Model Test Paper - 18

Question 1: In 10 years, A will be twice as old5as B was 10 years ago. If A is now 9 years older than B, the present age of B is:. [L.I.C. 1989]

(a) 19 years
(b) 29 years
(c) 39 years
(d) 49 years

Answer: Let B age = x years. Then, As age = (x+ 9) years.

(x+9+10)=2(x—10) hence x=39.

Present age of B = 39 years.

Question 2: A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

(a) 89 sec
(b) 80 sec
(c) 72 sec
(d) 82 sec

Answer: speed=\left ( \frac{240}{24}\right )m/sec=10 \, \,m/sec

\therefore Required \, \,time=\left (\frac{240+650}{10} \right )sec=89\, \,sec

Question 3: A can do as much work in 3 days as C in 4 days and B can do as much work in 5 days as C in 6 days. Time needed by B to finish a work which A can finish in 18 days is

(a) 20 days
(b) 10 days
(c) 15 days
(d) 24 days

Answer:  \frac{3}{a}= \frac{4}{c}\:and\: \frac{5}{b}= \frac{6}{c}

\Rightarrow \frac{3}{4a}= \frac{1}{c}\:and\: \frac{5}{6b}= \frac{1}{c}

\Rightarrow \frac{3}{4a}= \frac{5}{6b}

But  \frac{1}{a}= \frac{1}{18}

 \Rightarrow \frac{1}{b}= \frac{3}{4} \times \frac{1}{18}\times \frac{6}{5}= \frac{1}{20}

\Rightarrow b needs 20 days to finish the work.

Question 4: The average weights of three groups of girls of 70, 50 and 30 girls are 40 kg, 45 kg and 50 kg, respectively. What is the average weight of all the 150 girls?

(a) 41 kg
(b) 43.67 kg
(c) 45.27 kg
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer: Average weight of all the 150 girls

= \frac{70\times40 + 50 \times45 + 30 \times50}{150}

= \frac{2800 + 2250 + 1500}{150}

= \frac{6550}{150} = 43.67 kg

Question 5: A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen of club or a king of heart is:

(a) \frac{1}{15}
(b) \frac{1}{26}
(c) \frac{2}{13}
(d) \frac{1}{20}

Answer: Here, n(S) = 52.

Let E = event of getting a queen of club or a king of heart.

Then, n(E) = 2.

\therefore p(E)=\frac{N(E)}{N(S)}=\frac{2}{52}=\frac{1}{26}

Question 6: The salaries of A, B, and C are in the ratio of 1 : 2 : 3. The salary of B and C together is Rs. 6000. By what percent is the salary of C more than that of A?

(a) 100%
(b) 300%
(c) 200%
(d) 600%

Answer: Let the salaries of A, B, C hex, 2x and 3x respectively.

Then,2x + 3x = 6000 = x = 1200. As salary = Rs. 1200, Bs salary = Rs. 2400, and Cs salary Rs. 3600.

Excess of Cs salary over As=[(2400/1200)x100] = 200%.

Question 7: The greatest number that will divide 187, 233 and 279 leaving the same remainder in each case is . [Central Excise ]

(a) 12
(b) 46
(c) 32
(d) 24

Answer: Required number = H.C.F. of (233 - 187), (279 -233) and (279 - 187)

H.C.F. of 46, 46 and 92 = 46.

Question 8: Two pipes A and B can fill a cistern in 37^{\frac{1}{2}} minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled in just half an hour, if the B is turned off after: (C.B.I 2002)

(a) 7 min
(b) 10 min
(c) 9 min
(d) 20 min

Answer: Let B be turned off after x minutes. Then,

Part filled by (A + B) in x min. + Part filled by A in (30 -x) min. = 1.

\therefore X(\frac{2}{75}+30-X\times \frac{75}{2})=1

11x + 180 - 6x = 225

x = 9.

Question 9: In a 200 meters race A beats B by 35 m or 7 seconds. A's time over the course is

(a) 11 sec
(b) 15 sec
(c) 22 sec
(d) 33 sec

Answer: B runs 35 m in 7 sec.

B covers 200 m in \frac{7}{35}\times 200

B's time over the course = 40 sec

A's time over the course (40 - 7) sec = 33 sec

Question 10: What was the day on 8th March 1995?

(a) Sunday
(b) Monday
(c) Tuesday
(d) Wednesday

Answer: 8th March, 1995 = (1994 years + Period form 1.01.1995 to 8.03.1995)

Counting of odd days:

Numbers of odd days in 1600 years = 0.

Numbers of odd days in 300 years = (5 × 3) = 15 = 1.

(When 15 is divided by 7, it gives 1 as the remainder.)

94 years = (23 leap years + 71 ordinary years)

⇒ (23 × 2 + 71 × 1) = 117 odd days ⇒ (16 weeks + 5 days) = 5 odd days

1994 years have = (0 + 5 + 1) = 6 odd days.

Jan Feb Mar
31 + 28 + 8 = 67 days = (9 weeks + 4 odd days) = 4 odd days

Total numbers of odd days = (6 + 4) = 10 = 3,

Hence, the required day is Wednesday.

Question 11: During his tour (1)/ to the south (2)/ he visited not only to Chennai (3)/ but also Karnataka. (4)/No Error (5)

(a) During his tour
(b) to the south
(c) he visited not only to Chennai
(d) but also Karnataka
(e) No Error

Answer: Delete 'to' Chennai.

Question 12: Man must ______ to stop pollution.

(a) perform
(b) operate
(c) behave
(d) act

Answer: Act

Question 13: Find the correctly spelt words.

(a) Skillful
(b) Skillfull
(c) Skilfull
(d) Skilpull

Answer: Skillful

Question 14: Then the women
P : lamenting their evil desire
Q : that had brought
R : wept loudly
S : this sorrow upon them
The Proper sequence should be:

(a) RQPS
(b) RPQS
(c) PRQS
(d) PQSR

Answer: RPQS

Question 15: Hardly does the sun rise when the stars disappeared.

(a) have the sun rose
(b) had the sun risen
(c) did the sun rose
(d) the sun rose
(e) No correction required

Answer: had the sun risen.

Question 16: My opinion for the film is that it will bag the national ward.

(a) opinion to
(b) opinion about
(c) opinion on
(d) No improvement

(solve as per the direction given above)

Answer: opinion about

Question 17: The weather outside was extremely pleasant and hence we decided to _____

(a) enjoy a morning ride in the open
(b) employ this rare opportunity for writing letters
(c) remain seated in our rooms in the bungalow
(d) refrain from going out for a morning walk

Answer: enjoy a morning ride in the open

Question 18: (solve as per the direction given above)

(a) offered
(b) proclaimed
(c) intimated
(d) given

Answer: Given

Question 19: Male lions are rather reticent about expanding their energy in hunting more than three quarters of kills are made by lionesses are in front, tensely scanning ahead, the cubs lag playfully behind and the males bring up the rear, walking slowly, their massive heads nodding with each step as if they were bored with the whole matter. But slothfulness may have survival value. With lionesses busy hunting, the males function as guard for the cubs, protecting them particularly from hyenas.

When the lionesses go in search for their prey, they are very

(a) serious
(b) cautious
(c) playful
(d) sluggish

Answer: cautious.

Question 20:One who is fond of fighting

(a) Bellicose
(b) Aggressive
(c) Belligerent
(d) Militant

Answer: Bellicose

Question 21: 11 13 19 26 35 46 59

(a) 19
(b) 46
(c) 13
(d) 35
(e) 26


Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

(a) 2
(b) 4
(c) 3
(d) 1

Answer: Look at each segment. In the first segment, the arrows are both pointing to the right. In the second segment, the first arrow is up and the second is down. The third segment repeats the first segment. In the fourth segment, the arrows are up and then down. Because this is an alternating series,the two arrows pointing right will be repeated, so option b is the only possible choice.

Question 23: Sustenance

(a) nourishment
(b) grains
(c) water
(d) menu

Answer: Sustenance is something, especially food, that sustains life or health, so nourishment is the essential element.Water and grains (choices b and c) are components of nourishment, but other things can be taken in as well. A menu (choice d) may present a list of foods, but it is not essential to sustenance.

Question 24: Marathon is to race as hibernation is to

(a) winter
(b) bear
(c) dream
(d) sleep

Answer: A marathon is a long race and hibernation is a lengthy period of sleep. The answer is not choice a or b because even though a bear and winter are related to hibernation, neither completes the analogy. (Choice c) is incorrect because sleep and dream are not synonymous.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
jalkamofti means happy birthday
moftihoze means birthday party
mentogunn means goodness
Which word could mean "happiness"?

(a) jalkagunn
(b) mentohoze
(c) moftihoze
(d) hozemento

Answer: Jalka means happy;moftimeans birthday; hoze means party; mento means good; and gunn means the suffix –ness. We know the answer must include the suffix –ness. The only choice that uses that suffix is choice a.

Question 26: If parents stop smoking, then their children are less likely to give up smoking.

(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true
(c) If the interference is cannot be determined
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false

Answer: If the interference is probably false.

Question 27: Statements: No gentleman is poor. All gentlemen are rich.
Conclusions: 1. No poor man is rich.
2. No rich man is poor.

(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The first premise is an E-type proposition, So, the middle term 'gentleman' forming the subject is distributed. The second premise is an A-type proposition. So, the middle term 'gentlemen' forming the subject is distributed. Since the middle term is distributed twice, the conclusion cannot be universal. Since one premise is negative, the conclusion must be negative. Thus, it follows that 'Some rich men are not poor'. Thus, neither 1 nor 2 follows.

Question 28: There is a group of friends – Ramesh, Suresh, Ritesh, Paresh, Mitesh, Mangesh, Dinesh studying in the same class. Each one of them speak a different language- English, Marathi, Hindi, Gujarati, Bengali, Tamil and Malyalam. Each of them secured different marks in the examination. Ritesh who scored second highest marks speaks neither English nor Guajarati. Mitesh who secured the least marks neither speaks neither Tamil nor Marathi. Paresh who speaks Hindi, secured more marks than Dinesh and Suresh. Suresh speaks Bengali. Ramesh secured more marks than Paresh. Suresh’s marks are more than Mitesh but less than Dinesh. Ramesh speaks Malyalam and has not scored the highest marks. The one who speaks Gujarati has secured the highest marks. Ritesh does not speak Marathi.

In which language does Dinesh speak?

(a) Hindi
(b) Marathi
(c) Tamil
(d) English

Answer: Marathi

Question 29: Statement: The Asian Development Bank has approved a $285 million loan to finance a project to construct coal ports by Paradip and Madras Port Trusts.
Courses of Action: India should use financial assistance from other international financial organisations to develop such ports in other places.
India should not seek such financial assistance from the international financial agencies.

(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Clearly, such projects shall be an asset and a source of income to the country later on. So, course 1 shall follow


Question 30. The children, who know no English and haven’t received any formal school education, quickly begin playing with the machine and, within days, they’re learning English, browsing the internet and teaching each other what they discover.

The passage best supports the statement that:

(a) No other form of communication in the natural world transfers so much information in such a short period of time.
(b) There is no genetic code that leads a child to speak English or Spanish or Japanese.
(c) The proliferation of mobile devices and social networks is leading to entirely new ways of learning.
(d) It is very common for teachers in early childhood classrooms to have children with speech and language delays.

Answer: The proliferation of mobile devices and social networks is leading to entirely new ways of learning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *