Model Test Paper - 21

Question 1: The average age of an adult class is 40 years. Twelve new students with an average age of 32 years join the class, thereby decreasing the average of the class by 4 years. The original strength of the class was. [Assistant Grade]

(a) 10
(b) 12
(c) 11
(d) 15

Answer: Let, original strength = x.

\frac{40x + 12\times 32}{x + 12} = 36 44

or x = 12

Question 2: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

(a) 1 : 3
(b) 3 : 4
(c) 3 : 2
(d) None of these

Answer: Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.

Then, length of the first train = 27 x metres,

and length of the second train = 17 y metres.

\therefore \frac{27x+17y}{x+y}=23

27x + 17y = 23x + 23y

4x = 6y

\Rightarrow \frac{x}{y}=\frac{3}{2}

Question 3: A, B and C together do a piece of work for Rs. 5350. A working alone could do it in 5 days, B in 6 days and C in 7 days. The share of C is

(a) Rs. 1500
(b) Rs. 2100
(c) Rs. 1750
(d) None of above

Answer: A : B : C =  \frac{1}{5}: \frac{1}{6}: \frac{1}{7}=42:35:30

C’s share = \frac{30}{42+35+30} \times 5350 = 1500

Question 4: In Ashish’s opinion, his weight is greater than 55 kg but less than 62 kg. His father does not agree with Ashish and he thinks that Ashish’s weight is greater than 50 kg but less than 60 kg. His sister’s view is that his weight can't be greater than 58 kg. If all of them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Ashish ? (railway 2004)

(a) 58 kg
(b) 56.5 kg
(c) Data inadequate
(d) 43 kg

Answer: Let Ashish weight X kg.

According to Ashish , 55 < X < 62

According to Ashish's father, 50 < X < 60

According to Ashish's sister, X < 58

The values satisfying all the above conditions are 56 & 57.

Therefore, Required average = \frac{56+57}{2}=\frac{113}{2}

So, the Ashish's weight is 56.5 kg

Question 5: A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?

(a) \frac{2}{7}
(b) \frac{4}{7}
(c) \frac{1}{7}
(d) None of these

Answer: Let number of balls = (6 + 8) = 14.

Number of white balls = 8.

P (drawing a white ball) =\frac{18}{14}=\frac{4}{7}

Question 6: Gold is 19 times as heavy as water and copper is 9 times as heavy as water. In what ratio should these be mixed to get an alloy 15 times as heavy as water?

(a) 1 : 1
(b) 2 : 3
(c) 1 : 2
(d) 3 : 2

Answer: Let the weight of gold be x and that of copper is y.

Then from the above condition =>



Or,  \frac{x}{y}=\frac{3}{2}

Hence, the ratio of gold and copper should be taken is \frac{3}{2}

Question 7: The H.C.f. of 1095 and 1168 is:

(a) 63
(b) 43
(c) 93
(d) 73

Answer: divide 1168 by 1095 and then with reminder to 1095 answer should be 0

Question 8: A runs 1\frac{2}{3} times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how far must the winning post be so that A and B might reach it at the same time? (bank p.o 2001)

(a) 100
(b) 150
(c) 200
(d) 250

Answer: Ratio of the speeds of A and B = \frac{5}{3} : 1 = = 5 : 3

Thus, in race of 5 m, A gains 2 m over B.

2 m are gained by A in a race of 5 m.

80 m will be gained by A in race of\frac{5}{2}\times 80 m = 200 m

Winning post is 200 m away from the starting point.

Question 9: What was the day on 5th may 2003?

(a) Sunday
(b) Monday
(c) Friday
(d) Saturday

Answer: 5th May, 2003 = (2002 years + Periods from 1.01.2003 to 5.05.2003)

Number of odd days in year 2000 = 0

Number of odd days in 2 ordinary years = 2

∴ 2002 years have = (0 + 2) = 2 odd days

Jan Feb Mar April May

31 + 28 + 31 + 30 + 5 = 125 days

⇒ 125 days = (17 weeks + 6 days) = 6 odd days

Total number of odd days = (2 + 6) = 8 = 1 odd day

It means the required day is Monday.

Question 10: An article costing Rs. 840 was sold at a profit of 50%. The second purchaser sold it once again at a loss of 25%. His selling price was

(a) Rs. 906
(b) Rs. 525
(c) Rs. 945
(d) Rs. 900

Answer: SP of 2nd purchaser = 840 \times \frac{100+50}{100} \times \frac{100-25}{100}

= 840 \times 1.5 \times 0.75= Rs.945

Question 11: we may have to await for (1) a new political revival (2)/to eradicate the (B)/ corruption from our economy. (4) /No Error (5)

(a) we may have to await for
(b) a new political revival
(c) to eradicate the
(d) corruption from our economy
(e) No Error

Answer: Delete for after await.

Question 12: Those who persist in the endeavor at long last triumph ______ the odds of life.

(a) upon
(b) on
(c) about
(d) over

Answer: Over

Question 13: Find the correctly spelt words.

(a) Friming
(b) Burnning
(c) Running
(d) Fryng

Answer : Running

Question 14: He sat
P : through the Town Hall Park
Q : which flanked a path running
R : under the boughs
S : of a spreading tamarind tree
The Proper sequence should be:

(a) PRSQ
(b) RSPQ
(c) RSQP
(d) PQSR

Answer: RSQP

Question 15: He hesitated to listen to what his brother was saying.

(a) hesitated listen to
(b) listened to hesitate
(c) hesitates to listening
(d) is hesitated to listen to
(e) No correction required

Answer: listened to hesitate.

Question 16: Whenever my students come across new words, I ask them to look for them in the dictionary.

(a) to look it up
(b) to look them up
(c) to look at them
(d) No improvement

Answer: to look them up

Question 17: "Whatever Dev uttered was without rhyme or reason" means ______

(a) Dev did not refer to any poem to support his statements
(b) Dev was talking something which was beyond our experience
(c) Dev said something which has no meaning, it was totally baseless
(d) Dev could not recite any poem or speech

Answer: Dev said something which has no meaning, it was totally baseless

Question 18: At this stage of civilization, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

The character of a nation is the result of its

(a) mentality
(b) cultural heritage
(c) gross ignorance
(d) socio-political condition

Answer : Socio-political conditions

Question 19: In a state of tension or anxiety or suspense

(a) Off balance
(b) Depressed
(c) Diffused
(d) On tenterhooks

Answer: On tenterhooks

Question 20: In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
You can play with these kittens quite safely

(a) These kittens can played with quite safely.
(b) These kittens can be played with quite safely.
(c) These kittens can play with you quite safely.
(d) These kittens can be played with you quite safely

Answer: These kittens can be played with quite safely.

Question 21: 11, 13, 17, 19, 23, 25, ?

(a) 19
(b) 25
(c) 29
(d) 35

Answer: Given solution is + 2, + 4, + 2, + 4, .....

So, missing term = 25 + 4 = 29.

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

(a) 3
(b) 1
(c) 4
(d) 2

Answer: Study the pattern carefully. In the first segment, two letters face right and the next two face left. The first letter in the second segment repeats the last letter of the previous segment. The same is true for the third segment. But the forth segment changes again; it is the opposite of the first segment, so the last two letters must face right.

Question 23: Culture

(a) customs
(b) education
(c) civility
(d) agriculture

Answer: A culture is the behavior pattern of a particular population, so customs are the essential element. A culture may or may not be civil or educated (choices a and b). A culture may be an agricultural society (choice c), but this is not the essential element.

Question 24: Statements: All roads are waters. Some waters are boats.
1. Some boats are roads.
2. All waters are boats.

(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The first premise is A type and distributes the subject. So, the middle term 'waters' which forms its predicate, is not distributed. The second premise is 1 type and does not distribute either subject or predicate. So, the middle term 'waters' forming its subject is not distributed. Since the middle term is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows.

Question 25: Who speaks Gujarati?

(a) Ritesh
(b) Mitesh
(c) Paresh
(d) Mangesh

Answer: Mangesh

Question 26: Blueberries cost more than strawberries. Blueberries cost less than raspberries. Raspberries cost more than both strawberries and blueberries.
If the first two statements are true, the third statement is

(a) true
(b) false
(c) uncertain
(d) None of these

Answer: Because the first two statements are true, raspberries are the most expensive of the three.

Question 27: Statement: His recent investment in the shares of Company A is only a gamble.
1. He may incur loss on his investment.
2. He may gain from his investment.

(a) Only assumption 1 is implicit
(b) Only assumption 2 is implicit
(c) Either 1 or 2 is implicit
(d) Neither 1 nor 2 is implicit
(e) Both 1 and 2 are implicit

Answer: The use of the world 'gamble' indicates that he may either gain or lose in the deal.

Question 28: Statement: A recent study shows that children below five die in the cities of the developing countries mainly from diarrhoea and parasitic intestinal worms.
Courses of Action:
1. Governments of the developing countries should take adequate measures to improve the hygienic conditions in the cities.
2. Children below five years in the cities of the developing countries need to be kept under periodic medical check-up.

(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, the two diseases mentioned are caused by unhygienic conditions. So, improving the hygienic conditions is a step towards their eradication. Also, periodic medical check-up will help timely detection of the disease and hence a proper treatment. So, both 1 and 2 follow.

Question 29: In each of the following questions, a statement/group of statements is given followed by some conclusions. Without resolving anything yourself choose the conclusion which logically follows from the given statements).

Soldiers serve their country

(a) Men generally serve their country.
(b) Those who serve their country are soldiers.
(c) Some men who are soldiers serve their country.
(d) Women do not serve their country because they are not soldiers.

Answer: Some men who are soldiers serve their country.

Question 30: Read each definition and all four choices carefully, and find the answer that provides the best example of the given definition.

It is appropriate to compensate someone if you have damaged his or her property in some way. This is called Restitution. Which situation below is the best example of Restitution?

(a) Jake borrows Leslie's camera and the lens shatters when it falls on the ground because he fails to zipper the case.When Jake returns the camera, he tells Leslie that he will pay for the repair.
(b) Rebecca borrows her neighbor's car, and when she returns it, the gas tank is practically empty. She apologizes profusely and tells her neighbor she will be more considerate the next time.
(c) Aaron asks Tom to check in on his apartment while he is out of town. When Tom arrives, he discovers that a pipe has burst and there is a considerable amount of water damage. He calls a plumber to repair the pipe.
(d) Lisa suspects that the pothole in her company's parking lot caused her flat tire. She tells her boss that she thinks the company should pay for the repair.

Answer: Jake damaged Leslie's camera while it was in his possession and he has agreed to compensate Leslie for the cost of the repair.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *