Model Test Paper - 32

Question 1: The total ages of Ankit , Narendra and Satendra is 93 years. five years ago, the ratio of their ages was 2 : 3 : 4. What is the present age of Satendra?

Options
(a) 21 years
(b) 32 years
(c) 41 years
(d) 53 years

Answer: Let the ages of Ankit, Narendra and Satendra 5 years ago be 2x, 3x and 4x years respectively.

Then, (2x + 5) + (3x +5) + (4x + 5) = 96

⇒ 9x + 15 = 96 ⇒ 9x = 81, x = 9.

So, the present age of Satendra (4x + 5) = (4 × 9 + 5)⇒ 41 years

Question 2: A train takes 18 seconds to pass completely through a station 162 m long and 15 seconds through another station 120 m long. The length of the train is

Options
(a) 70 m
(b) 80 m
(c) 90 m
(d) 100 m

Answer: Let the length of the train be x metres. = x+\frac{162}{18}

= x+\frac{120}{15}

= 15( x+162)

= 18(x+120)

x= 90.

Question 3: A Speed of 33\frac{1}{3} metres/second is the same as

Options
(a) 100 km/hr
(b) 80 km/hr
(c) 120 km/hr
(d) 75 km/hr

Answer: 33 \frac{1}{3}\;m/sec = \frac{100}{3}\:m/sec

= \frac{100}{3} \times \frac{18}{5}\:km/hr

= 120 km/hr.

Question 4: The average age of the boys in a class is 18 years and that of girls is 16 years. The average age for the whole class is :

Options
(a) 15
(b) 25
(c) 23
(d) Can't be computed with the given information

Answer: Clearly, to find the average, we ought to know the number of boys, girls or students in the class, neither of which has been given.
So, the data provided is inadequate.

Question 5: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

Options
(a) Pen
(b) Pencil
(c) Notebook
(d) Sharpener
(e) Student

Answer: Except 'students', all others come under the stationery.

Question 6: If three numbers in the ratio 3 : 2: 5 be such that the sum of their squares is 1862, the middle number will be

Options
(a) 10
(b) 14
(c) 18
(d) 20

Answer: Let the numbers be 3x, 2x and 5x.

Then,

9x + 4x + 25x =1862

⇒ 38x = 1862

⇒ x = 49 ⇒ x = 7.

middle number = 2x = 14

Question 7: Find the least number which when divided by 20, 25, 35 and 40 leaves remainders 14, 19, 29 and 34 respectively.

Options
(a) 1236
(b) 1394
(c) 1345
(d) 1256

Answer: Here, (20 – 14) = 6, (25 – 19) = 6, (35 – 29) = 6 and (40 – 34) = 6.

Required number = (L.C.M. of 20, 25, 35, 40) – 6 = 1394.

Question 8: At what time between 4 and 5 o" clock will the hands of a watch point in opposite directions ?

Options
(a) 35 min.past 4
(b) 20 min.past 4
(c) 50\frac{4}{11}
(d) 54\frac{6}{11}

Answer: At 4 o" clock ,the hands of the watch are 20 min.spaces apart.

To be in opposite directions, they must be 30 min.spaces apart.

\therefore Minute hand will have to gain 50 min.spaces.

55 min.spaces are gained in 60 min.

50 min.spaces are gained in (\frac{60}{55}\times 50)min. or 54\frac{6}{11} min

\therefore Required time =54\frac{6}{11} min.past 4

Question 9: What amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 4800 @ 6 % per annum at the end of 2 yr?

Options
(a) Rs. 544.96
(b) Rs. 576
(c) Rs. 593.28
(d) Rs. 588
(e) None of these

Answer: Compund \, \, Interest=4800\left [ \left ( 1+\frac{6}{100} \right )^{2}-1 \right ]

=4800\left [ \left ( \frac{52}{50} \right )^{2}-1 \right ]

=4800\left [ \frac{53^{2}-50^{2}}{50^{2}} \right ]

=4800\left [ \frac{\left ( 53-50 \right )\left ( 53+50 \right )}{2500} \right ]

=4800\left [ \frac{\left ( 3 \right )\left ( 103 \right )}{2500} \right ]=\, \,Rs \, \,593.28

Question 10: A shopkeeper borrowed Rs. 40,000 from a financer at 3% per annum simple interest. The amount paid by him to clear the loan after a period of 2 years and 3 months is

Options
(a) Rs. 42,700
(b) Rs. 42,000
(c) Rs. 47,200
(d) Rs. 47,200

Answer: T = 2 year 3 m = 2 \frac{1}{4}\:year=\frac{9}{4}\:year

SI =  \frac{40,000 \times 3 \times 9}{100 \times 4}= Rs. 2,700

A = 40,000 + 2,700 = Rs. 42,700

Question 11: Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word given in capital letters.

RESUME

Options
(a) A summary
(b) To carry on after interaction
(c) Report of the work done
(d) A review
(e) None of the above

Answer: A review.

Question 12: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Asspersion
(b) Voluptuous
(c) Voguei
(d) Equestrain

Answer: Voluptuous

Question 13: About twenty clerks were made ______when the banks introduced computers.

Options
(a) obsolete
(b) dispensable
(c) redundant
(d) expandable

Answer: redundant

Question 14: The accused now flatly denies have admitted his guilt in his first statement.

Options
(a) having admitted
(b) had admitted
(c) have been admitting
(d) has admitting
(e) No correction required

Answer: having admitted

Question 15: Taxpayers are to be conscious of their privileges

Options
(a) have to
(b) need
(c) ought to
(d) No improvement

Answer: Have to

Question 16: (solve as per the direction given above)

Options
(a) holds
(b) stretches
(c) rules
(d) borders

Answer: Borders

Question 17: Speech is great blessings but it can also be great curse, for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also if we use it carelessly, make our attitude completely misunderstood. A slip of the tongue, the use of unusual word, or of an ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend. Again, different classes of people use different vocabularies, and the ordinary speech of an educated may strike an uneducated listener as pompous. Unwittingly, we may use a word which bears a different meaning to our listener from what it does to men of our own class. Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful handling. Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions to men.

A 'slip of the tongue' means something said

Options
(a) wrongly by choice
(b) unintentionally
(c) without giving proper thought
(d) to hurt another person

Answer: without giving proper thought

Question 18: Study of birds

Options
(a) Orology
(b) Optology
(c) Opthalmology
(d) Ornithology

Answer: Ornithology

Question 19: He is said to be very rich.

Options
(a) He said he is very rich.
(b) People say he is very rich.
(c) He said it is very rich.
(d) People say it is very rich.

Answer: People say he is very rich.

Question 20: The little girl said to her mother, "Did the sun rise in the East?"

Options
(a) The little girl asked her mother if the sun rose in the East.
(b) The little girl said to her mother if the sun rises in the East.
(c) The little girl said to her mother that the sun rose in the East.
(d) The little girl asked her mother if the sun is in the East.

Answer: The little girl asked her mother if the sun rose in the East.

Question 21: 4, 9, 25, ?, 121, 169, 289, 361

Options
(a) 29
(b) 39
(c) 49
(d) 59

Answer: The given series consists of square of consecutive prime numbers i.e

So, missing term = 72 = 49.

Question 22: Melt : Liquid :: Freeze : ?

Options
(a) Condense
(b) Solid
(c) Force
(d) Forse

Answer: As on melting, liquid is formed similarly on freezing solid is formed.

Question 23: In each of the following items some parts have been jumbled up. You are required to re-arrange- these parts which are labeled P, Q, R, and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.
The rapid endangerment and death of many minority languages not only among logisties and anthropologists (P) / with issues of cultural identity (Q) / is a matter of widespread concern (R) / but among all concerned (S).
The proper sequence should be :

Options
(a) PSRQ
(b) RQPS
(c) RPSQ
(d) QRPS

Answer: PSRQ

Question 24: The Shop and Save Grocery is south of Greenwood Pharmacy. Rebecca's house is northeast of Greenwood Pharmacy. Rebecca's house is west of the Shop and Save Grocery. If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: Because the first two statements are true, Rebecca's house is also northeast of the Shop and Save Grocery, which means that the third statement is false.

Question 25: If you're a fitness walker, there is no need for a commute to a health club. Your neighborhood can be your health club. You don't need a lot of fancy equipment to get a good workout either. All you need is a well-designed pair of athletic shoes.
This paragraph best supports the statement that

Options
(a) fitness walking is a better form of exercise than weight lifting.
(b) a membership in a health club is a poor investment.
(c) walking outdoors provides a better workout than walking indoors.
(d) fitness walking is a convenient and valuable form of exercise.
(e) poorly designed athletic shoes can cause major foot injuries.

Answer: By stating that fitness walking does not require a commute to a health club, the author stresses the convenience of this form of exercise. The paragraph also states that fitness walking will result in a good workout. Choice a is incorrect because no comparison to weight lifting is made. Choice b may seem like a logical answer, but the paragraph only refers to people who are fitness walkers, so for others, a health club might be a good investment. Choice c is not in the passage. Although choice e seems logical, the paragraph does not indicate that the wrong shoes will produce major injuries.

Question 26: Statement: The X-Airlines has decided to increase the passenger fare by 15 percent with immediate effect.
Assumptions:
1. The demand for seats of X-Airlines may remain unchanged even after the hike of fare.
2. Other airline companies may also hike the passenger fares.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: Clearly, such decisions are taken only after making sure that it will not affect the company's business adversely. So, 1 is implicit. However, the impact of this increase on other airlines cannot be ascertained. So, 2 is not implicit.

Question 27: Statement: The alert villagers caught a group of dreaded dacoits armed with murderous weapons.
Courses of Action:
1. The villagers should be provided sophisticated weapons.
2. The villagers should be rewarded for their courage and unity.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, 1 is not practically viable. However, villagers should be rewarded for their courage, to keep up their spirits in future. Thus, 2 follows.

Question 28: All the books, written by Prabhakar, are textbooks. Some of his books are published by ABC Publishing Company

Options
(a) ABC Publishing Company publishes textbooks only.
(b) Some textbooks written by Prabhakar are published by publishers other than ABC Publishing Company
(c) ABC Publishing Company publishes some critical essays written by Prabhakar.
(d) All the books published by ABC Publishing Company have been written by Prabhakar.

Answer: All the books, written by Prabhakar, are textbooks. Some of his books are published by ABC Publishing Company.

Question 29: Reentry occurs when a person leaves his or her social system for a period of time and then returns. Which situation below best describes Reentry?

Options
(a) After several miserable months, Sharon decides that she can no longer share an apartment with her roommate Hilary.
(b) When he is offered a better paying position, Jacob leaves the restaurant he manages to manage a new restaurant on the other side of town.
(c) Catherine is spending her junior year of college studying abroad in France.
(d) Malcolm is readjusting to civilian life after two years of overseas military service.

Answer: Malcolm is the only person returning to a social system that he has been away from for an extended period of time.

Question 30: If 'bat' is 'racket', 'racket' is 'football', 'football' is 'shuttle', 'shuttle' is 'ludo' and 'ludo' is 'carom', what is cricket played with ?

Options
(a) stick
(b) needle
(c) nib
(d) thread

Answer: Cricket is played with a 'bat' and 'bat' is called 'racket'. So, cricket is played with 'racket'.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *