Shortcuts Method for Addition

Examples for Addition of Similar Digit

Question 1) 3 + 33 + 333 + 3333 + 33333 + 33333 = ?
Solution in Steps:

Step – 1 : Take 3 common and replace all 3 with 3 (1 + 11 + 111 + 1111 +11111 )

Step 2 : Count number of digit in each number , i.e 1 = 1 digit , 11 = 2 digit , 111 = 3 digit , 1111 = 4 digit , 11111 = 5 digit , Then write all digit together . i . e 12345

Step – 3: multiply 3 \times 12345 = 37035


Question 2) 8 + 88 + 888 + 8888 + 88888 + 888888 = ?

Solution in Steps:

Step – 1 : Take 8 common and replace all 8 with 8 (1 + 11 + 111 + 1111 + 11111 +111111 )

Step 2 : Count number of digit in each number , i.e 1 = 1 digit , 11 = 2 digit , 111 = 3 digit , 1111 = 4 digit , 11111 = 5 digit , 111111 = 6digit , Then write all digit together . i . e 123456

Step – 3: multiply 8\times 123456 = 987648


Question 3) 5 + 55 + 555 + 5555 + 55555 = ?

Solution in Steps:

Step – 1 : Take 5 common and replace all 5 with 5 (1 + 11 + 111 + 1111 + 11111)

Step – 2 : Count number of digit in each number , i.e 1 = 1 digit , 11 = 2 digit , 111 = 3 digit , 1111 = 4 digit , 11111 = 5 digit , , Then write all digit together . i . e 12345

Step – 3: multiply 5 \times 12345 = 61725


Question 4) 6 + 66 + 666 + 6666 + 66666 + 666666 + 6666666 = ?

Solution in Steps:

Step – 1 : Take 6 common and replace all 6 with 6 (1 + 11 + 111 + 1111 + 11111 +111111 +1111111)

Step 2 : Count number of digit in each number , i.e 1 = 1 digit , 11 = 2 digit , 111 = 3 digit , 1111 = 4 digit , 11111 = 5 digit , 111111 = 6 digit , 1111111 = 7 digit ,Then write all digit together . i . e 1234567

Step – 3: multiply 6 \times 1234567


Question 5) 9 + 99 + 999 + 9999 + 99999 + 99999 + 999999 = ?

Solution in Steps:

Step – 1: Take 9 common and replace all 9 with 9 (1 + 11 + 111 + 1111 + 11111 +111111 +1111111)

Step 2: Count number of digit in each number , i.e 1 = 1 digit , 11 = 2 digit , 111 = 3 digit , 1111 = 4 digit , 11111 = 5 digit , 111111 = 6 digit , Then write all digit together . i . e 123456

Step – 3: multiply 9 \times 123456 = 1111104

Examples for Addition of 2 Digit Number

Question 1) 96 + 45 = ?

Solution: 96 + ( 50 - 5) = 96 + 50 - 5 = 146 - 5 = 141

Question 2) 59 +38 = ?

Solution: 59 + (40 - 2) = 59 + 40 - 2 = 99 - 2 = 97

Question 3) 68 + 29 = ?

Solution: 68 + (30 - 1) = 60 + 30 - 1 = 90 - 1 = 89

Examples for Addition of 3 Digit Number

Question 1) 325 + 192 = ?

Solution: 325 + (200 - 8) = 325 + 200 - 8 = 525 - 8 = 517

Question 2) 455 + 958 = ?

Solution: 455 + (1000 - 2) = 455 + 1000 - 2 = 1455 - 2 = 1453

Question 3) 986 + 599 = ?

Solution: 986 + (600 - 1) = 986 + 600 - 1 = 1586 - 1 = 1585

Question 4) 857 + 565 ?

Solution: 857 + (600 - 35) = 857 + 600 -35 = 1457 - 35 = 1422

Question 5) 749 + 252 = ?

Solution: 749 + (300 - 48) = 749 + 300 - 48 = 1049 - 51 = 1001

Examples for Addition of 4 Digit Number

Question 1) 9652 + 5483 = ?

Solution: 9652 + ( 6000 - 517 ) = 9652 + 6000 - 517 = 15652 - 517 = 15135

Question 2) 3295 + 6529 = ?

Solution: 3295 + ( 7000 - 471 ) = 3295 + 7000 - 471 = 10295 - 471 = 9824

Question 3) 5621 + 9785 = ?

Solution: 5621 + ( 10000 - 215 ) = 15621 - 215 = 15406

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *