Model Test Paper - 19

Question 1: The average age of 12 students is 20 years if the age of one more student is included, the average decreases by 1. What is the age of the new student?. [Bank P.O. 1991]

Options
(a) 5 years
(b) 9 years
(c) 7 years
(d) 11 years

Answer: New average = (20 - 1) = 19.

Age of new student = (13 χ 19 - 12 χ 20) years = 7 years

Question 2: A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?

Options
(a) 230 m
(b) 260 m
(c) 240 m
(d) 270 m

Answer: Speed=\left ( 72\times \frac{5}{18} \right )m/sexc=20\, \,m/sec

Time = 26 sec.

Let the length of the train be x metres.

Then,\, \, \frac{x+250}{26}=20

x + 250 = 520

x = 270.

Question 3: A can finish a job in 15 days and B can do it in 10 days. If they work together then A’s share out of total wages of Rs. 2250 is

Options
(a) Rs. 1350
(b) Rs. 900
(c) Rs. 1025
(d) Rs. 1125

Answer: A : B =  \frac{1}{15}: \frac{1}{10}=10:15

A’ share = \frac{10}{10+15} \times 2250 =900

Question 4: The average temperature on Tuesday, Wednesday and Thursday was 37 C. The average temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 38 C. If the temperature on Friday was 39 C, find the temperature on Tuesday.

Options
(a) 35 C
(b) 36 C
(c) 39 C
(d) 42 C
(e) None of these

Answer: Tuesday + Wednesday + Thursday = 37 \times3

Friday + Wednesday + Thursday = 38\times3

\therefore\,\,Friday - Tuesday = 3 (38 - 37)

\Rightarrow\,\,39 - Tuesday = 3

\Rightarrow\,\,Tuesday = 36

\therefore\,\,Temperature\, \,on\, \,Tuesday =36^{o}C

Question 5: A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red, is: (I. B)

Options
(a) \frac{2}{98}
(b) \frac{1}{98}
(c) \frac{2}{68}
(d) None of these

Answer: let S be the sample space.

Then, n(S) = number of ways of drawing 3 balls out of 15

= 15c_{3}

= \frac{15\times 14\times 13}{3\times 2\times 1} = 455

Let E = event of getting all the 3 red balls.

= \therefore n(E)=5C_{3}=5C_{2}=\frac{5\times 4}{2\times 1} = 10

= \therefore P(E)=\frac{N(E)}{N(S)}=\frac{10}{455}=\frac{2}{98}

Question 6: The salaries of A, B and C are of ratio 2:3:5. If the increments of 15%, 10% and 20% are done to their respective salaries, then find the new ratio of their salaries.

Options
(a) 20:33:60
(b) 20:33:60
(c) 22:33:60
(d) 23:33:60
(e) 23:33:60

Answer: Let A salary be 2x, B is 3x and C salary be 5x

A's new slary be=\frac{115}{100}\times 2k=\frac{23}{10}k

B's new slary be=\frac{110}{100}\times 3k=\frac{33}{10}k

C's new slary be=\frac{120}{100}\times 5k=6k

New ratio=\frac{23}{10}k:\frac{33}{10}k:6k

= 23: 33: 60

Question 7: The smallest number which when diminished by 3 is divisible by 21, 28, 36 and 45 is

Options
(a) 1234
(b) 1263
(c) 1257
(d) 1287

Answer: Number =(L.c.m. of 21, 28, 36, 45) + 3 = 1263.

Question 8: A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is: (railway 2002)

Options
(a) 6 hrs
(b) 10 hrs
(c) 15 hrs
(d) 20 hrs

Answer: Suppose, first pipe alone takes x hours to fill the tank .

Then, second and third pipes will take (x -5) and (x - 9) hours respectively to fill the tank.

\therefore \frac{1}{x}+\frac{1}{x-5}=\frac{1}{x-9}

x - 5 + x = 1

x(x - 5) (x - 9) = 1

(2x - 5)(x - 9) = x(x - 5)

(x - 15)(x - 3) = 0

x = 15. [neglecting x = 3]

Question 9: A can run 22.5 m while B runs 25 m. In a kilometre race B beats A by

Options
(a) 50 m
(b) 75 m
(c) 100 m
(d) none of these

Answer: When B runs 25 m, A runs \frac{45}{2}m

When B runs 1000 m, A runs (\frac{45}{2}\times \frac{1}{25}\times 1000)

B beats A by 100 m.

Question 10: What was the day on 13th April 1999?

Options
(a) Sunday
(b) Monday
(c) Tuesday
(d) Wednesday

Answer: 13th April, 1999 = (1998 years + Period from 1.01.199 to 13.04.1999)

Counting of odd days:

Numbers of odd days in 1600 years = 0.

Numbers of odd days in 300 years = (5 × 3) = 15 = 1.
(When 15 is divided by 7, it gives 1 as the remainder.)

98 years = (24 leap year + 74 ordinary years) ⇒ (24 × 2 + 74 × 1) = (48 + 74) = 122 days.

⇒ 122 days = (17 weeks + 3 day) = 3odd days

∴ 1998 years have = (0 + 1 + 3) = 4 odd days.

Jan Feb Mar April
31 + 28 + 31 + 13 = 103 days

⇒ 103 days = (14 weeks + 5 days) = 5 odd days

∴ Total number of odd days = (5 + 4) = 9 = 2.

Hence, the required day is Tuesday.

Question 11: The President Mr Kalam (1)/is much sought after(2)/by school student and (3) /is invited for many function (4)/ No errors.(5)

Options
(a) The President Mr Kalam
(b) is much sought after
(c) by school student and
(d) is invited for many function
(e) No errors

Answer: Replace 'for' by 'to'.

Question 12: He was sent to the prison for his _______

Options
(a) vice
(b) guilt
(c) sin
(d) crime

Answer: crime

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Judicious
(b) Cancious
(c) Dilicous
(d) Gracous

Answer: Judicious

Question 14: Women
P : till the other day
Q : who were content being housewives
R : about spending their time cooking
S : now sound apologetic
The Proper sequence should be:

Options
(a) QPSR
(b) SPQR
(c) SQRP
(d) QPRS

Answer: QPSR

Question 15: All the allegations leveled against him were found to be baseless.

Options
(a) level against
(b) level with
(c) levelling with
(d) levelled for
(e) No correction required

Answer: No correction required

Question 16: The end of the examinations is (an) opportunity for celebrating

Options
(a) chance
(b) moment
(c) occasion
(d) No improvement

Answer: Moment

Question 17: It is an uphill task but you will have to do it" means ______

Options
(a) It is a very easy task but you must do it
(b) It is very difficult task but you have to do it
(c) his work is not reserved for you but you will have to do it
(d) It is almost impossible for others but you can do it

Answer: It is very difficult task but you have to do it

Question 18: (solve as per the direction given above)

Options
(a) at
(b) in
(c) within
(d) inside

Answer: In

Question 19: At this stage of civilization, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

According to the author of 'Mentality' of a nation is mainly product of its

Options
(a) history
(b) international position
(c) politics
(d) present character

Answer: History

Question 20: A small shop that sells fashionable clothes, cosmetics, etc.

Options
(a) Store
(b) Stall
(c) Boutique
(d) Booth

Answer: Boutique

Question 21: 36 52 84 148 272 532

Options
(a) 148
(b) 84
(c) 52
(d) 272
(e) None of these

Answer:

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

Options
(a) 4
(b) 2
(c) 1
(d) 3

Answer: This is an alternating series. The first and third segments are repeated. The second segment is simply upside down.

Question 23: Provisions

Options
(a) supplies
(b) caterers
(c) gear
(d) groceries

Answer: Provisions imply the general supplies needed, so choice b is the essential element. The other choices are byproducts, but they are not essential.

Question 24: Window is to pane as book is to

Options
(a) novel
(b) glass
(c) cover
(d) page

Answer: A window is made up of panes, and a book is made up of pages. The answer is not (choice a) because a novel is a type of book. The answer is not (choice b) because glass has no relationship to a book. (Choice c) is incorrect because a cover is only one part of a book; a book is not made up of covers.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
plekapaki means fruitcake
pakishillen means cakewalk
treftalan means buttercup
Which word could mean "cupcake"?

Options
(a) shillenalan
(b) treftpleka
(c) pakitreft
(d) alanpaki

Answer: Pleka means fruit; paki means cake; shillen means walk; treftmeans butter; and alanmeans cup. Therefore, alanpaki means cupcake.

Question 26:Quitting smoking at an old age does not reduce the chances of health risks

Options
(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true
(c) If the interference is cannot be determined.
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false.

Answer: If the interference is definitely false.

Question 27: Statements: Some swords are sharp. All swords are rusty
Conclusions: 1. Some rusty things are sharp.
2. Some rusty things are not sharp.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follows

Answer: Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. So, 1 follows. Since both the premises are affirmative, the conclusion cannot be negative. Thus, 2 does not follow.

Question 28: In which language does Mitesh speak?

Options
(a) hindi
(b) English
(c) Gujrati
(d) None of these

Answer: English

Question 29: Statement: The Minister said that the teachers are still not familiarised with the need, importance and meaning of population education in the higher education system. They are not even clearly aware about their role and responsibilities in the population education programme.
Courses of Action: 1. Population education programme should be included in the college curriculum.
2. Orientation programme should be conducted for teachers on population education

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 3 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, the statement stresses on teachers' lack of awareness and knowledge in population education and as such the best remedy would be to guide them in this field through orientation programmes. So, only course 2 follows.

Question 30: The manifestos of the major political parties in the country are like semantic adaptations of the same expressions, with only a few differences. They try to force national consensus on certain issues, but only strategy and implementation will separate them.

The passage best supports the statement that:

Options
(a) Sometimes, Manifestos relating to religious belief are generally referred to as creeds.
(b) A piece of Personal Information Manager software.
(c) The words in which they are conveyed seem to be their greatest strength for now.
(d) Protect the weak and poor through initiatives that are designed to integrate them in the economy.

Answer: Sometimes, Manifestos relating to religious belief are generally referred to as creeds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *