Model Test Paper - 22

Question 1: The ages of two persons differ by 20 years. If 5 years ago, the elder one be 5 times as old as the younger one, their present ages (in years) are respectively :. [N.D.A. 1994]

Options
(a) 30, 10
(b) 29, 9
(c) 25, 5
(d) 50, 30

Answer: Let their ages be x and (x + 20) years.

5 (x- 5) = (x + 20 - 5) or 4x = 40 or x = 10.

Their present ages are 30 years and 10 years.

Question 2: Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

Options
(a) 9 a.m.
(b) 10.30 a.m.
(c) 10 a.m.
(d) 11 a.m.

Answer: Suppose they meet x hours after 7 a.m.

Distance covered by A in x hours = 20x km.

Distance covered by B in (x - 1) hours = 25(x - 1) km.

20x + 25(x - 1) = 110

45x = 135

x = 3.

So, they meet at 10 a.m.

Question 3: A Field can be reaped by 10 women in 4 days or by 6 boys in 10 days or by 2 men in 12 days. 1 man, 3 boys and 2 women are employed. If the daily wages of a man, a woman and a child are Rs. 153, Rs. 93 and Rs. 57 respectively then the total expense of reaping the field is

Options
(a) Rs. 1800
(b) Rs. 3600
(c) Rs. 2700
(d) None of these

Answer: \frac{1}{w}= \frac{1}{10 \times 4}= \frac{1}{40}

\frac{1}{b}= \frac{1}{6 \times 10}= \frac{1}{60}

\frac{1}{m}= \frac{1}{2 \times 22}= \frac{1}{24}

\frac{1}{m}+ \frac{2}{w}+ \frac{3}{b} = \frac{1}{24}+ \frac{1}{20}+ \frac{1}{20}

=  \frac{5+6+6}{120}= \frac{17}{120}

Work will be over in \frac{120}{17}\:days

Wages = \frac{120}{17}(153+2 \times 93+3 \times 57)

= Rs.3600

Question 4: The average of 15 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero? (bank 2005)

Options
(a) 0
(b) 5
(c) 10
(d) 14

Answer: Average of 15 numbers = 0.

Sum of 15 numbers = (0 × 15) = 0.

It is quite possible that 14 of these numbers may be positive and if their sum is a, then 15th number is (–a).

Question 5: Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5? (S.B.I. 2005)

Options
(a) \frac{3}{20}
(b) \frac{2}{5}
(c) \frac{9}{20}
(d) none of these

Answer: Here, S = {1, 2, 3, 4, ...., 19, 20}.

Let E = event of getting a multiple of 3 or 5 = {3, 6 , 9, 12, 15, 18, 5, 10, 20}.

p(E)=\frac{N(E)}{N(S)}=\frac{9}{20}

Question 6: Rs. 120 are divided among A, B, C such that A's share is Rs. 20 more than B's and Rs. 20 less than C's. What is B's share

Options
(a) Rs. 10
(b) Rs. 20
(c) Rs. 24
(d) Rs. 28

Answer: Let C = x. Then A = (x—20) and B = (x—40).

x + x - 20 + x - 40 = 120 Or x=60.

A:B:C = 40:20:60 = 2:1 :3.

B's share = Rs. 120 \times (\frac{1}{6}) = Rs. 20

Question 7: The smallest number which when diminished by 3 is divisible by 21, 28, 36 and 45 is

Options
(a) 1245
(b) 1263
(c) 1275
(d) 1258

Answer: Number =(L.c.m. of 21, 28, 36, 45) + 3 = 1263.

Question 8: In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by: (I .B. 2004)

Options
(a) 14 m
(b) 20 m
(c) 28 m
(d) 32 m

Answer: A : B = 100 : 75

B : C = 100 : 96.

A : C =(\frac{A}{B}\times \frac{B}{C})=(\frac{100}{75}\times \frac{100}{96})= \frac{100}{72}

= 100 : 72

\therefore A beats C by (100 - 72) m = 28 m.

Question 9: The calendar for the year 2013 will be the same for the year:

Options
(a) 2016
(b) 2017
(c) 2019
(d) 2022

Answer: The same calendar year will be the next year to the one in which we get the counting of odd days as 0 (In the multiple of 7).

Calculation of odd days:

1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 7 = 0 odd day

Hence, the next same calendar year will be 2019.

Question 10: A machine is sold at a profit of 10%. Had it been sold for Rs. 80 less, there would have been a loss of 10%. The C.P. of the machine is

Options
(a) Rs.350
(b) Rs.400
(c) Rs.450
(d) Rs.520

Answer: (10% + 10%) of CP = 80

20% of CP = 80

\Rightarrow CP=80 \times 5 =Rs.400

Question 11: when she was (1)/ in jail (2)/she was debarred to send (3)/ a letter even to her son. (4) No error(5)

Options
(a) when she was
(b) in jail
(c) she was debarred to send
(d) a letter even to her son
(e) No error

Answer: debarred from sending is correct.

Question 12: In the modern materialistic society, the only aim of people appears to be ...... money by fair means or foul.

Options
(a) produce
(b) acquire
(c) extort
(d) print

Answer: acquire

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Dammage
(b) Damaige
(c) Dammege
(d) Damage

Answer: Damage

Question 14: I don't remember
P : I saw a man dying in front of a hospital
Q : but when I left Lucknow in 1984
R : hit apparently by a fast moving car
S : the exact date
The Proper sequence should be:

Options
(a) SPRQ
(b) QRPS
(c) SQPR
(d) SQRP

Answer: SQPR

Question 15: The prosecution failed in establish in every case today.

Options
(a) in
(b) as
(c) upon
(d) on

Answer: As

Question 16: We look forward to hear from you

Options
(a) hearing
(b) have heard
(c) listen
(d) No improvement

Answer: hearing

Question 17: He tames animals because he _____

Options
(a) is afraid of them
(b) is fond of them
(c) want to set them free
(d) hates them

Answer: is fond of them

Question 18: At this stage of civilization, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

According to the author his countrymen should

Options
(a) read the story of other nations
(b) have a better understanding of other nations
(c) not react to other actions
(d) have vital contacts with other nations

Answer: have a better understanding of other nations

Question 19: That which cannot be seen

Options
(a) Insensible
(b) Intangible
(c) Invisible
(d) Unseen

Answer: Invisible

Question 20: A child could not have done this mischief.

Options
(a) This mischief a child could not have been done.
(b) This mischief could not have been done by a child.
(c) This mischief could not be done by a child.
(d) This mischief could not been done by a child.

Answer: This mischief could not been done by a child.

Question 21: 2, 5, 9, ?, 20, 27

Options
(a) 4
(b) 10
(c) 14
(d) 20

Answer: Given solution is + 3, + 4, + 5, + 6, .....

So, missing term = 9 + 5 = 14.

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

Options
(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) 4

Answer: In this series, the figures increase the amount of shading by one-fourth and, once a square is completely shaded, starts over with an unshaded square. In the second segment, you will notice that the figure goes from completely shaded to completely unshaded. This is why choice a is the correct choice.

Question 23: Antique

Options
(a) artifact
(b) aged
(c) rarity
(d) prehistoric

Answer: An antique is something that belongs to, or was made in, an earlier period. It may or may not be a rarity (choice a), and it does not have to be an artifact, an object produced or shaped by human craft (choice b). An antique is old but does not have to be prehistoric.

Question 24: Statements: No bat is ball. No ball is wicket.
Conclusions:
1. No bat is wicket.
2. All wickets are bats.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both and 2 follow

Answer: Since both the premises are negative, no definite conclusion follows.

Question 25: When all the students are arranged according to their marks in descending order, what will be the position of Ramesh from the top?

Options
(a) Fifth
(b) Sixth
(c) Fourth
(d) None of these

Answer: None of these

Question 26: All the trees in the park are flowering trees. Some of the trees in the park are dogwoods. All dogwoods in the park are flowering trees.
If the first two statements are true, the third statement is

Options
(a) True
(b) False
(c) Uncertain
(d) None of these

Answer: All of the trees in the park are flowering trees, So all dogwoods in the park are flowering trees.

Question 27: Statement: Why don't you go to the court if the employer does not pay you the Provident Fund contribution?
Assumptions:
1. Courts can intervene in matters of dispute between employer and employees
2. It is obligatory for the employer to pay the Provident Fund contribution to the employees.

Options
(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: Clearly, the statement encourages one to go to court to get his Provident Fund from his employer. This implies that the issue comes under the jurisdiction of courts and that it is the right of the employee to claim his Provident Fund. So, both I and II are implicit.

Question 28: Statement: On an average, about twenty people are run over by trains and die every day while crossing the railway tracks through the level crossing.
Courses of Action:
1. The railway authorities should be instructed to close all the level crossings.
2. Those who are found crossing the tracks, when the gates are closed, should be fined heavily.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The accidents can clearly be prevented by barring people from crossing the tracks when the gates are closed, So, only 2 follows.

Question 29: Television convinces viewers that the likelihood of their becoming the victim of a violent crime is extremely high; at the same time by its very nature, TV persuades viewers to passively accept whatever happens to them.

Options
(a) TV viewing promotes criminal behavior.
(b) TV viewers are most likely to be victimized than others.
(c) People should not watch TV.
(d) TV promotes a feeling of helpless vulnerability in viewers.

Answer: People should not watch TV.

Question 30: Reentry occurs when a person leaves his or her social system for a period of time and then returns. Which situation below best describes Reentry ?

Options
(a) Catherine is spending her junior year of college studying abroad in France.
(b) When he is offered a better paying position, Jacob leaves the restaurant he manages to manage a new restaurant on the other side of town.
(c) After several miserable months, Sharon decides that she can no longer share an apartment with her roommate Hilary.|
(d) Malcolm is readjusting to civilian life after two years of overseas military service.

Answer: Malcolm is the only person returning to a social system that he has been away from for an extended period of time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *