Model Test Paper - 13

Question 1: One year ago, Mrs Promila was four times as old as her daughter Swati. Six years hence, Mrs Promilas age will exceed her daughter’s age by 9 years. The ratio of the present ages of Promila and her daughter is [C.B.I. 1993]

Options
(a) 9 :2
(b) 12 :5
(c) 11 :5
(d) 13 :4

Answer: Let Swatis age 1 year ago = x.

Then, Promilas age 1 year ago = 4x.

(4x + 6) - ( x + 6) = 9 or x = 3.

Present age of Promila = (12 + 1) years = 13 years.

Present age of Swati = (3+ 1) years =4 years.

Ratio of their ages = 13 : 4

Question 2: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

Options
(a) 120 metres
(b) 324 metres
(c) 180 metres
(d) 150 metres

Answer: Speed\left ( 60\times \frac{5}{18} \right )m/sec=\left (\frac{50}{3} \right )m/sec

Length of the train = (Speed x Time)

\left (\frac{50}{3} \times 9\right )m=150m

Question 3: 12 men complete a work in I days. After they have worked for 6 days, 6 more men join them' How many days will they take to complete the remaining work?

Options
(a) 2 days
(b) 3 days
(c) 4 days
(d) 7 days
(e) None of these

Answer: 12 men's one day work =

.'. 12 men's work in 6 days =

Remaining work =

Here, M1= 12, D1= 9, W1=1, M2=18, D2=x,

and

Question 4: The average of first 20 even numbers is

Options
(a) 21
(b) 22
(c) 20
(d) 41
(e) None of these

Answer: The average of first 20 even numbers = (20 + 1)

= 21

Question 5: If the true discount on a sum due 2 years hence at 14 % per annum be Rs. 168,the sum due is :

Options
(a) Rs.768
(b) Rs.698
(c) Rs.742
(d) Rs.374

Answer: P.W.=  \frac{100\times T.D.}{R.\times T.} = \frac{100\times 168}{14\times 2} = 600.

\therefore Sum = (P.W.+T.D.)=Rs.(600+168)=Rs.768.

Question 6: The value of log_{2}16 is :

Options
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer: Let log_{2}16 = n

2^{n}=16 = 2^{4}

\Rightarrow n = 4

log_{2}16 = 4

Question 7: If 40% of a number is equal to two-third of another number, What is the ratio of first number to the second number?

Options
(a) 2 : 5
(b) 3 : 7
(c) 5 : 3
(d) 7 : 3

Answer: Let 40% of A =\frac{2}{3}B

Then,\, \, \, \frac{40A}{100}=\frac{2B}{3}

\Rightarrow \frac{2A}{5}=\frac{2B}{3}

\Rightarrow \frac{A}{B}=\left ( \frac{2}{3}\times \frac{5}{2} \right )=\frac{5}{3}

\therefore A:B=5:3

Question 8: The least number which when divided by 9, 11 and 15 leaves 8 as remainder in each case, is

Options
(a) 495
(b) 503
(c) 530
(d) 580
(e) None of these

Answer: The least number = (LCM of 9, 11 and 15) + 8

= 495+ 8 = 503

Question 9: A tap can fill a tank in 6 hours. After half the tank is filled, three more similar taps are opened. What is the total time taken to fill the tank completely? (bank P.O. 2001)

Options
(a) 25 min
(b) 35 min
(c) 45 min
(d) 55 min

Answer: Time taken by one tap to fill half of the tank = 3 hrs.

Part filled by the four taps in 1 hour =(4\times \frac{1}{6})=\frac{2}{3}

Remaining part =1-\frac{1}{2}=\frac{1}{2}

\therefore \frac{2}{3}:\frac{1}{2}::1:x

\Rightarrow x=(\frac{1}{2}\times 1\times \frac{3}{2})

= \frac{3}{4} hrs = 45 min

So, total time taken = 3 hrs. 45 min.

Question 10: The banker's gain on a certain sum due 1\frac{1}{2} years hence is \frac{3}{25} of the banker's discount .The rate percent is :

Options
(a) 5\frac{1}{5} %
(b) 9\frac{1}{9}%
(c) 4\frac{2}{5}%
(d) 3\frac{1}{5}%

Answer: Let, B.D. = Re1. Then, B.G. = Re. \frac{3}{25} .

\therefore T.D.=(B.D.-B.G.)= Re (1\frac{3}{25})= Re \frac{22}{25}.

sum = (\frac{1\times \frac{22}{25}}{1-\frac{22}{25}})= Rs.\frac{22}{3}

S.I. on Rs. \frac{22}{3} for 1\frac{1}{2} years is Re.1

\therefore Rate =(\frac{100\times 1}{\frac{22}{3}\times \frac{3}{2}})% = 9 \frac{1}{9} \%

Question 11:some persons(1)/get promotions(2)/even if they are not(3)/ worthy for them. (4) No Error (5)

Options
(a) some persons
(b) get promotions
(c) even if they are not
(d) worthy for them.
(e) No Error

Answer: Place of after worthy.

Question 12: ____________ works of reference are valuable as Encyclopedia, Britannica.

Options
(a) Fewer
(b) The few
(c) only few
(d) few

Answer: Few

Question 13: Find the correctly spelt words.

Options
(a) Sepulchral
(b) Sepilchrle
(c) Sepalchrul
(d) Sepalchrl

Answer: Sepulchral - pertaining to a grave or tomb. (or) serving as a grave or tomb.

Question 14: This is one of the most important inventions of this century.

Options
(a) invention of this century
(b) invention of these century
(c) invention of centuries
(d) invention of the centuries
(e) No correction required

Answer: No correction required

Question 15: It became clear that the strangers were heading into a serious disaster.

Options
(a) along
(b) towards
(c) for
(d) improvement

Answer: Towards

Question 16: Although, he is reputed for making very candid statements ......

Options
(a) his today's statements were very ambiguous
(b) his today speech was not fairly audible
(c) his speech was very interesting
(d) people follow whatever he instructs to them

Answer: his today's statements were very ambiguous.

Question 17: (solve as per the direction given above)

Options
(a) stop
(b) halt
(c) avoid
(d) shun

Answer: Avoid

Question 18: Laws of nature are not commands but statements of acts. The use of the word "law" in this context is rather unfortunate. It would be better to speak of uniformities in nature. This would do away with the elementary fallacy that a law implies a law giver. If a piece of matter does not obey a law of nature it is punished. On the contrary, we say that the law has been incorrectly started.

The laws of nature based on observation are

Options
(a) conclusion about the nature of the universe.
(b) true and unfalsifiable.
(c) figments of the observer imagination.
(d) subject to change in the light of new facts.

Answer: subject to change in the light of new facts.

Question 19: Teetotaller means

Options
(a) One who abstains from theft
(b) One who abstains from meat
(c) One who abstains from taking wine
(d) One who abstains from malice

Answer: One who abstains from taking wine

Question 20: DIVA:OPERA

Options
(a) producer:theatre
(b) director:drama
(c) conductor:bus
(d) thespian:play

Answer: thespian:play

Question 21: 22 23 27 36 52 77 ?

Options
(a) 111
(b) 109
(c) 113
(d) 117
(e) 115

Answer:

Question 22: Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern

Options
(a) 4
(b) 3
(c) 1
(d) 2

Answer: Look at each segment. You will notice that in each, the figure on the right and the figure on the left are the same; the figure in between is different. To continue this pattern in the last segment, the diamond on the left will be repeated on the right. Choice a is the only possible answer.

Question 23: Recipe

Options
(a) directions
(b) cookbook
(c) utensils
(d) desserts

Answer: A recipe is a list of directions to make something. Recipes may be used to prepare desserts (choice a), among other things. One does not need a cookbook (choice c) to have a recipe, and utensils (choice d) may or may not be used to make a recipe.

Question 24: Reptile is to lizard as flower is to

Options
(a) petal
(b) stem
(c) daisy
(d) alligator

Answer: A lizard is a type of reptile; a daisy is a type of flower. Choices a and b are incorrect because a petal and a stem are parts of a flower, not types of flowers. (Choice d) is incorrect because an alligator is another type of reptile, not a type of flower.

Question 25: Here are some words translated from an artificial language.
morpirquat means birdhouse
beelmorpir means bluebird
beelclak means bluebell
Which word could mean "houseguest"?

Options
(a) morpirhunde
(b) beelmoki
(c) quathunde
(d) clakquat

Answer: Morpir means bird; quat means house; beel means blue; clak means bell. Choice c, which begins with quat, is the only possible option.

Question 26: There has been a shortage of cotton in the world market last year

Options
(a) If the interference is definitely true.
(b) If the interference is probably true.
(c) If the interference is cannot be determined
(d) If the interference is probably false.
(e) If the interference is definitely false.

Answer: If the interference is definitely false.

Question 27: Statements: All men are dogs. All dogs are cats.
Conclusions: 1. All men are cats.
2. All cats are men.

Options
(a) Only conclusion 1 follows
(b) Only conclusion 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: Since both the premises are universal and affirmative, the conclusion must be universal affirmative. However, conclusion 2 , being an A-type proposition, distributes the term 'cats'.
Since the term 'cats' is distributed in II without being distributed in any of the premises, so conclusion 2 cannot follow. Thus, only 1 follows.

Question 28: Which of the following statements is incorrect?

Options
(a) Bala doesn’t play the Octopad
(b) Farida plays either a Violin or a Flute
(c) Both (A) & (B) are incorrect
(d) Both (A) & (B) are correct

Answer: Both (A) & (B) are correct

Question 29: Statement: It is reported that though Vitamin E present in fresh fruits and vegetables is beneficial for human body, capsule Vitamin E does not have the same effect on human body.
Courses of Action: 1. The sale of capsule Vitamin E should be banned.
2. People should be encouraged to take fresh fruits and vegetables to meet the body's requirement of Vitamin E.

Options
(a) Only 1 follows
(b) Only 2 follows
(c) Either 1 or 2 follows
(d) Neither 1 nor 2 follows
(e) Both 1 and 2 follow

Answer: The statement implies that capsule Vitamin E does not function so effectively as natural Vitamin E. Since no negative effect of capsule Vitamin E is mentioned, so 1 does not follow. Hence, only 2 follows.

Question 30: Due to enormous profits involved in smuggling, hundreds of persons have been attracted towards this anti-national activity. Some of them became millionaires overnight. India has a vast coastline both on the Eastern and Western Coast. It has been a heaven for smugglers who have been carrying on their activities with great impunity. There is no doubt, that from time to time certain seizures were made by the enforcement authorities, during raids and ambush but even allowing these losses the smugglers made huge profits.

The passage best supports the statement that

Options
(a) smuggling hampers the economic development of a nation.
(b) smuggling ought to be curbed.
(c) authorities are taking strict measures to curb smuggling.
(d) smuggling is fast increasing in our country owing to the quick profit it entails.

Answer: smuggling is fast increasing in our country owing to the quick profit it entails.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *