Model Test Paper - 26

Question 1: Mohit is younger than Sohit by 4 years. If their ages are in the respective ratio of 3 : 5, How old is Mohit ?

Options
(a) 6 years
(b) 12 years
(c) 13 years
(d) 16 years

Answer: Let Sohit's age be x years. then, Mohit's age = (x - 4) years.

Let Sohit's age be x years. then, Mohit's age = (x - 4) years.

s0, x = \frac{x-4}{x}=\frac{3}{5}

=> 5x - 20 = 3x

=> 2x = 20

=> x=10

Hence, Mohit's age = (x- 4) ⇒ 6 years.

Question 2: Two goods train each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. Their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively. Find the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one

Options
(a) 12 sec
(b) 48 sec
(c) 24 sec
(d) 72 sec

Answer: Relative speed =(45 + 30) km/hr

\left (75\times\frac{5}{18}\right )m/sec

\left (\frac{125}{6}\right )m/sec

We have to find the time taken by the slower train to pass the DRIVER of the faster train and not the complete train.

So, distance covered = Length of the slower train.

Therefore, Distance covered = 500 m.

Required time =\left ( 500\times\frac{6}{125}\right )m/sec=24\,sec

Question 3: The speed of a metro train is 54 km/hr excluding stoppage time and if including stoppage, the speed is 45 km/hr, then for how many minutes does it stop per hour?

Options
(a) 9
(b) 10
(c) 20
(d) 11

Answer: Stoppage time is the time taken to cover a distance of (54-45) km at the speed of 54 km/h

54 Km : 60 min = 9 km : x min

Solving x = 10

Question 4: A student was asked to find the arithmetic mean of the numbers 4, 11, 7, 9, 16, 13, 8, 19, 18, 21,12 and x. He found the mean to be 12. What should be the number in place of x ?

Options
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 12

Answer:

Clearly, we have

\frac{4+11+9+7+16+13+18+21+12+x}{12}

or 138 + x = 144 or x = 144 – 138 = 6.

Question 5: In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize?

Options
(a) \frac{1}{7}
(b) \frac{2}{5}
(c) \frac{1}{5}
(d) \frac{2}{7}

Answer: P (getting a prize) = \frac{10}{10+25}=\frac{10}{35}=\frac{2}{7}

Question 6: The prices of a scooter and a T.V. are in the ratio 7 : 5. If the scooter costs Rs. 8000 more than a T.V. set, then the price of a T.V. set is :

Options
(a) Rs. 20,000
(b) Rs. 24,000
(c) Rs. 28,000
(d) Rs. 32,000

Answer: Let the prices of a scooter and a T.V. set be Rs. 7x and Rs. 5x respectively.

Then, 7x - 5x = 8000

2x = 8000

x = 4000

Price of a T.V. set = Rs. \left ( 5x\times 4000 \right )= Rs. 20000.

Question 7: Find the largest number of four digits exactly divisible by 12. 15, 18, 27. (S.B.I. 2000)

Options
(a) 1270
(b) 9720
(c) 8645
(d) 1138

Answer: The largest number of four digits is 9999.

Required number must be divisible by L.C.M of 12, 15, 18, 27 i.e, 540.

On dividing 9999 by 540, we get 279 as remainder .

Required number = (9999 - 279) = 9720.

Question 8: How many times do the hands of a clock at right angle in a day ? (I.A.S.1997)

Options
(a) 25
(b) 42
(c) 44
(d) 82

Answer:

In 12 hours, they are at right angles 22 times

\therefore In 24 hours,they are at right angles 44 times.

Question 9: Mahesh invested an amount of Rs. 12050 at simple interest. He got an amount of Rs. 13496 at the end of 2 yr. At what rate of interest did he invest?

Options
(a) 12% per annum
(b) 8% per annum
(c) 6% per annum
(d) 4.5% per annum
(e) None of these

Answer: Let the rate of interest be r% per annum.

\therefore(13496 - 12050) =\frac{12050\times 2}{100}

\Rightarrow r =\frac{1446 \times100}{12050 \times 2}=6% per annum

Question 10: List price of an audio cassette is Rs. 70. A dealer sells 4 audio cassettes for Rs. 238 after allowing discount at a certain rate. The discount allowed is

Options
(a) 22.5%
(b) 15%
(c) 7.5%
(d) 10%

Answer: MP = 70 \times 4 = 280

D% =  \frac{280-238}{280} \times 100\%=15\%

\frac{280-238}{280} \times 100\%=15\%

Question 11: In difficult time (1)/ she prefers keeping her counsel (2)/rather than wandering (3)/ here and there for relief. (4)/No error(5)

Options
(a) In difficult time
(b) she prefers keeping her counsel
(c) rather than wandering
(d) here and there for relief.
(e) No error

Answer: Change than by 'to'.

Question 12: He tried to ______ himself against a horde of ruffians.

Options
(a) defend
(b) support
(c) collect
(d) save

Answer: Defend

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Inoculation
(b) Innoculation
(c) Inocculation
(d) Inocullation

Answer: Inoculation

Question 14: With her body
P : dragging her unwilling feet
Q : weak and infirm
R : doubled with age
S : she persisted in her mission
The Proper sequence should be

Options
(a) SRPQ
(b) QPRS
(c) PQRS
(d) RQPS

Answer: RQPS

Question 15: We demonstrated to them how we were prepared the artistic patterns.

Options
(a) are prepared
(b) have prepared
(c) are preparing
(d) had prepared
(e) No correction required

Answer: had prepared

Question 16: You are warned against committing the same mistake again.

Options
(a) to commit
(b) for committing
(c) against to commit
(d) No improvement

Answer: No improvement

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) heavier
(b) taller
(c) thinner
(d) smaller

Answer: smaller

Question 18: What needs to be set right is our approach to work. It is a common sight in our country of employees reporting for duty on time and at the same time doing little work. If an assessment is made of time they spent in gossiping, drinking tea, eating "pan" and smoking cigarettes, it will be shocking to know that the time devoted to actual work is negligible. The problem is the standard which the leadership in administration sets for the staff. Forgot the ministers because they mix politics and administration. What do top bureaucrats do? What do the below down officials do? The administration set up remains week mainly because the employees do not have the right example to follow and they are more concerned about being in the good books of the bosses than doing work.

The word 'assessment' means

Options
(a) enquiry
(b) report
(c) evaluation
(d) summary

Answer: evaluation

Question 19: Be the embodiment or perfect example of

Options
(a) Characterise
(b) Idol
(c) Personify
(d) Signify

Answer: Personify

Question 20: She makes cakes every Sunday.

Options
(a) Cakes make her every Sunday.
(b) Cakes are made by her every Sunday.
(c) Every Sunday cakes made by her.
(d) Cakes were made by her every Sunday.

Answer: Cakes are made by her every Sunday.

Question 21: 125, 80, 45, 20, ?

Options
(a) 0
(b) 5
(c) 15
(d) 20

Answer: Given solution is – 45, – 35, – 25, .....

So, missing term = 20 – 15 = 5.

Question 22: Vertebrate

Options
(a) mammal
(b) reptile
(c) backbone
(d) animal

Answer: All vertebrates have a backbone. Reptiles (choice b) are vertebrates, but so are many other animals. Mammals (choice c) are vertebrates, but so are birds and reptiles. All vertebrates (choice d) are animals, but not all animals are vertebrates.

Question 23: Statements: All cars are cats. All fans are cats.
Conclusions: 1. All cars are fans
2. Some fans are cars.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since the middle term 'cats' is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows.

Question 24: All the tulips in Zoe's garden are white. All the pansies in Zoe's garden are yellow. All the flowers in Zoe's garden are either white or yellow
If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: The first two statements give information about Zoe's tulips and pansies. Information about any other kinds of flowers cannot be determined.

Question 25: Statement: "You should not grant him leave in this week due to exigency of work." - A supervisor advises the administrative officer.
Assumptions:
1. Request for leave can be turned down also.
2. The supervisor has reviewed the work required to be done during the said period.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The advice is given to turn down the request for leave. So, I is implicit. The mention of the 'exigency of work' makes II implicit.

Question 26: Erratic Behavior occurs when an individual acts in a manner that lacks consistency, regularity, and uniformity. Which situation below is the best example of Erratic Behavior?

Options
(a) Julia cannot contain her anger whenever the subject of local politics is discussed.
(b) Martin has just been told that he is being laid off. Before leaving his supervisor's office, he punches a hole in the door.
(c) Rhonda has visited the dealership several times, but she still cannot decide which car to buy.
(d) In the past month, Jeffrey, who has been a model employee for three years, has repeatedly called in sick, forgotten important meetings, and been verbally abusive to colleagues.

Answer: Jeffrey's recent behavior is clearly inconsistent and irregular.

Question 27: In this company, 60 per cent of the employees are males, 40 per cent are females, 80 per cent of the employees are sincere and 40 per cent of the employees are from this city - Rawalpura

Options
(a) All male employees are from out station.
(b) All male employees are sincere.
(c) 20 per cent of female employees are not sincere.
(d) All female employees are from Rawalpindi.
(e) None of these

Answer: None of these

Question 28: Statement: Researchers are feeling agitated as libraries are not equipped to provide the right information to the right users at the right time in the required format. Even the users are riot aware about the various services available for them.
Courses of Action:
1. All the information available to the libraries should be computerised to provide faster services to the users.
2. Library staff should be trained in computer operations.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, the library needs to be provided with the essential facilities and trained personnel for better services. So, both the courses follow.

Question 29: In a certain code, KAVERI is written as VAKIRE. How is MYSORE written in that code?

Options
(a) The letters in the first half and second half of the word are written in the reverse order to obtain the code. Thus, we have :
MYSORE
(b) The letters in the first half and second half of the word are written in the reverse order to obtain the code. Thus, we have :
SYMERO
(c) EROSYM
(d) None of these

Answer: The letters in the first half and second half of the word are written in the reverse order to obtain the code. Thus, we have : MYSORE → MYS/ORE → SYM/ERO → SYMERO

Question 30: Space probes costs enormously as the launching rockets cannot be recovered and used again. In India, the space program was formerly launched in 1972, with the setting up of the Space Commission and the Department of Space. Advancement in areas of communication, meteorology, resources survey & management, develop satellites, launch vehicles & associated ground systems were the initial objectives. Since then, India has made impressive progress in this field.

The passage best supports the statement that:

Options
(a) Satellite technology has strengthened all Communication Media as well as gives trigger to various fields.
(b) Satellite technology has wasted most spoiled generation.
(c) India plans to a have a new launch pad to undertake its proposed human space flight manned mission
(d) India is not a novice to the field of communications satellites.

Answer: Satellite technology has strengthened all Communication Media as well as gives trigger to various fields.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *