(c) Rs. 600
(d) Rs. 863

Answer: T.D=(\frac{B.G.\times 100}{Rate\times Time})=Rs.(\frac{24\times 100}{10\times 2})= Rs. 120

\therefore P.W.=\frac{100\times T.D}{Rate\times time}= Rs.(\frac{100\times 120}{10\times 2})Rs.=600

Question 11: The society does not (1)/ hold itself responsible (2)for the loss or damage to (3)/ any item(4) No error(5)

Options
(a) The society does not
(b) hold itself responsible
(c) for the loss or damage to
(d) any item
(e) No error

Answer: Place of after loss.

Question 12: If you persists in telling lies to me I shall sue you ...... slander.

Options
(a) for
(b) with
(c) on
(d) to

Answer: for

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Itinarery
(b) Itinerary
(c) Itenary
(d) Itinarary

Answer: Itinerary - of a trip, of a journey, of travelling, of the route taken on a journey.

Question 14: Anand has the guts to rise from the occasion and come out successfully.

Options
(a) in rising from
(b) to raise with
(c) to rise to
(d) to rise against
(e) No correction required

Answer: to rise to

Question 15: 20 kms are not a great distance in these days of fast moving vehicles

Options
(a) is not a great distance
(b) is no distance
(c) aren't a great distance
(d) No improvement

Answer: is not a great distance

Question 16: " You are thinking very highly about Ravi but he is not so" means _________

Options
(a) You have a good opinion about Ravi but he is not as good as you think
(b) Ravi is much better, than what you think of him
(c) You have a good opinion about Ravi but he does not have a good opinion about you
(d) Ravi is as good as you think about him

Answer: You have a good opinion about Ravi but he is not as good as you think.

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) in
(b) on
(c) by
(d) to

Answer: By

Question 18: Laws of nature are not commands but statements of acts. The use of the word "law" in this context is rather unfortunate. It would be better to speak of uniformities in nature. This would do away with the elementary fallacy that a law implies a law giver. If a piece of matter does not obey a law of nature it is punished. On the contrary, we say that the law has been incorrectly started.

If a piece of matter violates nature's law, it is not punished because

Options
(a) it is not binding to obey it
(b) there is no superior being to enforce the law of nature
(c) it cannot be punished
(d) it simply means that the facts have not been correctly stated by law

Answer: there is no superior being to enforce the law of nature.

Question 19: The custom or practice of having more than one husband at same time

Options
(a) Polygyny
(b) Polyphony
(c) Polyandry
(d) Polychromy

Answer: Polyandry

Question 20: INDIGENT:WEALTHY

Options
(a) angry:ric
(b) native:affluent
(c) gauche:graceful
(d) scholarly:erudite

Answer: gauche:graceful.

Question 21: 5 10 15 20 25 ?

Options
(a) 35
(b) 40
(c) 25
(d) 20
(e) None of these

Answer:

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern

null

Options
(a) 3
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer: This is an alternating series. In the first segment, the letter "E" faces right, then down, then right. In the second segment, the letters all face down. To follow this pattern, in the fourth segment, the letters must all face up.

Question 23: Wedding

Options
(a) ring
(b) marriage
(c) church
(d) love

Answer: A wedding results in a joining, or a marriage, so choice d is the essential element. Love (choice a) usually precedes a wedding, but it is not essential. A wedding may take place anywhere, so a church (choice b) is not required. A ring (choice c) is often used in a wedding, but it is not necessary.

Question 24: Elated is to despondent as enlightened is to

Options
(a) aware
(b) ignorant
(c) miserable
(d) tolerant

Answer: Elated is the opposite of despondent; enlightened is the opposite of ignorant.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
mallonpiml means blue light
mallontifl means blueberry
arpantifl means raspberry
Which word could mean "lighthouse"?

Options
(a) tiflmallon
(b) pimlarpan
(c) mallonarpan
(d) pimldoken

Answer: Mallon means blue; pimlmeans light; tifl means berry; and arpan means "rasp" in raspberry. The word piml, which means light, is required for the word lighthouse. That rules out choices a and c. Arpan in choice b means "rasp", so that rules out choice b. That leaves choice d the only possible answer.

Question 26: The yarn manufacturers have marginally suffered during post-August 2010 period.

Options
(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true.
(c) If the interference is cannot be determined.
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false.

Answer: If the interference is definitely false.

Question 27: Statements: Some hens are cows. All cows are horses.
Conclusions: 1. Some horses are hens.
2. Some hens are horses.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. So, 2 follows. 1 is the converse of 2 and so it also holds.

Question 28: Which of the following is definitely true?

Options
(a) Bala plays Violin
(b) Eliza stays in Bhandup
(c) Farida plays Violin
(d) none of these

Answer: none of these

Question 29: Statement: Most of the development plans develop in papers only.
Courses of Action: 1. The in-charges should be instructed to supervise the field-work regularly.
2. The supply of paper to such departments should be cut short.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) neither 1 or 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, proper supervision alone can see the development in practice. So, only course 1 follows.

Question 30: There is a shift in our economy from a manufacturing to a service orientation. The increase in service-sector will require the managers to work more with people rather than with objects and things from the assembly line.

This passage best supports the statement that

Options
(a) managers should have a balanced mind.
(b) assembly line will exist in service organisations.
(c) interpersonal skills will become more important in the future work place.
(d) service organisations will not deal with objects and things.

Answer: interpersonal skills will become more important in the future work place.

Railways Previous Papers SSC Previous Papers Staff Nurse Previous Papers IBPS Previous Papers

Institute
Management
Software

Start Teaching – Start Earning

Please comment on Model Test Paper - 11

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *