Model Test Paper - 16

Question 1: The sum of the ages of a father and son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was four times the fathers age at that time. The present age of father and son, respectively are:. [Hotel Management]

(a) 25 years, 10 years
(b) 39 years, 6 years
(c) 36 years, 9 years
(d) None of these

Answer: Let sons age = x years. Then fathers age = (45 - x)years.

(x—5)(45—x—5) = 4(45- x- 5) hence (x—5) = 4 so x = 9

Their ages are 36 years and 9 years.

Question 2: Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 metres, in what time (in seconds) will they cross each other travelling in opposite direction?

(a) 10
(b) 15
(c) 12
(d) 20

Answer: Speed\, of \,the\,first\,train =\frac{120}{10}m/sec=12\, m/sec

Speed\,of\,the\, second\,train =\frac{120}{15}m/sec=8\, m/sec

Relative speed = (12 + 8) =20 m/sec.

Required time =\left [ \frac{\left ( 120+120 \right )}{20} \right ]sec=12\,sec

Question 3: 30 men and 14 boys can reap a field in 121 days. If 3 men do as much work as 5 boys then 20 men and 4 boys will receipt in

(a) 18 days
(b) 27 days
(c) 26 days
(d) None of the above

Answer:  \frac{30}{m}+ \frac{40}{b} =\frac{1}{21} …… (i)

3 \times \frac{1}{m} = 5 \times \frac{1}{b}

\Rightarrow \frac{1}{m}= \frac{5}{3b}

Substituting in (i)

We get  \frac{1}{b}= \frac{1}{1050}\:and\: \frac{1}{m}= \frac{1}{630}

Work done by 20 men and 4 boys in 1 day

= \frac{20}{630}+\frac{4}{1050}= \frac{13}{315}

Hence work will be over in  \frac{315}{13}=24 \frac{3}{13}\:days

Question 4: A shop of electronic goods is closed on Monday. The average sale per day for the remaining six days of a week is Rs. 15640. If the average sales from Tuesday to Saturday is Rs. 14124, what is the sales on Sunday?

(a) Rs. 21704
(b) Rs. 23220
(c) Rs. 20188
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer: The Sales on Sunday = 6 \times15640 - 5 \times14124

= (93840 - 70620)

= Rs. 23220

Question 5: A jar contains 3 red marbles, 7 green marbles and 10 white marbles. If a marble is drawn from the jar at random, what is the probability that this marble is white?

(a) \frac{1}{2}
(b) \frac{2}{3}
(c) \frac{2}{5}
(d) none of these

We first construct a table of frequencies that gives the marbles color distributions

as follows

Color frequency

red 3

green 7

white 10

We now use the empirical formula of the probability

\frac{Frequency\, for\, white\, color}{Total\: frequencies\: in \: the\: above \: table}

P(E) = 10 / 20 = 1 / 2

Question 6: If a+b : b+c : c+a = 6 : 7 : 8 and a + b + c = 14, then the value of c is :

(a) 6
(b) 8
(c) 7
(d) 14

Answer: (a/3) = (b/4) = (c/7) then a = 3k, b = 4k, c = 7k

a+b+c/c = 3k+4k+7k/7k = 14k/7k = 2

Question 7: Three numbers are in the ratio 1: 2 : 3 and their H.C.F. is 12. The numbers are: . [C. B. I. 1991]

(a) 12, 24, 36
(b) 5, 10, 15
(c) 10, 20, 30
(d) 4, 8 12

Answer: Let the required numbers be z, 2z and 3z. Then, their H.C.F. = z. So, z = 12.

The numbers are 12, 24 and 36.

Question 8: Three pipes A, B and C can fill a tank from empty to full in 30 minutes, 20 minutes, and 10 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, and C discharge chemical solutions P,Q and R respectively. What is the proportion of the solution R in the liquid in the tank after 3 minutes? (C.B.I 2000)

(a) \frac{6}{11}
(b) \frac{8}{11}
(c) \frac{9}{11}
(d) None of these

Answer: Part filled by (A + B + C) in 3 minutes = 3(\frac{1}{30}+\frac{1}{20}+\frac{1}{10})=3\times \frac{11}{16}=\frac{11}{20}

Part filled by C in 3 minutes = \frac{3}{10}

Required ratio = \frac{3}{10}\times \frac{20}{11}=\frac{6}{11}

Question 9: At a game of billiards, A can give B 15 points in 60 and A can give C to 20 points in 60. How many points can B give C in a game of 90? ( p.o 2000)

(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20

Answer: A : B = 60 : 45.

A : C = 60 : 40.

\frac{B}{C}=(\frac{B}{A}\times \frac{A}{C})=(\frac{45}{60}\times \frac{60}{40})

B can give C 10 points in a game of 90.

Question 10: What day was it on 1st Jan 2004?

(a) Tuesday
(b) Monday
(c) Saturday
(d) Thursday

Answer: 1st Jan, 2004 = (2003 years + 1.01.2004)

Counting of odd days:

Numbers of odd days in 2000 = 0

Numbers of odd days in 3 ordinary years = 3.

Total odd day in year 2003 = (0 + 3) = 3.

1 = 1 odd day .

Total odd days = (3 + 1) = 4

Hence, the required day is Thursday.

Question 11: He took me to a restaurant (1)/ and ordered for two cup (2)/ of cold coffee (3) which the waiter brought in an hours(4)/No error.

(a) He took me to a restaurant
(b) and ordered for two cup
(c) of cold coffee
(d) which the waiter brought in an hours
(e) No error.

Answer: Delete'/or' after order.

Question 12: The parliament invested the new organisation __________ judicial authority.

(a) through
(b) from
(c) with
(d) by

Answer: With

Question 13: Find the correctly spelt words.

(a) Klaptomania
(b) Klepptomania
(c) Kleptemania
(d) Kleptomania

Answer: Kleptomania: A recurrent urge to steal, typically without regard for need or profit.

Question 14: he appearance
P : this dinosaurs were at their peak
Q : of the first mammals on the earth
R : at the time when
S : went almost unnoticed
The Proper sequence should be:

(a) RPQS
(b) QRPS
(c) QSRP
(d) SRPQ

Answer: QRPS

Question 15: The courts are actively to safeguard the interests and the rights of the poor.

(a) have been actively safeguarding
(b) are actively to safeguarding
(c) have to active in safeguarding
(d) are actively in safeguarding
(e) No correction required

Answer: have been actively safeguarding.

Question 16: They are social insects, living in communities, regulated by definite laws, each member of society bearing well-defined and separate part in the work of a colony

(a) who are living in communities
(b) living among a community
(c) who lives with a community
(d) No improvement

Answer: No improvement.

Question 17: It is not easy to remain tranquil when those around you _____

(a) agree to whatever you say
(b) are losing their heads
(c) exhibit generous and magnanimous gestures
(d) behave in a socially acceptable manner

Answer: are losing their heads.

Question 18: (solve as per the direction given above)

(a) covering
(b) barring
(c) including
(d) containing

Answer: covering

Question 19: Male lions are rather reticent about expanding their energy in hunting more than three quarters of kills are made by lionesses are in front, tensely scanning ahead, the cubs lag playfully behind and the males bring up the rear, walking slowly, their massive heads nodding with each step as if they were bored with the whole matter. But slothfulness may have survival value. With lionesses busy hunting, the males function as guard for the cubs, protecting them particularly from hyenas.

Male lions protect their cubs

(a) from the members of their own species
(b) from hyenas only
(c) from hyenas as much as from other enemies
(d) more from hyenas than from other animals

Answer: more from hyenas than from other animals

Question 20: One who is not easily pleased by anything

(a) Maiden
(b) Mediaeval
(c) Precarious
(d) Fastidious

Answer: Fastidious

Question 21: 15 50 155 470 1415 ?

(a) 4250
(b) 7078
(c) 4245
(d) 7015
(e) None of these


Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern

(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) 4

Answer: All four segments use the same figures: two squares, one circle, and one triangle. In the first segment, the squares are on the outside of the circle and triangle. In the second segment, the squares are below the other two. In the third segment, the squares on are the inside. In the fourth segment, the squares are above the triangle and circle.

Question 23: Purchase

(a) acquisition
(b) money
(c) trade
(d) bank

Answer: A purchase is an acquisition of something. A purchase may be made by trade (choice a) or with money (choice b), so those are not essential elements. A bank (choice c) may or may not be involved in a purchase.

Question 24: Odometer is to mileage as compass is to

(a) speed
(b) hiking
(c) needle
(d) direction

Answer: An odometer is an instrument used to measure mileage. A compass is an instrument used to determine direction. Choices a, b, and c are incorrect because none is an instrument.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
gemolinea means fair warning
gerimitu means report card
gilageri means weather report
Which word could mean "fair weather"?

(a) gemogila
(b) gerigeme
(c) gemomitu
(d) gerimita

Answer: Gemo means fair; linea means warning; geri means report;mitumeans card; and gilameans weather. Thus, gemogila is the correct choice.

Question 26: Non-smokers who are victims of passive smoking have one-third death rate as compared to smokers.

(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true.
(c) If the interference is cannot be determined.
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false.

Answer: If the interference is probably false.

Question 27: Statements: All fish are tortoise. No tortoise is a crocodile.
Conclusions: 1. No crocodile is a fish.
2. No fish is a crocodile.

(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since both the premises are universal and one premise is negative, the conclusion must be universal negative. Also, the conclusion should not contain the middle term. So, 2 follows; 1 is the converse of 2 and thus it also holds.

Question 28: Which activity is taught on Friday?

(a) Shooting
(b) Skating
(c) Swimming
(d) Painting
(e) none of these

Answer: Shooting

Question 29: Statement: Four districts in State A have been experiencing severe drought for the last three years resulting into exodus of people from these districts.
Courses of Action: 1. The government should immediately start food for work programme in the district to put a halt to the exodus.
2. The government should make since efforts to provide drinking/potable water to these districts.

(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The exodus can be stopped by providing the people conditions conducive to living. So, both the courses follow.

Question 30: Most of the child labourers are engaged in agriculture and allied subject like livestock, foresting and fisheries. In the urban areas, children work in dhabas, eateries helpers or cleaners in trucks and as domestic servants etc. They have long working hours, bad and unhygienic working conditions and fewer wages. The main reason behind child labour is poverty.

The passage best supports the statement that:

(a) Child Labour is a social evil in every nation.
(b) Awareness of the people and Government also compels poor parents to make their children employed as laborers.
(c) Almost every country in the world has laws relating to and aimed at preventing child labour.
(d) Parties recognize the right of the child to be protected from economic exploitation and from performing any work.

Answer: Child Labour is a social evil in every nation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *